Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 152. napjáról.

04:24
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:08
Újraindult a vasúti tranzit Kalinyingrádba

Az első cementet szállító vonat Litvánián keresztül megérkezett Kalinyingrádba. Ezt július 26-án jelentette be Anton Aljanov, a kalinyingrádi terület kormányzója.

Ez az első szerelvény, ami az Európai Unió szankciókról szóló döntése után érkezett hozzánk - mondta újságíróknak.

Egy nappal korábban Dmitrij Liszkov, a regionális kormány sajtószolgálatának vezetője azt mondta, hogy a helyi hatóságok csütörtökre várják az első 60 vagon cementet. Aznap vált ismertté, hogy a litván fél megkezdte a szankcionált áruk vasúti tranzitjának koordinálását Kalinyingrádba - írja az iz.ru.

19:28
Oroszország nagyszabású hadgyakorlatot tart az ország keleti részén

Oroszország nagyszabású stratégiai hadgyakorlatot tart az ország keleti részén, több ezer kilométerre az ukrajnai háború helyszínétől.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint a keleti katonai körzet csapatainak bevonásával folyó Vosztok(Kelet)-2022 fedőnevű manővert augusztus 30. és szeptember 5. között fogják megtartani az orosz vezérkari főnök irányítása alatt.

A hadgyakorlaton légideszantos egységek mellett nagy hatótávolságú katonai szállítógépek, illetve más országok katonai kontingensei is részt vesznek.

A manőver célja Oroszország keleti régiói biztonságának szavatolása harccsoportok telepítésének gyakorlásával.

A minisztérium szerint a keleti katonai körzet tizenhárom gyakorlóterén fogják megvalósítani a hadgyakorlatot.

A védelmi tárca a hadgyakorlattal összefüggésben megjegyezte: egyes külföldi sajtóorgánumok hamis információkat terjesztenek arról, hogy Oroszország mozgósítási intézkedéseket tesz.

Fel szeretnénk hívni figyelmüket arra a tényre, hogy az orosz fegyveres erők mindössze egy része vesz részt a különleges katonai műveletben (Ukrajnában) és létszámuk több mint elegendő, hogy elérjék a főparancsnok által kitűzött célokat - húzta alá a tárca.

A minisztérium ezen felül hangsúlyozta, hogy egyet sem töröltek a tárca tervezett műveleti és harci kiképző intézkedései, illetve a katonai-műszaki és nemzetközi együttműködési programjai közül, s ezek el lesznek látva a megfelelő személyzettel, fegyverzettel, hadfelszereléssel és egyéb szükséges eszközökkel.

18:10
Újabb nyugati fegyvereket kapott Ukrajna

Németország további nehézfegyvereket szállított Ukrajnának, a többi között Mars II típusú rakétasorozatvető-rendszereket - jelentette be kedden Christine Lambrecht német védelmi miniszter.

Az ígért Mars II típusú rakétasorozatvető-rendszereket és három további Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveget leszállítottunk. Megtartottuk ígéretünket - hangsúlyozta a német tárcavezető.

Lambrecht ukrán hivatali partnere, Olekszij Reznyikov hétfőn közölte, hogy Ukrajna megkapta az első három Gepard önjáró légvédelmi gépágyút Németországtól.

Lambrecht mindazonáltal már öt átadott Gepardról beszélt kedden.

Berlin összesen 30 Gepardot és 59 ezer lőszert, valamint három Mars II-t és tíz darab PzH 2000 önjáró löveget, IRIS-T rövid hatótávú légiharc-rakétákat és három műszaki-mentő harckocsit ígért a kijevi vezetésnek a német hadsereg (Bundeswehr) állományából.

18:02
Oroszországban gyárthatják majd az ukránok által használt drónokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök Teheránban felajánlotta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy a Bayraktar drónokat (UAV) Oroszországban gyártsák.

Putyin azt mondta nekem, hogy együtt akar dolgozni a Baykarral. Azt javasolta, hogy hozzunk létre egy üzemet Oroszországban, úgy ahogyan azt nemrég az Egyesült Arab Emírségekben is tettük - mondta Erdogan.

Korábban az ukrán kormány engedélyezte a török Bayraktar drónok gyártását az ország területén - írja a lenta.ru.

15:58
Putyin és Erdogan ismét találkoznak

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin és a török elnök, Recep Tayyip Erdogan augusztus 5-én az oroszországi Szocsiban fog találkozni.

Arról, hogy Erdogan augusztus 5-én Szocsiba látogat, korábban a török állami televízió számolt be. A látogatás célját és a közelgő utazás egyéb részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a török elnök csak egy napot fog Oroszországban tartózkodni - írja a lenta.ru.

15:13
Brüsszel folytatja az Oroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedéseket, mivel - indoklása szerint - nem történt előrelépés a Donyec-medencei rendezést célzó minszki megállapodások végrehajtásában - közölte az uniós tanács közleményében kedden.

Az úgynevezett normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország, 2015 februárjában hozta tető alá a második minszki megállapodást, és a szankciók időtartamát az Európai Tanács annak teljes körű végrehajtásához kötötte. Mivel a végrehajtás még mindig várat magára, az Európai Unió Tanácsa további hat hónapra meghosszabbította a szankciókat - írták.

