Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 120. napjáról.

04:44
Ez a közvetítés véget ért

Friss tudsításunkat ITT TALÁLJA.

23:43
Lavrov: Az amerikaiak nem engedik Kijevnek a tárgyalást

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem engedi, hogy Kijev tárgyaljon Moszkvával

- írja az Iz. Lavrov interjújában kitért a fehérorosz elnök javaslatára is, aki küldöttségtalálkozót szervezne a két háborús fél között, azonban ennek a megvalósulására jelenleg nem lát érdemi esélyt. A külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a tárgyalóasztalnál Oroszország figyelembe veszi, hogy a háború során elfoglalt területek nem hajlandók visszatérni Ukrajna irányítása alá.

22:21
Észt kormányfő: Oroszországot nem szabad alábecsülni

A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai képességeit ukrajnai háborújában, amely immár az ötödik hónapjába lép, az orosz erők akár hosszú küzdelemre is fel vannak készülve - jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott és csütörtökön megjelentetett interjújában.

"Hallottam olyan véleményeket, miszerint elmúlt a veszély, mert az orosz hadsereg kimerült. De ez nem igaz. Még sok katonája van otthon, és nem számolja a veszteségeket. A tönkrement fegyvereket sem számolják. Úgyhogy nem szabad alábecsülnünk őket még hosszú távon sem" - mondta Kallas.

21:16
Zelenszkij most Izraelt bírálja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jeruzsálemi Héber Egyetemen elmondott beszédében az Ukrajna és Izrael közötti szoros történelmi és kulturális kapcsolatokat hangsúlyozta, és kijelentette, hogy országa csalódott az izraeli kormánytól kapott anyagi és diplomáciai támogatás mértéke miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

"Sajnos nem kaptuk meg a legtöbb, Izraeltől kért segítséget" - mondta az ukrán elnök csütörtökön, Kijevből történő videós bejelentkezésén a Jeruzsálemi Héber Egyetem diákjainak. "Kérjük, ne feledjék, hogy mennyire szoros kapcsolatban állunk egymással, és milyen magas szinten kellene lennie egymás megértésének" - hangsúlyozta. Emlékeztetett az Ukrajnában felnőtt izraeliekre, köztük Golda Meir volt miniszterelnökre, Sólem Aléchem íróra, és Jichák Ben-Zvi, egykori államelnökre.

"Amikor a kormányok szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, az nem az üzletről szól" - emelte ki. "Ez az értékekről és az általános biztonságról szól, arról, hogy felelősségre kell vonni azt, aki elpusztít egy másik nemzetet. Sajnos, Izrael még nem csatlakozott a szankciók rendszeréhez" - tette hozzá, és értetlenségének adott hangot az izraeli kormány képviselőivel történt félreértések és kommunikációs nehézségek miatt.

20:38
Újabb világmárka boltjai nyitnak újra Oroszországban

A Mango minden oroszországi üzletét átadja franchise partnereinek. Ezt Dmitrij Tomilin, az Eterna cég vezérigazgatója jelentette be az Izvesztyiának.
„A Mango most nem akarja vállalni az Oroszországba szállított áruk kockázatát. Ezért a hozzá tartozó összes üzletét bizonyos feltételek mellett a meglévő partnereknek adják át "- mondta Tomilin.

Kifejtette azt is, hogy a spanyol cégnek saját üzletei vannak Oroszországban, és franchise-rendszerben működött: 55 saját üzletük volt, 65-öt pedig franchise-partnereiké volt.

„A Mango nagyon kevés éve működik független cégként az orosz piacon, két franchise-partnerük volt Oroszországban, akik önállóan nyitottak üzletet. Ezért ez a konstrukció számukra nem újdonság, míg az Inditex és a H&M soha nem működött így" – mondta Mihail Petrov, a Smart Estate Moscow vezérigazgatója.

Június 19-én számolt be a spanyol média a Mango azon döntéséről, hogy felhagy a közvetlen értékesítéssel Oroszországban. A legújabb intézkedés eredményeként a cég 55 üzlete franchise alá kerül, és 800 munkahely marad meg.

19:42
Az Egyesült Államok újabb segítséget nyújt Ukrajnának

Sajtóhírek szerint az Amerikai Egyesült Államok újabb katonai eszközöket küld Ukrajnának, ezúttal 450 millió dollár értékben.

19:06
Tömegesen adják meg magukat az ukránok

Az ukrán hadsereg egységei tömegesen megadják magukat Szeverodonyeck és Liszicsanszk közelében. Ezt a Luhanszki Népköztársaság népi milíciájának szóvivője, Ivan Filippnyenko jelentette be.

