Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 107. napjáról.

23:36
A megadásról tárgyalnának az ukránok Szeverodonyeckben

A távozás feltételeiről próbálnak meg tárgyalni a szereverdonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt ukrán erők, de értésükre adták, hogy feltétel nélkül kell letenniük a fegyvert - közölte Rogyion Mirosnyik, a csak Oroszország által függetlennek elismert "Luhanszki Népköztársaság" moszkvai nagykövete péntek délutáni Telegram-bejegyzésében.

Mirosnyik szerint az ukrán katonák gondolkodási időt kértek. Az állította, hogy a visszavonulási útvonalaikat elvágták.

A diplomata bejegyzése szerint a vegyi üzemben polgári lakosok is vannak, de számuk egyelőre nem ismert. Néhányuknak közülük sikerült kapcsolatba lépni a hozzátartozóikkal, akiknek elmondták, hogy óvóhelyen tartózkodnak.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtökön azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erők erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az Azot föld alatti létesítményeiben, és mérgező vegyi anyagok felrobbantására készülnek.

A TASZSZ hírügynökség orosz katonai forrásra hivatkozva pénteken azt írta, hogy az orosz fegyveres erők megnyitották a vízi utat Ocsakov kikötőváros felé, miután Mikolajiv megyében "felszabadították" a Dnyeper-Bug-torkolatot a Fekete-tengertől elválasztó, stratégiai fontosságú Kinburn-félszigetet. A hírügynökség informátora szerint Kijev eltitkolta nyugati partnerei elől, hogy már nem tudja tartani a földnyelvet és ezzel a torkolatvidéket sem.

Vlagyimir Szaldo, az orosz ellenőrzés alá került Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának vezetője korábban elmondta, hogy a hajózás a tartomány kikötőiben akkor fog teljes mértékben helyreállni, amikor Mikolajiv megye és főleg a Dnyeper-Bug-torkolat kijáratát ellenőrző Ocsakov "felszabadul".

A donyecki hatóságok közölték, hogy az ukrán erők pénteken kazettás töltetű lövedékkel támadták a "köztársaság" vezetőjének hivatalát, és francia CAESAR 155 milliméteres önjáró tüzérségi lövegekkel lőttek lakónegyedeket a szakadár régió székvárosában. A két délkelet-ukrajnai szakadár entitás területét a nap folyamán több tucat nehéztüzérségi lövedék érte, a támadásoknak voltak halálos civil áldozatai.

Artyom Olhin, a "Donyecki Népköztársaság" tájékoztatási miniszterhelyettese a Rosszija 1 csatornán közölte, hogy a megerősített Szlovjanszk körül agglomerációban 60-70 ezer ukrán katona állomásozik. Korábban a donyecki területvédelem bejelentette, hogy megkezdődött az előrenyomulás a békeidőben 100 ezres ipari város felé.

2014 áprilisában, amikor Kijev hadműveletet indított a februári "államcsínnyel" hatalomra jutott ukrán vezetéssel szembeni Donyec-medencei ellenállás elfojtására, Szlovjanszkban kezdődtek el az első összecsapások a települést akkor ellenőrző szakadár csapatok és az ukrán kormányerők között. A város 2014 július elején került az ukrán kormány ellenőrzése alá.

Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot tartják orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerősített védelmű, ukrán kézen lévő településének. Az ukrán fegyveres erők az itt kialakított, csaknem 170 négyzetkilométernyi védelmi rendszerben jelentős fegyver-, üzemanyag- és élelmiszerkészleteket halmoztak fel.

A TASZSZ szerint péntek este az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisául szolgáló Szevasztopolban működésbe lépett a légvédelem és a város déli része fölött megsemmisített egy célpontot. Az ügyben hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy Oleh Tkacsenko hadnagyban, az ukrán fegyveres erők A-2802 katonai egységének századparancsnokában azonosította azt az embert, aki Mariupolban több mint 25 civil meggyilkolására adott parancsot.

