Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 92. napjáról.

05:00
Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat EBBEN A CIKKBEN folytatjuk.

23:15
Egyre súlyosabb a helyzet Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai helyzet még annál is rosszabb amit az emberek mondanak, Kijevnek sürgősen nehézfegyverekre van szüksége, hogy hatékonyan felvehesse a harcot Oroszországgal - jelentette ki csütörtökön az ukrán külügyminiszter.

Kuleba Twitter-felhasználókkal élőben folytatott kérdez-felelek jellegű beszélgetésen vett részt. Az ukrán tárcavezető egyben hangsúlyozta, hogy valójában nem is folynak béketárgyalások Oroszországgal.
Beszélt arról is, hogy amennyiben Oroszország valaha is tűzszünetet kér, akkor kétszer, vagy akár háromszor is meg fogják fontolni annak elfogadását.

21:15
Oroszország lefoglalhatja a nyugati cégek vagyonát

Oroszország egy új törvényt készít elő, amely lehetővé tenné, hogy átvegye az ellenőrzést azon nyugati cégek helyi vállalkozásai felett, amelyek úgy döntenek, hogy kivonulnak Oroszországból az orosz-ukrán háború miatt.

A törvény, amely heteken belül életbe léphet, felhatalmazhatja Oroszországot arra, hogy beavatkozzon, ha lokális munkahelyek vagy ipar kerül veszélybe, ezáltal megnehezítve a nyugati vállalatok számára, hogy gyorsan felszámolják oroszországi üzleteiket, hacsak nem hajlandóak nagy pénzügyi veszteséget elszenvedni - írja a BBC

Több száz nemzetközi márka, köztük a Starbucks, a Coca Cola, a Levi's és az Apple vonult ki vagy függesztette fel üzleti tevékenységét Oroszországban az orosz-ukrán háború kezdete óta.

20:32
Putyin külügyminisztere üzent a Nyugatnak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha a nyugati országok olyan fegyvereket is szállítanak Ukrajnának, amelyek képesek orosz területeket támadni, az "komoly lépés lenne egy elfogadhatatlan eszkaláció felé" - írja a Sky News

A külügyminiszter hozátette, hogy reméli, hogy Nyugaton az épeszű emberek megértik ezt, szerinte "maradtak még néhányan."

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.Forrás: Twitter
19:51
Befejeződött a mariupoli kikötő aknamentesítése

A civil hajók biztonságosan használhatják Mariupol azovi-tengeri kikötőjét, mivel megszűnt az aknaveszély.

Az azovi-tengeren szerdán megnyitották a tengeri humanitárius folyosót - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Oroszország a múlt héten teljesen ellenőrzése alá vonta Mariupol városát, amikor több mint 2400 ukrán katona megadta magát az ostromlott Azovstal acélműben, ahol hetek óta rejtőzködtek - írja a Sky News

19:18
Az élelmiszerválságról beszélt Mario Draghi telefonon Vlagyimir Putyinnal

Az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte a római miniszterelnöki hivatal csütörtökön.

A rövid közlemény kiemelte, hogy a két fél azokról az "erőfeszítésekről egyeztetett, melyek közös megoldást jelenthetnek a jelenlegi élelmiszerválságra, és annak súlyos következményeire a világ legszegényebb országaiban".

A Huffington Post olasz nyelvű oldala a Kremlre hivatkozva azt írta, hogy Vlagyimir Putyin készen áll közreműködni az élelmiszerválság megoldásában, ha a Moszkvával szembeni "politikai szankciókat" visszavonják.

Az orosz elnök biztosította Mario Draghit, hogy nem függesztik fel Olaszország gázellátását tiszteletben tartva a hatályos szerződéseket.

Nem ez az első telefonhívás Draghi és Putyin között Ukrajna megtámadása óta.

Korábban március utolsó napjaiban beszéltek egymással, majd Draghi május 20-án is hívta Vlagyimir Putyint, aki akkor "időszerűtlennek" tartotta a beszélgetést, melyre most került sor.

