Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 89. napjáról.

12:36
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az orosz katonát

A 21 éves Vagyim Sisimarint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hétfőn. Az orosz őrmester volt az első, akit háborús bűnök elkövetése miatt állítottak bíróság elé Ukrajnában az orosz-ukrán háború kezdete óta. A férfit azzal vádolták, hogy megölt egy fegyvertelen, 62 éves civilt február 28-án, amiben bűnösnek vallotta magát az ukrán hadifogságban lévő fiatal férfi.

11:12
Újabb károk Szeverodonyeckben

Az orosz hadsereg eddig öt toronyházban és egy bevásárlónegyedben okozott nagyobb károkat Szeverodonyeckben a luhanszki kormányzó szerint. Hozzátette, hogy egy idősebb férfi megsérült, és kórházba kellett vinni.

10:35
248 alkalommal támadtak kórházakra Ukrajnában

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 248-szor támadtak meg egészségügyi intézményeket Ukrajnában a háború kezdete óta. Ezekben a támadásokban 75 ember halt meg és 59 sérült meg.

10:12
111 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 111 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 46 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-t.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc Repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

09:40
Több mint 10 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra vasárnap

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint Magyarország területére 2022. május 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5163 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5076 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. május 22-én 280 ember, köztük 98 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

09:27
Vonattal evakuálják hétfő délután a lakosságot Kelet-Ukrajnából

Luhanszk kormányzója a Telegramon jelentette be, hogy délután fél ötkor egy vonat indul a kelet-ukrajnai Krasznoarmejszkból, hogy evakuálja a lakosságot. A jegy nélkül használható vonat Lvivbe tart.

09:03
Folytatódik a kegyetlen donbaszi offenzíva

Az orosz csapatok jelenleg Szeverodonyeck városára összpontosítanak a donbaszi offenzíva keretében. A luhanszki kormányzó szerint a város egyetlen működő kórházában csak három orvos van, és tíz napra elegendő ellátmány.

08:20
Új-Zéland segíti az ukrán katonák kiképzését

Új-Zéland újabb 30 katonát küld az Egyesült Királyságba, ahol ukrán katonáknak fogják megtanítani az L119-es tarack használatát. Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy az új-zélandi katonák körülbelül július végéig maradnak az Egyesült Királyságban, és körülbelül 230 ukrán katona kiképzésében fognak részt venni. Hozzátette azt is, hogy az új-zélandi katonák nem fognak Ukrajnába utazni.

07:32
A britek szerint annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, ahány szovjet Afganisztánban

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország az ukrajnai háború első három hónapjában hasonló veszteségeket szenvedett el, mint a Szovjetunió az afganisztáni háború kilenc éve alatt, a veszteségek pedig csak tovább nőnek a donbaszi offenzívában.

07:03
Kifutott Szevasztopolból a "Makarov admirális" fregatt

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint a "Makarov admirális" nevű orosz fregatt elhagyta Szevasztopol kikötőjét. A hadihajó orosz pozíciók felé vette az irányt a Fekete-tengeren, növelve az Ukrajnát érő rakétacsapások valószínűségét.

06:49
Az orosz offenzíva Szeverodonyeckre összpontosít

Az orosz katonák megpróbálták áttörni az ukrán erők védelmi vonalait és elérni a keleti luhanszki régió közigazgatási határait – áll az ukrán hadsereg legfrissebb, hétfő reggeli jelentésében. Az oroszok Szeverodonyeck városára összpontosítják erőfeszítéseiket – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Ukrajna erői 11 ellenséges támadást vertek vissza keleten az elmúlt 24 órában – teszi hozzá a jelentés.

06:38
Halottja is van az orosz légicsapásnak

Egy ember meghalt, négy megsebesült a Zsitomir megyei Malin elleni orosz légicsapásban. Olekszandr Szitailo, Malyn polgármestere arról számolt be, hogy az áldozat egy vasúti alkalmazott, a sebesültek egyike civil, a másik három szintén vasúti dolgozó. A támadás megrongálta a helyi vasúti infrastruktúrát, mintegy 150 lakóépületet, több üzletet és kávézót, valamint ipari gyárakat.

06:13
Az oroszok újraindíthatják a támadást a déli területeken

A Háborúkutató Intézet elemzése szerint az orosz erők valószínűleg arra készülnek, hogy újraindítsák a támadást Ukrajna déli területei ellen. Az amerikai agytröszt szerint az orosz csapatok valószínűleg ukrán ellentámadásra és elhúzódó műveletekre készülnek Dél-Ukrajnában. Ukrajna hadseregére hivatkozva a térségben lévő orosz csapatok másodlagos védelmi vonalakat építenek ki, erősítik a légvédelmi rendszereket, felderítést végeznek és ágyúzzák az ukrán állásokat, jelezve, hogy készülnek a későbbi offenzívákra.

05:51
Ukrán Legfőbb Ügyészség: Az orosz erők túszokat használnak emberi pajzsként

Az Ukrán Legfőbb Ügyészség információi szerint március 3. és 31. között 350 civilt tartottak őrizetben Csernyihiv megyében egy 197 négyzetméteres jahidnéi iskola alagsorában, ahol az orosz csapatok főhadiszállást állítottak fel. A túszok között idős emberek, valamint 77 gyerek és öt csecsemő is volt. Hely, higiénia, friss levegő, élelmiszer és víz hiánya miatt 10 idős ember halt meg.

