Újabb várost foglaltak el az oroszok, Luhanszkból pedig teljesen visszavonulhatnak az ukránok

Események

Oroszország, Ukrajna, háború, Popaszna
8201936 26.05.2022 LPR People's militia servicemen load ammunition into an armored personnel carrier in the city of Popasnaya in the LPR Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 94. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
23 bejegyzés
08:25
2022. május 28.

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok

Az orosz erők a kelet-ukrajnai Liman és Popasna városokban és azok közelében vonul, ezeket műholdfelvételek is megerősítik.

A legfrissebb jelentések szerint

orosz kézre került Liman, ami már a második, közepes méretű ukrán város amit a héten elfoglaltak

- írta a Sky News.

Elfoglalták Limant, egy stratégiai fontosságú várost Szeverodonyeck és Kramatorszk között Forrás: AFP/-
08:27
2022. május 28.

Zelenszkij: A Donbasz ukrán lesz

Zelenszkij ukrán elnök esti videóbeszédében reagált arra, hogy az oroszok elfoglalták a keleti Liman városát. 

"Ha a megszállók azt hiszik, hogy Luhanszk vagy Szeverodonyeck az övék lesz, akkor tévednek. Donbász ukrán lesz" - mondta az elnök

08:40
2022. május 28.

További M777-es ágyúkat kap Ukrajna - videó

A tarackokat Kanada szállítja az ukránoknak.

09:44
2022. május 28.

El akarják kerülni az ukránok a hadifogságot Luhanszkban

Teljesen visszavonulhatnak az ukránok Luhanszkból, hogy elkerüljék a fogságba esést - közölte Szerhij Gaidai, a térség kormányzója. Az ukrán hadseregnek elég ereje van, hogy megakadályozza, hogy az oroszok Luhanszk még ukrán kézen lévő területeit elfoglalják a következő napokban - írta. A kormányzó szerint az viszont elképzelhető, hogy vissza kell vonulniuk, hogy elkerüljék a bekerítést, és a fogságba esést.

10:10
2022. május 28.

Ismét Oroszországot bombázta Ukrajna

A bombázásban az oroszországi belgorodi területen fekvő Nekhotejevka falut érte ukrán támadás, egy ember megsérült. A régió kormányzója azt mondta, nyolc épületben keletkezett kár, gáz-és villanyvezetékek sérültek meg. Helyi sajtóinformációk szerint a felrobbanó lövedékek repeszei a helyi vámhivatal épületében is kárt tettek.

10:41
2022. május 28.

ORFK: Mintegy 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5930 ember lépett be pénteken Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5019-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 301 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.
Az ukrajnai háború elől pénteken 187 ember, köztük 67 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
Folyamatosan tartják a rendőrök a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

11:05
2022. május 28.

Trump szerint Ukrajna helyett először az amerikai iskolákra kellene költeni

A volt amerikai elnök a texasi iskolai mészárlás kapcsán arról beszélt hogy az Ukrajnának küldött milliárdok helyett az amerikai iskolákat kellene biztonságossá tenni. Részletek itt.

11:27
2022. május 28.

Műholdfelvételen az orosz bombázás

Ez és más látványos és/vagy meghökkentő felvétel is található friss fotógalériánkban a háborúról, ide kattintva megnézheti.

12:05
2022. május 28.

Lavrov szerint a Nyugat totális háborút hirdetett

"Az Egyesült Államok és szövetségeseik fokozzák erőfeszítéseiket Oroszország megfékezésére" - mondta Szergej Lavrov az orosz kormányzókkal tartott pénteki találkozón. A külügyminiszter szerint a Nyugat „totális háborút hirdetett ellenünk", amit senki sem titkol.

12:35
2022. május 28.

Mutatjuk térképen a háború állását

Az orosz erők helyzete az elmúlt néhány napban fokozatosan javult a kelet-ukrajnai heves harcokban. Részletek itt.

13:15
2022. május 28.

Ukrajna mindenképpen háborút akar

Az Oroszországgal kötött bármilyen megállapodásban nem lehet megbízni, és Moszkvát csak erővel lehet megállítani az inváziójában - jelentette ki Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett üzenetében azt írta: "Bármilyen megállapodás Oroszországgal nem ér egy lyukas garast sem.

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatták, amiért a béketárgyalások megrekedtek, az utolsó március 29-én volt.

A Kreml szerint e hónap elején Ukrajna nem mutatott hajlandóságot a béketárgyalások folytatására, míg kijevi tisztviselők Oroszországot okolták az előrelépés elmaradásáért.

13:29
2022. május 28.

Az orosz erők területfoglalása óta először futott be hajó Mariupol kikötőjébe

Először futott be egy hajó az ukrán Mariupol kikötőjébe, mióta az oroszok elfoglalták a déli régiót - jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség.

A kikötő szóvivője a TASZSZ-nek elmondta, hogy a hajó 2700 tonna fémet fog berakodni, mielőtt hétfőn keletre, az oroszországi Rosztov-na-Donu városába utazik.

Pénteken Ukrajna legnagyobb acélgyártója, a Metinvest közölte, hogy aggódik amiatt, hogy Oroszország ellopja a csoport tulajdonában lévő kohászati termékeket. Szombaton arra a kérdésre, hogy a kiszállításra váró fém a Metinvest tulajdona-e, a vállalat szóvivője ennyit mondott: "Tegnap azt mondtuk, hogy a mi fémünk Mariupol kikötőjében van, igen".

14:36
2022. május 28.

Oroszország hiperszonikus Zircon cirkálórakétát lőtt ki

Oroszország sikeresen tesztelte a hiperszonikus Zircon cirkálórakétát a Barents-tengerről egy "fehér-tengeri célpont" felé Oroszország északnyugati partjainál.

