Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 125. napjáról.

07:50
Videón a lángoló bevásárlóközpont, amit rakéta talált el
07:32
Nyolcan meghaltak a Liszicsanszk elleni orosz rakétatámadásban

Legkevesebb nyolc ember meghalt és 21-en megsebesültek egy orosz rakétacsapásban a kelet-ukrajnai Liszicsanszk városában – közölte Szerhij Gajdaj. A luhanszki régió kormányzója szerint a civilek vízért álltak sorban, amikor a rakéta becsapódott. A város az utolsó nagyobb luhanszki település, amelyet még mindig ukrán csapatok tartanak kézben.

07:12
Több mint 10 ezer menekült érkezett hétfőn

Magyarország területére 2022. június 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5912 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4331 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 513 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. június 27-én 165 ember, köztük 78 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

07:01
Nem fogad el pénzt a gyártó a Bayraktar drónokért

Miután Szerhij Prytula ukrán humorista, politikus és önkéntes közösségi finanszírozást szervezett, amelynek során három nap alatt több mint 20 millió dollárt gyűjtött össze, hogy Bayraktar drónokat vásároljon Ukrajna hadseregének, a török gyártó nem volt hajlandó átvenni a pénzt, helyette három drónt ajánlott fel ingyen.

"Azt kérjük, hogy az összegyűjtött pénzt inkább Ukrajna nehézségekkel küzdő népének utalják át. Megérintett szolidaritásuk és eltökéltségük a leküzdhetetlennek tűnő kihívásokkal szemben" - áll a társaság közleményében.

Bayraktar TB2, az első török fejlesztésű katonai drón - korábbi felvételForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Muhammed Enes Yildirim
06:39
Medvegyev: A Krím-et érintő beavatkozás hadüzenet lesz az Orosz Föderációnak

Bármilyen kísérlet a Krím megtámadására, hadüzenet Oroszországnak – mondta Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese az aif.ru-nak adott exkluzív interjújában. „Ha egy NATO-tagország ezt teszi, az konfliktus az egész észak-atlanti szövetséggel. Harmadik világháború. Totális katasztrófa" – hangsúlyozta a politikus. Megjegyezte, hogy egy NATO-tag Ukrajna egy nagyságrenddel veszélyesebb az Orosz Föderáció számára, mint Finnország, mivel Kijevvel vannak megoldatlan területi viták. 

Dmitrij MedvegyevForrás: AFP//Christof Stache

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az ukrán félnek a krími híddal kapcsolatos minden fenyegetését figyelembe veszik, és Ukrajna ez irányú tervei meghiúsulnak.

06:21
Jelentősen megemelnék a brit védelmi költségvetést

Ben Wallace brit védelmi miniszter állítólag levélben kérte a miniszterelnököt, hogy 2028-ig a védelmi költségvetést a GDP 2,5 százalékára emeljék, mivel a NATO újonnan közzétett adatai szerint az Egyesült Királyság GDP-arányos költése már második éve csökken. A védelmi miniszter a hadsereg létszámának a közelmúltban történt leépítése ellenére a személyi állomány növelésére szólított fel, különösen a haditengerészet, a légierő, valamint a nagy hatótávolságú rakétatüzérség területén.

A NATO által hétfőn közzétett új adatok szerint Nagy-Britannia az előrejelzések szerint 2022-ben nemzeti jövedelmének 2,12%-át költi védelemre, ami meghaladja a szövetség 2%-os célját, de nem éri el a 2021-es 2,26%-ot és a 2020-as 2,3%-ot.

Brit katonák a Swift Response 22 hadgyakorlaton Észak-MacedóniábanForrás: AFP/Robert Atanasovski
05:58
Robbanásokat jelentettek Mikolajivból

Mikolajiv polgármestere, Olekszandr Sienkevics bjelentette, hogy június 28-án kora reggel robbanásokat hallottak a városban. A légiriadó helyi idő szerint hajnali 5 órakor kezdődött. A becsapódások helyéről és a károkról egyelőre nincs információ.

 A polgármester korábban arról számolt be, hogy Oroszország Uragan rakétavetővel lőtt a városra hétfőn este. Áldozatokról nem érkezett jelentés, azonban több lakóépület és egy autó is megsérült. Egy tömegközlekedési megálló közelében kazettás lőszermaradványokat találtak.

