Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 163. napjáról.

06:12
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:39
Putyin és Erdogan megállapodott az orosz gáz egy részének rubelben történő fizetésében

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodott pénteki szocsi találkozójukon a török-orosz együttműködés fokozásában és abban, hogy Ankara a vásárolt orosz földgáz egy részéért rubelben fizet ezután.

A két elnöknek a találkozó után kiadott közös közleménye szerint az együttműködést a közlekedés, a mezőgazdaság, a pénzügy és az építőipar területén növelik. Putyin megköszönte Erdogannak, hogy Törökország közvetített az ukrán gabonaszállítmányok elindításáról szóló megállapodás megkötésében, abban, hogy az exportra szánt orosz élelmiszer és műtrágya eljut a világpiacra, valamint abban, hogy Törökország stabil szállítási útvonalat biztosít az Európába irányuló orosz gáznak. Ukrajna, Oroszország és az ENSZ júliusban Isztambulban állapodott meg abban, hogy az ukrán gabonával teli hajók milyen feltételekkel indulhatnak el ismét a fekete-tengeri kikötőkből.
A két elnök a közös közleményben hangsúlyozta az erről szóló isztambuli megállapodások teljeskörű végrehajtásának fontosságát.Az ENSZ külön megállapodást kötött Moszkvával arról, hogy elősegíti áruinak exportját a világba. Alekszandr Novak orosz kormányfőhelyettes a négyórás megbeszélés után újságíróknak elmondta: Törökország vállalta, hogy az általa vásárolt orosz gáznak egy részéért rubelben fizet.

17:12
Legalább 10 ember megsérült mykolaivi ágyúzásában

Hanna Zamaziejeva, a Mykolaivi Területi Tanács vezetője szerint

Oroszország augusztus 5-én a korábban a megszállt Herszon irányából lőtte Mykolaiv városrészeit.

Vitalij Kim, Mikolajiv terület kormányzója arról számolt be, hogy az egyik helyszínen

több mint 10 ember megsebesült és néhányan meghaltak.

14:37
Az amerikai HIMARS rakétarendszer működés közben - videó
14:09
Ukrajna déli részén hajt végre csapatösszevonásokat az orosz hadsereg

Olekszandr Vilkul, a Dnyipropetrovszk régióban tallható Krivij Rih város katonai közigazgatásának vezetője közölte, hogy az ukrán fegyveres erők fokozott orosz csapatmozgásokat észlelnek a várostól délre.

13:37
Oroszország kész tárgyalni az USA-val a fogolycseréről

Tegnap az orosz bíróság kábítószer-birtoklás vádjával kilenc év börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte Brittney Griner amerikai kosárlabdázót.

Joe Biden amerikai elnök az ítélethirdetést követően nyilatkozatot adott ki, amelyben Griner fogva tartását "elfogadhatatlannak" nevezte, és követelte a kosárlabdázó szabadon bocsátását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország hajlandó lenne tárgyalni a fogolycseréről, de nem nyilvánosan, csak a már az ilyen esetekben elfogadott kommunikációs csatornákon keresztül - írja a The Guardian.

13:04
Bolgár diplomatákat utasított ki Oroszország

Moszkva 14 bolgár diplomatát nyilvánított persona non gratának (nemkívánatos személynek), és felszólította őket, hogy távozzanak Oroszországból - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Bulgária a nyár elején kémkedéssel kapcsolatos aggályok miatt 70 orosz diplomáciai alkalmazottat utasított ki az országból.

A két, egykor szoros szövetségesnek számító ország közötti kapcsolatok az ukrajnai háború óta látványosan megromlottak - írja a The Guardian.

12:33
Az ukránok szerint tegnap 150 orosz katona halt meg a harcokban

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában további 150 orosz katona halt meg az ukrajnai harcokban, így az orosz csapatok vesztesége 41 650 főre emelkedett.

A nyugati hírszerzés becslései szerint az orosz halálos áldozatok száma reálisan ennek a számnak körülbelül a fele lehet - írja a The Guardian.

