Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 128. napjáról.

04:50
Legalább tíz halottja van egy Odessza elleni rakétacsapásnak

Szergej Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője azt mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy legalább 10 ember meghalt, miután egy rakéta eltalált egy sokemeletes lakóházat. Korábbi üzenete szerint két támadás történt – az egyik egy kilencemeletes lakóház, a másik pedig egy rekreációs központ ellen.

A lakóépületvől több holttestet már kihoztak, és többeket kimentettek a romok közül. Az épülethez tartozó üzlethelyiség lángokban állt. A rekreációs központban nem volt tűz – mondta –, de több áldozat volt.

04:35
Ukrajna villamos energiát exportál Romániába

Az Európai Unióhoz való közeledés jelentős lépésének nevezte az ukrán elnök, hogy Ukrajna villamosenergia-exportot indított az EU területére, Romániába. "Az ukrán árammal az európaiak által fogyasztott orosz gáz jelentős része pótolható. Vagyis nemcsak exportbevételről van szó, hanem egész Európa biztonságáról" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

04:29
A Kígyó-sziget megváltoztatja a Fekete-tenger helyzetét

A Kígyó-sziget egy stratégiai pont, aminek ukrán kézre kerülése jelentősen megváltoztatja a Fekete-tenger helyzetét - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. "Ez még nem garantálja a biztonságot, még nem garantálja, hogy az ellenség nem tér vissza. De már jelentősen korlátozza a megszállók cselekedeteit. Lépésről lépésre kiűzzük őket a tengerünkről, a földünkről és az égboltunkról - mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán hadsereg bejelentése szerint  kiszorították az orosz erőket a Kígyó-szigetről – az orosz védelmi minisztérium korábbi jelentése szerint ugyanakkor az orosz erők maguk vonták ki onnan a helyőrséget annak érdekében, hogy ne vádolják őket tovább a gabonaexport akadályozásával.

04:20
Ez történt csütörtökön

Előző napi tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

22