Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 121. napjáról.

23:51
Putyin üzent az oroszoknak

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a most végzett érettségizőknek. A Kreml honlapján megjelent üzenetben az elnök kihangsúlyozta, hogy mindenkinek fontos megtalálnia a maga útját, és egy olyan foglalkozást, ahol a legnagyobb mértékben tudják megnyilvánul a tehetségük és képességeik, és hasznosítani is tudják azokat. "Az embernek mindig magasra kell tennie a lécet, bármilyen területen is helyezkedjen el. A legkisebb feladat elvégzésekor is a tökéletességre kell törekedni, az embernek mindent bele kell adnia" - írta az üzenetben.

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy sok lehetőség áll a fiatalok előtt, és bármit is választanak, nem szabad feladniuk akkor sem, ha valami elsőre nem sikerül. Ha kitartanak, sikeresek lesznek és valóra válthatják az álmaikat. 

21:55
A Kreml szerint az EU oroszgyűlölő

Moszkva „reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását", szögezte le Szergej Lavrov - írja a Mandiner

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Bakuban kijelentette, hogy az EU-tagjelölti státusz megadása Ukrajnának és Moldovának nem jelent kockázatot Oroszország számára. Mint mondta, Moszkva az Európai Uniót nem tekinti katonai blokknak, ellentétben a NATO-val.

Azzal vádolta meg ugyanakkor az európai országokat, hogy Oroszország ellen szövetkeznek.

A második világháború kezdetén Hitler az európai országok jelentős részét, ha nem a nagyobb részét a zászlaja alá gyűjtötte a Szovjetunió elleni háborúhoz. Most ugyanúgy, az Európai Unió, a NATO-val együtt, ilyen modern koalíciót szervez, hogy harcoljanak, lényegében háborút folytassanak az Oroszországi Föderáció ellen – mondta.

„Moszkva reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását"

A tárcavezető hozzátette, hogy Moszkva

reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását,

és „figyelemmel kíséri azokat a lépéseket", amelyeket Brüsszel, valamint Moldova és Ukrajna tesz majd, miután megkapta a tagjelölti státuszt.

Lavrov kijelentette: nem számít arra, hogy „az Európai Unió jelenlegi oroszgyűlölete belátható időn belül, vagy akár hosszú távon elmúlik".

21:41
Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a svájci vámhivatal

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra - jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

Májusban három tonna, Oroszországból származó arany érkezett az alpesi országba, ahol számos, aranytömbök olvasztására alkalmas finomító működik.

Az ukrajnai háború kezdete óta most először érkezett orosz arany Svájcba - közölte a vámhivatal, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, ki volt az importőr.

Az 194 millió svájci frank (76,8 milliárd forint) értékű, három tonnányi arany Nagy-Britanniából érkezett, de származási országként Oroszország van feltüntetve - tudatta pénteki közleményében a Szövetségi Vám- és Határbiztonsági Iroda (OFDF).

Tekintettel az érvényben lévő szankciókra, az OFDF megvizsgálja az érintett behozatalt" - közölte a hivatal, amely szerint törvényi okokból semmilyen információ nem adható ki az aranyimportőrről.

Március 7. óta az orosz finomítókból kikerült aranytömböket tilos Svájcban megvásárolni. Ugyanakkor a március 7. előtt orosz finomítókban előállított aranytömbök elvileg továbbra is forgalmazhatók az OFDF szerint.

A nemesfémkereskedők svájci szövetsége (ASFCMP) szerint egyetlen tagjuk sem részese az ügyleteknek.

A tizennégy svájci nemesfém-feldolgozót tömörítő szakmai szövetség ugyanakkor elővigyázatosságra intette tagjait. "Kétes eredetű arany nem kerülhet Svájcba" - írta közleményében a szervezet.

Ez a tizennégy vállalat dolgozza fel a Svájcban olvasztott arany 90 százalékát.

21:23
Újabb ukrán alakulatokat kerítettek be az oroszok

Igor Konasenkov tábornok szerint sikerült felszámolni az ukrán hadsereg bekerített alakulatait a kelet-ukrajnai Zolote körüli harcokban.

A települést heves harcok után sikerült elfoglalnia az orosz hadseregnek.

Konasenkov közlése szerint már Liszicsanszk városát is több oldalról fenyegeti az orosz és a szeparatista hadsereg, akik áttörték az ukrán csapatok jól előkészített védelmét a térségben és folytatják a megkezdett offenzívát - írja az iz.ru

21:08
Lengyelország mintegy félmilliárd eurós kölcsönt vesz fel az ukrajnai menekültek megsegítésére

Ez minden idők eddigi legnagyobb, CEB által jóváhagyott hitele - írja a Mandiner

Lengyelország 450 millió euró (mintegy 180 milliárd forint) kölcsönt vesz fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB) az Oroszország indította háború miatt Ukrajnából elmenekültek megsegítésére – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken.

