Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 88. napjáról.

04:48
Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat ITT FOLYTATJUK.

21:52
A NATO bővítése a feszültség növekedésének előfeltételeit teremti meg

A szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára azt mondta, a NATO bővítése a feszültség növekedéséhez fog vezetni és egyáltalán nem fogja az észak-atlanti szövetség tagállamainak biztonságát szolgálni.

Sztanyiszlav Zasz Svédország és Finnország csatlakozási kérelmével kapcsolatban azt mondta:

Mi persze úgy tekintünk erre a bővítésre, mint ami a feszültség növekedésének előfeltételeit teremti meg, illetve a térség militarizációját vonja maga után. Valójában nem szolgálja a NATO-tagállamok biztonságát sem.

Beszélt arról is, hogy az ODKB-nak megvannak a megfelelő képességei arra, hogy megfelelő választ adjon a NATO tervezett bővítésére. „Szükségünk van-e arra ebben a helyzetben, hogy növeljük erőinket? Megfelelő erőink és eszközeink vannak, hogy reagálni tudjunk a lehetséges fenyegetésekre, amelyek ebben a helyzetben ténylegesen felmerülhetnek. Nincs napirenden az erők és eszközök bővítésének kérdése”.

20:05
Zelenszkij: Száz ukrán katona hal meg naponta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajna akár 100 katonát is veszthet naponta a keleti régióban vívott harcokban.

18:49
Franciaország elismerte: Brüsszel hazudott Ukrajna EU-csatlakozásáról

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz több évtizedig is eltarthat, ezt mondta Macron új uniós minisztere. Brüsszel korábban egy-két évet ígért. Természetesen minden, politikához értő ember tudta, hogy ez nem igaz, ez ígérgetés, most azonban egy francia, uniós ügyekkel foglalkozó miniszter is - lényegét tekintve - azt mondta, hazudik Brüsszel, nem lesz gyors csatlakozás. Sőt.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

16:09
Lukashenkóval tárgyal Putyin

A fehérorosz belbiztonsági államtitkár, Alexander Volfovich azt nyilatkozta a Belarus-1 csatornának, hogy ukrán szabotőr és felderítő csapatok fehérorosz területre léptek.
Közben Szocsi polgármestere bejelentette, hogy Lukashenko fehérorosz elnök megérkezett a városba, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fog találkozni.

15:33
Ukrajna különleges jogokat készül adni a lengyel állampolgároknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a parlament ülésén bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a törvényhozás elé, amely alapján különleges jogi státust adnak Lengyelország állampolgárainak Ukrajna területén - számoltak be ukrán híradások.

Szerhij Nyikiforov elnöki szóvivő az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta, hogy a tervezet jelenleg kidolgozás alatt áll a külügyminisztériumban, és hasonló lesz a Lengyelországban az ukránok támogatásáról hozott törvényhez.

Figyelemmel arra a törvényre, amelyet Lengyelországban fogadtak el az Ukrajnából ideiglenesen áttelepült személyekről, és amely valójában egyenlővé tette Ukrajna állampolgárait Lengyelország állampolgáraival, kivéve a szavazati jogot. Ennek megfelelően Ukrajnában az államfő kezdeményezésére, mondhatni hasonló törvényt fogadnak el - fejtette ki a szóvivő.

Nyikiforov hozzátette, hogy a törvényjavaslat konkrét rendelkezéseiről még korai beszélni, mert még kidolgozás alatt áll, és azt sem tudta megmondani, hogy mikor kerül a parlament elé.

AZ UNIAN emlékeztetett arra, hogy március 16-án Lengyelországban életbe lépett az a jogszabály, amely rendelkezik az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az országba érkező ukrajnai állampolgárok támogatásáról.

A hírügynökség ismertetése szerint a törvény szabályozza az ukránok lengyelországi tartózkodásának jogszerűségét és a számukra nyújtott átfogó támogatást.

