Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 134. napjáról.

04:34
Ez a közvetítésünk véget ért

Fiss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22:40
A finn parlament elfogadta a módosított határvédelmi törvényt

A finn parlament csütörtökön módosította a határvédelmi törvényt, amely lehetővé teszi határkelők bezárását az orosz határon, ugyanis attól tartanak, hogy Moszkva esetleg nagyszámú illegális bevándorlót küld a határhoz.

A törvényhozók két nappal azután hozták meg a döntést, hogy a NATO 30 tagállama aláírta a Finnország és Svédország csatlakozásáról a hivatalos jegyzőkönyveket, ami alaposan feldühítette Moszkvát.

A két skandináv állam felvételéről a június végi madridi NATO-csúcstalálkozón született meg a döntés, és az észak-atlanti szövetség több tagja intézkedett már a tagfelvétel ratifikálásáról.

A finn parlamenti képviselők által jóváhagyott törvénymódosítás felhatalmazza a Sanna Marin vezette balközép kormányt, hogy rendkívüli helyzetekben korlátozza a határforgalmat, elsősorban az Oroszországgal közös 1340 kilométeres határon.A törvénymódosítás felhatalmazza az 5,5 milliós lélekszámú Finnország kormányát, hogy szükség esetén korlátokat és kerítéseket építsen az orosz határon. Sauli Niinisto elnök várhatóan pénteken írja alá jogszabályt, amely ezután lép hatályba.

Oroszország az elmúlt években többször közölte, hogy ellenzi Helsinki és Stockholm NATO-tagságát. A két skandináv ország Ukrajna február 24-i orosz megtámadása után döntött a tagság kérelmezéséről.

21:34
Ukrán vezető: Kijev eddig 9 HIMARS és hasonló rakétarendszert kapott a Nyugattól

Ukrajna eddig kilenc HIMARS típusú és hasonló rakétarendszert kapott az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, de még több tucatnyira van szüksége az ellentámadáshoz - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára a The Wall Street Journal című amerikai lapnak adott nyilatkozatában, amelyből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett. A tisztségviselő rámutatott: az Egyesült Államok nagy mozgékonyságú rakéta- és tüzérségi rendszereinek (HIMARS) múlt hónapban történő érkezése lehetővé tette Ukrajnának, hogy nagy pontossággal találja el azokat az orosz célokat a frontvonalak mentén, amelyek korábban az ukrán fegyverek hatótávolságán kívül estek. Danyilov szerint a HIMARS és más nyugati rakéta-sorozatvetőkkel szemben az oroszok "védtelenek". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának még többtucatnyi HIMARS rakétarendszerre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltoztassa a kelet-ukrajnai harcok kimenetelét. Egyelőre - mint mondta - Ukrajna kénytelen védelmi háborút folytatni a térségben.

20:58
Új fordulat: Putyin megnevezte a háború felelőseit

Az ukrajnai háborút a Nyugat szította, egyedül ő tehető felelőssé a mostani eseményekért - jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament alsóházának (duma) frakcióvezetőivel folytatott tanácskozásán.

 

Cikkünk bővebben ITT olvasható.

20:46
Egyre fenyegetőbb az orosz-francia konfliktus

A moszkvai vezetésnek nem tetszik, hogy Franciaországban nyilvánosságra hozták Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron egyik beszélgetésének hanganyagát - írja a Sky News. Egyre fenyegetőbb hangnemet használ mindkét ország a másikkal.

 

Cikkünk bővebben ITT olvasható.

20:33
Dimitrij Medvegyev: Az indiánok leigázása óta az amerikai történelem egy véres, megsemmisítő háború

Szentpéterváron Putyin bizalmasa, Medvegyev volt orosz elnök fenyegetően beszélt az Egyesült Államokról. A Szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon tartott beszédében téveszmének nevezett minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy bíróságokat vagy törvényszékeket hozzanak létre Oroszország háborús cselekményeinek úgynevezett kivizsgálására. A legnagyobb nukleáris potenciállal rendelkező ország megbüntetésének gondolata önmagában is abszurd. És potenciális veszélyt jelent az emberiség létezésére – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök legújabb Telegram-bejegyzésében, amelyet változtatások nélkül közlünk.

 

Cikkünk bővebben ITT olvasható.

18:41
Ukrán katonákon kísérletezhettek az amerikaiak

Az ukrán fegyveres erők katonáit veszélyes betegségekkel kapcsolatos kísérletekbe vonták be az amerikaiak – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz hadsereg sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak vezetője.

A Vzgljad.ru szerint Kirillov a kijelentéseit arra alapozza, hogy az általuk megvizsgált, orosz hadifogságba került ukrán katonák 33 százaléka hepatitis A-val fertőzött, több mint 4 százalékuk vérzéses lázban, 20 százalékuk pedig nyugat-nílusi lázban szenvedett. Ez – szögezte le – jelentősen meghaladja a statisztikai átlagot.