Az Európa Tanács varsói keltezésű közleményében arról tájékoztatott, hogy

a CEB által jóváhagyott, minden idők legnagyobb hitele támogatni fogja a lengyel kormányt abban, hogy kezelni tudja az ukrajnai háború elől menekülők tömeges beáramlását,elhelyezését és hosszútávú megsegítését.

20:52
Videóüzenetet küldött a börtönből az oroszok által halálra ítélt brit katona

Aiden Aslin azt fontolgatja, hogy Kirill pátriárkától kér kegyelmet.

Mintegy negyedórás videót töltött fel a donyeci börtönből Aiden Aslin, az egyik brit önkéntes, aki Mariupolban esett orosz hadifogságba.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Aslint nemrég a „Donyecki Népköztársaság" ítélőtáblája halálbüntetéssel sújtotta, de még nem járt le a fellebbezési idő - írja a Mandiner

Azt hitte „a jó oldalon harcol"

A brit férfi mondhatni „megtért" azután, hogy kimondták rá a legsúlyosabb ítéletet. A videóban hosszasan beszélt arról, hogy az ukránok civileket lőnek nehéztüzérséggel a Donbaszban, illetve, hogy

Mariupolban az azovosok élő pajzsnak használták a lakóházakat és ezek lakosait.

Többször is kitér arra, hogy élete legnagyobb hibája volt, hogy beállt az ukrán tengerészgyalogságba, és hogy azt hitte, hogy a jó oldalon harcol, de „naiv és buta volt".

20:13
Amerikai hírszerzés: Elaknásítja a Fekete-tengert az orosz hadsereg

Jelenleg alternatív szárazföldi útvonalakat keresnek a búzaexport számára.

A hírszerzők értesülései szerint a cél a gabonaexport megakadályozása, amely világszintű éhínséghez vezethet – írja a Mandiner

Az amerikaiak úgy tudják, hogy Odessza és Ocsakiv kikötőiben – akárcsak korábban a Dnyeper folyóban – helyeznek el aknákat az orosz katonák.

Az oroszok mindezt tagadják, és az ukránokat vádolják azzal, hogy aknákat telepítenek a saját kikötőikbe.

18:51
Az amerikaiak beismerték: sikeres az orosz donbasszi offenzíva

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elismerte Oroszország katonai sikereit az ukrajnai Donbasszban, megjegyezve, hogy az orosz siker csak korlátozott, nem stratégiai áttörés.

A legutóbbi jelentések, amelyek szerint Oroszország korlátozott katonai sikereket ért el Kelet-Ukrajnában, aggodalmat keltenek Európában és azon túl is - mondta egy berlini sajtótájékoztatón.

Korábban Blinken bejelentette, hogy a június 26. és 28-a között tartandó G7-csúcstalálkozón többek között az ukrán konfliktus diplomáciai rendezésének lehetőségeit is tervezik megvitatni - írja a lenta.ru

17:35
A rettegett csecsen vezér újabb üzenete

Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót mutatott be, amelyen az ukrán nacionalisták által a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Zolote falujában hagyott fegyverei láthatóak. A felvételt június 24-én tették közzé Kadirov Telegram-csatornáján.

Kadirov elmondása szerint az orosz egységek az Ukrán Fegyveres Erők (APU) fegyverarzenálját foglalták le, köztük Javelin páncéltörő rakétákat - írja az iz.ru

Gyakorlatilag minden lövészárok tele van gránátokkal, munícióval és hátrahagyott fegyverekkel, amiket felhasználhatunk csapataink további előrenyomulásához - mondta Kadirov.

Hozzátette, hogy folytatódik az ukrán nacionalisták által birtokolt települések ellen folytatott hadművelet a térségben.

Korábban az LPR Népi Milícia arról számolt be, hogy Gorskoje és Zolote települések teljes mértékben a szeparatista és az orosz erők ellenőrzése alatt állnak, Liszicsanszkot pedig bekerítették.

Ramzan KadirovForrás: AFP/Sputnik/Ramil Sitdikov
16:55
Az orosz erők helikopterekről lövik a Liszicsanszkhoz vezető utakat és hidakat

Az orosz erők helikopterekről semmisítik meg a Donyec-medencei Liszicsanszk városba vezető utakat és hidakat - közöle pénteken Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon.

A tisztségviselő fényképet is közzétett a közösségi portálon a Liszicsanszkba vezető egyik hídról. A fotón látható, hogy a híd járművekkel teljesen járhatatlanná vált.

Hajdaj az egyik tévéműsorban kifejtette: elsősorban azért kaptak parancsot az ukrán katonák a kivonulásra Szeverodoneckből, hogy ne keríthessék be őket az orosz erők.

Kiemelte, hogy az ukrán egységek távolabbi, megerősített állásokba vonultak vissza.