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet pénteken felmérést tett közzé, amely szerint az oroszok 78,3 százaléka elégedett Vlagyimir Putyin orosz államfő munkájával, és 80,8 százalékuk megbízik az elnökben. Az ugyancsak állami finanszírozású Közvélemény Alapítvány (FOM) arra a megállapításra jutott, hogy 78 százalék bízik az államfőben, és 81 százalék tartja úgy, hogy jól teljesít a posztján.

20:10
Osztrák kancellár: Ukrajna nem lehet előbb EU-tag, mint Moldova vagy a Nyugat-Balkán

Ukrajnának csakis a többi jelentkezővel közösen lehet európai uniós tagjelölti státuszt biztosítani - jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár észtországi látogatásán pénteken.

Ausztria számára feltétel, hogy amennyiben Ukrajna tagjelölti státuszt kap, akkor "ugyanennek kell vonatkoznia a Nyugat-Balkán országaira és a Moldovai Köztársaságra" - hangsúlyozta Nehammer észt hivatali partnerével, Kaja Kallasszal közös sajtótájékoztatóján.

Kallas szintén arról beszélt, hogy egy közös csatlakozási folyamatot támogat. Mindemellett felhívta a figyelmet a lehetőség megragadásának fontosságára, amíg az ukrajnai politikai erők "hajlandók a kényes reformok végrehajtására". Mint mondta, a lehetőség talán csak rövid ideig áll fenn, később viták alakulhatnak ki, és mindez jóval nehezebbé válhat.

Kallas a lépésenkénti közeledésre és a tagjelöltek európai "előkészítő térségének" kialakítására vonatkozó osztrák javaslatot firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy szerinte nem szabad a helyzetet tovább bonyolítani. Leszögezte, hogy lehetőséget kell biztosítani minden olyan országnak, amely a jogállamiság és a demokrácia alapelveit követi. "Nem szabad félresöpörnünk ezeket az államokat" - fogalmazott az észt miniszterelnök, hozzátéve, hogy az osztrák felvetés még további tárgyalásokat igényel.

Nehammer felhívta a figyelmet, hogy a javaslat eredetileg Emmanuel Macron francia elnöktől érkezett. A bővítés ügyében továbbá őszinteséget sürgetett, az évtizedekig húzódó török tagjelölti státusz negatív példájára utalva.

Kallas az uniós gázembargóról szólva kijelentette: büszke arra, hogy már hat szankciós csomagot tudtak elfogadni, s - mint fogalmazott - ezek egyre fájdalmasabbak. "Arról van szó, hogy mennyi szenvedést tudunk kibírni" - hangoztatta, arra utalva, hogy különböző országok eltérő mértékben függnek az orosz energiahordozóktól. Hozzátette, hogy egyes országok szinte száz százalékban Oroszországtól függnek energetikai igényeik fedezésében, s időre van szükség ahhoz, hogy el tudjanak szakadni ettől.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó tárgyalások tekintetében az észt és az osztrák vezető álláspontja jelentősen eltért. Nehammer hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a konfliktus minden szereplőjével tárgyalni kell, mindemellett a humanitárius segélyezés, az élelmiszerexport biztonságos folyosóinak kialakítása, de a fogolycserék is párbeszédet igényelnek. "Fontosnak és helyesnek tartom Putyint szembesíteni háborús bűncselekményeivel" - tette hozzá az osztrák kancellár.
Kallas ugyanakkor úgy fogalmazott: nem látja semmi értelmét, hogy Putyinnal tárgyaljanak, mivel az eddigi párbeszéd sem vezetett eredményre.

17:00
Az ukrán védelem gyenge pontjait keresi Oroszország

Az oroszok nem hagytak fel a frontvonal áttörésére tett kísérletekkel a Sziverszkij-Donyec folyó közelében - mondta az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanik.

16:56
Az orosz erők továbbra is támadják a Donyec folyó menti frontvonalat

"Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az orosz hadsereg gyenge pontokat keres az ukrán védelmi vonalon Siverskyi-nél a Donyec folyó közelében" - írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője az országos televízióban kijelentette, hogy az orosz erők nem tettek le a stratégiai fontosságú Donyec folyó közelében lévő frontvonal áttörésére irányuló kísérletekről.

