Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 90. napjáról.

10:48
A háború ellen szólaltak fel az amerikai-ausztrál-indiai-japán csúcstalálkozón

A szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség, az országok szuverenitása és a jogállamiság mellett foglaltak állást keddi, Tokióban tartott tanácskozásokon a Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) néven ismert együttműködésben részt vevő országok vezetői, akik elítélték Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt. 

A csúcstalálkozón Kisida Fumio japán miniszterelnök mellett Joe Biden amerikai elnök, Anthony Albanese ausztrál kormányfő és Narendra Modi indiai miniszterelnök vett részt.

10:02
Térképen a háború helyzete

Oroszország összevonta csapatait Kelet-Ukrajnában, minden jel arra utal, hogy hamarosan újult erővel támadják majd a stratégiailag fontos célpontokat. A cél továbbra is Donbasz és Luhanszk teljes elfoglalása, és a városok, illetve települések biztosítása egy esetleges ellentámadás esetén.

A teljes hírt itt olvashatja.

09:22
Az ENSZ szerint közel 4000 civil áldozata van a háborúnak

Az ENSZ becslései szerint Oroszország február 24-én elindított Ukrajna elleni háborújában legalább 3930 civil halt meg és 4532-en megsebesültek. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint közel 6,5 millió ember menekült el más országokba, és több mint 7,7 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

09:04
Mintegy 20 ország ígért újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának

Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába - jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

"Több ország rendkívül szükséges tüzérségi lőszereket, partvédelmi rendszereket, harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket adományoz" - mondta Austin a védelmi minisztériumban (Pentagon) a találkozó után. "Mások új kötelezettségvállalásokkal álltak elő az ukrán katonai erők kiképzésével, valamint a katonai rendszereik fenntartásával kapcsolatban" - tette hozzá a tárcavezető.

Az úgynevezett Ukrajnai Kapcsolattartó Csoport (Ukraine Contact Group) találkozóján 47 ország miniszterei és védelmi vezetői vettek részt. A csoportot - nyugati szövetséges katonai vezetőkkel egyetértésben, a németországi Ramsteinben található bázison - áprilisban hozta létre az Egyesült Államok, azzal a céllal, hogy segítsék Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítését.

Az új fegyverszállítmányokat bejelentető országok között volt például Olaszország, Dánia, Görögország, Norvégia és Lengyelország is - mondta Austin. A védelmi miniszter kiemelte, hogy Dánia például hajók ellen bevethető támadórakétákat, Csehország pedig helikoptereket, harckocsikat és rakétarendszereket ajánlott fel. "Itt mindenki megérti ennek a háborúnak a tétjét" - fogalmazott.

08:54
Szeverodonyecken múlik az egész luhanszki régió

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok tovább erősítik az offenzívát Donbaszban. Körbekerítették Szeverodonyecket, Liszicsanszkot, Rubizsnét. Ugyanakkor továbbra is nagy az ukrán ellenállás a megszállás alatt lévő területeken. Ha az orosz csapatoknak sikerül elfoglalniuk Szeverodonyecket, akkor az egész Luhanszk régió az irányításuk alá kerül.

07:45
Kilencezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4878 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 76 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

07:36
Oroszország megerősíti kapcsolatát Kínával

Egy moszkvai sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a nyugati országok oroszfóbiája miatt Oroszország azon dolgozik, hogy semmiben se függjön ezektől az országoktól, csak olyanokkal üzleteljen, akik nincsenek kiszolgáltatva a Nyugatnak. Ennek megfelelően Moszkva célja, hogy Kínával erősítse meg gazdasági kapcsolatait. Mint mondta, információs és kommunikációs technológiák terén Kína jóval fejlettebb a nyugati országoknál, és mindkét ország jól járhat a közös együttműködéssel.

06:52
Tucatnyi parancsnoki központot telepítenek az oroszok Herszonba és Zaporizzsjába

A helyi lakosság további ellenőrzésére 19 orosz parancsnoki központot hoztak létre - közölte Ivan Ariefiev a zaporizzsjai katonai adminisztráció szóvivője.

05:48
Szétlőtték a fő gázvezetéket Donyeckben

Több orosz bombatalálat érte a fő gázvezetéket Donyeckben és Luhanszkban, így a két megyében nincs gázszolgáltatás - közölte az ukrán gázszállító.

05:16
Szétlőtt orosz tank, elhagyott fegyverek - fotók
04:36
A vasutat támadják az oroszok Dnyipropetrovszkban

A vasúti infrastruktúrát támadják az oroszok Dnyipropetrovszk megyében, négy rakéta csapódott be a térségben, amik súlyos károkat okoztak - mondta Valentyin Reznyicsenko a terület kormányzója.

04:23
Orosz offenzíva a Donyeckben

Az orosz erők kevés sikert értek el Szeverodonyeckben és nem valószínű, hogy beveszik Bakhmutot - írja a Kyev Independent. A donyecki Lyman és Avdivka városok elleni orosz offenzíva viszont sikerekkel járt. 

04:07
Zelenszkij csak Putyinnal hajlandó találkozni

Vlagyimir Putyin elnök az egyetlen orosz tisztviselő, akivel az ukrán elnök hajlandó találkozni, hogy megvitassák a háború befejezésének módját - írja a The Guardian

 Az Orosz Föderáció elnöke dönt mindenről. Nem fogadhatok el semmilyen találkozót senkivel, aki az Orosz Föderációból érkezik, csak az elnökkel - mondta Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott videóbeszédében. 

03:56
Több mint háromezer légicsapást mértek az oroszok Ukrajnára február 24.-e óta

A légicsapások mellett 1474 rakétát lőttek ki az oroszok - erről Zelenszkij ukrán elnök beszélt.

22