11:55
Megnyílnak a részvény- és árupiacok

Augusztus 8-án feloldják a legtöbb korlátozást az ukrán részvény- és árupiacokon - jelentette be a Nemzeti Értékpapír- és Részvénypiaci Bizottság.

A korlátozásokat azután vezették be, hogy Oroszország február 24-én megindította teljes körű invázióját Ukrajna ellen.

A háború öt hónapja alatt a tőkepiacok és az árupiacok kézi üzemmódban működtek. A szabályozó minden egyes engedélyezett tranzakció eredményét gondosan figyelemmel kísérte és elemezte. A békés életben ez nonszensz, de a háború diktálta ezeket a feltételeket. Az egyéni megközelítésnek és a mérsékelt álláspontnak köszönhetően sikerült legyőznünk a pánikot, megőrizni a vagyont és megelőzni számos értékpapír nemteljesítését – mondta Ruszlan Magomedov, a Nemzeti Értékpapír- és Részvénypiaci Bizottság vezetője.

Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a háború folytatódik, és a tőkepiaci tevékenységet a lehető legkörültekintőbben kell végezni.

11:00
Korlátozó intézkedéseket vezet be Janukovics volt ukrán elnökkel szemben az EU

Korlátozó intézkedéseket vezet be az Európai Unió Viktor Janukovics volt ukrán elnökkel és fiával, Olekszandr Janukoviccsal szemben, válaszul az orosz katonai agresszióra - döntött az Európai Tanács csütörtökön.

Az EU szerint az oroszbarát volt elnök szerepet játszott Ukrajna területi épségének aláásásában, veszélyeztetve az ország szuverenitását, valamint az állam stabilitását és biztonságát.

Olekszandr Janukovicsot azért helyzete szankciós listára az Unió, mert azt feltételezik, hogy ügyleteket folytatott az ukrajnai Donbasz régióban működő szeparatista csoportokkal.

A vonatkozó jogi aktusokat az EU hivatalos közlönyében tették közzé. Tudatták: Viktor Janukovics azt tervezi, hogy visszatér a hatalomba, ha az orosz katonai hadműveletnek sikerül megbuktatnia Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt.

Az idősebb és ifjabb Janukovics a szankciók értelmében nem léphet az EU területére, és befagyasztják az Unión belül birtokolt vagyonukat.

Viktor Janukovics 2010-től 2014 februárjáig volt Ukrajna elnöke.

10:23
Három, kukoricát szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket

Három teherhajó hagyta el az ukrán kikötőket - közölte a török védelmi minisztérium.

A hajók közül kettő Csornomorszkból, a másik pedig a közeli Odesszából indult. A Reuters szerint összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak.

A Twitteren a török védelmi minisztérium közölte, hogy a panamai zászló alatt közlekedő Navistar, ami 33 ezer tonna kukoricát szállít Írországba; a máltai zászló alatt közlekedő Rojen, ami 13 000 tonna kukoricát szállít az Egyesült Királyságba; a török zászló alatt közlekedő Polarnet 12 000 tonna kukoricával a fedélzetén pedig a törökországi Karasu fekete-tengeri kikötőbe tart - írja a The Guardian.

10:10
1,8 milliárd dollárt kap a WHO

Az Egyesült Államok 1,8 millió dollárral támogatja a WHO-t Ukrajnában.

A pénzt az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége biztosítja – közölte az Egészségügyi Világszervezet.

Oroszország teljes körű inváziójának február 24-i kezdete óta a USAID 15,5 millió dollárt különített el az ukrajnai egészségügyi ellátás finanszírozására.

09:37
A britek szerint az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű környékéről bombázzák az ukránokat

Kiadta a brit védelmi minisztérium a legfrissebb jelentését az orosz-ukrán háború állásával kapcsolatban.

A britek szerint a közel öt hónapos megszállás után továbbra sem világosak Oroszország szándékai a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban. A létesítményben általuk végrehajtott intézkedések azonban valószínűleg veszélyeztetik az erőmű normál működésének biztonságát.

