Az ukránok nem akarják beengedni a nemzetközi megfigyelőket a zaporizzsjai atomerőműbe

Események

ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, orosz ukrán konfliktus, háború, agyú, tüzérség
8209062 05.06.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, the 2S7 Pion ("Peony") Russian self-propelled 203mm heavy artillery shoots at Ukrainian positions in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 104. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
28 bejegyzés
06:36
2022. június 7.

Ez történt hétfőn

Előző napi tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:00
2022. június 7.

A globális figyelem élén

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra emlékeztetett, hogy a politikai vezetők mellett az üzleti és kulturális élet szereplői, de a hétköznapi emberek is sokat tehetnek azért, hogy a globális figyelem élén maradjon Ukrajna. Az, hogy az emberek egymás között is beszélnek Ukrajna problémáiról, sokat segítenek abban, hogy a nagypolitika Ukrajnának nyújtott támogatása ne csökkenjen. Példaként említette, hogy a napokban Spanyolországban postai bélyeget adtak ki Ukrajna támogatására, ami önmagában nem változtat a háború menetén, de jelképként az Ukrajna harcára fordított figyelem szimbóluma.

07:05
2022. június 7.

A legforróbb pontok

Az ukrán elnök beszámolója szerint a leghevesebb utcai harcok jelenleg Szeverodonyeckben zajlanak. De Liszicsanszk, Szlovjanszk, Bahmut, Szvjatohirja, Avdiivka, Kurakhove is folyamatos támadás alatt áll. Az orosz hadsereg megpróbál további erőket bevetni a Donbász irányába, de az ukrán ellenállás mindent megtesz a védelemért - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

07:18
2022. június 7.

Gabonaexport

A partnerprszágoktól kapott fegyverek adhatják a legnagyobb garanciát az ukrán gabonaexport újraindítására - mondta az ukrán elnök. Az orosz információs narratíva szerint Ukrajna lesz a felelős az afrikai, ázsiai és európai élelmiszerhiányért, amiért nem exportál, de mindenki tudja, hogy ez az állítás hazugság. Zelenszkij elnök bejelentette, hogy folyamatosan tárgyalnak az ENSZ-szel, Nagy-Britanniával és Törökországgal, hogy hogyan lehetne kialakítani egy biztonsági folyosót a teherhajók számára, amivel a kikötőkben rekedt 22-25 millió tonna gabona a legegyszerűbben elszállítható. A legerősebb garanciákat a fegyverekben látja, amelyeket Ukrajna nem fenyegetésre használna, hanem annak demonstrálására, hogy képes gyorsan reagálni az esetleges orosz provokációkra.

07:32
2022. június 7.

Taktikaváltásra kényszerültek az orosz hadihajók

Az ukrán haditengerészet közölte, hogy több mint 100 km-re visszaszorította az orosz hadihajók flottáját a Fekete-tenger partjaitól. Az orosz hajók „taktikaváltásra kényszerültek", miután hetekig haditengerészeti blokádot hajtottak végre Ukrajna partjainál – közölte az ukrán fegyveres erők haditengerészeti parancsnoksága.

07:38
2022. június 7.

Több mint 20 települést lőttek

Az Ukrán Egyesített Erők parancsnoksága azt közölte, hogy június 6-án 10 orosz támadást vertek vissza, megsemmisítettek egy harckocsit, három tüzérségi rendszert, két páncélozott harcjárművet, egy járművet és két lőszerraktárat. Az orosz erők több mint 20 települést lőttek Donyeck és Luhanszk megyékben, és 48 polgári infrastruktúrátt semmisítettek meg. Az ukrán légierő két Orlan-10-es pilóta nélküli légijárművet is lelőtt Donbászban.

07:55
2022. június 7.

Az oroszok feladhatják Melitopolt

Az orosz csapatok „majdnem az összes" katonai ellenőrzőpontot elhagyják Melitopol környékén az ukrán előretörések közepette. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere azt mondta, hogy az ukrán erők sikeres offenzívát hajtanak végre Zaporizzsja megyében. Vasárnapi jelentések szerint Zaporizzsja megye csaknem 60%-át ideiglenesen megszállták az orosz erők.

