Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 122. napjáról.

22:24
Három civil halt meg Donyeckben

Donyeck régió kormányzója, Pavlo Kirilenko szerint három civil halt meg a szombati támadásokban Bahmutban és Pervomajszkében.

20:44
Orosz rakétacsapás érte az ukrajnai Rivne területét

Két rakéta csapódott be az ukrajnai Rivne területén a polgári infrastruktúrában okozva kárt - közölte Vitalij Koval,a Rivnei terület kormányzója.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

19:39
Nukleáris kutatóintézetet ért orosz támadás

Nukleáris kutatóintézetet ért orosz tüzérségi csapás az északkelet-ukrajnai Harkov városában - közölték az ukrán hatóságok

A kárjelentés szerint a létesítmény néhány épülete rongálódott meg, de az intézet azon részlege, amelyben a nukleáris anyagokat tárolták nem sérült meg.

Jelenleg a területen a sugárzás szintje a normális tartományon belül van - írja a Reutersre hivatkozva a The Guardian

A Reuters független forrásból nem tudta ellenőrizni a közölt állítások hitelességét az incidensről.

18:24
Szeverodonecket teljesen elfoglalta az orosz hadsereg

"Teljesen elfoglalta Szeverodoneck városát az orosz hadsereg" - közölte szombaton Olekszandr Sztrijuk, a Donyec-medencei város polgári és katonai közigazgatásának a vezetője.

A városban több hete heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között.

Az ukrán hadsereg csütörtökön jelentette be, hogy kivonul a háború előtt mintegy százezer lakosú településről, hogy jobban tudja védelmezni a szomszédos Liszicsanszkot.

Az orosz és oroszbarát erők elfoglalták a szeverodonecki Azot vegyi üzemet is, ahonnan több mint 800 polgári személyt evakuáltak - közölték a szakadárok.

17:49
Orosz helikoptertámadás érte az ukrajnai Szumi körzetét

Az ukrán határőrség közlése szerint két orosz helikopter hat rakétát lőtt ki a Szumi területen lévő Krasznopillia falura, nem messze az orosz-ukrán határtól.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

17:17
Katonai raktárakat ért csapás az orosz ellenőrzés alatt álló Szvatovo városban

Szerhij Haidai, a kelet-ukrajnai luhanszki terület kormányzója egy helyi Telegram-csatornára hivatkozva közölte, hogy robbanások történtek az orosz ellenőrzés alatt álló Szvatovo város katonai raktáraiban.

A település körülbelül 75 kilométerre található közúton Szeverodonyecktől, Kelet-Ukrajnában.

A kormányzó további részleteket nem osztott meg.

16:46
Az oroszok megpróbálják körbezárni Liszicsanszk városát

Orosz és szakadár katonák próbálják délről elszigetelni a kelet-ukrajnai Liszicsanszk városát - közölte Szerhij Haidai, Luhanszk megye kormányzója - írja a The Guardian

A szeparatista erők szóvivője, Andrej Marocsko közölte, hogy katonáik behatoltak Liszicsanszkba, és a város központjában folytatnak intenzív harcot az ukrán erőkkel.

A két város ( Liszicsanszk és Szeverodonyeck) és a környező területek az ukrán ellenállás utolsó nagyobb bástyái a kelet-ukrajnai Luhanszkban, amelynek 95 százaléka orosz és a helyi szeparatista erők ellenőrzése alatt áll.

A Szeverodonyeck város szélén lévő Azot vegyi üzemben állítólag néhány ukrán katona maradt, mintegy 500 civillel együtt, viszont az orosz szeparatisták egyik képviselője, Ivan Filiponenko szerint az éjszaka folyamán 800 civilt evakuáltak az üzemből.

14:30
Maradhattak még ukrán csapatok Szeverodonyeckben

Miután tegnap bejelentették, hogy az ukrán katonák elhagyják Szeverodonyecket, a város polgármestere most azt mondta, hogy a csapatok "majdnem elmentek". Az Luhanszk keleti részén fekvő városban Oroszország és Ukrajna is súlyos veszteségeket szenvedett.

Az orosz bombázások Szeverodonyeck nagy részét lerombolták, lakossága pedig 100 ezerről 10 ezerre csökkent. (Sky News)

14:09
Összesett Kirill pátriárka egy templom felszentelése közben - video
13:41
Térképen az orosz invázió jelenlegi állása

Csaknem a teljes kelet-ukrajnai régió orosz kézre kerülhet, amivel Putyin egyik stratégiai célkitűzése teljesül.