„A tendencia alapján úgy tűnik, hogy a közeljövőben felszabadul a Luhanszki Népköztársaság" – mondta szóvivő a harcterületen kialakult helyzetről.

Szerinte az ukrán hadsereg előretolt pozíciói "egyre messzebbre" szorulnak vissza. Az ukrán védelem ezen a területen a szakértő szerint nem fog tudni sokáig kitartani.

Korábban a Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete elmondta, hogy körülbelül 2000 ukrán katonát kerítettek be Liszicsanszktól délre két faluban. Ők jelezték, hogy le akarják tenni a fegyvert és megadnák magukat.

18:35
Fellebbezni fognak a halálra ítélt britek

Két brit férfit, Aiden Aslint és Shaun Pinnert halálra ítéltek a Donyecki Népköztársaságban, mert Ukrajna mellett harcoltak Oroszország ellen. Pinner ügyvédje a Tass hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, és amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor kegyelmet fognak kérni, amihez joguk van a Donyecki Népköztársaságban.

A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött hallgatja a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának ítélethirdetését a tárgyalóteremben Donyeckben 2022. június 9-énForrás: MTI/EPA/-
17:35
Uniós tagjelölt lett Ukrajna

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta Ukrajna európai uniós tagjelölti státuszát.

17:10
Visszavonul az ukrán hadsereg

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szerint az ukrán hadsereg kivonulhat Liszicsanszkból, miután az orosz hadsereg elfoglalt a várostól délre fekvő két falut. Így akarják elkerülni azt, hogy az orosz fél körbekerítse az ukrán csapatokat.

"Hogy elkerüljék a bekerítést, a csapatainknak lehet, pozíciót kell változtatniuk. Liszicsanszk most minden oldalról támadható, nagyon veszélyes a város" - mondta a kormányzó az ukrán nemzeti televízióban.

16:50
Fejbe lőtték a tisztet, aki Putyin nukleáris indítójáért felel

Vagyim Zsimin ezredest saját otthonában támadták meg. Jelenleg az intenzív osztályon kezelik, állapota válságos - írja a Mandiner.

Zsimin ellen büntetőeljárás indult, mert állítólag kenőpénzt vett fel, miután magasabb beosztásban kezdett dolgozni a vámhivatalban. Az ezredes a vádemelés miatt házi őrizetben volt, de bűnösségét tagadta, ekkor történt a lövöldözés. Az orosz sajtó szerint öngyilkossági kísérletről van szó.

Az eset után testvére talált rá az ezredesre, aki a hírek szerint a lövöldözés idején a fürdőszobában volt. Zsimin – fején lőtt sebbel – egy vértócsában feküdt, mellette Izh 79-9TM típusú fegyvere.

16:41
Egyre nagyobb a feszültség Ukrajnában

Tömegesen sorozzák be a tapasztalatlan és motiválatlan férfiakat az ukrán seregbe, mióta február 24-én elrendelték a hadiállapotot, amelyet legutóbb augusztus 23-ig hosszabbítottak meg. Ez alapján a 18–60 éves férfiakat bármikor behívhatják szolgálatra. Az országban viszont egyre nagyobb vita tárgyát képezik a besorozás szabályai, a behívót ugyanis az utcán, kávézókban, kocsmákban, de akár telefonon is "átnyújthatják" az illetékes szervek.

A teljes cikket itt olvashatja.

16:00
Ezt üzente Putyin hadügyminisztere

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkvának és Minszknek sürgős intézkedéseket kell hoznia azért, hogy Fehéroroszország védelmi képességeit megerősítsék. Ezt Sojgu akkor jelentette ki, amikor telefonon megbeszélést folytatott fehérorosz kollégájával, Viktor Khreninnel – írja az Interfax .

Az orosz miniszter egy moszkvai találkozón hangsúlyozta, hogy a jelenlegi körülmények között ez a kérdés egyre sürgetőbbé válik.

„A körülmények azt diktálják, hogy sürgős közös intézkedéseket kell hozni Fehéroroszország védelmi képességének megerősítése, a csapatok (haderő) regionális csoportosulása és az egységes regionális légvédelmi rendszer harckészültségének növelése érdekében" – mondta Sojgu.

A védelmi minisztérium vezetője biztosította, hogy Oroszország készen áll a "fehérorosz barátoknak" bármilyen támogatást nyújtani a probléma megoldásában. Februárban Moszkva és Minszk „Allied Resolve" néven közös hadgyakorlatot tartott Fehéroroszország területén.