Az orosz hadsereg valószínűleg az erőművel szomszédos területeken állomásozik, és az ottani tüzérségi egységeket arra használják, hogy a Dnyipro folyó nyugati partján lévő ukrán területeket célba vegyék.

A britek szerint az oroszok az atomerőművel szomszédos Enerhodar városát az erőik pihentetésére használják, kihasználva az atomerőmű védett státuszát, hogy csökkentsék az éjszakai ukrán támadásokból eredő kockázatot - áll a jelentésben.

08:47
Az orosz és a török elnök pénteken Szocsiban tárgyal

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan pénteken az oroszországi Szocsiban fog tárgyalni, a napirenden várhatóan Ukrajna és Szíria lesz a fő téma.

Erdogan a Fekete-tengeren átmenő ukrán gabonaszállítmányok újraindításának megszervezésében nyújtott diplomáciai sikere után látogat Szocsiba, hogy alig több mint két héten belül másodszor is tárgyaljon Putyinnal.

Törökország ezt a sikert szeretné felhasználni, hogy a Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között Isztambulban folytatandó fegyverszüneti tárgyalások megvalósulását elősegítse - írja a The Guardian.

Ugyanakkor a két ország között feszültségek is vannak. Putyin korábban az iráni Teheránban közölte a török vezetővel, hogy Oroszország továbbra is ellenez minden olyan új offenzívát, amelyet Törökország a kurd fegyveresek ellen tervez Észak-Szíriában.

08:17
Sikertelen előrenyomulás

Az ukrán vezérkar szerint az oroszok sikertelenül próbáltak előrenyomulni a Donyeck megyei Piski közelében.

Az orosz csapatok a Donyeck megyei Dolina és Bohorodicsne falvak közelében is kénytelenek voltak visszavonulni. A vezérkar szerint szintén sikertelen volt Oroszország offenzívája Bahmut és Szoledar városok közelében.

07:47
Ukrajna kiterjesztené a fekete-tengeri gabonaszállításról szóló megállapodást

Ukrajna kiterjesztené a fekete-tengeri gabonaszállításról szóló megállapodást. Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes a Financial Timesnak nyilatkozva kifejtette, hogy az orosz blokádot gyakorlatilag feloldó megállapodás keretében engedélyezett termékek körét ki kellene terjeszteni fémekre is, például vasércre.

Kacska szerint ez egy logisztikai-szállítási megállapodás, ami az ukrán teherhajók mozgásáról szól a Fekete-tengeren, ezért nem csak gabonafélékre kéne alkalmazni a szállítható termékek körét - írja a The Guardian.

07:25
Kanadai kiképzők Nagy-Britanniában

Kanada 225 fegyverest küld az Egyesült Királyságba az ukrán újoncok kiképzésének újrakezdésére – jelentette be a kanadai védelmi miniszter.

2015 óta Kanada 33 000 ukrán katonát és biztonsági személyzetet képezett ki, de februárban felfüggesztette a képzés egyes részeit.

06:59
További három gabonaszállító hajó hagyja el Ukrajna kikötőit

Újabb szállítmányok, ezúttal három teherhajó indul el Ukrajnából a gabonaexport akadályainak feloldására és a globális élelmiszerválság enyhítésére kötött nemzetközi megállapodás keretében. A hajók Törökországba, Írországba és az Egyesült Királyságba tartanak. Hulusi Akar török védelmi miniszter bejelentése szerint egy isztambuli ellenőrzést követően várhatóan egy üres hajó indul Ukrajnába. Odessza és Csernomorszk kikötőjében tíz megrakodott hajó várja, hogy útjára indulhasson.

06:42
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 7116 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8489 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 424 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 4-én 223 ember, köztük 66 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

06:31
Ismét lőtték Harkovot

Az orosz csapatok megint lőtték Harkovot, legalább 3 embert megsebesítettek. Az ágyúzást Oleh Szinyehubov, Harkov megye kormányzója jelentette.

12