Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 95. napjáról.

04:55
Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat EBBEN A CIKKBEN folytatjuk.

23:21
Van olyan dél-ukrajnai város, ahol 10-ből csak egy gyógyszertár van nyitva

Khersonban , egy dél-ukrajnai városban 10 gyógyszertárból kilenc nem működik, így a lakosok csak nehezen vagy egyáltalán nem  nem juthatnak hozzá a gyógyszereikhez - írja a The Guardian.

22:04
Az oroszok ismét bombázzák Harkovot

Ihor Terekhov, Harkov polgármestere azt mondta, hogy a várost tűz alá vették, de további részleteket nem közölt.

21:01
Az oroszok nagy erőkkel támadják Szumi és Csernyihiv régiókat

Az orosz légierő mintegy tíz alkalommal mért tüzérségi csapást a két észak-ukrajnai megyére - jelentette az Ukrán Állami Határőrség.

20:03
Harkovban és környékén 2229 ház semmisült meg

Harkovban és a térségében 2229 ház omlott össze. Az ukrén elnök azt ígérte látogatása során, hogy helyreállíták, átépítik, és visszahozzák az életet. Ezután az államfő katonákat tüntetett ki. Az elnök látogatása után több robbanást lehetett hallani a városban - jelentette a Reuters brit hírügynökség a helyszínről. A városközpont felett sűrű füst gomolygott.

19:07
Az oroszok Szeverodoneck és Liszicsank városát ostromolják

A szüntelen tüzérségi tűz alatt lévő Szeverodonecket az ellenség rohamozza - áll az ukrán vezérkar egyik vasárnapi közleményében. A helyi hatóságok szerint az orosz erők az ostromot utcai harcokkal folytatják. A városban a háború előtti százezer lakosból mindössze tizenkét-tizenhárom ezren maradtak. Egy lövedék egy lakóházba csapódott be, egy gyerek meghalt, négy másik embert kórházba szállítottak. A városban leromboltak egy mozit és huszonkét lakóházat.

16:50
Megbecsülni sem tudják a sebesültek számát Luhanszban

Továbbra is súlyos tüzérségi támadás alatt van Szeverodonyeck, a legnagyobb város Donbaszban, ami még mindig ukrán irányítás alatt áll. Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó szerint olyan súlyosak a károk, hogy nem lehet megállapítani a sérültek és a sebesültek pontos számát. "Nagyon elfajult a helyzet" - nyilatkozta a kormányzó. Az orosz hadsereg szinte minden erejével Szeverodonyeck elfoglalására koncentrál, ezért más hadifrontokról is elvonták erőforrásaikat. Az ukrán kormány pedig nagyobb hatótávolságú fegyvereket kért a nyugati országoktól, hogy megfordíthassák a háború állását.

16:15
Egészségtelenek a körülmények Mariupolban

Egy ukrán televíziónak nyilatkozott a mariupoli városi tanács egyik tagja, Oleksandr Lasin. Szerinte a már orosz megszállás alatt lévő városban továbbra sincs víz és áram.

"Mariupol összeomlott. Néhány helyen már van világítás, illetve a megszállók próbálnak minél több vizet adni, de az utcákat elöntötte a szennyvíz, mindenütt érezni a szagát, a bomló holttesteket is lehet érezni. Nagyon egészségtelenek a körülmények." - nyilatkozta Lasin.

13:28
Megállapodott a folyamatos gázszállításról az orosz és a szerb elnök

Megállapodott a Szerbiába irányuló orosz gázszállítások folyamatosságáról, valamint egyeztetett az ukrajnai helyzetről és a Koszovó körüli fejleményekről Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök - közölte a két vezető vasárnapi telefonos eszmecseréjéről a Kreml. A moszkvai tájékoztatás szerint folytatódott a véleménycsere számos nemzetközi témáról, köztük az ukrajnai helyzetről és a Koszovó körüli fejleményekről. Emellett részletesen megvitatták a kétoldalú kapcsolatok aktuális napirendjén szereplő kérdéseket, beleértve a kölcsönösen előnyös kereskedelmi és gazdasági együttműködés bővítését célzó lépéseket. A közlemény szerint megállapodás született egyebek között arról, hogy Oroszország továbbra is folyamatosan szállít földgázt Szerbiába.

