Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 124. napjáról.

04:33
Ez a közvetítés véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22:25
Zaharova: Irán és Argentína a felvételét kérte a BRICS-csoportba

Irán és Argentína a felvételét kérte a BRICS-csoportba - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfői Telegram-bejegyzésében.

"Miközben a Fehér Házban azon gondolkodtak, hogy mit kellene még a világon bezárni, betiltani és elrontani, Argentína és Irán beadta csatlakozási kérelmét a BRICS-hez" - írta.
A Tasnim hírügynökség az iráni külügyminisztériumra hivatkozva megerősítette, hogy Irán hivatalosan is kérte a BRICS-tagságot.

A BRIC-mechanizmus 2006-tól Brazília, Oroszország, India, Kína többoldalú együttműködésének fóruma volt, amely Dél-Afrika 2009-ben történt csatlakozása után BRICS-szé alakult, az országok angol nevének kezdőbetűi alapján. Más multilaterális fórumoktól az különbözteti meg, hogy az Egyesült Államok vezette, a globális folyamatokban sokáig domináns nyugati tömb ellenpólusaként szolgál, emellett platformot biztosít a fejlődő országok törekvéseinek hangoztatására, amelyek népességszámban, erőforrásokban és egyre inkább a globális fejlődéshez történő hozzájárulásukban is meghaladják a Nyugatot.

A BRICS-nek szervezeti struktúrája nincs, de 2014. július 15-én, a platform 6. csúcstalálkozóján a brazíliai Fortalezában aláírták a dokumentumot a New Development Bank (NDB) nevű fejlesztési bank létrehozásáról. Több feltörekvő ország, köztük Törökország, Irán, Indonézia, Banglades, Nigéria, Mexikó, részt szokott venni a BRICS+ formátumú tanácskozásokon, egyesekben közülük megjelent a csatlakozás szándéka is.

20:33
Moszkva kiutasított nyolc görög diplomatát

Bekérették az orosz külügyminisztériumba hétfőn Görögország moszkvai nagykövetét, akit jegyzékben tájékoztattak arról, hogy válaszintézkedésként nyolc görög diplomáciai alkalmazott nemkívánatos személy státusba került, ezért nyolc napon belül el kell hagynia Oroszországot.

A tárca határozottan tiltakozott a görög kormány Oroszországgal szembeni konfrontatív politikája ellen, beleértve a fegyverek és katonai felszerelések szállítását a "kijevi rezsimnek", valamint azt, hogy kiutasították a Görögországban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták egy csoportját. A misszióvezetőt tájékoztatták az orosz fél által az oroszországi görög külképviseletek működésével kapcsolatban tett egyéb intézkedésekről is. Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy mindez a görög hatóságok által kezdeményezett barátságtalan intézkedések közvetlen következménye, amiért minden felelősség kizárólag Athént terheli. A tárca közölte, hogy az oroszellenes politika folytatása esetén fenntartja magának a válaszlépés jogát.

18:47
Putyin elfogadta a G20-csúcsra szóló indonéz meghívást

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell - jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva. 
Igen, megerősítettük részvételi szándékunkat- mondta az orosz elnöki hivatal tisztségviselője. Usakov azonban nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy Putyin személyesen vagy videókapcsolaton keresztül vesz-e részt a csúcstalálkozón.

18:01
Orosz katonai szóvivő: Ukrán légvédelmi rakéta okozott károkat Kijevben

Nem orosz csapás, hanem ukrán légvédelmi rakéta okozott károkat a polgári infrastruktúrában a Kijev ellen vasárnap intézett orosz támadás során - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn, a hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint június 26-án az orosz légierő négy, nagypontosságú, levegő-föld rakétával mért csapást az Artem Rakétakombinátra Kijev Sevcsenkivszkij kerületében.

Az üzem rakéta-sorozatvető lőszert gyártott. Az orosz célellenőrzés szerint mind a négy rakéta célba talált, a létesítmény megsemmisült, anélkül, hogy Kijev polgári infrastruktúrája megsérült volna.

