Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 124. napjáról.

11:46
Rakétatámadás érte Odesszát - képek

A mai támadásban nyolc ember sérült meg, több lakóház is megsemmisült.

11:05
Tartalékosokkal töltik fel az orosz haderőt a britek szerint

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország valószínűleg tartalékos erőkre támaszkodik a következő hetekben, velük töltenek fel néhány zászlóaljat – jelentette ma a brit védelmi minisztérium. A tartalékosok hiánya ellenére a Kreml vonakodik az általános mozgósítástól - áll a minisztérium jelentésében.

10:47
Liszicsanszk elhagyására szólította fel a lakosságot a kormányzó

A város elhagyására szólította fel a civileket Szergej Haidai kormányzó. Mint írta, a városban „nagyon nehéz" a helyzet, a környező, ukrán irányítás alatt álló városokban vigyázni fognak rájuk. Liszicsanszk 100 ezres lakosságából mintegy tízezren lehetnek még a városban.

10:20
Felrobbant egy orosz lőszerraktár Luhanszkban - videó

A luhanszki Zsimohiriában semmisült meg a raktár.

10:07
DNS-s teszttel vizsgálná Anglia az orosz gabona eredetét

Az Egyesült Királyság képes DNS- vizsgálattal ellenőrizni a gabona származási helyét, így adott esetben meg lehet akadályozni, hogy a lopott gabona a világpiacra jusson – mondta George Eustice brit környezetvédelmi miniszter.

Ukrajna korábban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy ellopja a tárolóiból a gabonát. Moszkva tagadta az ukrán vádakat.

09:47
Két ember meghalt, többen megsérültek a harkovi régió bombázásában

Egy 21, és egy 57 éves asszony halt meg a régióban az orosz ágyúzás következtében - közölte a Telegramon Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. Orosz rakéta csapódott be egy iskola udvarába is, ott három civil sebesült meg – írta a kormányzó.

09:34
Evakuálják a civileket Kelet-Ukrajnából

190 ember érkezett Lvivbe vasárnap Kelet-Ukrajnából, a civileket vonatok szállították – közölte a Makszim Kozitszki kormányzó. Lvivben két alkalommal rendeltek el légiriadót az éjszaka folyamán, de nem történt rakétatámadás - tette hozzá a kormányzó.

09:13
Kanada két hadihajót telepített a Balti-tengerre

Kanada vasárnap két hadihajót telepített a Balti-tengerre és az Atlanti-óceán északi részén, csatlakozva a térségben már tartózkodó fregattokhoz, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára.

A HMCS Kingston és a HMCS Summerside négy hónapig tartó bevetésen fognak részt venni „a közép- és kelet-európai elrettentő intézkedések" részeként, amelyeket 2014-ben indítottak el, miután Moszkva annektálta a Krímet.

Októberig a hajók haditengerészeti aknamentesítő gyakorlatokon vesznek részt, és „magas készenlétet" tartanak fenn, amely lehetővé teszi számukra, hogy „gyorsan és hatékonyan reagáljanak a NATO-műveletek támogatására".

08:58
Törökországot próbálja meggyőzni a NATO a madridi csúcson

A NATO vezetői sürgetni fogják Tayyip Erdogan török elnököt, hogy szüntesse meg Finnország és Svédország katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmével szembeni vétóját. Kedden Madridban háromnapos csúcstalálkozót tartanak.

Törökország, Oroszország hagyományos szövetségese, azzal vádolja Svédországot és más skandináv országokat, hogy támogatják a kurd fegyvereseket és más, Törökország által terroristáknak tartott csoportokat.

08:36
Több irányból támadják Liszicsanszkot, az oroszoké lehet a luhanszki régió

Miután Szeverodonyecket szombaton elfoglalták, a testvérváros Liszicsanszk az orosz haderő kelet-ukrajnai célpontja. Az eddigi információk szerint orosz szeparatisták próbálják bevenni a várost, csapataik öt irányból indítottak támadást.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az oroszok tüzérsége lövi a várost, de azt nem erősítették meg, hogy a szakadároknak sikerült volna bejutni Liszicsankszba. Liszicsanszk az utolsó nagyobb város, amelyet még ukrán csapatok tartanak a keleti Luhanszk tartományban. Luhanszk a szomszédos Donyeckkel együtt alkotja a donbászi régiót, és Putyin szerint Oroszország fő háborús célja a Donbász feletti ellenőrzés megszerzése.

