Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 91. napjáról.

04:36
Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat ITT FOLYTATJUK.

00:40
Az ukrán kikötőkben áll a gabona

Körülbelül 22 millió tonnányi gabona áll az ukrán kikötőkben és a másfél hónap múlva learatandó gabonának már nincs tárolóhely. Oroszország csak egyes szankciók eltörléséért cserébe hajlandó feloldani az ukrajnai kikötők blokádját - számolt be róla a hirtv.hu.

23:33
Szeverodonyeck határában az orosz csapatok

Szerda estére elérték az orosz csapatok a stratégiailag jelentős szerepet betöltő Szeverodonyeck határát. A háború előtt még százezer lakost számláló város az elkövetkező napokban jelentős harcok színhelye lehet, hiszen Moszkva számára jelenleg Szeverodonyeck elfoglalása a legfontosabb célkitűzés.

21:50
Nagy bejelentést tett Putyin az Államtanács szerdai ülsésén

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Államtanács szerdai elnökségi ülésén szociális támogatási intézkedéseket jelentett be a nyugdíjakkal, a létminimummal és a minimálbérrel kapcsolatban – írja az Izvestija. Mindebből az következik, hogy ezzel a stabilizációs intézkedéssel Putyin elhúzódó háborúra számít. Az orosz államvezetés számára elsődleges fontosságú a polgárok jólétének és életminőségének biztosítása – jelentette ki Vlagyimir Putyin az Államtanács elnöksége előtt szerdán. Putyin az Államtanács elnökségi ülésén bejelentette a minimálbér – június 1-től hatályos – 10 százalékos emelését havi 15 279 rubelre, azaz hozzávetőleg 93 ezer forintra (1 rubel kb. 5 forint).

A cikk bővebben itt olvasható.

20:09
Be akarja perelni Oroszországot az ukrán oligarcha

Rinat Akhmetov 17-20 milliárd dollárra perli Oroszországot. Az ukrán oligarcha szerint ugyanis ekkora kár keletkezett az Azovstal acélgyárban, valamint több másik üzem is súlyosan megsérült, köztük az Avdeevka Coke és a Luhansk TP is.

19:05
1000 forintba is kerülhet egy kiló só Ukrajnában

Sóhiány van Ukrajnában – írta meg a pmg.ua-ra hivatkozva a karpatalja.ma.

Európa legnagyobb sógyártó cége, a Donyeck megyei Artemszilj termelése a heves harcok miatt ugyanis leállt. Az ukránok elkezdték felvásárolni a sót, a kereskedők pedig jelentősen megemelték annak árát, a kárpátaljai magyar lap szerint míg az korábban 10 hrivnya körül mozgott kilónként, most 20-50, de akár 80-90 hrivnyát (azaz akár 1000 forintot) is elkérnek érte.

Az Artemszilj igazgatója szerint a gyár leállását külföldön is érezni fogják.

18:04
Zelenszkij újra üzent az oroszoknak

Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a tárgyalások megkezdéséhez - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon videóösszeköttetésen keresztül felszólalva.

Szakértők szerint azonban Moszkva ebbe aligha fog belemenni a közeljövőben tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna keleti régióira összpontosítja erőit.

Zelenszkij ismételten készségét fejezte ki a közvetlen tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Egyben hangsúlyozta: Oroszországnak is egyértelművé kell tennie, hogy kész „a véres háborútól elmozdulni a diplomácia felé".

17:03
Felgyorsulhat az orosz offenzíva Donbászban

A „Donyecki Népköztársaság" erőinek előrenyomulása gyorsabban halad az „azovi nacionalista zászlóalj kapitulációja" után – közölte a köztársaság vezetője, Denis Pusilin a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel. Elmondása szerint az ukrán erők egyre gyakrabban kénytelenek visszavonulni a pozícióikból, illetve soraikból sokan esnek fogságba.Az orosz védelmi minisztérium május 20-án számolt be arról, hogy Mariupolban elfoglalták az ukrán fegyveres erők utolsó védelmi vonalát, az Azovsztál vas- és acélművek területét. Orosz jelentések szerint 2400 azovista és ukrán katona tette le a fegyvert az Azovsztálnál.

16:35
Rubelben törlesztenek az oroszok Amerikának

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd - közölte szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

A tárca kommünikéjében megerősítette, hogy felelős hitelfelvevő, kész továbbra is az adósságszolgálatra és visszafizetni valamennyi adósságkötelezettségét. Hozzátette, hogy mivel az engedély meghosszabbításának amerikai elutasítása lehetetlenné teszi a külső államadósság további, amerikai dollárban történő kiszolgálását, a kifizetések az Oroszországi Föderáció pénznemében történnek, azzal a lehetőséggel, hogy a Nemzeti Elszámolóház utólag átváltja őket a kötelezettség eredeti pénznemére.A minisztérium szerint az engedély megújításának megtagadása sérti a külföldi befektetők jogait és aláássa a nyugati pénzügyi infrastruktúrába vetett bizalmat.

„Most rendelkezésre áll a pénz, és a fizetési hajlandóság is megvan. Az oroszok életminőségén nem fog megmutatkozni ez a helyzet, amelyet egy nem baráti ország mesterségesen hozott létre" - idézte a tárca sajtószolgálata Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert.

