Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 104. napjáról.

06:03
Ukrán csapatok érkeznek az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia is nagy hatótávolságú precíziós rakétavetőket küld Ukrajnának. Az eddigi információk szerint 4 db amerikai HIMARS mellett 3 db brit M270-es érkezik az ukrán frontra. Ezek ugyanannak a rendszernek különböző változatai. Ukrán csapatok érkeznek az Egyesült Királyságba, hogy megtanulják a fegyver használatát, amelyet háromfős legénység tud kezelni, és egy lánctalpas páncélos kilövőre szerelik. Olekszij Arestovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének katonai tanácsadója szerint 60 db ilyen rakétavetőre lenne szükségük a háború megfordítására.

Az amerikai és brit fegyverszállítás hírére Vlagyimir Putyin orosz elnök is reagált, amiről ITT ÍRTUNK részletesen.

05:55
Az oroszok feladhatják Melitopolt

Az orosz csapatok „majdnem az összes" katonai ellenőrzőpontot elhagyják Melitopol környékén az ukrán előretörések közepette. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere azt mondta, hogy az ukrán erők sikeres offenzívát hajtanak végre Zaporizzsja megyében. Vasárnapi jelentések szerint Zaporizzsja megye csaknem 60%-át ideiglenesen megszállták az orosz erők.

05:38
Több mint 20 települést lőttek

Az Ukrán Egyesített Erők parancsnoksága azt közölte, hogy június 6-án 10 orosz támadást vertek vissza, megsemmisítettek egy harckocsit, három tüzérségi rendszert, két páncélozott harcjárművet, egy járművet és két lőszerraktárat. Az orosz erők több mint 20 települést lőttek Donyeck és Luhanszk megyékben, és 48 polgári infrastruktúrátt semmisítettek meg. Az ukrán légierő két Orlan-10-es pilóta nélküli légijárművet is lelőtt Donbászban.

05:32
Taktikaváltásra kényszerültek az orosz hadihajók

Az ukrán haditengerészet közölte, hogy több mint 100 km-re visszaszorította az orosz hadihajók flottáját a Fekete-tenger partjaitól. Az orosz hajók „taktikaváltásra kényszerültek", miután hetekig haditengerészeti blokádot hajtottak végre Ukrajna partjainál – közölte az ukrán fegyveres erők haditengerészeti parancsnoksága.

05:18
Gabonaexport

A partnerprszágoktól kapott fegyverek adhatják a legnagyobb garanciát az ukrán gabonaexport újraindítására - mondta az ukrán elnök. Az orosz információs narratíva szerint Ukrajna lesz a felelős az afrikai, ázsiai és európai élelmiszerhiányért, amiért nem exportál, de mindenki tudja, hogy ez az állítás hazugság. Zelenszkij elnök bejelentette, hogy folyamatosan tárgyalnak az ENSZ-szel, Nagy-Britanniával és Törökországgal, hogy hogyan lehetne kialakítani egy biztonsági folyosót a teherhajók számára, amivel a kikötőkben rekedt 22-25 millió tonna gabona a legegyszerűbben elszállítható. A legerősebb garanciákat a fegyverekben látja, amelyeket Ukrajna nem fenyegetésre használna, hanem annak demonstrálására, hogy képes gyorsan reagálni az esetleges orosz provokációkra.

05:05
A legforróbb pontok

Az ukrán elnök beszámolója szerint a leghevesebb utcai harcok jelenleg Szeverodonyeckben zajlanak. De Liszicsanszk, Szlovjanszk, Bahmut, Szvjatohirja, Avdiivka, Kurakhove is folyamatos támadás alatt áll. Az orosz hadsereg megpróbál további erőket bevetni a Donbász irányába, de az ukrán ellenállás mindent megtesz a védelemért - fogalmazott Volodimir Zelenszkij. 

05:00
A globális figyelem élén

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra emlékeztetett, hogy a politikai vezetők mellett az üzleti és kulturális élet szereplői, de a hétköznapi emberek is sokat tehetnek azért, hogy a globális figyelem élén maradjon Ukrajna. Az, hogy az emberek egymás között is beszélnek Ukrajna problémáiról, sokat segítenek abban, hogy a nagypolitika Ukrajnának nyújtott támogatása ne csökkenjen. Példaként említette, hogy a napokban Spanyolországban postai bélyeget adtak ki Ukrajna támogatására, ami önmagában nem változtat a háború menetén, de jelképként az Ukrajna harcára fordított figyelem szimbóluma.

04:36
Ez történt hétfőn

Előző napi tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22