„Tekintettel arra, hogy ezeket a betegségeket a Pentagon aktívan tanulmányozta ukrajnai projektek keretében, okkal feltételezhető, hogy az ukrán fegyveres erők katonái önkéntesként részt vettek a veszélyes fertőző betegségek elviselhetőségének felmérésére irányuló kísérletekben" – mondta Kirillov.

18:25
Lerombolták az orosz-ukrán barátság mítoszát

Elbontották a Kijev megyei Perejaszlav településen Ukrajna és Oroszország „újraegyesítésének" emlékművét - közölte Vjacseszlav Szaulko, a kistérség elöljárója a Facebookon, fotókat is mellékelve a munkálatokról. „A perejaszlaviak ma végleg lerombolták az Oroszországgal való örök barátság szovjet mítoszát: ma reggel az újraegyesítés 300. évfordulójára emelt emlékmű hivatalosan is a múlté lett. Biztonságosan lebontottuk, és biztonságos tárolóhelyre szállítottuk" - írta bejegyzésében Szaulko.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter pedig arról számolt be, hogy az interneten felmérést indítottak a kijevi Haza Anyácska szobor pajzsán lévő szovjet címer jövőbeli sorsáról. A monumentális, kardot és pajzsot tartó nőt ábrázoló szobrot még 1981-ben emelték a második világháború hőseinek emlékére.

18:03
Tovább rohamoznak az oroszok

Az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Oroszország igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők ellenállását, és teljes ellenőrzést teremteni a Donyec-medencei Luhanszk megye fölött, ennek érdekében csapatokat csoportosít át a térségbe.

A Donyeck megyei Szlovjanszk irányában az orosz hadsereg folytatja a rohamműveleteket, Kramatorszk és Bahmut térségében pedig több települést tartanak folyamatos tűz alatt.

17:42
Legénység nélküli tartályhajót lőttek az oroszok

Az Ukrajnát támadó orosz erők rakétacsapást mértek a Donyeck megyei, stratégiai jelentőségű Kramatorszk város központjára, a támadásnak az eddigi információk szerint egy halálos áldozata és hat sebesültje van - közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szerhij Bratcsuk, a déli Odessza megye katonai adminisztrációjának sajtótitkára arról adott hírt, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek a régióra, és eltalálták a Moldova lobogója alatt, a Fekete-tenger part menti részén sodródó - üres és legénység nélküli -, Millennial Spirit nevű tartályhajót. Kifejtette, hogy az oroszok két H-31 típusú lokátorromboló rakétát lőttek ki egy Szu-30-as repülőgépről. Ezek egyike csapódott a hajóba. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy némi dízel üzemanyag maradt a tartályhajóban, ami kigyulladhat.

16:52
Egymilliárd eurós hitelt kap az EU-tól Ukrajna

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta egymilliárd euró európai uniós makroszintű pénzügyi hitel folyósítását Ukrajna számára, a pénz a külső finanszírozási szükségletek fedezésében segíti majd az Oroszországgal háborúban álló országot - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Ez az első részlete annak a 9 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásnak, amelyet az Európai Bizottság javasolt május közepén Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hitelek visszafizetésére.A most bejelentett támogatás kifizetésére egy részletben kerül sor, ha felhasználása megfelel az uniós elvárásoknak, beleértve a fokozott átláthatóságot és a felhasználásáról szóló jelentéstételt. A támogatás nyújtásának az is előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat.

16:32
Putyinhoz fordult segítségért Srí Lanka

Oroszországtól kért segítséget csütörtökön a súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lanka. Gotabaja Radzsapaksza elnök Twitter-oldalán közölte, hogy a többi között üzemanyag vásárlására szolgáló kölcsönért folyamodott orosz hivatali partneréhez, Vlagyimir Putyinhoz telefonbeszélgetésük során.Radzsapaksza megkérte Putyint arra is: gondoskodjon arról, hogy az Aeroflot orosz légitársaság ismét felvegye úti céljai közé Srí Lankát, mivel a turizmusra ráutalt szigetállamnak fontos bevételi forrást jelentenek az orosz üdülni vágyók.

Ranil Vikremeszinge miniszterelnök június 22-én jelentette be Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását. A pénzügyminiszteri posztot is betöltő Vikremeszinge akkor figyelmeztetett arra is, hogy az országnak - az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros (több mint 260 milliárd forintos) adóssága miatt - nincs elég pénze üzemanyagimportra. Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.

16:13
Videón az oroszok szuperfegyvere

Első alkalommal mutatott be hivatalos videófelvételt az orosz védelmi minisztérium az Ukrajnában bevetett orosz Terminator2 BMPT-ről, azaz harckocsitámogató harci járműről. A videó a Terminátorok rutinkarbantartása során készült, két bevetés között.

A harci jármű egyedisége abban rejlik, hogy más földi lőfegyverekkel ellentétben fokozott tűzerővel rendelkezik a 30 milliméteres gépágyúknak, a két gránátvetőnek, a Kalasnyikov harckocsigéppuskának és négy páncéltörő rakétának köszönhetően.