A Kreml védelmi minisztériuma szerint a cirkálórakétát mintegy 625 mérföldes távolságból lőtték ki egy hajóról, és meredek röppályán küldték az égen keresztül.

Vlagyimir Putyin elnök a Zircon-t a páratlan fegyverrendszerek új generációjának részeként jellemezte.

A hiperszonikus fegyverek a hangsebesség kilencszeresével képesek haladni. Oroszország az elmúlt évben már korábban is végrehajtott vele tesztkilövéseket hadihajókról és tengeralattjárókról.

15:11
2022. május 28.

Találatot kapott lakótömb

Találatot kapott lakótömb Harkovban 2022. május 26-án, a várost ért újabb orosz támadás után. A támadásban kilencen életüket vesztették, és tizenheten megsebesültek.

Forrás: MTI/EPA/Szergej Kozlov
15:20
2022. május 28.

Felkavaró képek a lerombolt városról

Borogyankában, Kijev közelében 38 napig állomásoztak orosz csapatok. Egy fehérorosz Twitter-oldal tett közzé megdöbbentő képeket a háború pusztításáról.

16:25
2022. május 28.

Ukrajna hajó elleni rakétákat kapott Dániától és önjáró tarackokat az USA-tól

Megérkeztek Ukrajnába azok a hadászati eszközök, melyeket Dánia ajánlott fel az országnak.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy a Dániától kapott Harpoon hajó elleni rakétákat az ukrán Neptunus rakétákkal együtt használják majd az ország partjainak védelmében, többek között Odessza déli kikötőjénél.

A miniszter hozzátette, Ukrajna több nehéztüzérségi eszközt is kapott, köztük módosított amerikai gyártmányú M109-es önjáró tarackokat. Ezek lehetővé teszik az ukrán hadsereg számára, hogy nagyobb távolságból csapjon le célpontokra.

18:20
2022. május 28.

Videón, ahogy repülőre rakják a fegyverszállítmányt Ukrajnának

A Twitterre került fel videó arról, ahogy az Egyesült Államokban, Kaliforniában teherszállító repülőgépre rakják a tarackokat, amelyeket Ukrajnának szállítanak.

19:14
2022. május 28.

Stratégiai fontosságú település került orosz fennhatóság alá

A Donyec-medencében fekvő Liman teljes mértékben orosz fennhatóság alá került - jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, az orosz haderő és a donyeci szakadárok napok óta tartották bekerítve.

A brit katonai hírszerzés szombati - egyébként naponta közzétett - Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy "Liman stratégiailag fontos, mert nagy vasúti csomópont, és hozzáférést biztosít a Sziverszkij folyó felett áthaladó fontos vasútvonalhoz és hidakhoz". A brit hírszerzés értékelése szerint az orosz haderő a következő napokban elsődleges feladatának valószínűleg a folyón történő átkelést tekinti.

20:21
2022. május 28.

Videón, ahogy orosz katonák páncéltörő aknákat hatástalanítanak

A közösségi oldalakon megosztott videó leírása szerint naponta mintegy 40 tank-elhárító aknát távolítanak el az utakról és mezőgazdasági területekről.

21:22
2022. május 28.

Felemelték az újonc katonák korhatárát Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely módosítja az orosz hadseregben a katonák szerződtetésére vonatkozó korhatárt. Korábban a hadsereggel első önkéntes szerződésüket aláíró oroszoknak 40 év alattiaknak, a külföldieknek pedig 30 év alattiaknak kellett lenniük, írja a Deutsche Welle.

Az új törvény értelmében mostantól 50 éves korig lehet jelentkezni a hadseregbe, és a törvényes nyugdíjkorhatárig szolgálni, amely férfiak esetében 65, nők esetében 60 év.

A törvénytervezetet kísérő feljegyzés szerint a nagy pontosságú fegyverek és felszerelések működtetéséhez "magasan képzett szakemberekre" van szükség, akik általában csak 40 éves koruk elején vagy közepén szerzik meg a szükséges készségeket.

23:32
2022. május 28.

Liman elfogása kulcsfontosságú lehet

Andras Racz, a német Council on Foreign Relations agytröszt orosz védelmi és biztonságpolitikai szakértője szerint, Liman elfoglalása stratégiailag fontos lépés Oroszország számára.

Liman egy kulcsfontosságú vasúti csomópont, eleste úgy tűnik, megnyitja az utat az oroszok előtt, hogy előrenyomuljanak Szlovjanszk és a donbászi régió más kulcsfontosságú városai felé - mondta Racz a Deutsche Welle német lapnak.

A szakértő hozzátette, Oroszország jelenleg Luhansz megye 95 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

01:24
2022. május 29.

Oroszország nem használ taktikai nukleáris fegyvereket

Oroszország nagy-britanniai nagykövete a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, nem hiszi, hogy országa taktikai atomfegyvereket fog bevetni az Ukrajna elleni háborúban.

Andrej Kelin elmondta, az orosz katonai szabályok szerint ilyen fegyvereket nem használnak az ilyen konfliktusokban, és Oroszországnak nagyon szigorú rendelkezései vannak a használatukra vonatkozóan, főként akkor, ha az az ország biztonságát is fenyegetik.

A taktikai nukleáris fegyvereknek nevezik azokat a fegyvereket, amelyek viszonylag kis távolságra használhatók, szemben a "stratégiai" nukleáris fegyverekkel, amelyek sokkal nagyobb távolságra indíthatók, és felvetik a teljes nukleáris háború kísértetét. Taktikai nukleáris fegyver lehetnek a kisebb bombák és a csatatéren használt rakéták is. Oroszországnak körülbelül 2000 taktikai nukleáris fegyvere van.

08:12
2022. május 29.

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit ITT követheti.