Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 91. napjáról.

11:04
Hatan haltak meg eddig Szeverodonyeck bombázásában

Hat ember meghalt, nyolcan megsebesültek az elmúlt 24 órában Szeverodonyeck bombázásában - közölte Szerhij Haidai, a régió kormányzója (Sky News).

10:25
Aknamentesítő robot dolgozik a mariupoli tengerparton - videó
09:45
Bombázták az oroszok a donyecki Kramatorszkot

Több rakétatalálat érte a donyecki Kramatorszkot az éjszaka folyamán, a rakéták lakóházakat találtak el, áldozatokról egyelőre nincs bejelentés - mondta Olekszandr Honcsarenko, a város polgármestere.

09:13
Négy rakétát lőttek ki az oroszok Zaporizzsjára, egy ember meghalt

Több robbanásról számoltak be kedd reggel a városban, a négy rakéta közül egyet megsemmisített az ukrán légierő. A becsapódó rakéták egy ember halálát okozták, hárman megsebesültek - jelentette a területi katonai vezetés.

08:52
Több ezer orosz katonát vetettek be Luhanszkban, teljes körű az orosz offenzíva

Orosz csapatok nyomulnak előre Kelet-Ukrajnában, és kulcsfontosságú városokat, különösen Szeverodonyeck ipari várost támadják - jelentette az AFP.

Szergej Haidai, a keleti Luhanszk régió kormányzója szerint Szeverodonyeckre légicsapások, rakéták, tüzérségi és aknavetőgránátok zúdulnak folyamatosan.

Haidai szerint az orosz csapatok teljes körű offenzívát indítottak. "Egyszerűen eltörlik Szeverodonyecket a föld színéről" - mondta a kormányzó.

Haidai a Telegramon közölt videójában arról is beszélt, hogy az oroszok több ezer katonát küldtek a luhanszki terület elfoglalására, Szeverodonyeck bombázása pedig olyan intenzív, hogy több ezer civil el sem tudta hagyni a várost.

08:12
ORFK: Több mint kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5312 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 272 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől kedden 289 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:09
Három orosz rakéta csapódott be Zelenszkij szülővárosába

Három rakétát lőttek ki az oroszok a dnyipropetrovszki Krivij Rih városra; a rakéták egy gyárat találtak el, áldozatokról egyelőre nincs információ - mondta Valentyin Reznyicsenko, a terület kormányzója.

07:32
Orosz tankot semmisített meg az ukrán hadsereg - videó

Az ukrán hadsereg állítása szerint tüzérsége egy orosz páncélozott gyalogsági harcjárművet, egy BMP-3-ast semmisített meg a Herszon megyei Olekszandrovkában.

06:42
Megnyílhat a mariupoli kikötő

Oroszország azt állítja, hogy Mariupol tengeri kikötőjét aknamentesítették, készen áll a külföldi hajók távozására. Május 25-én reggel a külföldi lobogó szerinti hajók elhagyhatják az Azovi-tenger kikötőjét a 115 mérföld hosszú és 2 mérföld széles humanitárius folyosón keresztül a Fekete-tenger felé - közölte az orosz védelmi minisztérium.

06:23
Az Azov ezred parancsnoka beszélhetett a feleségével az orosz fogságban

Az Azovstal acélgyár ostroma után orosz hadifogságba esett ukrán katonákat az egységparancsnok felesége szerint „kielégítő" körülmények között tartják fogva.

Denisz Prokopenko, az Azov zászlóalj parancsnoka röviden fel tudta hívni a feleségét, Katerinát, akinek elmondta, hogy a foglyokat nem kínozzák. Nem derült ki azonban, hogy Prokopenko szabadon beszélhetett-e a telefonbeszélgetés során.

A múlt héten legalább 1000 ukrán harcost, köztük az Azov zászlóalj tagjait szállítottak át orosz kézen lévő területre, miután az orosz erők elfoglalták a mariupoli Azovstal acélgyárat.

A neonáci Azov ezred központi szerepet játszott Oroszország inváziójának indoklásában, amelyet a hivatalos magyarázat szerint a nácitlanítás céljával indítottak. A kijevi tisztviselők azt javasolták, hogy egy fogolycsere keretében cseréljék ki őket, de egyes orosz tisztviselők bíróság elé állítanák az ezred tagjait, felvetve a halálbüntetés lehetőségét.

06:02
A legnagyobb támadás európai földön

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy a donbászi orosz offenzíva „a legnagyobb támadás európai földön a második világháború óta". Sürgette a szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a fegyverek és lőszerek szállítását. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy Oroszország fokozta hadműveleteinek intenzitását a Donbászban, mivel Szeverodonyecket, Liszicsanszkot és Rubizsnyét akarja bekeríteni annak érdekében, hogy Luhanszk megye egészét orosz megszállás alá helyezze.