A korlátozó intézkedéséket az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egyéves időtartamra, majd az év szeptemberében megerősítette azokat.

A szankciók a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

Kiterjednek a fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére, továbbá korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

14:38
Három civil halt meg a donyecki régióban

Három civilt öltek meg az elmúlt 24 órában a keleti donyecki régióban – jelentette be Pavlo Kirilenko kormányzó. „Egyetlen helység sem maradt a régióban, amelyet nem ért volna csapás és viszonylag biztonságos lenne - mondta az ukrán tévének nyilatkozva.

A kormányzó szerint a régióban Toreck, Avdivka, Marinka, Krasznohorivka településeket érte támadás a reggel folyamán, Bakhmut pedig tüzérségi tűz és légicsapások célpontja volt.

14:17
Kormányzó: Négy orosz támadást vertek vissza Luhanszkban

Szerhi Haidai, a luhanszki régió kormányzója szerint az ukránok négy orosz támadást vertek vissza az elmúlt huszonnégy órában. „Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy az ellenség megérkezett régiónk határához, és annak átlépése érdekében feláldozzák minden tartalékukat és felgyújtják a donyecki és luhanszki vidéki falvakat" – írta a Telegramon.

14:00
Oroszország több mint negyven zsoldos megölését jelentette be

Több mint negyven külföldi zsoldost, főleg lengyeleket öltek meg nagy pontosságú orosz levegő-föld rakétákkal a donyecki régióban lévő Konsztantyinovkában - jelentette ki a keddi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Mikolajiv közelében az orosz légierő nagy pontosságú csapásainak következtében megsemmisült az ukrán 59. gépesített lövészdandár tüzérségi alegysége, amely személyi és fegyverállományának több mint 70 százalékát elvesztette. Zajcevénél a 72. gépesített dandár egyik zászlóaljának állásai ellen intézett légitámadás következtében több mint hetven "nacionalista" meghalt, és egy lőszerraktár is megsemmisült.

13:38
A németek szerint fel kellene gyorsítani a fegyverszállításokat

Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Prágában Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Annalena Baerbock megerősítette: az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén folytatódik az a német-cseh együttműködés, amelyről május elején állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh kormányfő. A megállapodás szerint Csehország szovjet gyártmányú fegyvereket küld Ukrajnának, s ezért Németország modern német gyártmányú fegyvereket ad a cseheknek.

A prágai sajtóban megjelent értesülések szerint a csehek helikoptereket és tankokat küldtek az ukránoknak, s ezért 15 Leopard 2A4 típusú német harckocsit kapnak. A német miniszter megjegyezte: Berlin ezt a cseh-német gyakorlatot szívesen alkalmazná más országok esetében is.

13:18
Kormányzó: 18 rakétát lőttek ki ma az oroszok Mikolajivra

Néhányat közülük a légvédelem lelőtt - közölte Vitalij Kim a terület kormányzója, anélkül, hogy konkrét számokat közölt volna. Az orosz csapás néhány kritikus infrastruktúrát, köztük egy vasúti hidat ért.

12:59
Ukrán rakétákat semmisítettek meg az oroszok

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisített nyolc ukrán rakéta- és tüzérségi fegyverraktárat – írta a Sky News. A fegyverek Mikolajivban és donyecki területen voltak - közölte ehhez kapcsolódóan az orosz védelmi minisztérium.

12:05
Ukrán dróntámadás ért egy orosz ellenőrzőpontot

Bombatámadás érte az orosz brjanszki területen egy ellenőrzőpontot, a támadásban négyen megsérültek – közölte a régió kormányzója. Alekszandr Bogomaz azt írta a támadás ma reggel történt, ukrán területről.

11:50
Gázvezetéket ért találat a harkovi régióban – fotó

Az orosz rakétatámadás megrongálták egy gázvezetéket is a régióban, több ezer házban így nincs szolgáltatás. A javítási munkálatokat jelenleg is végzik.

11:15
Több rakéta csapódott Harkovba is - videó

Belgorodból lőtték az oroszok Harkovot, az S-300-as rakéták egy focipályába és a metró közelébe csapódtak – írta Maria Avdeeva, az Európai Szakértői Szövetség kutatási igazgatója.

11:00
Bombázták az oroszok az odesszai Zatokát – videó

Több találat érte a települést, az ukrán védelmi minisztérium szerint itt nem voltak katonai objektumok.

10:23
Az ukrán hajóelhárító rakéták megsemmisítésére törekszenek az oroszok

Kulcsfontosságú az ukrán hajóelhárító rakéták felkutatása és megsemmisítése az orosz erők számára, addig ugyanis a tenger felől kétséges kimenetelű egy Odessza elleni támadás – állítja a brit védelmi minisztérium.

09:51
Erős rakétatámadás érte Odesszát és Mikolajivot – videó

Oroszország masszív rakétacsapást indított Ukrajna déli részén – jelentette az ukrán hadsereg. Mikolajivban kilenc rakéta csapódott be, de több rakéta érte Odesszát is.

 

09:04
Olajraktár ég Donyeckben – videó
12