08:03
2022. június 7.

Ukrán csapatok érkeznek az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia is nagy hatótávolságú precíziós rakétavetőket küld Ukrajnának. Az eddigi információk szerint 4 db amerikai HIMARS mellett 3 db brit M270-es érkezik az ukrán frontra. Ezek ugyanannak a rendszernek különböző változatai. Ukrán csapatok érkeznek az Egyesült Királyságba, hogy megtanulják a fegyver használatát, amelyet háromfős legénység tud kezelni, és egy lánctalpas páncélos kilövőre szerelik. Olekszij Arestovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének katonai tanácsadója szerint 60 db ilyen rakétavetőre lenne szükségük a háború megfordítására.

Az amerikai és brit fegyverszállítás hírére Vlagyimir Putyin orosz elnök is reagált, amiről ITT ÍRTUNK részletesen.

08:24
2022. június 7.

Lefoglalhatják Abramovics két luxusrepülőjét

Egy manhattani bíróság parancsot adott ki Roman Abramovics két luxusrepülőjének lefoglalására az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók alapján. A gépek egy 350 millió dolláros Boeing 787 Dreamliner – a világ legkiválóbb légitársaságai által használt élvonalbeli repülőgép – és egy 60 millió dolláros Gulfstream G650 ER.

A hatóságok szerint a Gulfstream március 12-én Isztambulból Moszkvába repült, másnap indult Tel-Avivba, majd március 15-én ismét Isztambulból Moszkvába utazott. A Boeing március 4-én repült Dubaiból Moszkvába. Mivel a gépeket Amerikában gyártották, a repülésekre pedig a szankciók bevezetése után került sor, a Kereskedelmi Minisztérium engedélyére lett volna szükség a használatukhoz. Engedély hiányában járatonként 328 000 dollárig terjedő pénzbírság szabható ki.

Az orosz milliárdosnak már el kellett adnia a Chelsea futballklubot a Putyin elnökkel és az orosz állammal vélhetően kapcsolatban álló emberekkel szembeni brit szankciók miatt.

08:46
2022. június 7.

Orosz megtorló szankciók

Oroszország megtorló szankciókat szab ki 61 amerikai tisztviselővel, üzletemberrel szemben. Az orosz külügyminisztérium ezt június 6-án tette közzé, döntésének indoklásaként „az orosz politikai és közéleti személyiségekkel, valamint a hazai vállalkozások képviselőivel szembeni egyre erősödő amerikai szankciókra" hivatkozva. A szankcionált személyek között van Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Jennifer Granholm energiaügyi miniszter, valamint az amerikai védelmi és médiaipar vezetői, például Edward Bastian, a Delta Air Lines vezérigazgatója és Jeffrey Sprecher, a New York-i tőzsde elnöke. A szankcionált személyeknek tilos belépniük Oroszországba.

09:00
2022. június 7.

Holttesteket cseréltek

Miközben még nem fejeződött be az Azovstal acélműből a holttestek elszállítása és azonosítása, Zaporizzsja régióban megtörtént az első hivatalos holttestcsere. Az ukrán és az orosz oldal is 160-160 holttestet kapott vissza. Anna Holovko, az Azov-ezred szóvivője azt mondta, hogy az ukrán áldozatok mindegyike az Azovstalból származott, közülük 52-en az Azov-ezred tagjai voltak.

09:19
2022. június 7.

Három brit zsoldos áll bíróság elé Donyeckben

Három brit férfit állítanak bíróság elé a szeparatista Donyecki Népköztársaságban, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcoltak Ukrajnáért – mondta a magát függetlennek kikiáltó régió elnöke. Akár ki is végezhetik őket, a vádak között ugyanis szerepel a hatalom megszerzésének kísérlete is, amiért halálbüntetés jár.

Sok katonai tapasztalattal rendelkező külföldi utazott Ukrajnába és Oroszországba a világ minden tájáról, hogy pénzért harcoljon a háborúban.

09:54
2022. június 7.

9600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4668 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden.

A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.
Az ukrajnai háború elől hétfőn 413 ember, köztük 159 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta kedden a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

10:53
2022. június 7.

