Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 128. napjáról.

06:42
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:17
A donyecki szakadár területen megkezdték az orosz útlevelek kiadását

Az Ukrajnához tartozó, függetlenként csak Oroszország és Szíria által elismert Donyecki Népköztársaságban pénteken megkezdték az orosz útlevelek kiadását.

A Moszkva-barát donyecki szakadárok belügyminisztériumának pénteki közlése szerint a térség székhelyén, Donyeck városában a helyi bevándorlási hatóság két okmányirodájában kezdték meg az iratok kiadását azoknak, akik korábban könnyített eljárásban jelentkeztek orosz állampolgárságért.

A tárca hozzátette, hogy szintén helyben lehet majd igényelni orosz állampolgárságot is.

A tájékoztatás szerint júliusban a tervek szerint a szeparatista területen fekvő Harcizszk, Enakijevo és Mangus településeken is nyitnak okmányirodákat.

A szakadárok hozzátették, hogy a térség ukrán csapatoktól való felszabadításának függvényében további településeken is nyitnak hasonló irodákat.

Luhanszkban, a szintén csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság székhelyén szintén pénteken nyílt meg orosz útlevelek kiadását intéző iroda.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy korábban csak az oroszországi Rosztov megye négy helyszínén lehetett átvenni az ukrán szakadárok területeiről igényelt orosz útleveleket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára.

15:51
Kiderült, hogy mikor nyitnak újra az iskolák Kijevben

A kijevi iskolákban szeptember 1-től újraindul az oktatás, megkezdődik a tanév. Az ukrán-orosz háború kezdete után február végén online oktatásra tértek át a városban, most pedig nyári szünet van.

A kijevi oktatási hivatal vezetője szerint az új tanévben a legfontosabb a tanárok és diákok biztonsága lesz, az iskolák melletti területeket átvizsgálják robbanóanyagok után kutatva, az intézményekben lévő óvóhelyeket pedig feltöltik vízzel, gyógyszerekkel.

Olena Fidanyan továbbá közölte, hogy mindenki megkapja a szükséges képzést, hogy mi a teendő egy esetleges légiriadó esetén.

Azoknak a diákoknak, akik nem tudnak visszatérni Kijevbe, lehetőség lesz az online oktatásban való részvételre továbbra is - írja a The Guardian.

15:15
Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Mikolajivban

Mikolajivban találat ért egy tömbházat, az áldozatok száma nyolcra emelkedett. Tegnap késő este egy beomlott lépcső alatt megtalálták egy férfi holttestét, így emelkedett a halottak száma nyolcra. A támadásban hat ember sérült meg - tudatta az ukrán állami segélyszolgálat.

13:39
Aknát semmisített meg Bulgária a Fekete-tenger partján

Bulgária hadserege irányított robbantást hajtott végre a Fekete-tenger partjánál egy tengeri akna miatt - közölte bolgár a védelmi minisztérium.

A fekete-tengeri országok az ukrajnai háború kitörése után kezdtek beszámolni aknák megjelenéséről a tengerben. Oroszország és Ukrajna egymást vádolja miatta.

A bolgár védelmi minisztérium közölte, hogy az aknát először egy motoros hajó vette észre a Kamcsia folyó torkolatától mintegy 27 tengeri mérföldre keletre.Az aknát egy irányított robbantással semmisítették meg.

12:42
A Kreml tagadja, hogy lakóházakra lőtt volna Odesszában

A Kreml tagadja és nem vállalja a felelősségét azokért a rakétacsapásokért az Odessza régióban, amikben egy tömbház és két üdülő épület is megsérült.

Szeretném emlékeztetni önöket az elnök szavaira, miszerint az orosz fegyveres erők nem lőnek civil célpontokra - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Eddig 19 halálos áldozatról lehet tudni, és magas a sérültek száma is.

12:07
Oroszország azt állítja, hogy elfoglalta a liszicsanszki finomítót

Oroszország azt állítja, hogy elfoglalta a lizicsanszki olajfinomítót - írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Ukrajna még nem erősítette meg az állítást, de ha ez igaz, az újabb csapást jelenthet az ukrán erőkre, miközben a város feletti ellenőrzésért küzdenek.

Liszicsanszk az utolsó ukrán ellenőrzés alatt álló nagyváros a kelet-luhanszki régióban.

Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója szerint a finomító mintegy 17 km-re délnyugatra található a várostól.

11:12
19-re emelkedett az odesszai rakétatámadásban meghaltak száma - videó

Helyi idő szerint 11 órára 19-re emelkedett a Belgorod-Dnisztrovszkijben történt rakétatámadás halálos áldozatainak száma, egy gyerek is meghalt. 38 ember sérült meg, közülük 6 gyerek.

Összesen 75 tűzoltó vesz részt a mentésben.

09:28
A mentőegységek újabb testrészeket találtak az amstori bevásárlóközpontban

Tovább folytatódik a Amstorban a bevásárlóközpont romjainak eltakarítása. Péntek reggelre újabb hat testrészt találtak, a munkaálatok megkezdése óta összesen huszonnyolcat.

A rakétatámadásban összesen 19 ember halt meg. 62 ember megsebesült, huszonhatan kerületek kórházba.

08:43
Több robbanás is volt Mikolajivban

Több robbanás is volt Mikolajivban - mondta Olekszandr Sienkevics, a város polgármestere. 

Egy rakéta Mikolajiv város gyárát találta el, egy másikat viszont kilőtt az ukrán légvédelem - mondta később Vitalij Kim, a régió kormányzója. 

07:53
Műholdfelvételeken füst száll fel csütörtökön az Ukrajna partjainál található Kígyó szigetről

Az ukrán erők azt állítják, hogy kiszorították az oroszokat a stratégiai fontosságú fekete-tengeri szigetről. 