14:50
Videón a Tulipán aknavető szétrobbanása

A Tulipán aknavető a luhanszki régió szeverodonyecki kerületében, Rubizsne városában robbant szét. Az ukránok állítása szerint ők robbantották fel. Miután egyre súlyosabbak az ukránok veszteségei, nyilvánvalóan egyre több olyan videót fognak eljuttatni a hírügynökségeknek, amelyek az ő részsikereiket mutatják. Például egy aknavető felrobbantását.

A teljes hírt itt olvashatja.

14:39
Új, háromnyelvű weboldalon tájékoztat az Ökumenikus Segélyszervezet programjáról

Új, háromnyelvű weboldalon követhetik az adományozók az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai háború elől menekülőket támogató segélyprogramját.

A szervezet az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a háború kitörése óta folyamatosan végeznek humanitárius segítségnyújtást. A hosszú távú segélyprogramok részleteit az erre kialakított külön honlapon követhetik az adományozók, az érintettek, illetve a segélyprogram nemzetközi és hazai partnerei. A segélyszervezet célja, hogy a nagyszabású segélyprogramot az érdeklődők könnyen áttekinthető nemzetközi felületen követhessék nyomon - írták.

Az ukraine.hia.hu címen elérhető angol, ukrán és magyar nyelvű weboldalon részletes információ található a segítségnyújtás módjairól, helyszíneiről, partnereiről, továbbá adományozásra is lehetőség van.

Az új tematikus gyűjtőoldalon a segélyprogram aktuális hírei és a folyamatosan frissülő adatok mellett többi között heti összefoglaló jelentések is megtalálhatók. A szöveges tartalom mellett nemcsak képek és térképek informálnak, hanem az Ökumenikus Segélyszervezet közösségi médiás felületei is elérhetők innen egy kattintással.

13:52
125 ukrán helikoptert semmisített meg eddig az orosz hadsereg

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 174 repülőgépet, 125 helikoptert, 977 drónt, 317 légvédelmi rakétarendszert, 3198 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 408 rakéta-sorozatvetőt, 1622 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3077 darab katonai járművet semmisítettek meg.

11:34
Közel 200 embernek segítettek a BOK Csarnokban szombaton

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szombaton 187 menekülőnek segítettek, az éjszakát 110 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap az MTI-t.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

10:43
Legalább három ember meghalt Herszon régióban

Bombatámadás érte a Herszon régióban található Bilozerka nevű falut, legalább három ember meghalt. A sérültek száma egyelőre nem ismert - írja a Sky News.

09:43
Rakétatámadás Zaporizzsja régióban

Orosz rakétatámadás érte Vil'nyans'k települést Zaporizzsja régióban vasárnap hajnalban. Egyelőre nem tudni, hány sérültje van a támadásnak - írja a Sky News.

09:03
Oroszország Iskander rakétakilövőket telepít Belgorod megyébe

Az ukrán fegyveres erők vezérkara május 22-én arról számolt be, hogy Oroszország Iskander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszer-indítókat telepített az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyébe. Oroszország a logisztikai és javítóbázisokat is növeli a térségben – közölte a vezérkar.

09:01
A lengyel elnök beszédet mond az ukrán parlamentben

Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap beszédet mond az ukrán Verhovna Radában, ezzel a gesztussal ő lesz az első olyan külföldi államfő, aki személyesen jelenik meg az ukrán törvényhozásban az orosz invázió kezdete óta.

Duda szombaton érkezett Kijevbe.

08:53
Szeverodonyeckbe küldték a Terminatort

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz BMPT-72 "Terminator-2" harckocsit valószínűleg a Donbász-offenzíva részeként Szeverodonyeck régióba küldték. A harckocsi az orosz központi erők kötelékében érkezett a hadszíntérre.

Oroszország a "Terminátor" becenévvel ellátott páncélozott harcjárművet folyamatosan mozgásban tartja, hogy ezzel is megmutassa elszántságát a terület elfoglalására. A T-72-es alapjára épülő harckocsit más tankok támogatására és az ellenséges tüzek elnyomására fejlesztették ki - kifejezetten városi harcokhoz. Kezelő nélküli négylöveges tornya van.

