Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 131. napjáról.

04:51
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:39
Egy harmadik ország is belépett a háborúba

Régóta eldöntött kérdés, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajna ellen irányuló „különleges hadműveletben" – ezt mondta vasárnap Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök.

Cikkünk bővebben.

19:15
Szergej Lavrov: Oroszország bulgáriai nagykövetsége nem képes tovább rendesen működni

Oroszország bulgáriai nagykövetsége a hetven orosz nagykövetségi alkalmazott kiutasítása nyomán nem képes arra, hogy rendesen működjön tovább - jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. "Ezt a kalamajkát követően (...) a nagykövetség nem tud többé rendesen működni" - jelentette ki a tárcavezető, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. Mint mondta, Moszkva a kölcsönösség elve alapján fog válaszolni.

17:42
Az ukrán fegyveres erők egy kilométerre vannak Herszon külvárosától

Az ukrán fegyveres erők egy kilométerre vannak Herszon külvárosától.

Az orosz hadsereg által ellenőrzött városért vívott csata rendkívül nehéz lesz, mert "egyik fél sem fogja feladni" - írja az Economist egy ukrán hírszerző tisztre hivatkozva.

17:14
Ukrajna újabb felvételeket osztott meg az amerikai HIMARS rakétasorozatvetőről

Ukrajna újabb felvételeket tett közzé az Egyesült Államok által küldött HIMARS rakéta-sorozatvető rendszerről működés közben.

A felvétel a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja térségében készült.

A HIMARS sokkal fejlettebb fegyver, mint az Ukrajna által korábban használtak, nagyobb hatótávolsággal és pontossággal rendelkezik, körülbelül 80 kilométerre képes precíziós csapást mérni az ellenséges állásokra.

16:42
Zelenszkij szerint még visszatér az ukrán hadsereg Liszicsanszkba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán csapatok még visszatérnek a Luhanszk megyei Liszicsanszkba, a harctéri taktika alakulása és újabb korszerű fegyverek érkezésének köszönhetően.

Az államfő a lakossághoz intézett vasárnap éjjeli videoüzenetében kommentálta az ukrán csapatok kivonását a stratégiai jelentűségű Donyec-medencei településről, az üzenetből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Óvjuk katonáink és embereink életét. A falakat újjáépítjük, a területeket visszaszerezzük, de mindenekelőtt az embereket kell védenünk. Ha a hadsereg vezetése kivonja a katonákat a front egy bizonyos pontjáról, ahol az ellenségnek jelentősen nagyobb a tűzereje a miénknél, ami különösen igaz Liszicsanszkra, az csak egyet jelent: visszatérünk a taktikánknak és az egyre több korszerű fegyverünknek köszönhetően - hangoztatta Zelenszkij.

Az elnök ismételten leszögezte, hogy Ukrajna nem adja fel egyetlen területét sem.

Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan halad előre Harkiv és Herszon megyékben, valamint a tengeren.

Példaként említette a Kígyó-szigetet, amelyet az ukrán erők a napokban foglaltak vissza az oroszoktól. A Kígyó-sziget egy jó példa. Eljön a nap, amikor ugyanezt mondjuk majd a Donyec-medencéről is - fogalmazott Zelenszkij.

16:22
Újjáépítési alapot létesítene Ukrajna számára az Európai Beruházási Bank

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is.

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismerteti az újjáépítési folyamat prioritásait.

A kétnapos találkozón mintegy 40 potenciális donorország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt.

Az EIB egy "EU-Ukrajna Gateway Trust Fund" (E-U GTF) létrehozását javasolja, amely kezdetben 20 milliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az uniós országoktól és az uniós költségvetésből - derül ki dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség idézett.

Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár 100 milliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné.

A pénzt elsősorban az infrastruktúra, például a hidak, a víz- és energiaellátás, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Az EU az EIB közreműködésével a kis- és középvállalkozások támogatására a koronavírus-válság idején indított programhoz hasonló támogatási alap létesítését Ukrajna újjáépítésének a finanszírozásához az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

16:00
Ukrajna: A háború kezdete óta 150 ezer robbanószerkezetet hatástalanítottak az ukrán tűzszerészek

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közölte, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta több, mint 152 000 robbanószerkezetet, köztük közel 2000 légibombát hatástalanítottak az ukrán tűzszerészek.

15:36
Az ukrán titkosszolgálat orosz ügynököket tartóztatott le

Az ukrán titkosszolgálat (SBU) bejelentette, hogy letartóztattak három orosz ügynököt.

Az állítólagos ügynököket Mikolajiv körzetben vették őrizetbe.

A titkosszolgálat jelentése szerint azok az ukrán csapatok mozgásáról és pozíciójáról, valamint a térségben található kritikus infrastruktúráról gyűjtöttek információkat az orosz hadsereg számára.

15:07
Putyin gratulált a kelet-ukrajnai Luhanszk felszabadításához

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn védelmi miniszterével találkozva gratulált az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai Luhanszk régiójának "felszabadításához".

Putyin és Szergej Sojgu hétfői találkozóját a televízióban is közvetítették.

