Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 120. napjáról.

11:45
Kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatát

Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami "külső sokkhatásként" gázellátási zavart okoz. A piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de "ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk" - mondta a miniszter.

Az ellátás folyamatossága és a nyár "hamis biztonságérzetbe ringathat", de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra - tette hozzá.

A földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak pedig már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre - mondta Robert Habeck.

11:36
Aknára hajtott egy rendőrautó Szumi régióban, egy ember meghalt

Egy ember meghalt, heten megsebesültek, miután aknára hajtott egy rendőrautó a Szumi régióbeli Okhtirszki körzetben - közölte Dmitro Zsivitszkij kormányzó. A helyszínen aknamentesítők dolgoztak, ekkor újabb robbanás történt, amiben további emberek sérültek meg.  

 

11:09
Az oroszok szétszerelték és elvitték Ukrajna legnagyobb naperőművét

Az orosz hadsereg szétszerelte és ellopta Ukrajna legnagyobb naperőművét, a zaporizzsjai Tokmak-ot- számolt be az ukrán média.

10:39
Donyecki szakadárok: 14 települést lőttek az ukránok

A Donyecki Népköztársaság (DPR) napi jelentése szerint két ember meghalt és további öt civil megsebesült, amikor az ukrán erők 14 települést lőttek az átaluk ellenőrzött 239-ből.

Más forrás a DPR állítását nem erősítette meg. (The Guardian)

10:08
Talpig fegyverben a zaporizzsjai nők - videó

Orosz offenzívától tartanak Zaporizzsjában is,itt a nők is felkészülnek a lehetséges utcai harcokra: 

09:46
Ismét támadta az ukrán hadsereg a Kígyó szigetet

Az ukrán haderő az oroszok a szigeten telepített légvédelmi egységére mértek csapást.

09:17
Kormányzó: Kazettás bombákat használtak az oroszok Dnyipropetrovszkban

Bombázták az éjjel az oroszok a dnyipropetrovszki régiót, ennek során használták a kazettás bombákat - állítja Valentyin Reznyicsenkó kormányzó. A bombázásában több lakóház megrongálódótt.

A kazettás bombák használatát nemzetközi egyezmény tiltja, ehhez 107 állam csatlakozott, de nem írta alá az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Finnország sem

09:09
Légiriadó van szinte egész Ukrajnában
09:05
Egyre közelebb jutnak az oroszok Liszicsanszkhoz

Több mint 5 kilométert haladtak az oroszok donbászi Liszicsankszhoz - áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében.

A jelentés szerint néhány ukrán egység visszavonult, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a bekerítést. Az orosz offenzíva sikeressége a régióban valószínűleg a közelmúltbeli egységmegerősítésnek és a tűzkoncentrációnak köszönhető - véli a brit védelmi minisztérium.

08:57
Újabb településeket foglaltak el az oroszok Szeverodonyeck közelében

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok Loskutivka és Rai-Olekszandrivka településeket foglalták el, de orosz kézre kerülhet Szirótyin is.

Az ukrán hadsereg Szeverodonyeck mellett a városhoz közeli Zolote és Vovcsojrovka falvakat próbálja védeni - jelentette be Szergei Haidai kormányzó.

08:48
Orosz inváziótól tartanak a finnek

„Finnország évtizedek óta készült egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha ez bekövetkezne" – mondta Timo Kivinen tábornok, a finn fegyveres erők főnöke. Finnország csatlakozásra jelentkezett a NATO katonai szövetségéhez, mert attól tart, hogy Oroszország Ukrajna után az országot is fenyegetheti.

Részleteket itt olvashat: Újabb ország készült fel az orosz invázióra.

08:21
A donyecki régió alig fele van ukrán kézen

45 százalék ukrán kontroll alatt, a fennmaradó 55 százalék az oroszoké, - ebben benne van Mariupol és Volnavka város is - mondta Pavlo Kirilenko kormányzó.

07:34
ORFK: Több mint tizenkétezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 7038, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5046-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Vonattal 389 ember, köztük 124 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

07:07
Hidegvérrel kivégezhettek egy ukrán fotóriportert és az őt kísérő katonát

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet szerint egy ukrán fotóriportert és az őt kísérő katonát „hidegvérrel kivégezték", amikor megölték őket az orosz invázió első heteiben.

Maksz Levin és Olekszij Csernyisov a hírek szerint az oroszok által megszállt erdőkben kutattak a fotós eltűnt fényképező drónja után – közölte az ügynökség a halálukkal kapcsolatos nyomozás eredményeire hivatkozva.

06:59
Putyin a BRICS felé fordul

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-csúcs előestéjén kijelentette, hogy Moszkva kereskedelmét „megbízható nemzetközi partnerek, mindenekelőtt a BRICS-országok felé" irányítja át. Elmondta, hogy folytatódnak a megbeszélések az indiai üzletláncok oroszországi megnyitásáról, valamint a kínai autók részesedésének növeléséről az orosz piacon. Növekszik az orosz olajszállítás Kínába és Indiába. Oroszország emellett „alternatív nemzetközi átutalási mechanizmusokat" fejleszt BRICS-partnereivel és egy „nemzetközi tartalékvalutát", hogy csökkentse a dollártól és az eurótól való függést – tette hozzá Putyin.