16:08
Németország segítséget nyújt Ukrajnának a háborús áldozatok orvosi ellátásában

Németország segítséget nyújt Ukrajnának a háborús áldozatok orvosi ellátásában, segít a sebesültek számára traumaközpontok építésében, végtagprotéziseket adományoz és német orvosokat küld az országba - közölte Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

Ukrajnának ugyanolyan sürgősen szüksége van humanitárius segítségre, mint amilyen sürgősen szüksége van katonai támogatásunkra

- mondta a miniszter.

15:59
Az orosz jegybank a háború előtti szintre csökkentette a kamatlábat

Az orosz központi bank ma a háború előtti szintre csökkentette az irányadó kamatlábat, arra hivatkozva, hogy az infláció és a gazdaság állapota a vártnál jobban alakul az ukrajnai háború miatt bevezetett átfogó nyugati szankciók ellenére - írja a Skynews.

A bank 1,5 százalékponttal, 9,5%-ra csökkentette a kamatlábat.

Erre azután került sor, hogy a február 24-i ukrajnai invázió és az azt követő amerikai, európai uniós és más nemzetek által bevezetett szankciók miatt a kamatláb elérte a 20%-ot.

Közgazdászok szerint a szankciók idővel aláássák a növekedést és a termelékenységet, de a központi banknak sikerült stabilizálnia az orosz valutát és a pénzügyi rendszert olyan drasztikus intézkedésekkel, mint a magas kamatlábak, az országból történő pénzkiáramlás korlátozása és az a követelmény, hogy az importőröknek rubelért kell eladniuk devizabevételeiket.

14:55
A NATO nem tart Finnország és Svédország elleni orosz támadástól

Törökország ellenállása mellett is bízunk benne, hogy a két skandináv ország csatlakozik a NATO-hoz - mondta Mircea Geoana, a katonai szövetség helyettese.

Arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági garanciákat nyújtanak Svédországnak és Finnországnak addig az időszakig, amíg teljes jogú NATO-taggá nem válnak, azt mondta, hogy nem lát valós kockázatot az országokra nézve Oroszország részéről. (Guardian)

14:31
Újabb orosz tengeralattjáró a Fekete-tengeren, Ukrajna rakétáktól tart

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország újabb tengeralattjárója horgonyzott le a Fekete-tengeren, ami képes akár 40 rakétát is kilőni.

13:53
Így néz ki a szétlőtt és lerombolt luhanszki Popaszna város - videó
13:28
Ukrajna szerint Oroszország nyomásgyakorlásra használja a halálraítélt brit és marokkói katonákat

Oroszország túszként akarja felhasználni a halálraítéltek ügyét, hogy nyomást gyakoroljon a nyugatra a béketárgyalások érdekében - mondta Vagyim Denyiszenkó belügyminisztériumi tanácsadó

A három férfit az oroszbarát Donyecki Népköztársaság ítélte halálra a napokban. Az ukrán álláspont szerint Aiden Aslin, Shaun Pinner és Saaudun Brahim az ukrán fegyveres erők tagjai voltak, és a genfi egyezmény védelme alá tartoznak.

Kijev egyeztetni fogja álláspontját az ítéletekkel kapcsolatban Londonnal, Washingtonnal és az EU-val - mondta Denyiszenkó.

13:00
Putyin: Oroszország az eredeti területeit akarja visszaszerezni

Oroszország megpróbálja visszaszerezni eredeti területei - mondta egy csütörtöki találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Nagy Péter 21 éven át vívta az északi háborút, Svédországgal harcolt, de nem vett el semmit. Visszaszerezte a területeket" - mondta Putyin csütörtökön Moszkvában, fiatal vállalkozókkal tartott találkozóján .

Mint mondta, arról a területről beszél, amelyen Szentpétervár városát alapították, azt akkoriban egyik európai ország sem ismerte el orosz területnek. "Mindenki Svédországnak ismerte el, és ott ősidők óta szlávok éltek a finnugor népekkel együtt. Ráadásul ez a terület az orosz állam ellenőrzése alatt állt" - mondta Putyin.