BMPT-72 "Terminator-2" orosz harckocsiForrás: AFP/Sputnik/Viktor Antonyuk
08:38
Mariupol egészségügyi és higiéniai katasztrófa felé tart

Vadim Bojcsenk, Mariupol polgármestere azt mondta, hogy a nyári esőzések a vízforrások elszennyezésével fenyegetnek, és felszólította az orosz erőket, hogy engedjék a lakosokat biztonságosan elhagyni a várost.

A polgármester szerint a megszállók és kollaboránsok által okozott humanitárius katasztrófa mellett a város a fertőző betegségek kitörésének küszöbén áll.

08:28
Több mint 11 500 ukrán menekült érkezett Magyarországra

Az ORFK tájékoztatása szerint szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 6092, a román-magyar határszakaszon 5484 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Május 21-én 427 ember, köztük 170 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:57
Drága az élet Nagy-Britanniában

Komoly problémával szembesülnek a Nagy-Britanniába érkezett ukrán menekült anyák, amikor munkát vállalnának, vagy a képzettségüknek megfelelő, jobban fizetett munkát keresnek - írja a Guardian. Az ukrán menekültek azt mondták, hogy megdöbbenve fedezték fel a gyermekgondozás és az iskola utáni ellátás költségeit és elérhetetlenségét, valamint azt, hogy nehezen tudnak eligazodni a rendszerben. Sokuk boldogulását nyelvi akadályok is nehezítik.

Az Otthonok Ukrajnának program keretében a menekülteknek elméletileg hat hónapig ingyenes szállást garantálnak, de sokan aggódnak amiatt, hogy nincs munkájuk, és elég pénzt takarítanak meg arra az időre, amikor szállást kell bérelni maguknak. Hosszú távon kormányzati segítségre lesz szükségük, ellenkező esetben akkor is kénytelenek lesznek visszamenni Ukrajnába, ha nem ér véget a háború.

07:23
Szankciók Lebegyev ellen

Kanada szankciókat vezetett be Alekszandr Lebegyev orosz származású milliárdossal és laptulajdonossal szemben. A volt KGB- és FSZB-ügynök az Evening Standard és az Independent brit újságok tulajdonosa, de ő finanszírozza a Novaja Gazetát, Oroszország vezető ellenzéki lapját is. Lebegyev egyike annak a 13 személynek, akiket a Kanada által pénteken bejelentett legújabb szankciók érintettek, köztük olyan oligarchákat, akik kapcsolatban állnak az orosz elnök rezsimjével és családjukkal – írja a Globe and Mail. Az észak-amerikai ország kormánya betiltotta az orosz luxustermékek, így a vodka, a kaviár és a gyémánt behozatalát, és megtiltotta fegyveralkatrészek vagy fegyvergyártáshoz használható eszközök kivitelét.

A kanadai döntés után a brit kormányra is nyomás nehezedik, hogy vezessen be szankciókat Alekszandr Lebegyev és 42 éves brit állampolgárságú fia ellen. Utóbbi, Jevgenyij Lebegyev, a miniszterelnök évtizedes barátja, 2020 óta pedig a Lordok Háza tagja. Az MI5 aggodalmai ellenére Boris Johnson kormányfő érte el a királynőnél, hogy élethosszig tartó nemesi címet kapjon, ezzel pedig automatikusan a Lordok Háza tagjává vált.

07:09
Rubelkényszer

Az orosz megszálló erők Zaporizzsja megyében megfenyegetik azokat a vállalkozókat, akik nem hajlandók rubelben üzletelni. A Zaporizzsja Területi Katonai Igazgatóság a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz megszállók a megszállt Vaszilivka faluban 10 hrivnya = 25 rubel árfolyamot határoztak meg, és fenyegetik azokat, akik nem hajlandók rubelben árusítani a termékeket.

12