Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 93. napjáról.

07:02
Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrisebb eseményeit ITT követheti.

21:47
Ismét Oroszországot bombázta Ukrajna

A bombázásban az oroszországi belgorodi területen fekvő Nekhoteevka falut érte ukrán támadás, egy ember megsérült.

Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója szerint nyolc épületben keletkezett kár, egy gázvezeték és több villanyvezeték is megsérült.

Az iz.ru információi szerint a felrobbanó lövedékek repeszei a helyi vámhivatal épületében is kárt tettek.

20:40
Bakondi György: A gazdasági következmények is súlyosak

Az elhúzódó ukrajnai háború súlyos biztonsági kockázatot jelent, emellett súlyos gazdasági következményekkel is jár - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

20:13
Teljesen visszavonulhatnak az ukránok Luhanszkból

Teljesen visszavonulhatnak az ukránok Luhanszkból, hogy elkerüljék a fogságba esést.

Szerhij Gaidai, a térség kormányzója a Telegramon közölte a Szeverodonyeck és Liszicsanszk térségében zajló heves harcokra utalva:

Az ukrán hadseregnek elég ereje van, hogy megakadályozza, hogy az oroszok Luhanszk még ukrán kézen lévő területeit elfoglalják a következő napokban, ellentétben ahogyan egyes katonai elemzők várják.

A kormányzó szerint viszont elképzelhető, hogy a jövőben majd vissza kell vonulniuk, hogy elkerüljék a bekerítést és a fogságba esést - írja a The Guardian

17:10
Putyin az osztrák kancellárral tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár telefonbeszélgetést folytatott, amelynek során többek között Oroszország donbaszi offenzívájáról is volt szó - írja az iz.ru

A beszélgetés során Putyin orosz elnök beszélt a hajózás biztonságának biztosítására irányuló orosz erőfeszítésekről az Azovi- és a Fekete-tenger vizein, továbbá szóbahozta, hogy Kijev szabotálta a két ország közötti béketárgyalások folytatását.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök.Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel

Napirendre került az élelmiszerbiztonság kérdése is.

Putyin szerint alaptalanok azok a vádak, amelyek Oroszországot teszik felelőssé a világpiacot mezőgazdasági termékekkel való ellátásának nehézségeiért. Szerinte az ellátási lánc akadozását az Egyesült Államok és az Európai Unió oroszellenes szankciói okozzák.

Az orosz elnök Nehammer kancellárnak megerősítette elkötelezettségét az Ausztriába irányuló gázszállításokra vonatkozó szerződéses kötelezettségek teljesítése iránt.

A Nehammer kancellár hangsúlyozta, hogy "csak a párbeszéd kövezheti ki a béke útját".

Korábban Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter megjegyezte, hogy Bécs semleges és támogatja a párbeszédet Oroszországgal.

16:34
Néphadsereget hoznak létre Fehéroroszországban

Fehéroroszország védelmi minisztere, Khrenin bejelentette, hogy néphadsereget hoznak létre az országban - írja a lenta.ru

A védelmi minisztert Lukasenka fehérorosz elnök bízta meg a feladattal.

Közölte, hogy az intézkedéssel az ország védelmére fogható katonák száma jelentősen megemelkedhet.

Khrenin szerint az országnak megvannak a néphadsereg felszereléséhez szükséges fegyverei.

Véleménye szerint a területvédelmi erők kulcsfontosságúak lehetnek egy háborúban, hiszen a "nép nyeri meg a háborút" és nincs olyan közigazgatási vezető az országban akinek ne lenne kiemelten fontos a hatékony területvédelem kérdése.

Korábban Fehéroroszország bejelentette, hogy új operatív parancsnokságot hoz létre a fokozódó ukrán háborús helyzetre tekintettel, a különleges erőket is átvezényelték a fehérorosz-ukrán határ közelébe.

16:11
A gabonaválság súlyos migrációs válsághoz vezethet

Az ukrajnai háború területein a gabonaszállítmányok leállítása máris megnövelte a migrációs áramlatot, és az esetleges humanitárius válság súlyos migrációs válságot teremthet - jelentette ki Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter egy római találkozón pénteken.