05:42
Scholz: Nem lehet visszatérni a háború előtti kapcsolatokhoz Oroszországgal

Olaf Scholz szerint Oroszország az Ukrajna elleni támadással megszegett „minden szabályt, minden megállapodást, amelyet az országok együttműködéséről kötöttünk egymással". A német kancellár szerint a G7-ek vezetői egyetértenek abban, hogy olyan változások lesznek, amelyek nagyon-nagyon hosszú ideig jellemzik majd a nemzetközi kapcsolatokat. "Világos, hogy az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban nincs visszaút az Ukrajna elleni orosz támadás előtti időkbe" - fogalmazott Olaf Scholz. 

Olaf Scholz német kancellárForrás: AFP/dpa/ SvenSimon/Frank Hoermann
05:25
Az Európai Tanács elnöke elítélte a bevásárlóközpontot ért rakétacsapást

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elítélte a Kremencsukban végrehajtott orosz rakétatámadást. "Az orosz ijesztegetési és megfélemlítési taktika soha nem fog működni. Ukrajna győzni fog partnerei támogatásával. Mély részvétem az áldozatok családjainak" - mondta.

05:12
16-ra nőtt a kremencsuki áldozatok száma

Szerhij Kruk, az ukrán állami segélyszolgálat vezetője kedden hajnalban azt mondta: „Továbbra is dolgozunk a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétatámadás helyszínén. A mentők fő feladatai jelenleg a mentési munkálatok elvégzése, a törmelék elbontása és a tüzek elhárítása. Eddig 16-an haltak meg és 59-en megsérültek, közülük 25-en kerültek kórházba. "Elképzelhető, hogy az épületben találnak túlélőket. Kedden darukat hoznak, hogy felemeljék a bevásárlóközpont beomlott tetejét.

A háborús bűnökkel foglalkozó ukrán ügyészek korábban azt mondták a Guardiannek, hogy sok holttest megégett, így csak DNS-teszttel tudják majd azonosítani az áldozatokat. Legalább 40 eltűnt személyről tettek bejelentést a helyiek, akik az épületben lévő szeretteiket keresték.

Lehetnek még túlélők a kremencsuki bevásárlóközpont romjai alattForrás: AFP/USES
04:50
Ukrajnában nem működne a "nyugtalan béke"

Liz Truss brit külügyminiszter óva intett a "nyugtalan békétől" Ukrajnában, amely azzal járna, hogy az ország felad minden olyan földterületet Oroszországnak, amelyet 2014 óta elveszített. A Die Weltnek, a La Repubblicának és az El Pais-nak adott interjújában Liz Truss arra szólította fel a nyugatot, hogy „minden felszerelést, képzést és minden támogatást" biztosítsanak Kijevnek.

"Amit nem kaphatunk, az a nyugtalan béke, ahol Oroszország még mindig jelen van Ukrajnában; ez nem fog működni" - mondta a brit külügy vezetője.

Liz TrussForrás: AFP/Russian Foreign Ministry/Sputnik
04:33
Terrorszervezetté nyilváníttatná Oroszországot

Az ukrán elnök felhívással fordult az Egyesült Államokhoz, hogy ismerje el Oroszországot a terrorizmust támogató államként. A vonatkozó határozatot az amerikai szenátus bizottsága hagyja jóvá, a jogi döntést pedig a külügyminisztérium fogadhatja el. "Egy ilyen döntésre egyértelműen szükség van, és azt az egész demokratikus világnak támogatnia kell. Ezt elmondtam a németországi G7-csúcs résztvevőinek" - mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

04:21
Terrortámadásról beszélt az ukrán elnök

Európa történetének egyik legkihívóbb terrortámadásaként jellemezte Volodimir Zelenszkij a kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz légicsapást. Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy bár a látogatók és dolgozók többségének sikerült kimenekülnie az épületből, de így is több tucatnyian voltak benn a rakétabecsapódás idején. Jelenleg 12 halottról és 24 sebesültről tudnak, de a romok átkutatása még messze nem fejeződött be. Zelenszkij szerint a bevásárlóközpont ellen célzott támadás történt.

Mentőalakulatok dolgoznak a kelet-ukrajnai Kremencsuk szétlőtt bevásárlóközpontjábanForrás: AFP/Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálata
04:12
Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22