Heves harcok dúlnak Sziverodonyeck városában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az ukrán csapatok sikeresen visszaverték az orosz offenzívát Nahirne, Berestov, Krynychne és Rota városoknál.

A hírek szerint ukrán helikopterek is csapást mértek az ellenséges erők csoportjaira Herszon régióban, illetve repülőgépekkel - Mikolajiv régióban lévő lőszerraktárakra is csapást mértek.

11:40
2022. június 7.

Oroszország újabb támadásra készül Ukrajna északi tengelyén

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadta napi értékelését az ukrajnai helyszíni helyzetről . Amely szerint a hétvégén az ukrán erők visszafoglalták Szevrodonyeck egyes részeit, bár az oroszok valószínűleg továbbra is megszállják a keleti körzeteket. Oroszország hosszútávú terve valószínűleg továbbra is az, hogy elvágja a Sziverodonyeck területét északról és délről egyaránt.

Oroszország májusig erősödött a déli, Popasna tengelyen, de a térségben elért haladás az elmúlt héten megtorpant. Az Izium melletti heves lövöldözésről szóló jelentések arra utalnak, hogy Oroszország újabb támadásra készül az északi tengelyen.

Oroszországnak szinte minden bizonnyal áttörést kell elérnie ezen tengelyek legalább egyikén, hogy a taktikai előnyöket műveleti szintű sikerré alakítsa át, és megszerezze az ellenőrzést az egész Donyeck régió felett.

12:47
2022. június 7.

Ezek a legfrissebb fejlemények a luhanszki harcokról

Jelenleg az ellenség továbbra is támadja Szevierodonyecket, a harcok folytatódnak. Az orosz rohamot Novoohtyrka és Voronove irányába is visszaverték az ukrán csapatok. Bilohorivka térségében az oroszok szabotázs- és felderítőcsoportokat használnak - tudatta a Telegarmmal Szerhij Haidai , Luhanszk ukrajnai kormányzója.

Az elmúlt nap során az ukránok tíz ellenséges támadást visszavertek, egy harckocsit, három tüzérrendszert, két páncélozott harcjárművet, egy autót és két lőszerraktárt semmisítettek meg. A légvédelmi egységek lelőttek két Orlan-10 drónt is.

Az állításokat független módon nem ellenőrizték.

13:15
2022. június 7.

Eddig 263 gyerek halt meg Ukrajnában a háború alatt

Február 24. óta 263 gyerek meghalt, 467-es pedig megsebesültek a harcok miatt Ukrajnában. Legutóbb, június 3-án egy 8 éves fiú halt meg Mariupolban, a tengerparton egy akna miatt – írja a Kyiv Independent.

13:51
2022. június 7.

Fehéroroszország 45 ezerről, 80 ezerre növelné a hadseregét

Az ukrán vezérkar szerint Fehéroroszország a hadsereg létszámának 45 000-ről 80 000-re való növelését tervezi. Illetve arról is beszámolt, hogy Ukrajnát továbbra is rakéták és légicsapások fenyegetik Fehéroroszország területéről.

14:51
2022. június 7.

Az ukrán elnök elismerte, hogy Szevierodonyeck városban fölényben vannak az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Szevierodonyeck városában továbbra is harcok folynak, ugyanakkor elismerte, hogy az oroszok számbeli előnyben vannak. Legutóbbi nemzeti beszédében Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna erőinek „minden esélye" megvan a visszavágásra, és „erősen kitartanak".

15:40
2022. június 7.

Az oroszok elakarják foglalni Zaporizzsja várost

Volodimir Zelenszkij azt mondta, úgy véli, hogy az orosz csapatok el akarják foglalni Zaporizzzsja városát, az ország délkeleti részén található nagy ipari csomópontot, ami lehetővé tenné, hogy az oroszhadsereg közelebb kerüljön a központi területekhez. „Több vannak, erősebbek, de minden esélyünk megvan, hogy tovább harcoljunk" – mondta az ukrán elnök.

16:21
2022. június 7.

Civil autó hajtott taposóaknára Kijevnél - fotó

Tűzifáért mentek Kijevnél az erdőbe, de autójukkal aknára hajtottak, ami működésbe is lépett - tudatta a kijevi regionális közigazgatás.