Az elnök kijelentette, hogy a luhanszki térségben harcoló katonáknak kijár a pihenés, a többi katonai egységnek változatlanul folytatnia kell a harcokat.

A szakadár - de csak Oroszország által elismert - Luhanszki Népköztársaság hadvezetése már a hétvégén jelezte, hogy sikerült elfoglalniuk a kulcsfontosságú Liszicsanszk városát.

Sojgu vasárnap értesítette Putyint a szakadár terület sikeres "felszabadításáról", és nem sokkal később a kijevi vezérkar is közölte, hogy az orosz támadások ellen védekező ukrán csapatok hosszas küzdelem után kivonultak Liszicsanszkból.

14:32
Várja a pápát az ukrán vezetés

Miután ma Ferenc pápa azt nyilatkozta, hogy el szeretne látogatni Moszkvába és Kijevbe is, Ukrajna újból meghívta a katolikus egyházfőt az országba.

"Itt az ideje elmélyítenünk azokkal a kapcsolatainkat, akik ezt komolyan szeretnék is. Ezért újból meghívjuk Ferenc pápát az országunkba, és mindenkit arra kérünk, hogy imádkozzanak az ukrán népért" - mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

13:31
Fejlemény a Kígyó-szigeten

Az ukrán hadsereg egyik szóvivője bejelentette, hogy kitették az ukrán zászlót a Kígyó-szigetre. A korábban elfoglalt szigetről a múlt héten vonult ki az orosz hadsereg.

Műholdfelvétel a Kígyó-szigetről 2022. június 30-ánForrás: AFP/-
13:17
Ferenc pápa el akar menni Oroszországba és Ukrajnába

Ferenc pápa azt nyilatkozta egy interjúban, hogy el szeretne menni Moszkvába, hogy a békét képviselje, ha a Kreml erre lehetőséget adna. Utána Ukrajnába is ellátogatna.

A pápa Kanadába készül utazni, és cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy utána visszavonulna. Reméli, hogy a kanadai utat követően minél előbb eljuthat Moszkvába és Kijevbe.

13:02
Újra jelentkeztek az orosz űrhajósok

Három orosz asztronautát fotóztak le a Nemzetközi Űrállomáson, a kezükben a Luhanszki Népköztársaság zászlójával. A képet a Roszkomosz hivatalos Telegram-csatornáján osztották meg, azzal az üzenettel, hogy az orosz űrügynökség gratulál Luhanszk felszabadításához.

Azt nem tudni, hogyan került a zászló az űrállomásra.

Ugyanarról a három orosz asztronautáról van szó, akik februrában két-sárga egyenruhában jelentek meg a nyilvánosság előtt, nem sokkal az orosz-ukrán háború kezdete után. Akkor ezt sokan az ukrán szolidaritás jeleként értelmezték, de azt nyilatkozták, hogy ugyan minden csapat maga választhatja meg az egyenruha színét, ők azért döntöttek a sárga mellett, mert abból sok felhalmozódott.

12:10
Putyin nem gratulált Bidennek

Vlagyimir Putyin nem gratulált Joe Bidennek július negyedike, az amerikai függetlenség napja alkalmából.

"Nem lenne helye idén a gratulációnak, az Egyesült Államok barátságtalan politikája miatt" - nyilatkozta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

11:17
Megsemmisítettek egy lőszerraktárat Snizhnében - videó

Ukrán médiajelentések szerint az éjszaka megsemmisítettek egy lőszerraktárat Snizhne településen, a Donyec-medencében.

10:34
Ezeket a településeket fogják megtámadni az oroszok

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint Liszicsanszk elfoglalása után Szlavjanszk és Bahmut településeket fogja megtámadni az orosz hadsereg. Ahogy korábban írtuk, az orosz hadsereg fő célja jelenleg a Donyec-medence elfoglalása.

09:27
Itt vannak a legfrissebb képek a háborúról

 

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/Genya Savilov
09:00
Ennyi civil maradt Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban

Szeverodonyeckben körülbelül 8000, Liszicsankban pedig 10 000 civil maradt. Mindkét város már orosz irányítás alatt áll.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint az ukrán hadsereg még jelen van a régióban, és a védelmi pozícióikat erősítik.

08:41
Továbbra is segíti a menekültek elhelyezését a magyar katasztrófavédelem

Sok gyermek és nő érkezik továbbra is a háború elől menekülve Ukrajnából Magyarországra - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik róluk, koordinálja az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat. Nemcsak a katasztrófavédelem vesz részt a bajba jutottak elhelyezésében, sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével kerülnek biztonságos helyre.

A katasztrófavédelem az elmúlt héten 67 ember, köztük 30 gyermek és 23 nő elhelyezésében, utaztatásában működött közre. A háború kitörése óta összesen 11 945 ember elhelyezését koordinálta a szervezet.

Emellett a katasztrófavédelem rögzíti az országon áthaladó, Ukrajnába tartó segélyszállítmányok útdíjmentességét is, ezek száma a háború kitörése óta meghaladta a 4300-at.

12