Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 104. napjáról.

04:50
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

23:23
Az ukránok most a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget szidják

Ukrajna ellenzi, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója látogatást tegyen a zaporizzsjai atomerőműben, amíg az az oroszok kezén van - közölte hétfőn az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

Ukrajna nem hívta meg Rafael Grossit a zaporizzsjai erőműbe, és korábban is elutasította a látogatását. Az erőmű látogatása akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna visszaveszi az ellenőrzést a létesítmény felett - írta az Enerhoatom a Telegram üzenetküldő portálon kedden.

Rafael Grossi hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a NAÜ szakértői látogatását készíti elő a zaporizzsjai erőműbe, arra hivatkozva, hogy ezt "Ukrajna kérte". Európa legnagyobb atomerőművét, amelyben hat, egyenként 1000 megawattos teljesítményű reaktor üzemel, az orosz hadsereg tartja ellenőrzése alatt a háború kezdete óta.

"Rafael Grossi főigazgató ismét hazudik" - írta az Enerhoatom, válaszul Grossi Twitter-bejegyzésére.

"Úgy tekintünk erre a nyilatkozatra, mint újabb kísérletre, hogy a zaporizzsjai erőműbe tett látogatással legitimizálják az orosz megszállók jelenlétét és jóváhagyják a tetteiket" - fogalmazott az ukrán energetikai vállalat.

20:57
Ukrajna küzd az oroszok ellen Szeverodonyeckben

Továbbra is súlyos harcok folynak a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városában, amelyet az orosz erők hetek óta próbálnak elfoglalni - írja a bbc.com.

Az ukrán erők nehezen tudják visszatartani az orosz támadásokat Szeverodonyeck központjában, de Oroszország még mindig nem vette át a város ellenőrzését, Szerhij Haidai luhanszki területi kormányzó szerint.

Korábban a város polgármestere, Olekszandr Sztrjuk arra figyelmeztetett, hogy Oroszország további csapatokkal igyekszik elfoglalni a várost, és azt mondta, hogy a szeverdonyecki fegyveres erők "megerősítették állásaikat és tartják a vonalat".

Megismételte felhívását, miszerint Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre lenne szüksége hogy csapatai vissza tudják verni az oroszokat a térségben.

17:25
Egy ember meghalt, három megsebesült Harkivban

Egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután orosz csapás érte Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot - közölte Ihor Terehov polgármester.

Oroszország "nem hagyja békén Harkivot, és folyamatosan félelemben tartja az embereket" - idézte Terehovot a Reuters az országos televízióban.

16:25
Luhanszk 97 százaléka már orosz kézen van

Az orosz védelmi miniszter szerint az orosz erők már szinte teljes egészében ellenőrzésük alatt tartják Ukrajna legkeletibb régióját - írja a bbc.com.

A Luhanszki terület 97 százalékát - ahogy fogalmazott - 'felszabadították' - mondta Szergej Sojgu a védelmi minisztérium ülésén, amelyet az állami televízió közvetített.

Sojgu azt állítja, Szeverodonyeck lakónegyedei Moszkva kezében vannak és további kísérleteket tesznek az ipari területek megszerzésére.

15:43
Eddig 32 ukrán újságíró halt meg a háborúban

Az orosz–ukrán háború kitörése óta 32 ukrán újságíró halt meg.

Az adatokat a Tömegtájékoztatási Intézet, illetve Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter tette közzé.

A 32 emberből nyolc közvetlenül szakmai feladatai teljesítése közben halt meg, 24 pedig mint a harci cselekmények résztvevője, vagy az orosz légitámadások, illetve megtorlások következtében vesztette életét.

15:00
Oroszország bejelenti Délkelet-Ukrajna ellenőrzését, és szárazföldi összeköttetést indított a Krímmel.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy közúti összeköttetést nyit Oroszország és az oroszok által megszállt Krím között.

Az út az oroszok által megszállt Donbászon halad majd keresztül.

14:21
Civil autó hajtott taposóaknára Kijevnél - fotó

Tűzifáért mentek Kijevnél az erdőbe, de autójukkal aknára hajtottak, ami működésbe is lépett - tudatta a kijevi regionális közigazgatás. Az utasok könnyebben megsérültek a detonáció miatt. 

13:40
Az oroszok elakarják foglalni Zaporizzsja várost

Volodimir Zelenszkij azt mondta, úgy véli, hogy az orosz csapatok el akarják foglalni Zaporizzzsja városát, az ország délkeleti részén található nagy ipari csomópontot, ami lehetővé tenné, hogy az oroszhadsereg közelebb kerüljön a központi területekhez. „Több vannak, erősebbek, de minden esélyünk megvan, hogy tovább harcoljunk" – mondta az ukrán elnök.

12:51
Az ukrán elnök elismerte, hogy Szevierodonyeck városban fölényben vannak az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Szevierodonyeck városában továbbra is harcok folynak, ugyanakkor elismerte, hogy az oroszok számbeli előnyben vannak. Legutóbbi nemzeti beszédében Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna erőinek „minden esélye" megvan a visszavágásra, és „erősen kitartanak".

11:51
Fehéroroszország 45 ezerről, 80 ezerre növelné a hadseregét

Az ukrán vezérkar szerint Fehéroroszország a hadsereg létszámának 45 000-ről 80 000-re való növelését tervezi. Illetve arról is beszámolt, hogy Ukrajnát továbbra is rakéták és légicsapások fenyegetik Fehéroroszország területéről.