15:52
A háború első száz napja alatt 93 milliárd eurót keresett Oroszország az olajexportból

A Mandiner azt írja, hogy a háború első száz napja alatt a Kreml 93 milliárd euró (több mint 36 ezer milliárd forint) bevételre tett szert a fosszilis tüzelőanyagok exportjából – derül ki a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) által bemutatott kimutatásból, amelyből az is kiolvasható, hogy ennek 61 százalékát, mintegy 57 milliárd euró (több mint 22 ezer milliárd forint) értékben Oroszország az Európai Unióba importálta.

A legnagyobb importőrök sorrendben az alábbiak voltak:

Kína: 12,6 milliárd euróval;
Németország: 12,1 milliárd euróval;
Olaszország: 7,8 milliárd euróval;
Hollandia: 7,8 milliárd euróval;
Törökország: 6,7 milliárd euróval;
Lengyelország: 4,4 milliárd euróval;
Franciaország: 4,3 milliárd euróval;
India: 3,4 milliárd euróval.

Oroszország nyersanyagbevételei az alábbiak szerint alakultak: 46 milliárd eurót a nyersolaj, 24 milliárd eurót a vezetékes gáz, 13 milliárd eurót az olajtermékek, 5,1 milliárd eurót pedig a cseppfolyósított földgáz (lng) tesz ki, és további 4,8 milliárd eurót a szén adja.

15:29
A Nike kivonul Oroszországból

A sportruházatot forgalmazó Nike is bejelentette, hogy teljesen kivonul Oroszországból. "A Nike úgy döntött, hogy teljesen elhagyja az orosz piacot. Igyekszünk mindenben támogatni alkalmazottainkat, miközben fokozatosan leépítjük oroszországi működésünket a következő hónapokban" - közölte az amerikai cég.

14:48
Moszkva szerint Ukrajna mindent tud, ami a békéhez kell

Tervet az Ukrajna körül kialakult helyzet békés rendezésére csakis azt követően lehet kidolgozni, ha Kijev teljesíti az orosz fél valamennyi követelését - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Peszkov egy, a The American Interest című amerikai folyóiratban megjelent lehetséges rendezési tervvel kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt ily módon. Igen, béketerv lehetséges, miután Ukrajna teljesíti az orosz fél összes követelését - mondta.

A kérésre, hogy pontosítsa, milyen követelésekre utalt, azt hangoztatta, hogy "Ukrajna mindent tökéletesen tud".

14:20
Megérkezett az amerikai rakétatüzérségi rendszer Ukrajnában

Megérkezett a várt amerikai HIMARS többszörös rakétakilövő rendszer Ukrajnába - közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A szállítmány része annak az egymilliárd dolláros amerikai katonai segélycsomagnak, amelyet június 15-én jelentettek be. Azt, hogy hány ilyen rakétakilövő érkezett, a miniszter nem közölte.

"Forró lesz a nyár az orosz megszállók számára. És az utolsó néhányuk számára" - írta Reznyikov.

13:58
Három rakéta csapódott be Mikolajiv kikötővárosba

Három cirkálórakéta csapódott be ma Ukrajna déli kikötővárosába, Mikolajivba, míg a légvédelem további két rakétát lelőtt a déli Odessza város közelében - közölték az ukrán hadsereg.

Egy civil megsebesült a Mikolajivot ért csapásokban. Az állításokat más forrás nem erősítette meg (Reuters - The Guardian)

13:11
Rakétatalálat ért egy gabonatárolót Luhankszban - videó

 Orosz találat ért egy a luhanszki Rubiznyében egy gabonatárolót, amely teljesen megsemmisült.

12:13
Jelentős ukrán veszteségekről beszél az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szerint hadseregük az múlt napban legalább 650 ukrán katonát ölt meg. A beszámoló szerint a luhanszki Mirnaja Dolina település közelében az ukrán parancsnoki állomány egy része dezertált.

Klinovoje közelében az ukrajnai 30. gépesített dandár egységei felét elvesztette, több mint 170 katona és tiszt súlyosan megsebesült. Az orosz hadsereg azt is állítja, hogy légierejük mikolajivi területen megsemmisített 49 üzemanyagot szállító járműt, és akár 50 hangárokban elhelyezett többszörös rakétaindító rendszert is.

Az orosz védelmi minisztérium állításait más forrás nem erősítette meg. (The Guardian)

13