Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 124. napjáról.

05:35
Putyin az első külföldi útjára készül

Az orosz állami televízió szerint Vlagyimir Putyin a héten Tadzsikisztánba és Türkmenisztánba látogat. Ez lesz az orosz vezető első ismert külföldi útja Ukrajna megszállásának kezdete óta. Dusanbében találkozik Imomali Rakhmon tádzsik elnökkel, aki az oroszok közeli szövetségese, és a volt szovjet állam legrégebben hivatalban lévő uralkodója. Asgabatban részt vesz a kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozóján, ahol találkozik Azerbajdzsán, Kazahsztán, Irán és Türkmenisztán vezetőivel. Putyin azt tervezi, hogy ellátogat a fehéroroszországi Grodno városába, hogy részt vegyen egy fórumon Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel – jelentette a RIA hírügynökség.

Putyin utolsó ismert Oroszországon kívüli útja a február eleji pekingi látogatás volt. Hszi Csin-ping kínai elnökkel közösen bemutatta a határok nélküli baráti szerződést, órákkal azelőtt, hogy mindketten részt vettek a téli olimpiai játékok megnyitóján.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Mihail Mecel
05:17
Orosz katonák állítólag eltörték egy 70 éves nő gerincét

Ukrajna szerint orosz katonák eltörték egy 70 éves nő gerincét, miután az nem volt hajlandó átadni ukrán útlevelét egy Herszon melletti orosz ellenőrzőpontnál. Az önkéntesként dolgozó nyugdíjas újságírónőt ekkor érte a kegyetlen ütés, ami után félájultan, nagy nehézségek árán tudott csak elmenekülni autójával az ellenőrzőpontról.

05:03
Nem lesz hova elbújni

Az ukrán elnök üzent azoknak az orosz pilótáknak, diszpécsereknek, szerelőknek, és mindazoknak, akiknek közük van az Ukrajna elleni rakéták indításához, hogy hiába cselekszenek parancsra, amit tesznek, háborús bűncselekmény, és Ukrajna valamennyiük kilétét fel fogja deríteni. "Nem lesz hova elbújni - sem a Kaszpi-tenger partján, sem Fehéroroszországban... sehol. Mindenkit megtalálunk"  - mondta Volodimir Zelenszkij.

04:49
Ukrajnának erős, modern légvédelemre van szüksége

Ukrajnának erős, modern légvédelemre van szüksége - közölte éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint született már néhány megállapodás a partnerországokkal a légvédelem fejlesztésére, de mint fogalmazott, a partnereknek gyorsabban kell lépniük, ha valóban partnerek, nem pedig csak megfigyelők.

04:27
Fél nap alatt 45 rakéta csapódott be Ukrajnában

Szombat éjszaka és vasárnap reggel összesen 45 orosz rakéta becsapódását regisztrálták Ukrajnában - jelentette be Volodoimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az 5 naposra tervezett orosz invázió ötödik hónapjába lépve Oroszország egy cinikus, lakóházakat és stratégiailag értékelhetetlen célpontokat elérő rakétazáporral kénytelen bizonyítani túlerejét. Az ukrán védők erejét és morálját nem törheti meg semmiféle rakétacsapás, sőt, minden egyes rakéta újabb érv Ukrajna számára a partnerekkel folytatott tárgyalásokon. 

Volodimir ZelenszkijForrás: Ukrán Elnöki Iroda
04:04
Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT OLVASHATJA.

33