11:15
Eddig 263 gyerek halt meg Ukrajnában a háború alatt

Február 24. óta 263 gyerek meghalt, 467-es pedig megsebesültek a harcok miatt Ukrajnában. Legutóbb, június 3-án egy 8 éves fiú halt meg Mariupolban, a tengerparton egy akna miatt – írja a Kyiv Independent.

10:47
Ezek a legfrissebb fejlemények a luhanszki harcokról

Jelenleg az ellenség továbbra is támadja Szevierodonyecket, a harcok folytatódnak. Az orosz rohamot Novoohtyrka és Voronove irányába is visszaverték az ukrán csapatok. Bilohorivka térségében az oroszok szabotázs- és felderítőcsoportokat használnak - tudatta a Telegarmmal Szerhij Haidai , Luhanszk ukrajnai kormányzója.

Az elmúlt nap során az ukránok tíz ellenséges támadást visszavertek, egy harckocsit, három tüzérrendszert, két páncélozott harcjárművet, egy autót és két lőszerraktárt semmisítettek meg. A légvédelmi egységek lelőttek két Orlan-10 drónt is.

Az állításokat független módon nem ellenőrizték.

09:40
Oroszország újabb támadásra készül Ukrajna északi tengelyén

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadta napi értékelését az ukrajnai helyszíni helyzetről . Amely szerint a hétvégén az ukrán erők visszafoglalták Szevrodonyeck egyes részeit, bár az oroszok valószínűleg továbbra is megszállják a keleti körzeteket. Oroszország hosszútávú terve valószínűleg továbbra is az, hogy elvágja a Sziverodonyeck területét északról és délről egyaránt.

Oroszország májusig erősödött a déli, Popasna tengelyen, de a térségben elért haladás az elmúlt héten megtorpant. Az Izium melletti heves lövöldözésről szóló jelentések arra utalnak, hogy Oroszország újabb támadásra készül az északi tengelyen.

Oroszországnak szinte minden bizonnyal áttörést kell elérnie ezen tengelyek legalább egyikén, hogy a taktikai előnyöket műveleti szintű sikerré alakítsa át, és megszerezze az ellenőrzést az egész Donyeck régió felett.

08:53
Heves harcok dúlnak Sziverodonyeck városában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az ukrán csapatok sikeresen visszaverték az orosz offenzívát Nahirne, Berestov, Krynychne és Rota városoknál.

A hírek szerint ukrán helikopterek is csapást mértek az ellenséges erők csoportjaira Herszon régióban, illetve repülőgépekkel - Mikolajiv régióban lévő lőszerraktárakra is csapást mértek.

07:54
9600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4668 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden.

A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.
Az ukrajnai háború elől hétfőn 413 ember, köztük 159 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta kedden a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

07:19
Három brit zsoldos áll bíróság elé Donyeckben

Három brit férfit állítanak bíróság elé a szeparatista Donyecki Népköztársaságban, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcoltak Ukrajnáért – mondta a magát függetlennek kikiáltó régió elnöke. Akár ki is végezhetik őket, a vádak között ugyanis szerepel a hatalom megszerzésének kísérlete is, amiért halálbüntetés jár.

Sok katonai tapasztalattal rendelkező külföldi utazott Ukrajnába és Oroszországba a világ minden tájáról, hogy pénzért harcoljon a háborúban.

07:00
Holttesteket cseréltek

Miközben még nem fejeződött be az Azovstal acélműből a holttestek elszállítása és azonosítása, Zaporizzsja régióban megtörtént az első hivatalos holttestcsere. Az ukrán és az orosz oldal is 160-160 holttestet kapott vissza. Anna Holovko, az Azov-ezred szóvivője azt mondta, hogy az ukrán áldozatok mindegyike az Azovstalból származott, közülük 52-en az Azov-ezred tagjai voltak.

06:46
Orosz megtorló szankciók

Oroszország megtorló szankciókat szab ki 61 amerikai tisztviselővel, üzletemberrel szemben. Az orosz külügyminisztérium ezt június 6-án tette közzé, döntésének indoklásaként „az orosz politikai és közéleti személyiségekkel, valamint a hazai vállalkozások képviselőivel szembeni egyre erősödő amerikai szankciókra" hivatkozva. A szankcionált személyek között van Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Jennifer Granholm energiaügyi miniszter, valamint az amerikai védelmi és médiaipar vezetői, például Edward Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója és Jeffrey Sprecher, a New York-i tőzsde elnöke. A szankcionált személyeknek tilos belépniük Oroszországba.

06:24
Lefoglalhatják Abramovics két luxusrepülőjét

Egy manhattani bíróság parancsot adott ki Roman Abramovics két luxusrepülőjének lefoglalására az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók alapján. A gépek egy 350 millió dolláros Boeing 787 Dreamliner – a világ legkiválóbb légitársaságai által használt élvonalbeli repülőgép – és egy 60 millió dolláros Gulfstream G650 ER.

A hatóságok szerint a Gulfstream március 12-én Isztambulból Moszkvába repült, másnap indult Tel-Avivba, majd március 15-én ismét Isztambulból Moszkvába utazott. A Boeing március 4-én repült Dubaiból Moszkvába. Mivel a gépeket Amerikában gyártották, a repülésekre pedig a szankciók bevezetése után került sor, a Kereskedelmi Minisztérium engedélyére lett volna szükség a használatukhoz. Engedély hiányában járatonként 328 000 dollárig terjedő pénzbírság szabható ki.

Az orosz milliárdosnak már el kellett adnia a Chelsea futballklubot a Putyin elnökkel és az orosz állammal vélhetően kapcsolatban álló emberekkel szembeni brit szankciók miatt.

12