Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 132. napjáról.

04:30
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22:51
Vegyi üzemek mellé telepítik az ukrán tüzérséget

Az orosz nemzetvédelmi központ bejelentette, hogy az ukránok több városban is vegyi üzemek közvetlen környékén állítottak fel tüzérségi állásokat. Az egyik ilyen helyszín Nyikolajev, ahol egy olyan üzem mellett helyezkednek el az ukrán rakétavédelmi rendszerek, ahonnan cseppfolyós ammóniát szállítanak.

Az oroszok szerint hasonló gyakorlatot alkalmaznak az ukrán erők Harkovban és Odesszában is. Mihail Mizintsev tábornok szerint ezzel ezrek életébe kerülő katasztrófát is előidézhetnek.

21:28
Svájc nem adja át a lefoglalt orosz pénzt Ukrajnának

Svájc hűvös választ adott kedden az ukrán miniszterelnök azon felvetésére, hogy az orosz oligarchák nyugati szankciók keretében lefoglalt vagyonát Ukrajna 750 milliárd dolláros újjáépítési projektjére kellene fordítani - jelentette a Reuters hírügynökség. Denisz Smihal miniszterelnök az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett luganói konferencián arról beszélt, hogy mintegy 300-500 milliárd dollár orosz vagyont foglaltak le a nyugati országok a büntetőintézkedések során, s ezt a pénzt szerinte a tönkretett iskolák, kórházak és lakások újjáépítésére lehetne fordítani.
Olyan megoldást javaslunk, amelynek keretében nemzeti és nemzetközi jogszabályokban biztosítanánk a befagyasztott vagyon elkobzását nem kiprovokált agresszió esetében- hangoztatta Smihal Oroszország ukrajnai hadműveletére utalva. Svájc, amely májusi jelentése szerint eddig összesen 6,3 milliárd frank értékben foglalt le a szankciók hatálya alá tartozó orosz vagyont, ellenzi ennek automatikus átadását.

20:20
Az ukránoknak szánt fegyverek a fekete piacon kötöttek ki

A jelentések szerint a Nyugat által Ukrajnának szállított külföldi fegyverek egy része a közel-keleti régióban és a feketepiacon tűnik fel - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 5-én - írja az IZ.

19:52
Panaszt tettek az ENSZ-nél az orosz ajkúak diszkriminációja miatt

Larisa Belszkaja, Fehéroroszország állandó képviselője az ENSZ genfi ??irodájában felszólította a szervezetet, hogy reagáljon a nyugati országokban az orosz ajkú állampolgárokkal szembeni diszkrimináció tényeire

- írja a Lenta. A diplomata megjegyezte, hogy a russzofóbia ösztönzése és a nyugati politikusok szankciók iránti megszállottsága, civilizációk közötti konfliktus kirobbanásához vezet Európában. A fehérorosz külügyminisztérium nemrég felháborodott a szólásszabadság lettországi elnyomása miatt, szerinte ugyanis a lett hatóságok megsértik az emberi jogokat az orosz kisebbséggel szemben.

19:20
Az oroszok újra támadnak a déli megyékben

Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki kedden a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg - közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. A tanácselnök hozzátette, hogy áldozatokról eddig nem értesült.

17:57
Lettországban ismét kötelező sorkatonai szolgálat lehet

A lett védelmi minisztérium szerint szükség lenne az egyetemes katonai szolgálat bevezetésére az országban - nyilatkozta Artis Pabriks, az ország védelmi minisztere - írja a Lenta. Egyelőre az egyetemes katonai szolgálat öt éven belüli fokozatos bevezetésének lehetőségéről tárgyalnak. Az első szakasz 2023. január 1-jén kezdődik, önkéntes részvétellel jár.