05:30
Alkatrészhiánnyal küzd az Aeroflot

A Bloomberg szerint az orosz Aeroflot légitársaság súlyos repülőgépalkatrész-hiánnyal küzd. A jelenleg érvényben lévő amerikai szankciók miatt az amerikai gyártású repülőikhez nem tudnak alkatrészt vásárolni. A legnagyobb orosz légi fuvarozó három hónapon belül kénytelen lesz egyébként jól működő gépeket leselejtezni, hogy azokat "donorként" használva cserealkatrészeket biztosítson a flottájához.

Az ukrajnai háború előtt a légitársaság 56 országba üzemeltetett járatokat, szemben a május közepén elért 13 országgal.

Aeroflot-Nord Boeing-737 száll fel a Seremetyevo reptérről - korábbi felvételForrás: AFP/Marina Lisceva
05:16
Több mint 8 millió ember hagyta el az otthonát Ukrajnában

Az ENSZ új adatai szerint az ukrajnai háború több mint 8 millió embert kényszerített otthona elhagyására. Több mint 6 millióan külföldre menekültek.

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a konfliktusok, erőszak, jogsértések és üldöztetések elől menekülni kényszerülő emberek száma a világban először lépte át a 100 milliós számot. „Ez egy olyan rekord, amelyet soha nem lett volna szabad felállítani" – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Hozzátette: Az ukrajnai háború elől menekülő emberek nemzetközi fogadtatása túlnyomórészt pozitív volt. Az együttérzés él, és hasonló mozgósításra van szükségünk a világ összes válságára. A humanitárius segély ugyanakkor csak enyhíti, de nem gyógyítja a problémákat. Az egyetlen válasz a béke és a stabilitás lenne, hogy az ártatlan embereknek ne kelljen választani az otthoni akut veszély vagy a bizonytalan menekülés és a száműzetés között."

Ukrajnai menekültek Budapesten, a BOK Csarnokban berendezett tranzitpontonForrás: Nagy Boglárka
04:58
Meghosszabbított hadiállapot

Zelenszkij három hónappal augusztus 23-ig meghosszabbította Ukrajnában a hadiállapotot. Az ukrán parlament emellett betiltotta a „Z" és „V" szimbólumokat, amelyeket az orosz hadsereg az ukrajnai háború népszerűsítésére használt, de egyetértett Zelenszkij felhívásával, hogy engedélyezze azok oktatási vagy történelmi célokra való használatát. A két betű közül egyik sem létezik az orosz ábécében.

Az új törvénytervezet megtiltja olyan civil szervezetek létrehozását, amelyek orosz háborús jelképeket használnak, vagy aláássák Ukrajna szuverenitását.

04:54
A megmentő város

Örömmel konstatálom, hogy az ukrán-lengyel kapcsolatok végre teljesen tiszta, őszinte alapokon állnak, veszekedések és régi konfliktusörökség nélkül. És azt akarom, hogy az ukránok és a lengyelek közötti testvériség örökre megmaradjon - mondta az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij létrehozott egy új elismerést, "A megmentő város" díjat, mellyel Ukrajna a partnerországok azon városainak mond köszönetet, amelyek a legtöbbet segítettek az ukrán menekülteknek. Az első díjat a lengyelországi Rzeszów kapja majd.

04:47
Különleges jogok

A háború elől ideiglenesen Lengyelországba menekülő ukrán férfiak és nők jogi státuszát úgy rendezte egy lengyel törvény, hogy - a szavazati jog kivételével - lényegében ugyanolyan jogokat és lehetőségeket kaptak, mint a lengyel állampolgárok, ezért az ukrán elnök fontosnak tartja, hogy viszonossági alapon egy hasonló tartamú törvényt fogadjanak el Ukrajnában is. Legyen úgy, hogy Lengyelország állampolgárainak soha ne kelljen ilyen törvényt alkalmazniuk, de mutassuk meg hálánkat és tiszteletünket!" - mondta Volodimir Zelenszkij.

A két ország elnökeinek találkozóján döntöttek a közös vámellenőrzés bevezetéséről is. Az ukrán elnök szerint ez jelentősen felgyorsítja majd a határátlépést, megszünteti a legtöbb korrupciós kockázatot, egyben Ukrajna számára az Európai Unió közös vámterébe való beilleszkedés kezdete is lesz.

04:34
Jószomszédi megállapodás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatását fejezte ki Andrzej Duda lengyel államfő azon kezdeményezése mellett, hogy új jószomszédi megállapodást kössenek. Ezt azután mondta, hogy Kijevben tárgyalt Andrzej Dudával. A lengyel elnök szerint szimbolikus lenne egy ilyen megállapodás aláírása Ukrajna és Lengyelország között 2023 januárjáig, a januári felkelés 160. évfordulója alkalmából, amely során lengyelek és ukránok harcoltak az Orosz Birodalom uralma ellen. 

Andrzej Duda lengyel elnök volt az első külföldi vezető, aki az invázió kezdete óta személyesen beszélt az ukrán parlamentben, támogatva Ukrajna álláspontját a területi engedményekről, és figyelmeztetve a nemzetközi közösséget, hogy bármely terület átengedése Oroszországnak „hatalmas csapást" jelentene az egész Nyugatra.

Andrzej Duda és Volodimir ZelenszkijForrás: AFP/Sergei Supinsky
23