Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 133. napjáról.

04:30
Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat EBBEN A CIKKBEN FOLYTATJUK.

23:29
Oroszországot bombázzák az ukránok

Az orosz - ukrán határ mellett fekvő Brjanszk térség kormányzója bejelentette, hogy az ukránok tüzérségi támadást intéztek a Nikilitsza nevű település ellen, amely során egy civil megsérült. Hozzátette, hogy nem keletkeztek károk sem az infrastruktúrában, sem pedig az épületekben.

21:11
Odesszában egy kórház tetején állították fel az ukrán légvédelmet

Az ukrajnai Vöröskereszt Egyesület odesszai épületének tetején ukrán fegyveresek hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel, köztük külföldön gyártott fegyverekkel szereltek fel állásaikat – jelentette ki az orosz védelmi minisztérium - írja az IZ. Az oroszok felszólították az ENSZ-t, a WHO-t, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát és más nemzetközi szervezeteket, hogy hassanak Kijevre, és tegyenek intézkedéseket annak megakadályozására, hogy az ukrán hadsereg katonai célokra használja fel az egészségügyi infrastruktúrát.

19:05
Le Figaro: a rubel a legsikeresebb valuta a világon

Február óta háromszorosára erősödött a rubel az euróval szemben, így az orosz valuta a világ legsikeresebbjének tekinthető - áll a Le Figaro nevű francia lap honlapján megjelent cikkben - írja az IZ. Június 28-án már 100 rubelt lehetett venni 1,8 euróért, ami 2015 óta rekordszint. Jelenleg 1,7 és 1,8 euró között ingadozik az orosz deviza 100 rubelenként – tette hozzá a lap.

17:10
Újabb orosz milliárdost gyilkolhattak meg

A szentpétervári luxusvillájának medencéjében holtan találtak egy újabb orosz oligarchát. A Gazpromhoz köthető üzletember, Jurij Voronov halálának körülményei egyértelműen kivégzésre utalnak - írja a Blikk.

Jurij Voronov egy olyan logisztikai vállalat vezetője volt, ami az Északi-sarki területekre vonatkozó szerződéseket kötött a Gazprommal. Az orosz hatóságok már vizsgálják a milliárdos halálának körülményeit, amit jelenleg az üzleti partnereivel való vita elmérgesedésének tulajdonítanak, ugyanis Voronov felesége azt állította, férjét zsarolták.

16:58
A fehéroroszok szerint háborúra készül a NATO

A fehérorosz katonai hírszerzés vezetője, Ruszlan Koszigin bejelentette, hogy a Lengyelország területén végzett NATO-gyakorlatok azt bizonyítják, hogy a szervezet háborúra készül a régióban. Szerinte az Egyesült Államok és az európai országok az elmúlt hónapokban aktívan dolgoztak azon, hogy "minél előbb" katonai csapatokat álíltsanak össze. Azzal vádolja a nyugati országokat, hogy ezeket a csapatok Fehéroroszország és Oroszország ellen akarják bevetni.

16:44
Mikolajivot bombázzák az oroszok

Vitalij Kim mikolajivi kormányzó szerint a kedden elkezdődött orosz bombázásoknak eddig két halálos áldozata van: egy Zaszija és egy Necsaja településeken.

16:26
Teljes Donyecket evakuálják az ukránok

Donyeck kormányzója azt kéri a még a régióban élő 350 ezer civiltől, hogy minél előbb hagyják el otthonukat. Ez az utolsó régió Kelet-Ukrajnában, ami még részben ukrán vezetés alatt áll.

"Az egész ország jövője a Donyeck régióban fog eldőlni. Minél kevesebb ember van ott, annál jobban tudunk az ellenfelünkre és a legfontosabb feladatunkra koncentrálni" - írta Pavlo Kirilenko a Telegramon.

16:06
Több mint 21 600 menedékkérelmet fogadtak el a háború kezdete óta Magyarországon

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. július 6. 6.00 órai adatok alapján - eddig 26 363 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált, ebből 13 063 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos, édesanyák és gyermekeik. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 21 670 fő esetében született elismerő döntés.

15:20
Újabb nyugati fegyvereket semmisítettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy megsemmisítettek két HIMARS típusú rakétarendszert, amiket az Egyesült Államok adott Ukrajnának. Két, Kramatorszktól délre található lőszerraktár megsemmisítéséről is beszámoltak. Ezeken a helyeken tárolták a HIMARS rendszerekhez a rakétákat.

