Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 121. napjáról.

12:44
Kilövése után bumerángként csapódott vissza egy orosz rakéta

Meghibásodott, és elindítása után lényegében a kilövési pontra csapódott vissza, majd felrobbant egy föld-levegő rakéta, melyet az ukrajnai Alcsevszk városában lőttek ki. A település a luhanszki régióban található, amely az orosz-ukrán háború egyik fő frontvonalának számít.

A videó pénteken, a kora reggeli órákban készült, a The Sun információi szerint az orosz csapatok egy közeledő ukrán repülőgép ellen indították el a rakétát.

Az alábbi felvételen látható, ahogy a rakéta kilövése után meghibásodás miatt visszafordul, és az orosz alakulatra zuhan és felrobban:

12:28
Tömegesen teszik le a fegyvert az ukránok

Nagy számban dezertálnak, illetve megtagadják a harcot az ukrán katonák - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata pénteken. Azt írják: a Donyecki Népköztársaságban lévő Alekszandropol közelében például a 25. ukrán légideszant dandár egyik zászlóaljának több mint 30 katonája letette a fegyvert és elhagyta állásait.

Arról is beszámolnak, hogy az ukrán hadvezetés a donyecki és a luhanszki területeken civil, harcban képzetlen állampolgárokból kényszerült kézifegyveres zászlóaljakat alakítani, hogy kompenzálja a súlyos emberveszteséget.

12:12
Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett jódtabletták kiosztása

Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztása, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be.

A román szaktárca márciusban szerezte be a jódtablettákat, miután - az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére - az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

11:36
Mikolajivka orosz kézre került

Az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Liszicsanszk térségében. A közeli Mikolajivka falu fölött viszont az orosz erők vették át az ellenőrzést - jelentette be Szerhij Gajdaj Luhanszk megyei kormányzó.

10:53
Lelőttek egy orosz repülőt az ukránok, elfogták a pilótát

Az ukrán katonák bejelentették, hogy miután a hónapban lelőttek egy orosz gépet, nem sokkal később elfogták annak pilótáját is – írja az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma.

A pilóta bevallotta, hogy az orosz légierő egykori őrnagya volt, jelenleg a Wagner katonai magáncégnél alkalmazott, és a konfliktus során több küldetést is teljesített.

10:10
Szeverodonyeck kormányzója: Ki kell vonni az ukrán csapatokat a városból

„A térségben zajló heves harcok közepette ki kell vonni az ukrán csapatokat a keleti Szeverodonyeck városból" – mondta Szerhij Gajdaj, a régió kormányzója.

Azt is mondta, hogy a csapatok már megkapták a parancsot, hogy új állasokba menjenek, de azt nem árulta el, hogy ezt megtették-e már, és hogy pontosan hová tartanak.

Semmi értelme sincs, hogy az erők azokban az állásokban maradjanak, amelyeket hónapok óta bombáznak

- emelte ki Gajdaj.

A város elfoglalása kulcsfontosságú lehet a Donyeck-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez, amely az Ukrajna ellen februárban indított orosz háború egyik központi törekvése.

Forrás: AFP/Aris Messinis
09:50
Több mint 150 kulturális helyszín semmisült meg

Az Unesco jelentése szerint Ukrajnában több mint 150 kulturális helyszínt semmisítettek meg részben vagy teljesen. A károk 70 vallási épületet, 30 történelmi épületet, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és hét könyvtárat érintenek.

09:20
13 377-en érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 7085 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6292-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 250 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 27 ember, köztük tíz gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre csütörtökön.

08:33
Az orosz tankönyvekbe bekerül az ukrajnai háború

Az orosz RBC hírportál arról számolt be, hogy az orosz oktatási minisztérium módosításokat készített az általános és középiskolai történelemoktatási tantervhez. Eszerint az iskolások megismerhetik a Szovjetunió döntő szerepét a nácizmus feletti győzelemben, Oroszország világhatalommá való újjáéledésének történetét, a Krím újraegyesítését Oroszországgal, valamint az Ukrajna elleni különleges katonai műveletet. A szovjet tudományos és technológiai siker értékeként az űrkutatást határozzák majd meg az orosz történelemkönyvekben.

07:45
Az oroszok népszavazásokat terveznek Herszon és Zaporizzsja régióban

Az oroszok azt tervezik, hogy szeptember 11-én "népszavazást" szerveznek önálló köztársaságok létrehozásáról a Herszon és Zaporizzsja régiók megszállt területein. Az ukrán hadsereg Nemzeti Ellenállási Központja jelentésében kiemeli, hogy a népszavazások időpontját úgy választották ki, hogy azok egybeessenek az Orosz Föderáció területén több régióban tervezett képviselő- és kormányzóválasztásokkal.

Az oroszok tervei lakossági ellenállásába ütköznek, az érintett régiók közigazgatásában nincs olyan ember, aki hajlandó lenne adminisztratív munkát végezni.

Jelenleg a Zaporizzsja megye megszállt körzeteiben dolgoznak csak orosz tisztviselők, akiket havi rendszerességgel váltanak.

Forrás: Sputnik via AFP
06:58
Ukrajna pert indított Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Kijev hivatalosan keresetet nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert "az emberi jogok tömeges és súlyos megsértésének véget akar vetni", amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborúja során okozott. A lépést szimbolikusnak tekintik, mivel az orosz parlament június 7-én elfogadta az Emberi Jogok Európai Bíróságának joghatóságát az országban megszüntető törvényjavaslatokat.