A harci járművet az ukrán fronton először a Szeverodonyeck melletti harci műveletek során vetették be az orosz erők.

15:48
Putyin szólt az oroszokhoz

Fontos az állami szuverenitás erősítése, különösen az államigazgatás területén – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az „Oroszország vezetői" elnevezésű verseny győzteseivel tartott találkozón.

Megfelelő irányítás nélkül sem egy vállalat, sem az állam nem működhet hatékonyan – tette hozzá.

Az orosz elnök április 27-én jelentette be, hogy a 2020-ban elfogadott alkotmánymódosításoknak köszönhetően megerősödött a parlament befolyása és létrejöttek a feltételei a független, szuverén jogalkotásnak is.

15:15
Itt van Zelenszkij újabb üzenete

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy gondolja, hogy Nagy-Britannia Ukrajna-politikája nem fog „egyhamar" megváltozni Boris Johnson lemondása ellenére sem. Egy interjúban úgy fogalmazott, szerinte Johnson „Ukrajna igazi barátja" volt. Hozzátette: Ukrajna sokat nyert a Johnsonhoz fűződő jó kapcsolatából – elsősorban katonai támogatást.

Zelenszkij, mint elmondta, alig várja, hogy személyesen beszélhessen Johnsonnal, kíváncsi lemondása részleteire.

15:08
Ezért nem ragaszkodnak az ukránok a béketárgyalásokhoz

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukránok azért nem hajlandóak béketárgyalásokba bocsátkozni Oroszországgal, mert a Nyugat fegyverekkel támogatja őket. Lavrov ezt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közölte a G20-ak miniszteri találkozóján, Indonéziában.

„Oroszország elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nyugat tovább támogatja a kijevi rezsim militarista törekvéseit, arra ösztönzve az ukrán hatóságokat, hogy visszavonják a korábban már megkötött békemegállapodásokat" – idézi Lavrovot a TASZSZ hírügynökség.

12:56
Kiderült, mit tervez Putyin

Az orosz elnök nem tervez nyári szabadságot, folyamatosan dolgozik – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár. Megjegyezte: a Duma más képviselőinek sem lesz sok alkalmuk a pihenésre a közeljövőben.

Lehetséges az is – tette hozzá az Izvesztyija híradása szerint –, hogy a „Közvetlen vonal Vlagyimir Putyinnal" elnevezésű rendkívül népszerű eseményt is őszre halasztják az orosz elnök jelenleg sűrű teendői miatt. A „Közvetlen vonal" egy évente megrendezett kommunikációs esemény, amelyen az orosz elnök a kifejezetten erre a célra felállított üzenetközpontba beérkezett állampolgári kérdésekre válaszol.

12:25
A Kreml Boris Johnsonról: Mi sem kedveljük őt

Nem a Kreml feladata a brit kabinet eddigi retorikáját értékelni, „értékeljék maguk a britek a kormányuk teljesítményét" – kommentálta a Boris Johnson brit miniszterelnök lemondásáról szóló híreket Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára.

Johnson lemondása oroszellenes retorikájának kudarcát jelzi, és ezután van remény arra, hogy az új brit kabinet kiegyensúlyozottabb megközelítést alkalmaz majd

– fogalmazott, hozzátéve: „Ami magát Johnson urat illeti, nos, ő valóban nem kedvel minket. Mi sem kedveljük őt."

12:00
Kerítés épül a finn-orosz határon

A finn parlament csütörtökön elfogadta a finn-orosz határ védelmének megerősítéséről szóló törvényjavaslatot, melynek értelmében kerítést emelhetnek a határ mentén, és bizonyos szakaszokat lezárva, kijelölt határátkelőhelyekre irányíthatják menedékkérőket.

A finn vezetés június végén nyújtott be jogszabály-módosító javaslatot határvédelmének bizonyos szakaszokon történő megerősítésére a csaknem 1300 kilométer hosszú - gyéren lakott - közös határ mentén, az Ukrajnára mért orosz támadásokra reagálva. Helsinki ugyanis tartott tőle, hogy NATO-csatlakozásuk miatt Oroszország, egy migránsáradatot előidézve a határnál politikai nyomást gyakorolhat Finnországra.

11:51
Véres leszámolás jöhet Kijevben

Ramzan Kadirov csecsen elnök Telegram-csatornáján bejelentette következő feladatát: a Csecsenföldről Ukrajnába menekült „nacionalista terroristák" megsemmisítését egy különleges művelet keretében.

„Ezen a héten teljesen megszabadítottuk Luhanszkot a nacionalista söpredéktől, ez kétségtelenül történelmi eredmény. Számunkra, csecsenek számára azonban a különleges művelet még messze nem ért véget. Bízunk benne, hogy elmehetünk Kijevbe, hogy ott végezzünk a Csecsen Köztársaságból egykor megszökött terroristák maradékával" – fogalmazott, hozzátéve: már csak az utasításra várnak, a többit ők maguk „intézik".

13