18:53
Más néven nyitnak újra a McDonald's éttermei Oroszországban

A McDonald's Oroszország azt tervezi, hogy június 12-től újra megnyitja éttermeit a nagyközönség előtt az országban.

Ez egy új márkanév alatt történik majd - az anyavállalattól elkülönülten működtetve - miután egy licensztulajdonos megveszi azokat.

Korábban a gyorsétteremlánc az ukrán-orosz háború miatt függesztette fel a tevékenységét és zárta be az üzleteit Oroszországban, most pedig eladja éttermeit - írja a Sky News

18:27
Putyin: Oroszország megoldotta az importhelyettesítés fő feladatait

Oroszországnak sikerült megoldania az importhelyettesítés fő feladatait az ország szuverenitását biztosító kulcsterületeken - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, az első, Biskekben megtartott Eurázsiai Gazdasági Fórumon videókapcsolaton keresztül felszólalva.

Igen, természetesen az importhelyettesítés terén nem történt meg minden a korábbi években. Lehetetlen mindent megtenni. Az élet gyorsabb, mint az adminisztratív döntések meghozatala. De nincs miért aggódni: a legszükségesebb dolgokat megtettük a szuverenitásunkat biztosító kulcsfontosságú területeken - mondta az államfő.

Hozzátette, hogy Oroszország tovább fog haladni ebbe az irányba, de nem kizárólag importhelyettesítéssel akar foglalkozni, amely "nem csodaszer, hanem egyszerűen fejlődni fog".

Más vagyonának ellopása soha nem vezet jóra, különösen azok számára nem, akik ilyen tisztességtelen dolgot tesznek - mondta az elnök, az orosz kintlévőségek nyugati országok által történt befagyasztását kommentálva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül vesz részt a Biskekben zajló, 1. Eurázsiai Gazdasági Fórum plenáris ülésén Moszkvában 2022. május 26-án.Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel

Putyin a nyugati szankciókat a nemzetközi pénzügyek szabályai és előírásai megsértésének nevezte.

Úgy vélekedett, egyre több ország fog arra törekedni, hogy önálló politikát folytasson, nem félve a gazdasági büntetőintézkedésektől.

"Ez nemcsak Oroszországról és még csak nem is Kínáról szól, hanem a világ számos más országáról. Egyre több olyan ország van a világon, amely önálló politikát akar és fog folytatni" - kommentálta az elnök a nyugati országok szankciós politikáját.

18:06
Kreml: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit

Oroszország azt várja Ukrajnától, hogy elfogadja követeléseit és felfogja a valós helyzetet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

Moszkva azt várja Kijevtől, hogy elfogadja Moszkva követeléseit és felfogja a de facto helyzetet - a valós, létező helyzetet - mondta a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov.Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Peszkov arra a kérdésre reagált, hogy Oroszország vár-e el Ukrajnától területi engedményeket.

Moszkva korábban azt követelte Kijevtől, hogy ismerje el az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget Oroszországhoz tartozását és a Donyec-medence két szakadár "köztársaságának" függetlenségét.
Kijevnek el kell ismernie és egyszerűen józanul kell értékelnie a tényleges helyzetet - hangoztatta Peszkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT Arabic televíziónak nyilatkozva "zsákutcának" minősítette azt az elképzelést, amelynek értelmében Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár fogja vezetni azt a munkacsoportot, amely a leendő orosz-ukrán békemegállapodással összhangban biztonsági garanciákat fog kidolgozni Ukrajna számára.

17:09
Szentkirályi Alexandra: Hazánk nem sodródhat bele ebbe a háborúba - videó

"Nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. Nem szeretnénk belesodródni ebbe a konfliktusba, de minden segítséget megadunk azoknak, akik most menekülni kényszerülnek" - mondta el a közösségi oldalára feltöltött videóban Szentkirályi Alexandra.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

15:06
Négy ember meghalt a harkovi bombázásokban

Oleh Szinehubov regionális kormányzó azt mondta, legalább négyen meghaltak, amikor Harkov központját ágyúzták az oroszok. A város hetek óta tűz alatt van

14:20
Folyamatos tűz alatt Szeverodonyeck

A helyi katonai-polgári közigazgatás vezetője szerint a város az elmúlt másfél hétben állandó tűz alatt van.