A feltörekvő gazdaságok BRICS-csoportját Brazília, Oroszország, India, Kína, valamint a Dél-Afrikai Köztársaság alkotja.

Vlagyimir PutyinForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel
06:39
A német kancellár ellenzi az Ukrajnának diktált békét

"Ukrajna - és csak Ukrajna - dönti el, mi a jó nekik" - írta Olaf Scholz német kancellár a Twitteren. "Semmi Ukrajnáról Ukrajna nélkül! Messze vagyunk a tárgyalásoktól, mert Putyin hisz a diktált békében... Az EU-nak, a NATO-nak és a G7-nek azt az üzenetet kell küldenie, hogy a világ demokráciái együtt állnak a Putyin-féle imperializmus elleni küzdelemben" - fogalmazott a német kancellár.

06:15
Alig látszik esély az ukrán gabonaszállítás beindítására

Ukrajna egyre kisebbnek látja az esélyét, hogy megállapodásra jusson Oroszországgal a blokkolt gabonaszállítmányok áthajózására a Fekete-tengeren. A konzultációk folyamatban vannak – közölte Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy folytatják a megbeszéléseket a hajók biztonságos indulásáról és az ukrán kikötőkből történő gabonaexportról. Az oroszok által blokád alatt tartott ukrán kikötők raktáraiban mintegy 25 millió tonna gabona vár elszállításra, a főleg afrikai célországokban pedig egyre nagyobb ellátási problémákat okoz a szállítmányok elmaradása.

05:52
Lelassulhat az orosz hadsereg lendülete

A brit hírszerzés előrejelzése szerint Oroszország lendülete lelassul a következő hónapokban. „A védelmi hírszerző szolgálatunk úgy véli, hogy Oroszország a következő néhány hónapban eljuthat arra a pontra, ahol már nincs előremutató lendület, mert kimerítette erőforrásait" – mondta Boris Johnson brit kormányfő újságíróknak.

05:31
Fogy az idő - mondták a halálra ítélt brit férfinek

Családja szerint fogva tartói azt közölték Aiden Aslinnel, hogy az oroszok által megszállt Ukrajnában hamarosan végrehajtják a kivégzését. A férfi telefonon beszélt a családtagjaival. „Aiden rendkívül ideges volt, amikor ma reggel felhívhatta az anyját. Azt mondta, hogy azt közölték vele, hogy az Egyesült Királyságból senki sem vette fel a kapcsolatot a donyeckiekkel, és ki fogják végezni" - nyilatkozta a férfi nagyanyja.

Aiden Aslin és Shaun PinnerForrás: AFP/Sputnik/Konstantin Mihalchevskiy

A 28 éves Aiden Aslint és a szintén brit 48 éves Shaun Pinnert „terrorizmus" vádjával ítélte el egy nemzetközileg el nem ismert bíróság a hónap elején az önmagát függetlennek kikiáltó, de nemzetközileg el nem ismert Donyecki Népköztársaságban. Mindkettőjüknek ukrán partnerei vannak, Aslin már az ukrán állampolgárságot is megkapta. A két férfi már a háború előtt is szolgált az ukrán fegyveres erőknél, így Nagy-Britannia szerint a genfi egyezmény értelmében hadifogolyként kellene őket kezelni. Az orosz meghatalmazott bíróság ezzel szemben azt állította, hogy a két brit „zsoldos" volt, és azzal vádolta őket, hogy pénzért küldték harcolni egy külföldi konfliktusba.

05:05
Oroszország a télen leállíthatja Európa gázellátását

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a télen leállíthatja Európa gázellátását. Fatih Birol szerint nem a teljes leállás a legvalószínűbb forgatókönyv, de Európának sürgősen készenléti terveken kell dolgoznia.

Az elmúlt hetekben több európai ország is jelezte, hogy a vártnál lényegesen kevesebb orosz gázt kapott. Orosz tisztviselők tagadják, hogy ez szándékos lenne, minden esetben technikai problémákra hivatkoztak. Ukrajna inváziója előtt Európa földgázának mintegy 40%-át Oroszországból importálta, ez az arány mára 20%-ra esett vissza.

Képünk illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

Fatih Birol szerint a gázellátás oroszországi csökkentése „stratégiai jellegű". A célja: megnehezíteni az európai országok számára a gáztárolók feltöltését, és növelni Oroszország tőkeáttételét ezen a télen. "Nem zárnám ki, hogy Oroszország továbbra is különböző problémákat találjon itt-ott, amiért csökkenti, vagy akár teljesen le is állítja majd az Európába irányuló gázszállítást" - mondta Fatih Birol.

23