Lamorgese hangsúlyozta, hogy a római kormány aggódik az afrikai országokban kialakult súlyos helyzetért, mivel többek között Tunézia és Egyiptom, amely gabona- és búzaimportja ötven százalékát Ukrajnától és Oroszországtól veszi, máris nehézségekkel küzd.

Ha nem sikerül megoldást találni a gabonaválságra, az nagyon súlyos humanitárius válsághoz vezethet, és természetesen, már most is látjuk, hogy kihat a migrációra, amelynek mértéke fokozatosan emelkedik - hangoztatta a belügyi tárca vezetője, aki a CISL szakszervezeti föderáció Rómában tartott kongresszusán szólalt fel.

Hozzátette, hogy a migráció kérdése egész Európát érinti, de első lépésben a Földközi-tenger mentén fekvő országok belügyminiszterei egyeztetnek egymással június 3-án és 4-én a Velencében tervezett találkozón.

Lamorgese emlékeztetett arra, hogy Mario Draghi kormányfő csütörtökön éppen erről egyeztetett telefonon az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal.

Róma közvetíteni igyekszik Oroszország és Ukrajna között, a többi között azért is, hogy sikerüljön feloldani a fekete-tengeri ukrajnai kikötők blokádját.

Ha nem sikerül elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszer-szállítmányokat, annak gigászi következményei lesznek, globális méretűek és borzalmasak - jelentette ki az olasz kormányfő.

15:42
Ezt kéri Törökország a finnektől és a svédektől

Törökország konkrét lépéseket vár Svédországtól és Finnországtól annak érdekében, hogy Ankara ne ellenezze tovább a skandináv országok NATO-csatlakozását - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban tartott sajtókonferenciáján, miután tanácskozott a lengyel és a román külügyminiszterrel a két skandináv ország NATO-csatlakozásáról.

Cavusoglu kifejtette: Svédországnak és Finnországnak abba kell hagynia a terrorizmus támogatását.

A két észak-európai ország küldöttségei szerdán tárgyaltak Ankarában a feszültségek elsimításáról. A felek kedvezően értékelték a találkozót.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője szerint közeledtek az álláspontok a fegyverembargó feloldása tekintetében. Helsinki és Stockholm azután tiltotta be a Törökországba irányuló fegyverexportot, hogy a török hadsereg offenzívát indított a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen Szíria területén.

Ankara a PKK nyúlványának, és így terrorcsoportnak tekinti a félkatonai szervezetet.

Ann Linde svéd külügyminiszter a Twitteren jelezte: a párbeszéd Ankarával építő jellegű volt, és folytatódni fog.

Svédország és Finnország a múlt héten nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségnek.

A skandináv országok az ukrajnai háborút követően vizsgálták felül hagyományos semlegességüket, a megváltozott biztonsági környezetre hivatkozva.

14:46
Kreml: Ukrajna miatt nem haladnak a béketárgyalások

Oroszország Ukrajnát tette felelőssé azért, hogy a két ország közötti tárgyalások befagytak – írja a Sky News.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, az ukrán vezetés folyamatosan ellentmondásos kijelentéseket tesz: „Ez nem teszi lehetővé számunkra, hogy teljesen megértsük, mit akar az ukrán fél."

14:28
Ukrajna megerősítette, hogy Lyman nagy része orosz ellenőrzés alatt van

Oleksij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója megerősítette, hogy az oroszok által támogatott szeparatisták elfoglalták a várost.

„Ellenőrizetlen adatok szerint elvesztettük Lymant" – mondta, majd hozzátette, ez az orosz hadsereg hadműveleti irányításának és taktikai képességének megnövekedett szintjét mutatja.

13:39
Kilenc civil halt meg Harkovban orosz támadásokban

Harkov regionális kormányzója, Oleh Szinehubov azt mondta, legalább kilencen meghaltak és 17-en megsebesültek a város északi részét ért támadásokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, kilenc ember meghalt, és 19 sérültet említett. Mint mondta, a halálos áldozatok közt van egy 5 hónapos gyerek és édesapja, az édesanya súlyos állapotban van. A sérültek közt van egy 9 éves kislány is.