"Minden jel szerint a mi sorsunk is az, hogy visszaszerezzük és megerősítsük ami a miénk", mondta az elnök, utalva Moszkva jelenlegi ukrajnai inváziójára. (BBC- Sky News)

12:35
Orosz zsoldostáborra mértek csapást az ukránok Luhanszkban - videó

A hírhedt Wagner-csoport egyik táborát semmisítették meg az ukránok Luhanszkban - jelentette be a régió kormányzója. A bejelentés szerint a bázis teljesen megsemmisült, a támadást csak egyetlen zsoldos élte túl. A bázis Kadivkában, egy stadionban volt.

12:03
Gabonatárolókat ért orosz találat Mikoljivban

Orosz tüzérségi találat érte Ukrajna egyik legnagyobb gabonakikötőjét Mikoljivban - közölte a város polgármestere. A találatokban négy raktárhelyiség kiégett, a benne lévő összes gabona megsemmisült. (BBC)

11:23
Katonai repülőteret támadtak, vadászépeket lőttek ki az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ma rakétákkal megsemmisítették az ukrán légierő felszereléseit a dnyipro-i katonai repülőtéren, emellett lelőttek egy Szu-25-ös, egy MiG-29-es vadászépet, valamint öt drónt.

Az orosz tájékoztatás szerint, - amit más forrás nem erősített meg - ma több mint 500 ukrán katonát öltek meg és 21 rakéta- és tüzérségi fegyver-, lőszer- és üzemanyagraktárat is megsemmisítettek (The Guardian)

11:01
Kolerától tartanak Mariupolban

Szerhij Orlov, aki már nem tartózkodik Mariupolban, a BBC-nek elmondta, hogy a még mindig a városban tartózkodó 100 ezer lakosra egyre nagyobb veszélyt jelentenek a betegségek, köztük a kolera.

Úgy gondoljuk, hogy ez teljesen lehetséges a jelenlegi körülmények között, a nem működő központi vízhigiéniai rendszer, a romok közötti rengeteg holttest és az orvosi segítség hiánya miatt - mondta a polgármester.

Romok Mariupolban, június 2-ánForrás: AFP/Stringer
10:53
Június végén dönthet a NATO Ukrajnáról

A június 28-29-i madridi NATO-csúcstalálkozón dönthetnek Ukrajnáról - írta a Kyev Independent. A találkozóra meghívták Zelenszkij ukrán elnököt is.

09:51
Harmincnyolc lakóházat romboltak le az elmúlt napban Luhanszkban

Luhanszki területen az elmúlt 24 órában 38 lakóházat romboltak le az orosz erők - jelentette a régió kormányzója.

A súlyos harcok ellenére Szeverodonyeck még nem került orosz kézre, még akkor sem, ha az oroszok mindent leromboltak, ami az útjukba került - mondta Szergej Haidai.

09:00
Folytatódnak az ádáz utcai harcok Szeverodonyeckben

Kimerítjük az ellenséget - mondta a Szeveredonyeckben zajló harcokról Szergej Haidai Luhanszk kormányzója. A kormányzó szerint az egész régiót folyamatosan tűz alatt tartják az oroszok, de a Liszicsanszk- Bakhmut útvonal ukrán ellenőrzés alatt van.

Ádáz utcai harcok folynak a városban - mondta a politikus (The Guardian)

08:38
Virágok lepték el a kilőtt orosz tankokat - fotó
07:47
Oroszországnak több bevétele lehet az olajexportból, mint a háború előtt

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország több bevételre tehet szert fosszilis tüzelőanyagok értékesítéséből, mint Ukrajna megszállása előtt. Az olaj világpiaci árának emelkedése ellensúlyozta az importtilalmak hatását - mondta Amos Hochstein, az Egyesült Államok energiabiztonsági megbízottja egy szenátusi meghallgatáson.

Oroszország több olajat tudott eladni más vevőknek, köztük a nagy energiafogyasztó Kínának és Indiának, azáltal, hogy világpiaci árhoz képest kedvezményesen kínálta a kőolajat – mondta.

12