A házak mintegy 90%-a megsérült a harcokban

- mondta Olekszandr Strjuk.

Becslések szerint még mindig 12 ezer - 13 ezer ember tartózkodik a városban, sokan a pincékben bújtak el.

13:36
Tömegsírokba temetik a civileket az ukrán rendőrök

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint a keleti Liszicsanszk város rendőreinek tömegsírokba kell eltemetniük a civilek holttesteit.

„Körülbelül 150 embert temettek el egy sírban egy körzetben” - mondta Szerhij Haidai Luhanszk régió kormányzója, hozzátéve, hogy az eltemetett emberek családjai a háború után újratemethetik elvesztett szeretteiket.

11:36
Több mint 150 gyerek halhatott meg Donyeck régióban

„Több mint 150 gyereket öltek meg Donyeck régióban, mióta Oroszország inváziója elkezdődött” - közölte az ukrán főügyész.

Ez a szám lényegesen nagyobb, mint Ukrajna bármely más régiójában. Az országos adatok szerint legalább 240 gyerek halt meg a háborúban - írja a BBC, hozzátéve, hogy ezeket a számokat nem tudta hiteles forrásból ellenőrizni.

10:51
Most minden Donbaszra összpontosul

Az oroszok által támogatott szakadárok vezetője az orosz hadművelet felgyorsítását kérte Donyeck tartományban – jelentette a RIA Novosti orosz hírügynökség.

Forrás: AFP/Aris Messinis

Ukrán tisztviselők szerint az orosz erők közel állnak ahhoz, hogy bekerítsék Donbasz két kulcsfontosságú városát, miközben a folyamatos bombázások házakat rombolnak le és civileket ölnek meg.

„Most minden Donbaszra összpontosul” – mondta Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója.

10:11
Ennyi orosz katona halt meg eddig Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta 29600 orosz katona halt meg.

A legfrissebb adataik szerint az ukrán hadsereg eddig megsemmisített 1315 harckocsit és 206 repülőgépet – írja a Sky News, hozzátéve, hogy az adatok hitelességét nem tudt ellenőrizni.

09:07
Nyolcezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva szeparatista területeken

Mintegy 8000 ukrán hadifoglyot tartanak fogva az oroszok által támogatott szeparatista Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban - írja a Sky News.

Rodion Mirosnyik luhanszki tisztviselő azt mondta: „Sok a fogoly. Természetesen a Donyecki Népköztársaság területén több van belőlük, de nálunk is sokan vannak, összesen körülbelül nyolcezren.”

A Sky News nem tudta ellenőrizni az információ hitelességét.

07:37
A Vöröskereszt regisztrálta az azovstali foglyokat

Robert Mardini, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának főigazgatója azt mondta, hogy regisztrálták az összes ukrán harcost, akik a múlt hétig kitartottak a mariupoli Azovstal acélgyárban, mielőtt orosz ellenőrzés alatt álló területre vitték őket.

Oroszország szerint 2439 ukrán harcos volt az Azovstalban. "A hadifoglyok vagy fogvatartottak nyilvántartásba vétele nem más, mint egy életbiztosítás" - tette hozzá Mardini.

Orosz katonák ellenőrzik az Azovstal acélműben magukat feladó ukrán fegyvereseketForrás: AFP/Handout
07:02
10 ezer menekült érkezett Magyarországra

2022. május 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 5528, a román-magyar határszakaszon 4482 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A rendőrség 148 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 194 ember, köztük 89 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:49
A NATO-tagok nem szállítanak fegyvereket Ukrajnának

A német sajtó NATO-beli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szövetség tagjai informálisan megállapodtak abban, hogy nem szállítanak fegyvereket Ukrajnának, attól tartva, hogy Oroszország a nyugati harckocsik és harci repülőgépek szállítását a háborúba való belépésnek tekintheti, és megtorló intézkedésekkel válaszolna – írja a Die Zeit című német lap.

12