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fővárosba telepített Sz-300-as és Buk M1 légvédelmi rendszerek több, mint tíz rakétát lőttek ki, de az ukrán rakétakilövők és a rádióberendezések összehangolatlansága miatt a Bukok lelőttek két saját Sz-300-as légvédelmi rakétát. Ezek egyike zuhanhatott lakóépületre.

17:27
Rakétacsapás ért egy forgalmas kremencsuki bevásárlóközpontot Ukrajnában

Rakétacsapás ért egy bevásárlóközpontot Kremencsukban, a Dnyeper-folyó partján fekvő közép-ukrajnai városban.

Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a rakétacsapás idején több mint 1000 civil tartózkodott az épületben, ahol továbbra is tűzvész tombol, az épületben súlyos károk keletkeztek.

A legfrissebb hírek szerint legalább két halottja és 20 sebesültje van a támadásnak - írja a The Guardian

17:02
Zelenszkij szerint a tél beállta előtt véget kell vetni a háborúnak

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak - jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.

A bajorországi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) keddig tartó találkozó második napjának megbeszéléseibe videón bekapcsolódó ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is "befagyna", vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni.

Mindent meg kell tenni, hogy még a tél előtt befejeződjenek a harcok - húzta alá Zelenszkij a Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint.

Az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára.

16:41
Kibertámadás érte Litvániát

Litván állami és magánintézményeket ért kibertámadás - közölte a balti ország Nemzeti Kiberbiztonsági Központja - írja a The Guardian

Nagyon valószínű, hogy a következő napokban hasonló vagy nagyobb intenzitású kibertámadások következhetnek be, különösen a közlekedési, az energetikai és a pénzügyi szektor veszélyeztetett - idézi a közleményt a Reuters

A támadásnak litván állami védett hálózatok is a célpontjai voltak.

Az akciót a Killnet nevű orosz hackercsoport vállalta magára, közlésük szerint megtorlásként, válaszul hogy Litvánia korábban blokkolta bizonyos orosz áruk szállítását a területén keresztül a Kalinyingrádi exklávéba.

16:11
New York Times: CIA-ügynökök folytatnak hírszerzési műveleteket Ukrajnában

A The New York Times szerint CIA-ügynökök folytatnak hírszerzési tevékenységet Ukrajnában, a szerzett információkat pedig megosztják az ukrán hadsereg erőivel.

Továbbá a cikk szerint az ügynökök főleg az ukrán fővárosban, Kijevben dolgoznak, és nagyrészt a megosztott amerikai hírszerzési információk koordinálása a feladatuk.

A lap szerint más NATO-országok, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada és Litvánia néhány tucatnyi kommandósa is dolgozik Ukrajnán belül, valószínűleg kiképzési feladatokkal és a nyugati fegyverszállítmányok célba juttatásával foglalkoznak.

15:43
A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi erőinek létszámát

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat - jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Megerősítjük azt a képességünket is, hogy konfliktus esetén több előre telepített katonai felszereléssel, légvédelemmel tudjunk reagálni - tette hozzá.

Mint mondta, ennek keretében, többek között, megerősített parancsnokságra, korszerűsített védelmi tervekre lesz szükség. "Mindez védelmünk legnagyobb átalakítását jelenti a hidegháború óta" - jelentette ki.

Stoltenberg felhívta a figyelmet arra, hogy ennek megvalósításához több beruházásra lesz szükség.

15:08
Az EU eszközöket juttat Ukrajnának a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések esetére

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az Európai Unió 300 ezer speciális védőruházatot, 5600 liter fertőtlenítőszert és fertőtlenítési műveletekhez szükséges 850 eszközt juttat Ukrajnának.

Mivel Ukrajnában a kórházaknak sürgősen orvosi felszerelésekre van szükségük, az EU betegmonitorokat, infúziós pumpákat és lélegeztetőgépeket, valamint az egészségügyi személyzet által használatos védőeszközöket, például maszkokat és köpenyeket is adományoz.