07:26
Legalább 17-en meghaltak az odesszai rakétatámadásban

Az Odessza régiót ért rakétatámadésban legalább 17 ember meghalt és 31 megsebesült - közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

 Az Odessza régiói Bilhorod-Dnyisztrovszkijban legalább 14 ember halt meg és harmincan megsebesültek.

07:01
Észtország és Lettország közösen vesz légvédelmi rendszert

Szándéknyilatkozatot írt alá csütörtökön az észt és a lett védelmi miniszter a NATO madridi csúcstalálkozóján közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerek közös beszerzéséről. "Oroszország agressziója Ukrajnában egyértelműen mutatja, hogy szükség van légvédelmi rendszerekre" - mondta Artis Pabriks lett védelmi miniszter.

06:45
Németország izraeli vagy amerikai rakétavédelmi rendszert vásárolna

Németország azt fontolgatja, hogy rakétavédelmi rendszert vásárol Izraeltől vagy az Egyesült Államoktól, hogy megerősítse a fenyegetésekkel szembeni védelmét, beleértve az orosz Iskander rakétákat Kalinyingrádban – írja a német Welt am Sonntag. A német lapnak adott interjújában Eberhard Zorn német hadügyminiszter elmondta, hogy az Iskander rakéták szinte egész Nyugat-Európát elérhetik, és nincs rakétapajzs, amely megvédene a fenyegetéstől.

"Az izraeliek és az amerikaiak rendelkeznek ilyen rendszerekkel. Melyiket részesítjük előnyben? Sikerül-e létrehoznunk egy átfogó rakétavédelmi rendszert a NATO-ban? Ezek azok a kérdések, amelyekre most meg kell válaszolnunk" - mondta Zorn.

2018-ban a Kreml Iskander rakétákat telepített kalinyingrádi exklávéjába, amely Lengyelország és Litvánia között fekszik. A mobil ballisztikus rakétarendszer a szovjet Scud rakétát váltotta fel, irányított rakétája hagyományos és nukleáris robbanófejeket is hordozhat.

06:31
Több mint 12 ezren érkeztek egy nap alatt

Magyarország területére 2022. június 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6560, a román-magyar határszakaszon 5895 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől menekülve csütörtökön 268 ember, köztük 125 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

06:21
Már 14 halottja van az Odessza elleni támadásnak

Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat friss tájékoztatása szerint tizennégyen meghaltak és 30-an megsérültek, köztük három gyerek, miután egy kilencemeletes épületet célba vettek az oroszok az odesszai Bilhorod-Dnisztrovszkijban.

Hárman meghaltak a Belgorod-Dnyeszter körzetben található rekreációs központ elleni rakétatámadásban is. A három halott között volt egy gyerek is. Egy ember megsérült. A támadás hajnali egy órakor történt – közölte az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat.

06:01
Lavrov: Új vasfüggöny ereszkedik le Oroszország és a Nyugat között

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint új „vasfüggöny" ereszkedik le Oroszország és a Nyugat között, és Moszkva mostantól fogva nem bízik sem Washingtonban, sem Brüsszelben, mert az EU meg sem próbálja megérteni Oroszország álláspontját és érdekeit. "Az EU végrehajtja a brüsszeli döntéseket, amik lekövetik a washingtoni döntéseket" - fogalmazott az orosz külügyminiszter.

05:39
Putyin: Az orosz erők nem blokkolják az ukrán gabonaszállítást

Vlagyimir Putyin cáfolta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán gabonaexportot, és megismételte Oroszország azon állítását, hogy a nyugati szankciók okolhatók a globális élelmiszerpiac problémáiért. "Az ukrán hadsereg elaknásította a kikötőket. Senki sem akadályozza meg őket abban, hogy felszámolják az aknákat, és garantáljuk a gabona onnan történő kiszállításának biztonságát"- mondta az orosz elnök, aki ugyanakkor alábecsülte Ukrajna globális piacra gyakorolt ??hatását, mondván, jelenleg mindössze ötmillió tonna búza rekedt az országban.

Az ENSZ május eleji becslése szerint 22 millió tonna gabona ragadt Ukrajnában.

05:16
Az orosz erők pontatlan rakétákat használnak

Olekszij Hromov, az ukrán fegyveres erők dandártábornoka közölte, hogy az orosz erők pontatlan rakétákat használnak régi szovjet készletekből Ukrajnában végrehajtott csapásaik több mint 50 százalékához.

Szerinte Oroszország célpontjai továbbra is a katonai létesítmények, a kritikus infrastruktúra, az ipar, valamint a közlekedési hálózatok. Ugyanakkor a civil lakosság jelentős veszteségeket szenved el a rosszul célzott csapások miatt. "A rakétacsapások végrehajtásához az ellenség az esetek több mint 50%-ában a szovjet tartalékból származó rakétákat használ, amelyek nem elég pontosak. Ennek eredményeként polgári épületeket találnak el."

05:02
Bernie Ecclestone: Zelenszkijnek meg kellett volna adnia magát

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi főnöke a TalkTV-nek nyilatkozva azt mondta: Volodimir Zelenszkij megállíthatta volna a háborút, ha megadja magát Oroszországnak. Ecclestone szerint meg lehetett volna találni erre egy nagyon méltó módot, mert ennek valószínűleg úgyis meg kell történnie. 

Megismételte az ukrán elnökkel szembeni kritikáját, azt állítva, hogy Volodimir Zelenszkij "nyilvánosságra vágyott". "Egy kis nyilvánosságot keres, mert még soha senki nem hallott róla. Most a sajtónak, az Egyesült Államoknak és mindenki másnak beszél, ráadásul úgy, hogy azt világszerte sugározzák" - fogalmazott a 91 éves Bernie Ecclestone

12