Az utasok könnyebben megsérültek a detonáció miatt.

17:00
2022. június 7.

Oroszország bejelenti Délkelet-Ukrajna ellenőrzését, és szárazföldi összeköttetést indított a Krímmel.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy közúti összeköttetést nyit Oroszország és az oroszok által megszállt Krím között.

Az út az oroszok által megszállt Donbászon halad majd keresztül.

17:43
2022. június 7.

Eddig 32 ukrán újságíró halt meg a háborúban

Az orosz–ukrán háború kitörése óta 32 ukrán újságíró halt meg.

Az adatokat a Tömegtájékoztatási Intézet, illetve Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs politikai miniszter tette közzé.

A 32 emberből nyolc közvetlenül szakmai feladatai teljesítése közben halt meg, 24 pedig mint a harci cselekmények résztvevője, vagy az orosz légitámadások, illetve megtorlások következtében vesztette életét.

18:25
2022. június 7.

Luhanszk 97 százaléka már orosz kézen van

Az orosz védelmi miniszter szerint az orosz erők már szinte teljes egészében ellenőrzésük alatt tartják Ukrajna legkeletibb régióját - írja a bbc.com.

A Luhanszki terület 97 százalékát - ahogy fogalmazott - 'felszabadították' - mondta Szergej Sojgu a védelmi minisztérium ülésén, amelyet az állami televízió közvetített.

Sojgu azt állítja, Szeverodonyeck lakónegyedei Moszkva kezében vannak és további kísérleteket tesznek az ipari területek megszerzésére.

19:25
2022. június 7.

Egy ember meghalt, három megsebesült Harkivban

Egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután orosz csapás érte Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot - közölte Ihor Terehov polgármester.

Oroszország "nem hagyja békén Harkivot, és folyamatosan félelemben tartja az embereket" - idézte Terehovot a Reuters az országos televízióban.

22:57
2022. június 7.

Ukrajna küzd az oroszok ellen Szeverodonyeckben

Továbbra is súlyos harcok folynak a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városában, amelyet az orosz erők hetek óta próbálnak elfoglalni - írja a bbc.com.

Az ukrán erők nehezen tudják visszatartani az orosz támadásokat Szeverodonyeck központjában, de Oroszország még mindig nem vette át a város ellenőrzését, Szerhij Haidai luhanszki területi kormányzó szerint.

Korábban a város polgármestere, Olekszandr Sztrjuk arra figyelmeztetett, hogy Oroszország további csapatokkal igyekszik elfoglalni a várost, és azt mondta, hogy a szeverdonyecki fegyveres erők "megerősítették állásaikat és tartják a vonalat".

Megismételte felhívását, miszerint Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre lenne szüksége hogy csapatai vissza tudják verni az oroszokat a térségben.

01:23
2022. június 8.

Az ukránok most a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget szidják

Ukrajna ellenzi, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója látogatást tegyen a zaporizzsjai atomerőműben, amíg az az oroszok kezén van - közölte hétfőn az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

Ukrajna nem hívta meg Rafael Grossit a zaporizzsjai erőműbe, és korábban is elutasította a látogatását. Az erőmű látogatása akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna visszaveszi az ellenőrzést a létesítmény felett - írta az Enerhoatom a Telegram üzenetküldő portálon kedden.

Rafael Grossi hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a NAÜ szakértői látogatását készíti elő a zaporizzsjai erőműbe, arra hivatkozva, hogy ezt "Ukrajna kérte". Európa legnagyobb atomerőművét, amelyben hat, egyenként 1000 megawattos teljesítményű reaktor üzemel, az orosz hadsereg tartja ellenőrzése alatt a háború kezdete óta.

"Rafael Grossi főigazgató ismét hazudik" - írta az Enerhoatom, válaszul Grossi Twitter-bejegyzésére.

"Úgy tekintünk erre a nyilatkozatra, mint újabb kísérletre, hogy a zaporizzsjai erőműbe tett látogatással legitimizálják az orosz megszállók jelenlétét és jóváhagyják a tetteiket" - fogalmazott az ukrán energetikai vállalat.

06:50
2022. június 8.

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.