08:13
Az ukránok megtámadtak egy fúróplatformot a Fekete-tengeren

Az ukrán erők megtámadtak egy krími olaj- és gázipari vállalat tulajdonában lévő fúróplatformot a Fekete-tengeren – idézett az orosz TASZSZ hírügynökség helyi tisztségviselőket. Ez a második csapás egy héten belül. A platformot a Csernomorneftegaz üzemelteti, amelyet oroszok által támogatott tisztviselők foglaltak le Ukrajna nemzeti gázszolgáltatójától, a Naftogaztól a félsziget 2014-es Moszkva általi annektálása során.

07:58
Franciaország újranyithat egy bezárt szénerőművet

Franciaország az ukrajnai háború miatt újragondolta energetikai lehetőségeit, és vasárnap bejelentette, hogy egy nemrég bezárt széntüzelésű erőmű újranyitását tervezi.

A minisztérium közölte, hogy fontolóra veszik a kelet-franciaországi Saint-Avold-i állomás újbóli megnyitását ezen a télen, tekintettel az ukrajnai helyzetre és annak az energiapiacokra gyakorolt hatására.

07:39
ORFK: Több mint 12 ezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6243 ember, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5920-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Vonattal 372 ember, köztük 55 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

07:20
Az Egyesült Államok föld-levegő rakétavédelmi rendszert vásárol Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy már a héten bejelenti egy fejlett, föld-levegő rakétavédelmi rendszer megvásárlását Ukrajna számára – írja az egyik amerikai hírcsatorna a bejelentést ismerő forrásra hivatkozva. A NASAMS rakétavédelmi rendszer a 170 km-nél távolabb lévő célpontokat is képes eltalálni, kezelésére azonban még ki kell képezni az ukrán erőket.

07:00
Áram és gáz nélkül maradtak

Az orosz ágyúzás miatt 84 település áram nélkül, 108 pedig gáz nélkül maradt Zaporizzsja megyében. A Zaporizzsja-i regionális katonai igazgatás adatai szerint 23 641 ügyfél áram nélkül, 80 985 ügyfél pedig gázszolgáltatás nélkül maradt a vezetékek sérülése miatt.

06:49
Váltságdíjat követelnek

Dmitro Orlov enerhodari polgármester szerint az orosz megszálló erők 1700 dollár váltságdíjat követelnek a túszaik szabadon bocsátásáért. Jelenleg több száz polgárt tartanak fogva, köztük a Zaporizzsja atomerőmű szakképzett munkásait. Néhányukat megverték vagy áramütést szenvedtek – írta Orlov a Telegram-bejegyzésében.

06:41
Zelenszkij a fehéroroszokhoz beszélt

Volodimir Zelenszkij felszólítja a fehéroroszokat, hogy álljanak ellen a Kreml katonai céljainak. Az ukrán elnök a fehéroroszokhoz intézett videóüzenetében azt mondta: "A Kreml már mindent eldöntött helyettetek, az életetek semmit sem ér számukra. De nem vagytok rabszolgák vagy ágyútöltelékek. Nem kell meghalnotok. És nem hagyhatjátok, hogy bárki eldöntse helyettetek, hogy mi vár rátok ezután."

06:24
Oroszország rakétacsapást mért Odesszára

Hat ember, köztük egy gyerek megsérült egy Tu-22M orosz repülőgépről indított rakétacsapásban – közölte az odesszai városi tanács Ukrajna „Dél" hadműveleti parancsnokságára hivatkozva. A hírek szerint több lakóépület megsemmisült vagy kigyulladt.

06:16
A kijevi rakétacsapás közvetlen válasz a G7-csúcsra

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) szerint a Kijev elleni orosz rakétatámadás nem véletlenül esik egybe a G7-államok vezetőinek csúcstalálkozójával. Arra emlékeztetnek, hogy akkor is orosz rakétapások érték az ukrán fővárost, amikor Antonio Guterres ENSZ-főtitkár tett ott látogatást április 29-én.

Az ISW arról is beszámolt, hogy az orosz erők továbbra is megszilárdítják az ellenőrzést Szeverodonyeck felett, és megtámadják Liszicsanszk külvárosait, valamint fokozzák az ukrán állások ágyúzását a déli tengely mentén.

05:50
Johnson: EU-tagként nem járnánk az élen Ukrajna támogatásában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság nem tudott volna élen járni Ukrajna támogatásában az Oroszországgal vívott háború közepette, ha még mindig az EU tagja lenne. A kormányfő azt mondta: „Nem hiszem, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unión belül és a közös kül- és biztonságpolitika azon mátrixán belül, amiben akkoriban volt, első európai országként fegyverezte volna fel az ukránokat, hogy biztosítsa nekik a védekezéshez szükséges eszközöket. Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé vagyunk európaiak. Még mindig európaiak vagyunk, de egy másik, globálisabb megközelítés mentén gondolkodunk." 

Boris Jophnson és Volodimir Zelenszkij Kijevben, 2022. április 9-énForrás: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala/-
23