05:45
Ukrajna állítása szerint lelőhettek egy orosz tábornokot

Valószínűleg megöltek egy orosz tábornokot - közölte az ukrán hadsereg. Szerintük Kanamat Botasev vezérőrnagy halhatott meg abban az orosz vadászgépben, amit csapataik lelőttek. A 63 éves férfi lenne a legmagasabb rangú vadászpilóta, aki az ukrajnai háborúban halt meg.

A BBC Russia arról számolt be, hogy Botasev korábban nyugdíjba vonult, és egy évtizede nem vezetett repülőt. Nem világos, hogy miért ült vissza egy Szu-25-ös orosz repülőgép pilótafülkéjébe, ami Oroszország egyik legkifinomultabb vadászrepülőgépe.

Az ukrán bejelentést orosz oldalról nem erősítették meg.

05:32
A demokrata és republikánus vezetők is támogatták a NATO-bővítést

Az amerikai szenátus demokrata és republikánus vezetői határozatot írtak alá, amely támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, és felszólítja Joe Bident, hogy gyorsítsa fel a folyamatot – írja az NBC.

Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője és Mitch McConnell, a kisebbség vezetője kijelentette, hogy közösen támogatják a szimbolikus határozatot, amely erős kétpárti támogatást jelez az európai országok NATO-csatlakozási kérelméhez. A külügyi bizottság csütörtökön jelöli meg a nem kötelező erejű határozatot. A szenátus várhatóan csak idén nyáron fogadja el a NATO-bővítést jóváhagyó jogszabályokat, melyhez a szenátorok kétharmadának támogatására lesz szükség.

A négyoldalas állásfoglalás leszögezi, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója "drámai módon megváltoztatta Európa biztonsági helyzetét", és a NATO-bővítés kritikus fontosságú az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonsága szempontjából. Arra is felszólítja a Biden-adminisztrációt, hogy "gyorsan lépjen fel" az összes dokumentum és jelentés elkészítése érdekében, amely ahhoz szükséges, hogy a szenátus jóváhagyja a NATO-bővítést, és sürgeti a többi NATO-tagot, hogy gyorsan fejezzék be saját ratifikációs folyamatukat.

05:19
Oroszország nem tudja majd fizetni a nemzetközi hiteleit

Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy nem tervezi megújítani azt az engedélyt, amely lehetővé tenné Oroszország számára, hogy továbbra is amerikai bankokon keresztül fizessen nemzetközi hitelezőinek. A szankciók első körei óta a pénzügyminisztérium még engedélyt adott a bankoknak az Oroszországból érkező kötvénykifizetések feldolgozására, ez az időszak azonban május 25-én éjfélkor lejár.

Ha nem kap engedélyt arra, hogy amerikai bankokat használjon adósságai kifizetésére, Oroszország nem tudja visszafizetni nemzetközi kötelezettségeit. A Kreml eddig a JPMorgan Chase-t és a Citigroupot használta fel a tranzakciókhoz.

Az 1917-es forradalom óta nem volt példa arra, hogy a Szovjetunió, illetve Oroszország ne teljesített volna a nemzetközi hitelezők felé.

05:11
Civilek haltak meg Luhanszkban és Donyeckben

Ukrajna állítása szerint legalább 14 civil halt meg Luhanszk és Donyeck keleti régióiban az orosz erők által végrehajtott támadások során. További 15 ember megsérült.

A két várost támadások özöne érte az ukrajnai orosz invázió három hónappal ezelőtti kezdete óta. Korábban egy regionális kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők három donyecki várost, köztük Szvitlodarszkot is ellenőrzésük alá vették.

05:03
Egyre nagyobb ára lesz a szabadság védelmének

Az ukrán elnök hangsúlyozta: minél tovább tart a háború, annál nagyobb ára lesz a szabadság védelmének nemcsak Ukrajnának, hanem az egész szabad világnak is. Zelenszkij szerint ezért a nehézfegyverek Ukrajnának szállítása jelenleg a legjobb befektetés a világ stabilitásának megőrzésében, és számos olyan súlyos válság megelőzésében, amelyeket Oroszország még csak tervez vagy már kiváltott.

Továbbra is azon dolgozunk, hogy Ukrajna megbízható biztonsági garanciákat kapjon a háború után. Létrejött egy nemzetközi tanácsadó csoport biztonsági és védelmi szakértőkből, valamint diplomatákból, akiknek az a feladatuk, hogy kidolgozzanak egy olyan garanciális formát, ami nemcsak hónapokig vagy évekig, de ukránok generációján át is működik - mondta Volodimir Zelenszkij.

04:54
Zelenszkij: Túléltünk három hónapot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében emlékeztetett, hogy három hónapja kezdődött el a háború, amiben ukránok tízezrei rendkívüli bátorságukkal és önfeláldozásukkal napról napra megküzdenek a megszállókkal. Ugyanakkor arra a több tízezer ukrán áldozatra is emlékezett, akik katonaként vagy civilként életüket vesztették a konfliktusban. Az ukrán elnök szerint Oroszország részéről nem megfelelő magyarázat, hogy szándékosan lassítják az offenzívát, és hazugságokkal leplezik, hogy teljes erőből harcolnának.

04:04
Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22