13:14
Az oroszok Liszicsanszk blokádjára készülnek

Szergej Haidai, Luhanszk kormányzója szerint az orosz erők délről próbálják blokád alá venni a várost. Liszicsanszk és a szomszédos Szeverodonyeck városát ma reggel tüzérségi tűz és légicsapások érték.

A két város az egész keleti donbászi régió elfoglalására irányuló orosz offenzíva középpontjává vált. Tegnap Ukrajna közölte, hogy elrendelte a csapatok kivonását Szeverodonyeckből. Oleg Zsdanov katonai elemző szerint e katonák egy része most Liszicsanszk felé tart. Oroszországnak a várost elvágó lépése azonban nem sok pihenőt ad a visszavonuló csapatoknak. (Sky News)

12:58
Ukrajna 1 milliárd eurós támogatást kap Németországtól

Az ukrán és a német pénzügyminisztérium 1 milliárd euróról írt alá megállapodást "a hadiállapot idején felmerülő kiemelt szociális és humanitárius kiadások finanszírozására" - olvasható az ukrán pénzügyminisztérium közleményében.

12:25
Bevetették az amerikai HIMARS-sorozatvetőket - videó

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán hadsereg főparancsnoka tette közzé azt a videót, amelyen már az amerikai sorozatvetőket használják orosz célpontok ellen. 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter június 24-én jelentette be, hogy amerikai HIMARS MLRS-ek érkeztek az országba.

12:06
Rakétazápor zúdult Ukrajnára

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt állította, hogy 48 cirkálórakéta csapódott be Ukrajnába az elmúlt éjszaka. Podoljak szerint a támadások kizárólag polgári célpontokat értek, és azzal vádolta Oroszországot, hogy "megpróbálja megfélemlíteni Ukrajnát".

A tüzérségi támadások célpontjai között Liszicsanszk, Szeverodonyeck, és a Zsitomori régió is szerepelt. (Sky News)

11:44
Nyolcvan lengyel harcos halt meg Donyeckben

Az orosz védelmi minisztérium szerint akár 80 lengyel harcos is megölhettek a Donyeck keleti régióját ért csapásokban. A RIA orosz hírügynökség által idézett védelmi minisztérium szerint 20 páncélozott harcjárművet és nyolc rakétavetőt is megsemmisítettek.

A csapások célpontja a Megatex cinkgyár volt Konsztantyinovka iparvárosban. (Sky News)

10:56
Óránként akár 1000 bombatalálattal presszionálják az ukránokat

Az Orosz Föderáció óránként akár 1000 lövedéket is bevet harcosaink pszichológiai elnyomására" - jelentette ki Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter. Azt is hangsúlyozta, hogy a nyugatról érkező fegyverek nagyban megváltoztatják a harc képét.

09:49
24 rakétát lőttek ki az oroszok Zsitomir régióra

A katonai infrastruktúrát érte rakétatámadás a régióban, maga a város sértetlen maradt - mondta Szerhij Szuhomlin zsitomiri polgármester.

A városvezető szerint a repülőgépek Fehéroroszországból jöttek, és ezek lőtték ki a rakétákat.

??Mayor: Russia fires 24 missiles at military units, infrastructure in Zhytomyr Oblast on June 25.

Zhytomyr Mayor Serhiy Sukhomlin said the missiles were launched by aircraft coming from Belarus.

June 25, 2022
09:36
Ezért vonultak ki az ukránok Szeverodonyeckből

A katonák megmentése, valamint a haderő megerősített állásokba helyezése volt az oka a szeverodonyecki kivonásnak - közölte az ukrán Nemzeti Gárda.

A kivonulás több napig tartott, de biztonsági okokból csak június 24-én hozták nyilvánosságra - jelentette Kharyton Starskyi, a Nemzeti Gárda sajtószóvivője.

09:16
Ukrán katonai bázist ért rakétacsapás a Fekete-tengerről

Hat rakétát lőttek ki az nyugat-ukrajnai Javoriv katonai bázisára, a támadásban négyen megsebesültek - közölte Maxim Kozickij lvivi kormányzó szombaton.

Kozicszkij elmondta, hogy hat rakétát lőttek ki a Fekete-tenger felől, négy eltalálta a bázist, kettőt pedig megsemmisítettek, mielőtt célba értek volna. (The Guardian)

08:35
Több mint 13 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6990, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

12