06:32
Civilek számára nincs biztonságos hely Donyeckben

A harcok fokozódása miatt Ukrajna keleti részén, Donyeckben egyetlen város sem biztonságos a lakosok számára – állítják helyi tisztviselők. „Nincs olyan hely, város a donyecki régióban, ahol biztonságban lenne" – mondta Pavlo Kirilenko az AFP-nek a legfrissebb titkosszolgálati adatokra hivatkozva. „A civilek számára rendkívül veszélyes a régió bármely pontján tartózkodni" - fogalmazott.

06:06
Az orosz offenzíva megakadására számítanak

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) legutóbbi elemzésében azt írta, hogy az orosz offenzív műveletek valószínűleg elakadnak Donbászban a következő hetekben. Az orosz erők az elmúlt napokban jelentős eredményeket értek el Szeverodonyeck térségében, és az ukrán csapatok továbbra is nagy veszteségeket szenvednek el, de az ukrán erők alapvetően elérték céljukat a csatában az orosz csapatok lelassításával.

A szakértők azt jósolják, hogy az orosz offenzív hadműveletek a következő hetekben valószínűleg elakadnak, függetlenül attól, hogy az orosz erők elfoglalják-e a Szeverodonyeck-Liszicsanszk területet, vagy sem, ami valószínűleg lehetőséget ad az ukrán erőknek, hogy körültekintő ellentámadásokat indítsanak.

05:47
Járványügyi katasztrófa küszöbén áll Mariupol

Az oroszok által megszállt Mariupolt ellepték a válogatatlan szeméthegyek.Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere azt mondta, hogy a lebombázott város "járványügyi katasztrófa küszöbén áll", ahol a fertőző betegségek már terjednek, és olyan halálos fertőzések is lehetnek köztük, mint a kolera és a vérhas. Mariupol városi tanácsa arról számolt be, hogy 9000 tonna szemét öntötte el az utcákat, és Mariupol mára "igazi gettó", ahol az egészségtelen körülmények veszélyeztetik megmaradt lakóinak életét.

05:29
Elaknásították Ukrajna fekete-tengeri kikötőit

A legutóbb nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentés szerint az orosz haditengerészet parancsot kapott, hogy az ukrán gabonaexport blokádjának részeként aknákat helyezzen el Odessza és Ochakiv kikötőiben, valamint a Dnyeper folyóban. Oroszország tagadja, hogy aknákat helyezne el a fekete-tengeri kikötők környékén, és megfordította a Kijevre vonatkozó vádakat, azt állítva, hogy az ukránok aknázták alá saját kikötőiket.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy hírszerzési információi egy összehangolt orosz stratégiára utalnak a még ukrán ellenőrzés alatt álló tengeri partszakasz elvágására.

05:09
Elfoglaltak két falut az oroszok

Brit és ukrán katonai tisztviselők szerint az orosz erők elfoglaltak két falut Kelet-Ukrajnában, és egy kulcsfontosságú országút ellenőrzéséért küzdenek az utánpótlási vonalak megszakítására és az ukrán frontvonal bekerítésére irányuló akcióban.

04:58
Megkezdődött egy nemi erőszakkal vádolt orosz katona tárgyalása

Előzetes meghallgatást tartott Ukrajna egy orosz katonával szemben. A 32 éves Mihail Romanovot, akit távollétében bíróság elé állítanak, azzal vádolják, hogy márciusban betört egy házba a Kijev melletti Brovarszkij régió egyik falujában, meggyilkolt egy férfit, majd többször megerőszakolta a feleségét, miközben megfenyegette őt és a gyermekét.

Okszana Kaljusz ügyész újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán hatóságok szerint Romanov él, és jelenleg Oroszországban tartózkodik. Bár nagyon valószínűtlen, hogy Moszkva kiadná a férfit, ha a katonát elítélnék, Ukrajna kérni fogja a letartóztatását, ha Oroszországot egy harmadik országba akarja hagyni.

04:43
Három hónappal a becsapódás után szállítottak el egy fel nem robbant bombát - videó

Valószínűleg évekbe telik majd a háború által okozott károk helyreállítása Ukrajna városaiban. Ennek első lépése a fel nem robbant bombák, rakéták hatástalanítása és az aknamentesítés.

Harkovban három hónappal a becsapódása után sikerült kiemelni egy 500 kilós rombolóbombát egy épület tetőszerkezetéből. A bombát egy nappal a lezuhanása után hatástalanították, de a folyamatos légicsapások közepette már nem sikerült elszállítani. A Sky News videóján látszik, hogy mennyire nem volt egyszerű feladatuk a tűzszerészeknek.

04:29
Zelenszkij: Ukrajna képes az EU teljes jogú tagjává válni

A független Ukrajna története egyik legfontosabb döntésének nevezte Volodimir Zelenszkij, hogy az Európai Tanács csütörtökön tagjelölti státuszt adott az országnak. Az ukrán elnök videóüzenetében kijelentette, hogy Ukrajna képes lesz az Európai Unió teljes jogú tagjává válni, majd egyesével megköszönte a támogatást az Ukrajna mellett szavazó országok miniszterelnökeinek. 

04:13
Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22