A jelenlegi helyzetben nincs értelme az elmúlt hónapokban szétlőtt állásokban maradni, csak azért, hogy ott legyünk, mert emiatt napról napra nőhet a halálos áldozatok száma - magyarázta a kormányzó.

Szavai szerint éppen emiatt született az a döntés, hogy "Szeverodoneck védői új állásokba, új erődített területekre vonultak vissza, és onnan teljes mértékű hadműveleteket hajtottak végre, és károkat okoznak az ellenségnek".

16:21
Az ukránok megkezdték a kivonulást Szeverodonyeckből

Egy ukrán tisztviselő szerint a kivonulás Szeverodonyeckből "néhány napot" vehet igénybe.

Korábban beszámoltunk a luhanszki terület kormányzójának kijelentéséről, aki szerint a keleti Szeverodonyeck városában lévő ukrán csapatoknak "vissza kell vonulniuk" az ostrom alatt álló városból.

Most a szeverodonyecki kerület katonai közigazgatásának vezetője, Roman Vlaszenko azt mondta a CNN-nek, hogy a katonák már megkezdték a kivonulást, ami jelenleg is folyik és már tegnap elkezdődött.

Vlaszenko szerint a művelet több napig is eltarthat a csapatok nagy száma miatt; egyelőre nem világos, hogy a városban harcoló csapatok hova vonulnak majd vissza - írja a Sky News

15:48
Oroszország szerint megrendezett terrortámadásokról akar tudósítani az amerikai CNN

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök éjjel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy az amerikai CNN televízió két riportere érkezett az Azov nacionalista alakulat tíz fegyverese kíséretében Odesszába, hogy onnan megrendezett terrortámadásokról tudósítson, amelyek alapján a későbbiekben tiltott hadviselési módszerek alkalmazásával vádolnák meg Oroszországot.

15:18
Oroszország indítványozta az Egyesült Államok felvételét a terrorizmust támogató országok közé

Miután autóba rejtett bomba végzett az orosz ellenőrzés alá került Herszonban Dmitrij Szavlucsenkóval, a régió katonai és polgári adminisztrációjának család-, ifjúság- és sportügyi illetékesével, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidenst terrorcselekménynek minősítette, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház elnökhelyettese pedig indítványozta az Egyesült Államok felvételét a terrorizmust támogató országok lajstromába.

14:57
Franciaország fegyvereket küldött Oroszországnak

Az Uralvagonzavod orosz hadiipai vállalat az RBK című gazdaság napilap szerint Régis de Castelnau francia ügyvéd és újságíró Telegram-csatornáján hagyott bejegyzésében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek, amiért CAESAR önjáró tarackokat küldött Ukrajnának. A gyár azt üzente, hogy az orosz fegyveres erők két, jó állapotban lévő darabot zsákmányoltak ebből a fegyverből, amely "persze nem olyan jó", mint azt orosz Mszta-SZ tarack, "de a háztartásban jó lesz valamire". Az Uralvagonzavod arra kérte Macront, hogy küldjön még ágyút szétszedésre.

14:45
Ukrán veszteségek

A jelentés szerint az orosz tüzérség 367 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, öt lőszer- és fegyverraktárra, valamint 62 lőállásban lévő tüzérségi alegységre - köztük egy M-777-es ütegre - mért csapást, a Basztyion partvédő rakétarendszer egy Sz-300-as légvédelmi kilövőállást semmisített meg Odessza közelében.

Légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében egy nap alatt 620 "nacionalista" halt meg,

19 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű és 17 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem lelőtt két Szu-25-ös repülőgépet, öt drónt és öt Tocska-U taktikai rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 213 repülőgépet, 132 helikoptert, 1334 drónt, 350 légvédelmi rakétarendszert, 3769 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 659 rakéta-sorozatvetőt, 3002 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3835 speciális katonai járművet veszítettek.

14:27
Tíz luhanszki település foglaltak el az oroszok

Öt nap alatt tíz települést foglaltak el az orosz csapatok a csak Moszkva által elsimert Luhanszki Népköztársaságban - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken a hadijelentést ismertetve.

A tábornok Loszkutivka, Pidliszne, Mirna Dolina, Sebkarjer, Vrubivka, Nirkive, Mikolajivka, Novoivanivka, Ustyinivka és Raj-Olekszandrivka „felszabadításáról”, valamint Zolote és Hirszke körülzárásáról számolt be. Mint mondta, Hirszkében négy ukrán zászlóalj 1800 katonáját, a Jobboldali szektor "náci alakulat" 120 fegyveresét és 80 külföldi zsoldost kerítettek be, több mint 40 páncélozott harcjárművel és mintegy 80 ágyúval és aknavetővel.