14:49
Az ukránok szerint Oroszország már majdnem 37 ezer katonát veszített a háborúban

Ukrajna közétette a becsült orosz veszteségeket tartalmazó jelentését. Ezek szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz hadsereg már 36 és fél ezer katonát veszített.

Az ukrán hadsereg pedig megsemmisített többek között 1600 tankot, 187 helikoptert és 812 tüzérségi üteget is.

14:24
Drónfelvételen a keddi Mikolajivot és környékét ért orosz támadás utóhatása - videó

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat drónfelvételt tett közzé, amelyen a Mikolajiv várost és környékét ért orosz rakétatámadásban megrongálódott épületek oltása látható.

A támadásban továbbá egy Herszon és Odessza közötti autópályát is találat ért.

13:56
Itt van Putyin bizalmasának elképesztő bejelentése

Dmitrij Medvegyev Oroszország korábbi elnöke és miniszterelnöke, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője Telegram-csatornáján közzétette véleményét, mi szerint az európaiak belefáradtak az ukrán menekültek fogadásába.

Medvegyev egyik legközelebbi bizalmasa Putyinnak, mostani megszólalása kétségtelenül elképesztő bejelentésnek tekinthető.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

13:35
Orosz rakétacsapás ért egy újabb donyecki települést - képek

Pavlo Kyrylenko, a kelet-ukrajnai donyecki terület kormányzója szerint orosz rakétacsapás ért két házat Dzserzsinszk (Toretsk) településen.

A kormányzó szerint legalább egy ember megsebesült, a romok alatt rekedt valószínűleg három ember, a mentés jelenleg is folyamatban van.

13:04
Legalább 346 gyermek halt meg eddig az orosz-ukrán háborúban

Becslések szerint eddig 346 gyermek halt meg az Ukrajna elleni orosz bombázások következtében - közölte az ukrán főügyészség.

A hivatal közlése szerint további 645 gyerek pedig megsebesült, de elmondásuk szerint ezek a számok tovább nőhetnek, mivel jelenleg is folyamatosan érkeznek be hozzájuk az adatok az aktív harci zónákból.

A legtöbb áldozat és sebesült a kelet-ukrajnai Donyeck régióban volt, de Harkov és Kijev környékéről is összesen 186 és 116 sérültet és halálos áldozatot jelentettek - írja a Sky News.

12:36
Megsemmisült iskola, orosz katonai konvoj, ukrán lövészárok - képek
Egy rakétacsapás után megsemmisült iskolai épület, Harkov közelébenForrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A teljes galériát ide kattintva tekintheti meg.

12:11
A Donyecki Népköztársaság szerint már 241 települést foglaltak el Ukrajnától

A szeparatista Donyecki Népköztársaság közzétette az aktuális napi hadijelentését; a közlemény szerint az orosz hadsereggel és más oroszbarát egységekkel együtt már 241 települést foglaltak el Ukrajnától, ez eggyel több, mint tegnap.

A szeparatista erők által ellenőrzött települések közül 11-et ért ukrán támadás, ezekben 4 civil meghalt és 14 megsebesült - írja a The Guardian.

11:46
Öt ember meghalt és 21 megsebesült a donyecki régióban

Pavlo Kyrylenko, a donyecki katonai közigazgatás vezetője szerint legalább öt ember meghalt és további 21 megsebesült a régióban az elmúlt 24 órában.

Az öt halott közül kettőt Avdiivkából, egy-egy halottat pedig Szlovjanszkból, Krasznohorivkából és Kurahovóból jelentettek.

A térség az elmúlt napokban az orosz támadások fő célpontja volt, mivel Moszkva megpróbálja átvenni az ellenőrzést Luhanszk után a még ukrán kézen lévő donyecki területek felett is - írja a Sky News.

11:12
A Liszicsanszk körüli falvakban továbbra is folynak a harcok

Ukrajna luhanszki kormányzója, Szerhij Haidai ma reggel közölte, hogy a Liszicsanszk környéki falvakban továbbra is folytatódnak a harcok.

A kormányzó szerint " egyes települések már többször is gazdát cseréltek" az orosz és ukrán fél között. Haidai közlése szerint Liszicsanszkban és Szeverodonyeckben körülbelül 15 és 8 ezer civil maradt.

A térségben tovább nyomulnak az oroszok előre, elsősorban az elsöprő tüzérségi fölényüket kihasználva - írja a The Guardian.

10:44
10 760-an érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 6292 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4468-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.

Vonattal 117 ember - köztük 40 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a Police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

12