12:51
Ukrán arzenált semmisítettek meg Zelenszkij szülővárosában

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint rakétákkal megsemmisítették az ukrán hadsereg nagy arzenálját Krivij Rihben, Zelenszkij elnök szülővárosában - jelentette a TASZ állami hírügynökség.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Szu-25-ös vadászgépet Dnyipróban.(BBC)

12:18
Stratégiai útvonal került ukrán ellenőrzés alá - videó

Az ukránok kiszorították az orosz erőket a Liszicsanszk - Bakhmut autópályáról, így csapatokat és a humanitárius szállítmányokat tudnak vinni az Ukrajna által ellenőrzött területeket Szeverodonyeckkel összekötő útvonalon - jelentette be Szerhij Haidai kormányzó.

 

11:50
Hiperszonikus cirkálórakétát tesztelt Oroszország - videó
11:20
Még mindig víz alatt az elárasztott ukrajnai település

Még mindig víz alatt áll az ukrajnai Gyemidiv település, ahol a helyi erők leromboltak egy gátat és elárasztották a területet, hogy megakadályozzák az orosz csapatok előrenyomulását Ukrajna fővárosa, Kijev felé - mondta Olekszij Kuleba regionális kormányzó szombaton késő este.

A fővárostól mintegy 35 kilométerre északra fekvő faluban legalább 50 ház maradt elárasztva hónapok óta. Az ukrán hadsereg februárban felrobbantott egy gátat az Irpin folyón, aminek következtében a víz a településre és több ezer hektárnyi területre folyt, elárasztva a házakat és a földeket, de megakadályozva, hogy az orosz tankok elérjék a fővárost.

Kuleba a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében azt írta, hogy "az emberek megértőek a helyzettel kapcsolatban. Mi viszont mindent megteszünk a probléma megoldása érdekében".

A falut, amelynek történelme ezeréves múltra tekint vissza, az invázió kezdete után részben kiürítették - jelentette a helyi média -, de néhány lakos visszatért, mióta Moszkva áttette támadásának fő csapásirányát Kelet-Ukrajnába.

10:50
Ezért is lenne fontos Oroszországnak Szeverodonyeck elfoglalása

A BBC-nek nyilatkozó katonai szakértők szerint Oroszországnak gazdasági és katonai szempontból nem sok haszna származik a város elfoglalásából, de a város bevételével valamiféle korai győzelmet hirdetne a háborúban, mivel ez az utolsó nagyobb város, amely nincs orosz ellenőrzés alatt a luhanszki régióban.

10:15
Csaknem húsz robbanás Szumi régióban

Az orosz katonaság ismét tüzet nyitott a határőrökre Szumi területen, közel 20 robbanásról számoltak be. Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy az oroszok az orosz határhoz közeli Bojaro-Lezhacsi falu felé lőttek, áldozatok nincsenek.

09:42
Az ígértnél kevesebb fegyvert szállítanak a németek Ukrajnának

Németország az ígéretek ellenére az elmúlt két hónapban alig szállított fegyvereket Ukrajnának - írja a Welt.

A Welt beszámolója szerint Ukrajna március óta mindössze két fegyverszállítmányt kapott Németországtól, és Olaf Scholz kancellár eddig elutasította a német tankok illetve páncélozott személyszállítók transzportját.

09:07
Az ukránok próbálják visszafoglalni Toskivkát

Az ukrán csapatok a Szeverodonyecktől 18 kilométerre lévő Toskivkát próbálják visszafoglalni, de az orosz csapatok keményen ellenállnak. A mostani a harmadik ukrán támadás, amivel próbálják bevenni a települést.

08:53
Négy NATO-hadihajó érkezett egy finn kikötőbe

A hajók a finnországi Hernesaari kikötőjébe érkeztek, a Nexta úgy tudja egy Balti-tengeri gyakorlaton vesznek majd részt.

Ezzel egyidőben az amerikai USS Kearsarge repülőgép-hordozó kikötött az észtországi Tallinnban kötött ki, amely szintén egy hadgyakorlaton vett részt

08:05
Bajba kerülhet az orosz fekete-tengeri flotta

Ennyi Harpoon rakétával a teljes orosz fekete-tengeri flottát meg tudjuk semmisíteni - mondta Szergej Bratcsuk, az odesszai regionális közigazgatás vezetője. A rakétákat Dániától kapták.

07:54
Kijevben újra a normális mederben folyik az élet - videó
12