17:07
Az oroszok terrorista államnak nevezték Ukrajnát

Az orosz parlament alsóházának elnöke a keddi plenáris ülésen bejelentette, hogy felmondaná az orosz-norvég tengeri határokról szóló megállapodást, válaszul arra, hogy Norvégia áruszállítási blokád alá vonta a sarkköri szigetcsoportokat - olvasható a duma honlapján. Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök azt is kijelentette, hogy Ukrajna "terrorista állammá" vált, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig egy "bűnöző rezsim" vezetője. Orosz kormányzati tisztségviselők Ukrajna orosz katonai megtámadásának február 24-i megindítása óta azzal vádolják Kijevet, hogy "oroszellenes fasiszták és neonácik" vezetik az országot, de Moszkva eddig még nem nevezte terrorista államnak Ukrajnát. Kijev és a nyugati országok szerint ezek a vádak alaptalan vádaskodások, amelyekkel a Kreml csak az ország orosz megszállását igyekszik igazolni.

16:27
Újabb pártot tiltottak be Ukrajnában

Az ukrán bíróság hét év próbálkozás után betiltotta az ország kommunista pártját - írja a Lenta. Emellett a bíróság betiltotta a Boldog Ukrajna pártot, amelynek az ukrán sajtó szerint a tiszteletbeli elnöke Olekszandr Klimenko, Viktor Janukovics kormányának volt jövedelem- és díjminisztere volt. Június 15-én a lvivi 8. fellebbviteli bíróság az "oroszbarát" politikai szervezetek felszámolásáról szóló törvény alapján az Ukrán Szocialista Párt (SPU) tevékenységét is megtiltotta.

15:46
Az oroszok minden erejükkel Donyecket támadják

A Donyecki és Luhanszki Népköztársaság (LDNR) katonai egységei bevetésre kerülnek Donyeckben - jelentette ki július 5-én, kedden Denis Pushilin, a DPR vezetője - írja az IZ. Luhanszk elfoglalása után az orosz hadsereg most minden erejét összeszedve a donyecki régió bekebelezésére készül.

15:00
Oroszország háborús gazdaságra áll át

Az orosz parlament elfogadta a törvények első szakaszát, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország átálljon háborús gazdaságra.

A két törvényjavalsat felhatalmazza a kormányt, hogy kötelezze a vállalkozásokat, hogy árukkal lássák el a hadsereget, az alkalmazottaik pedig túlórázzanak, ezzel is támogatva Oroszország hadműveletét.

A törvényjavaslatokat még a parlament felsőházának is felül kell vizsgálnia, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is alá kel írnia, hogy törvényessé váljon.

14:46
Oroszország népszavazást tart Donbászban

A Kreml azt tervezi, hogy augusztusig népszavazást tart a Donbász térségben – írja az orosz Kommersant nevű lap.

A forrás a lapnak azt mondta,

már folynak a technikai előkészületek az esetleges népszavazásokra Luhanszk és Donyeck térségben, várhatóan egyszerre tartják őket.

A Tass hírügynökség szerint a múlt hónapban a Moszkva által Herszonban bevezetett katonai-polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy megkezdték az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előkészületeit.

14:38
Japán betiltotta az orosz arany importját, orosz tisztviselőket szankcionált

A japán kormány az ukrajnai háború miatt betiltotta az orosz arany importját kedden, továbbá befagyasztotta több orosz kormányzati tisztségviselő és vállalkozó vagyonát.

A most bejelentett új büntetőintézkedések között szerepel az orosz nemesfémek - egyebek között az arany - importjának tilalma, valamint 57, a moszkvai kormányhoz köthető ember vagyonának befagyasztása - írta közleményében a japán külügyminisztérium.

Tokió szankciókkal sújtotta Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettest, valamint a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának, illetve offshore-vagyonkezelőjének tekintett Szergej Roldugin csellóművészt és feleségét, Jelena Mirtovát.

A japán kormány emellett megtiltotta az exportot 65 orosz és 25 fehérorosz vállalat felé.

Japán korábban felfüggesztette azoknak a félvezetőknek és mikrochip-alkatrészeknek az exportját, amelyeket az orosz hadiipar is használ, valamint betiltotta a luxusautók kivitelét Oroszországba.