Konasenov szerint csak az elmúlt 24 órában 41 katona adta meg ott magát önként,

a bekerített és folyamatos tűz alatt tartott alegységek feltöltöttsége nem éri el a 40 százalékot, a katonák kimerültek, kapcsolatuk a felsőbb parancsnoksággal megszűnt, az utánpótlásukat elvágták. Zolote község felét a tábornok szerint csütörtökön elfoglalták. (Ramzan Kadirov csecsen vezető pénteken bejelentette e falu "felszabadítását".)

A luhanszki milícia szerint a szeverodonyecki Azot vegyiműben körülzárt Ajdar nacionalista alakulat fegyvereseinek tömeges megadására lehet számítani.

A Konasenkov-féle hadijelentés szerint az orosz légierő Mikolajiv és Harkov megyében három helyszínre mért rakétacsapásainak következtében több mint kétszáz zsoldos és mintegy száz ukrán "nacionalista" meghalt. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán oldalon tömegessé váltak a dezertálás, és az ukrán hadvezetés mozgósított, kiképzetlen lövészzászlóaljakkal próbálja pótolni a Donyec-medencében elszenvedett súlyos emberveszteségeit.

13:55
Autóba rejtett bombával öltek meg egy orosz kormányzati tisztviselőt Herszonban

A robbanás helyszínén két kiégett autó volt, a közelben lévő négyemeletes ház ablakai betörtek. A Kreml szerint az eset terrortámadás volt, ennek megfelelően is fogják kezelni.

A teljes cikk itt olvasható.

13:25
Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

Klaus Müller a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatának csütörtöki kihirdetésével kapcsolatban tett nyilatkozataiban rámutatott, hogy július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása.

A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, és nem tudjuk, hogy mi történik utána

- mondta a szövetségi hatóság vezetője csütörtök este.

Ugyanerről beszélt péntek reggel is az ARD közszolgálati televízióban és a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban is, kifejtve: nem lehet kizárni, hogy a vezetéket használó Gazprom orosz állami energetikai óriáscég a karbantartás után nem indítja újra a földgázszállítást.

A hatóság a bizonytalanság miatt számításokat végzett az ellátási helyzet lehetséges alakulásáról. „A legtöbb forgatókönyv nem szép, azt jelzik, hogy túl kevés gáz lesz a tél végére, vagy akár már ősszel, vagy télen, ami nagyon nehéz helyzetet teremtene” - mondta Klaus Müller az ARD-nek.

A Gazprom már eddig is jelentősen csökkentette a Németországba irányuló szállításait, aminek következtében

a földgáz eleve szélsőségesen magas ára még tovább emelkedett, június közepe óta további 50 százalékkal drágult.

Az importőrök szeretnék érvényesíteni áraikban a költségek emelkedését. Ehhez a kormánynak be kellene indítania egy úgynevezett árkiigazítási mechanizmust, vagyis engedélyeznie kellene a szolgáltatóknak, hogy azonnal, a még hatályos tarifát felülírva érvényesítsék a fogyasztói árakban az utóbbi hetekben robbanásszerűen megemelkedett földgázbeszerzési árakat.

„A mechanizmus azt szolgálja, hogy az importőrök, szolgáltatók ne omoljanak össze a hirtelen hatalmasra növekedett terhek alatt. Beindítása nagyban függ attól, hogy miként alakul az ellátási helyzet az Északi Áramlat-1 rutinszerű karbantartása után”

- fejtette ki a Bundesnetzagentur vezetője.

Mint mondta, előfordulhat, hogy a fogyasztóknak - az adott ingatlan műszaki állapotától függően - kétszer-háromszor többet kell fizetniük a földgázért.

A Gazprom technikai fennakadásokra hivatkozva nagyjából 50 százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget. A Bundesnetzagentur adatai szerint a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken így alig 700 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szintre számítva. Ez a mennyiség a Gazprom korlátozása előtt még 1400 GWh felett volt.

Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh-ra.

13:07
Lezuhant egy orosz katonai szállítógép Rjazanyban

Lezuhant, majd kigyulladt egy Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép Rjazanyban, a fedélzeten tartózkodó tíz ember közül többen meghaltak

A teljes cikk itt olvasható.

12:56
Oroszország: Az USA a hibás, amiért Litvánia nem engedte a Kalinyingrádba irányuló áruszállítást

Az orosz külügyminisztérium az Egyesült Államokat a hibáztatja, amiért Litvánia nem engedte a szankcionált áruk szállítását a területén Oroszországból Kalinyingrádba.

„Az úgynevezett kollektív Nyugat a Fehér Ház kifejezett utasítására megtiltotta az áruk széles körének vasúti tranzitját a kalinyingrádi régión keresztül" – írta a minisztérium közleményében. Hozzátéve, hogy ez egy újabb lépés volt Amerika részéről az egyre ellenségesebb fellépésnek Oroszországgal szemben.

12