Harkov május 25-énForrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Sofia Bobok
12:58
Tízen meghaltak, 35-en megsérültek Dnyipróban

Három robbanás történt az éjjel Dnyipróban, Ukrajna közép-keleti részén – írja a BBC. Hennadiy Korban, a Területvédelmi Központ vezetője szerint a robbanásokban 10 ember meghalt, és körülbelül 30-35 ember megsérült. Azt mondta, a rakéták az oroszországi rosztovi régióból indultak.

12:36
Oroszbarát szeparatisták állítják, elfoglaltak egy kulcsfontosságú várost

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság oroszbarát szeparatistái azt mondták, teljes ellenőrzésük alá vették a stratégiai fontosságú Lyman városát Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán és orosz erők napok óta harcoltak a városért – írja a Sky News, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni a hír hitelességét.

11:47
Nincs hová menekülni Szeverodonyeckben, kevés búvóhely maradt

A kelet-ukrajnai város lakói tűzön főznek ételt, és soha nem mennek túl messzire a földalatti menedékhelyeiktől – írja Sky News.

Alex Crawford, a Sky News helyi tudósítója azt mondta, a városban, amely folyamatos orosz tűz alatt áll, kétségbeesés uralkodik, miközben egyre többen meg is betegszenek.

11:24
Az oroszok megpróbálják elfoglalni Szeverodonyecket, három oldalról támadnak

Az orosz erők Luhanszkban visszaszorították az ukrán csapatokat.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban az orosz erők három oldalról támadtak, hogy bekerítsék a védőket.

Szerhij Gaida, Luhanszk kormányzója azt mondta, körülbelül 50 orosz katona érte el az autópályát, ahol sikerült „megvetniük a lábukat", ellenőrzőpontot is felállítottak.

SzeverodonyeckForrás: AFP/Aris Messinis
10:52
Orosz veszteségek az ukránok szerint

Az ukrán belügyminisztérium szerint a háború kezdete óta 29750 orosz katona halt meg. Ez az adat 150-nel több az előző napi adatokhoz képest.

A minisztérium legfrissebb adatai szerint 1322 harckocsit és 206 repülőgépet semmisítettek meg az ukrán katonák – írja a Sky News, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni az adatok hitelességét.

08:51
Légiriadó volt Lvivben

Az orosz erők jelenleg Kelet-Ukrajnára összpontosítanak – írja a Guardian. Makszim Kozickij, Lviv kormányzója a Telegramon azt írta, a városban légiriadó volt a éjszaka, de támadás nem történt. Mint írta, előző nap 71 embert telepítettek át Lvivbe Ukrajna azon területeiről, ahol továbbra is heves harcok folynak

06:35
Legalább 3998 civil áldozata van a háborúnak

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint a május 25-i állapot alapján Oroszország Ukrajna elleni háborújában február 24. óta legalább 3998 civil halt meg, és legalább 4693-an megsebesültek. Az ügynökség szerint a tényleges számok jóval magasabbak. A legtöbb áldozatot széles hatásterületű robbanófegyverek okozták, köztük nehéztüzérség és sorozatvető rakétarendszerek lövedékei.

06:16
Az ukrán hadsereg 12 orosz támadást veri vissza Donbászban

Az ukrán hadsereg 12 orosz támadást veri vissza Donbászban. Az ukrán „Kelet" hadműveleti taktikai csoport azt mondta, hogy az orosz erők csaknem 50 települést lőttek Donyeck és Luhanszk megyében. Kilenc civil meghalt, 14 megsebesült, és 60 civil infrastruktúra megsemmisült május 26-án.

06:04
8000 ukrán hadifogoly lehet a szakadár régiókban

Mintegy 8000 ukrán hadifoglyot tartanak fogva az oroszok által támogatott önjelölt Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban – közölte Rodion Mirosnik luhanszki tisztviselő. „ Ez nagyon sok, és szó szerint több százat adnak hozzá minden nap" – idézte Mirosnikot az orosz Taszsz hírügynökség.

12