Az Európai Bizottság közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki közölte: már úton vannak Ukrajna felé az orvosi felszerelések, valamint a vegyi, biológiai vagy nukleáris vészhelyzetek kezelésére szolgáló felszerelések.

Ukrajnában a kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak háborús körülmények között kell helytállniuk, ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy ellássuk őket az életmentéshez szükséges eszközökkel - fogalmazott.

14:38
Delfinek ezrei pusztulhattak el a Fekete-tengerben a háború miatt

Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amelyek megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elegendő halat elejteni, és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park - a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület - kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések, fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók - írta Facebook-oldalán a tudós, aki felszólította a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.

14:11
A kelet-ukrajnai fronton a német tankok – fotó

Az Ukrajnának szállított német önjáró lövegek már bevetésre készen várakoznak a kelet-ukrajnai harctéren.

13:54
Több csapatot küldene a NATO az Oroszországhoz közeli NATO-országokba

Ezzel együtt a csaknem megtízszerezné a magas készültségű csapatainak létszámát, a jelenlegi 40 ezerről 300 ezerre, ami a hidegháború óta a legjelentősebb átalakítás.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt is megerősítette, hogy a szövetségesek növelni fogják a csapatok telepítését az Oroszországhoz legközelebb eső NATO-országokban. Az intézkedésekről a holnap kezdődő madridi NATO-csúcson döntenek.

13:31
Orosz szankciók kanadai állampolgárok ellen

Oroszország szankciókat vezetett be 43 kanadai állampolgárral szemben, megtiltva nekik a beutazást az országba, válaszul a Moszkva elleni nyugati szankciókra.

A külügyminisztérium által közzétett listán szerepel a kanadai kormányzó liberális párt elnöke, Suzanne Cowan, valamint a Bank of England és a Bank of Canada korábbi vezetője, Mark Carney.

13:11
7000-8000 civil maradt Szeverodonyeckben

Alig nyolcezer civil maradt az oroszok által elfoglalt Szeverodonyeckben, a megszállók elfoglalják a háború elől elmenekült ukránok hátrahagyott házait - jelentette ma Olekszandr Sztrjuk, a város polgármestere.

12:49
Légiriadó Ukrajna-szerte

Közvetlenül Zelenszkij G7-csúcstalálkozón mondott beszéde előtt Ukrajna-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, többek között Kijevben valamint az ország északi és nyugati részein.

12:37
Polgármester: Több száz embert tartank fogva egy zaporizzsjai településen

Több száz lakost tartanak fogva az ukrajnai Zaporizzsja régióban található Enerhodarban - állítja a város ukrán polgármestere.

Dmitro Orlov vasárnap egy Telegram-posztban azt állította, az embereket arra kényszerítik, hogy valljanak be illegális tevékenységeket, közöttük fegyveres harcot, vagy fegyverek elrejtését.A fogvatartottak jelentős része az atomerőmű dolgozója, az oroszok március elején foglalták el az atomerőművet. 

12:26
Ezt akarja Zelenszkij

Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a G7-eknek, hogy szeretné, ha Oroszország ukrajnai háborúja még a tél beállta előtt véget érne - írja a Reuters.

Zelenszkij elmondta, hogy a harci körülmények megnehezítik a csapatai számára a visszavágást, és sürgette a G7 vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a háború év végéig történő befejezése érdekében - mondta egy forrás az AFP-nek.

Zelenszkij emellett újjáépítési segélyt, légvédelmi rendszereket, biztonsági garanciákat, és a gabonaexporthoz való segítséget kért, de azt is, hogy szigorítsák az Oroszország elleni szankciókat.

12:02
Aknára futott és felrobbant egy orosz tank - videó

"Az orosz megszállók még mindig nem értik, hogy nem jó ötlet aknamezőn közlekedni" - írták a videóhoz.

13