16:04
Oroszország nem tervez fogolycseréről beszélni

Oroszország külügyminiszter-helyettese szerint azelőtt „korai" lenne még a fogolycseréről egyeztetni Kijevvel, mielőtt a mariupolban magukat megadó ukrán katonák bíróság elé állnának.

Az Interfax orosz hírügynökség által közölt kommentárjában Andrej Rudenko azt mondta, hogy Moszkva azután fontolná meg a fogolycserét Kijevvel, hogy a magukat megadó ukrán katonákat „elítélték".

Mindez azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő este kijelentette, hogy Kijev kész a fogolycserére, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nyomást Moszkvára az ügyben - írja a BBC.

15:41
Szijjártó Péter: Ezután is segíteni fogunk

Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

15:22
Zelenszkij ukrán elnök megint Magyarországot támadta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta szerdán Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót annak ellenére, hogy az energiahordozókból származó bevételből finanszírozzák a „Kreml hadigépezetét" - számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

A magyar kormány álláspontja egyértelmű már régóta:

nem hagyják, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát.  

További részleteket itt olvashatnak.

15:08
Újabb területek elfoglalásáról számolt be a luhanszki szakadár milícia

Négy települést foglalt el a luhanszki „népi milícia" az elmúlt nap folyamán - közölte szerdán Ivan Filiponyenko, a Moszkva-barát szakadár fegyveres alakulat szóvivője. Mint elmondta: Szvitlodarszk, Luhanszke, Mironovszkij és Toskivka település cserélt gazdát a térségben az Ukrajna elleni háború hadműveleteiben.

Rogyion Mirosnyik, a luhanszki „népköztársaság" moszkvai nagykövete eközben Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a Hirszkben védekező ukrán erőket bekerítették.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású rakéták Zaporizzsja városban megsemmisítették a Motor Szics vállalat kapacitásait, amelyek repülőgépmotorokat és drónokat gyártottak az ukrán légierő számára.

A rakétacsapások következtében a tábornok szerint a Donyec-medencébe tartó ukrán tartalékos egységek is megsemmisültek a Dnyipropetrovszk megyében lévő pokrovszki vasútállomásnál.

14:24
Az oroszok koncentrálják fegyveres erőiket

Klaus Wittmann, a Bundeswehr dandártábornoka a Weltnek nyilatkozva elmondta: az oroszok most minden fegyveres erőt arra koncentrálnak, hogy Donbászban sikerrel járjanak. Kijelentette: ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja, hogy növekszik az orosz nyomás, akkor a helyzet tényleg nagyon komoly.

További részleteket itt olvashatnak.

14:16
Zelenszkij elismerte, hogy a helyzet „rendkívül nehéz"

Az orosz hadsereg igyekszik szorosabbra fűzni erejét a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Luhanszk térségében, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint fokozta támadását azzal a céllal, hogy „mindent elpusztítson".

 

„A helyzet a Donyec-medencében rendkívül nehéz" – mondta.  

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó a Telegramon szerdán azt közölte: a luhanszki területen az oroszok minden irányból egyszerre nyomulnak előre. Egyre intenzívebb ágyúzásról számolt be, és azt állította, hogy „az orosz hadsereg célja Szeverodonyeck, a Luhanszktól északnyugatra fekvő stratégiai fontosságú város teljes megsemmisítése".

Az ukrán vezérkar szerint Moszkva a szárazföldi csapatok támogatására egyre inkább beveti légi erejét.

13:09
Orosz rakétavetők támadnak ukrán állásokat a donyecki Lymanban - videó

Az orosz bombázásban sok ember meghalt vagy megsebesült - mondta a város polgármestere. A városban nincs áram-, víz- és gázszolgáltatás sem.

12:29
Az egész luhanszki régió gáz nélkül maradt

Az orosz erők szétlőtték a régió utolsó gázelosztó központját is, így az egész régióban nincs gázszolgáltatás - jelentette be Szerhij Haidai kormányzó. A támadás során megsebesült az elosztó egyik alkalmazottja. A régióban nincs központi víz- és áramszolgáltatás sem - tette hozzá a kormányzó.

11:55
Felvételen, ahogy rakéta csapódik egy zaporizzsjai üzletbe - videó
11:40
Oroszország folyosót nyitna az élelmiszert szállító hajóknak

Oroszország kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnát elhagyni szándékozó élelmiszert szállító hajók számára - jelentette be Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes.

A bejelentésre a globális élelmiszer-ellátás biztonságával kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette került sor, mivel Ukrajna és Oroszország a búza és más alapvető élelmiszerek jelentős részét szállítja a világgkereskedelembe (Sky News)

11:17
Litvánia húsz páncélozott csapatszállítót küld Ukrajnának

Húsz M113-as páncélozott csapatszállítót és több katonai teherautót is küld Litvánia Ukrajnának - jelentette be Arvydas Anusauskas védelmi miniszter.

A litván miniszter azt mondta, "a mi és a szövetségesek összehangolt segítsége a döntő tényező az ukrán győzelemben". Litvánia korábban is nyújtott katonai segítséget Ukrajnának, mintegy 100 millió euró értékben.

12