Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 123. napjáról.

05:16
Ez a közvetítés véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

23:29
Már Zelenodolszkot támadja az orosz hadsereg

Mikola Lukasuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetője szerint hárman megsérültek a támadás következtében.Egy atlétikai központ és egy postahivatalt is megrongálódott.

23:12
Kijevi lakóépületet ért rakétacsapás - videó

A képeken jól látható mekkora pusztítást végeztek a vasárnap reggeli orosz légitámadások a fővárosban.

22:18
Több mint 4500 épület semmisült meg eddig Harkov régióban

A képen a harkovi Politechnikai Egyetem lerombolt sportkomplexuma látható.

20:58
Ukrajna páncéltörő rakétákat vásárol egy német cégtől

Ukrajna 2900 darab hordozható, vállról indítható páncéltörő rakétát vásárol egy német cégtől.

A Welt am Sonntag című német lap szerint Ukrajna a Dynamit Nobel német cégtől vásárol RGW 90 Matador páncéltörő, tankelhárító rakétákat.

20:48
Ukrajna szerint Bakhmut közelében visszavertek egy orosz támadást

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint Bakhmut közelében visszavertek egy orosz támadást, továbbá súlyos veszteségeket okoztak a támadó erőknek.

Az ukránok szerint az orosz hadsereg nehéztüzérség bevetésével próbálja elérni, hogy Liszicsanszk városát délről is elvágják az ukrán erőktől.

19:07
250 embert evakuáltak a sziverodonyecki Azot vegyi üzemből

Egy oroszbarát szeparatista tisztségviselő szerint erőik vasárnap több mint 250 embert, köztük gyerekeket evakuáltak a szeverodonyecki Azot vegyi üzemből.

Az üzem és környéke volt az utolsó, ukrán erők által tartott része a városnak.

A tisztviselő szerint a szeparatista és az orosz erők most a Szeverodonyeck melletti Liszicsanszk felé folytatják a korábban megkezdett offenzívát.

Liszicsanszk most már az utolsó nagyobb város, amit az ukrán hadsereg még ellenőriz Luhanszkban - írja a The Guardian

17:11
Orosz légicsapásban egy ember meghalt, öt megsebesült Cserkaszi közelében

Orosz légicsapásban egy ember meghalt, öt megsebesült Cserkaszi város közelében. Két rakéta csapódott be épületekbe - közölte Ihor Taburets, a cserkaszi terület kormányzója

15:45
Újabb ukrán városokat foglalt el az orosz hadsereg

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentésben elmondta, hogy június 25-én Szeverodonyeck és Borivszke város mellett Voronove és Szirotyin települések is a Moszkva által függetlenként kezelt Luhanszki Népköztársaság ellenőrzése alá kerültek.

Közölte, hogy az elmúlt nap folyamán precíziós levegő-föld rakéták és Kalibr manőverező robotrepülőgépek nagy erejű csapást mértek az ukrán szárazföldi erők kiképző 169. központjára a Csernyihiv megyei Deszna falunál közelében, a légi támadócsapatok 199. kiképző központjára a Zsitomir megyei Teterevkánál, valamint az ukrán fegyveres erők 184. kiképző központjára a Lviv megyei Sztarics közelében.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.Forrás: AFP/Russian Defence Ministry
15:22
Az orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló katonai állomásokon

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz csapatoknál - közölte vasárnap az orosz katonai tárca.

A beszámoló szerint Sojgu különös figyelmet fordított a hadművelet teljes körű támogatásának megszervezésére és az orosz katonák számára az ideiglenes állomáshelyeken a megfelelő körülmények megteremtésére.

A miniszter kamerák előtt az Orosz Föderáció Hőse Aranycsillaga és Bátorságrend kitűntetéseket is átadott.

A szemle helyszínét a közlemény nem nevezte meg.

12:48
Ezzel indokolta Oroszország a mai támadásokat

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy nagy pontosságú fegyverekkel mértek csapást az ukrán hadsereg kiképzőközpontjaira Csernyihiv, Zsitomir és Lviv régióiban

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta Ukrajnát, hogy megpróbálja eltörölni az orosz történelmet. A londoni orosz nagykövetség azt tweetelte, hogy Ukrajnának Oroszország nélkül egyáltalán nincs történelme.

12:19
NATO-bővítés: Konkrét lépéseket követel Törökország a svédektől

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során jelezte, hogy nincs előrelépés Svédország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatban, és felszólította Stockholmot, hogy tegyen "konkrét lépéseket" Ankara aggályainak eloszlatására.

11:57
London is megtiltja az orosz arany importját

Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom (G7) több más tagjával együtt megtiltja az orosz arany importját - közölte vasárnap a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint az intézkedéshez az Egyesült Államok, Japán és Kanada is csatlakozik.A németországi G7-csúcstalálkozó vasárnapi kezdete előtt bejelentett újabb szankció indoklása szerint az arany Oroszország legjövedelmezőbb exportcikke az energiahordozók után.

A Downing Street tájékoztatása szerint Oroszország tavaly 12,6 milliárd font (5900 milliárd forint) értékben exportált aranyat. London a világ egyik legnagyobb aranyforgalmazó piaca, így az orosz aranyexportra kirótt brit tilalom hatalmas hatással lesz Oroszország exportbevételeire - hangsúlyozta a Downing Street illetékese.

11:27
További szankciókat és nehézfegyvereket követel Ukrajna

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a G7-országoknak az Ukrajna elleni újabb rakétacsapásokra vasárnap további szankciókkal kell válaszolniuk Oroszországgal szemben, és további nehézfegyverekkel kell ellátniuk Ukrajnát.

10:11
Aknavetőkkel lőtték ma reggel Szumi régiót az oroszok

Legalább huszonnégy alkalommal lőtték ma reggel a régiót - írta Dmitro Zsivickij kormányzó. A támadás két települést, Shalihinszkát és Junakivszkát érte, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

09:40
Ukrajnában az orosz védelmi miniszter - videó

"Az orosz egységek parancsnokságain Szergej Sojgu hadseregtábornok meghallgatta a parancsnokok jelentéseit az orosz fegyveres erők jelenlegi helyzetéről és intézkedéseiről a fő műveleti területeken" - áll a minisztérium közleményében.

A háború ötödik hónapjában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először látogat Ukrajnába.

 

08:40
Teljesen elfoglalták Szeverodonyecket az oroszok

Hetekig tartó véres utcai harcok és hónapokig tartó bombázások után Szerevorodonyecket teljesen megszállták az oroszok - közölte Olekszandr Sztrjuk a város polgármestere szombaton.

07:13
Videón a Kijev elleni rakétatámadás

Több rakéta csapódott be mar reggel az ukrán fővárosba, helyi beszámolók szerint lakóépületeket ért találat, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

06:58
Izjumi orosz célpontok ellen használhatták először az amerikai HIMARS sorozatvetőket - videó

Valószínűleg a kelet-ukrajnai, már orosz kézen lévő Izjumot lőtték az amerikai HIMARS sorozatvetőkkel - orosz beszámolók szerint két ember meghalt, többen megesebesültek a támadást követően

06:31
Lakóépületet ért találat Kijevben

Négy robbanás történt, helyi beszámolók szerint lakóépületet ért találat.

12