Az ázsiai ország az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta több mint 560 embert és 40 vállalatot vett fel szankciós listájára.

14:25
Még utoljára kinyitott az IKEA Oroszországban, mielőtt kivonul

A svéd bútorgyártó cég beszünteti tevékenységét Oroszországban. Korábban ez az üzenet fogadta a vásárlókat a honlapjukon: „Július 5-től néhány hétig csak az ikea.ru oldalon vásárolhatnak IKEA-termékeket. Az akciós áruk a készlet erejéig érhetők el".

A cég tulajdonosa júniusban azt mondta, egy napon visszatérhetnek Oroszországba, de a feltételek jelenleg nem adottak.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/Pavel Pavlov
14:16
Oroszország: Zelenszkij egy bűnügyi rezsim vezetője

Vjacseszlav Volodin, orosz vezető törvényhozó azt mondta, Ukrajna „terrorista állammá" vált, amikor „folyamatban lévő háborúról" kezdett beszélni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pedig azzal vádolja, hogy ő egy „bűnügyi rezsim" vezetője.

Mint mondta, Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz csapatok ne hagyják abba különleges hadműveletüket.

13:54
Oroszország két humanitárius folyosót nyitott a Fekete- és az Azovi-tengeren

Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter azt mondta, a humanitárius folyosók célja a gabonaexport megkönnyítése.

Mint mondta, egy sor intézkedést tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a hajózás biztonságát a két tenger vizein. Azt is mondta, a mariupoli kikötő vizein az aknaveszély teljesen megszűnt.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nem akadályozza Ukrajna gabonaexportját, a kijevi hatóságoknak mindössze aknamentesíteniük kell a vizeiket, ami egyben az orosz hadihajóknak is akadálytalanabb hozzáférést biztosítana Ukrajna déli partjaihoz – írja a Guardian.

13:15
Stoltenberg: Minél előbb ratifikálni kell Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette: arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Svédország és Finnország kedden írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, miután a szövetséges tagállamok nagykövetei Brüsszelben jóváhagyták a múlt heti madridi NATO-csúcstalálkozó döntését a két ország belépéséről.

A főtitkár az aláírást követő sajtótájékoztatón köszönetet mondott Finnországnak, Törökországnak és Svédországnak építő jellegű hozzáállásukért.

A madridi csúcstalálkozón aláírt háromoldalú megállapodás lehetővé tette, hogy eljöjjön ez a mai nap. Mindhárom fél keményen dolgozik a megállapodás végrehajtásán, különösen a terrorizmus elleni küzdelem területén

- jelentette ki.

A madridi csúcson Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta a figyelmet, hogy a török törvényhozás csak akkor hagyja jóvá Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét, ha a két ország teljesíti a háromoldalú megállapodásban vállaltakat, és eleget tesz Törökország kéréseinek a fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatban, továbbá együttműködik Ankarával a terroristagyanús személyek kiadatásában.

13:00
Az oroszok találtak vevőt az ukrán gabonának

Jevgenyij Balickij, az ukrajnai Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett vezetője azt mondta, a régió azt tervezi, hogy Ukrajna gabonáját a Közel-Keletre értékesíti – írja a Guardian a Tass hírügynökségre hivatkozva.

A megállapodásban érintett országok közt van Irak, Irán és Szaúd-Arábia.

12:25
Vasúti összeköttetést hoznak létre az oroszok két régió között

Oroszország vasúti összeköttetés elindítását tervezi Rosztov régió és a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk között – írja a Tass hírügynökség.

11:54
Ukrán veszteségek

Az orosz védelmi minisztérium közzétette napi tájékoztatóját az ukrán veszteségekről. Mint írták, az elmúlt 24 órában lelőttek három drónt és egy Su-25-ös repülőgépet, valamint nagy pontosságú fegyvereket semmisítettek meg Harkovban, melynek során 150 ukrán katona is meghalt.

12