Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 164. napjáról.

06:15
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22:19
Itt az elképesztő török bejelentés

Törökország részben rubelben fog fizetni az orosz földgázért, és azt tervezi, hogy kiterjeszti az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát a gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton, miután találkozott orosz partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

20:17
A Nyugat aggódik a török-orosz szövetség miatt

A Nyugat aggódik Oroszország és Törökország együttműködése miatt, miután a két ország vezetői Szocsiban találkoztak egymással. Különösen az Egyesült Államokat és az Európai Uniót aggasztja Vlagyimir Putyin és Recep Tayip Erdogan elnök nyilatkozata arról, hogy a két ország szorosabban fog együttműködni gazdaságilag és a kereskedelemben.

Egy magas rangú forrás szerint az EU arra ösztönözheti majd a vállalatokat, hogy ne működjenek együtt Ankarával az Oroszországgal kötött egyesség miatt – írja a Lentra.ru.

Korábban Törökország elnöke bejelentette, hogy megegyeztek Oroszországgal, hogy átállnak a rubellel való kereskedelemre. Erdogan szerint ez mindkét országnak pénzt fog hozni.

19:04
Szakértő: Ukrajna elveszíti a háborút, ahogy Európa is

Oscar Silva-Valladeres, a Davos International Advisory tanácsadó cég elnöke arról írt Ron Poul Intézet oldalán, hogy az ukrajnai károkon túl a háborúnak Európa több részén is nagy áldozatai vannak. A kontinens elveszíti a legversenyképesebb energiaellátását, ami veszélyezteti a régió gyártási előnyét és felgyorsítja az inflációt, ami a magasabb energiaköltségeken keresztül nagyban érintheti a lakosság életszínvonalat a következő télen.

A szakértő szerint a fő hiba az, hogy Európa évek óta próbálja diverzifikálni energiaforrásait, de az ukrajnai háború kezdete óta nincs vészhelyzeti terve, hogyan ellensúlyozza az orosz olaj- és gázhoz való hozzáférés hirtelen megszakítását. Az európai politikusok durván felülbecsülték más energiaforrások helyettesítési lehetőségeit, és most azzal szembesülnek, hogy olyan alternatívákat kell elfogadniuk, amik nem is olyan régen még politikailag is elfogadhatatlannak számítottak, mint például a széntermelés újbóli megnyitása Németországban - írja a Mandiner. 

A teljes cikk ITT olvasható. 

17:01
8 milliárd eurót adna Brüsszel Ukrajnának

Az Európai Bizottság – új javaslattervezete szerint – 8 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtana Ukrajnának támogatások és kölcsönök formájában – közölte két uniós tisztviselő pénteken a Politicóval. Az EU a tervek szerint 5 milliárd eurót folyósítana hosszú lejáratú hitelek formájában – ezeket az uniós országok által nyújtott garanciákból finanszíroznák, a kamatot az EU költségvetéséből fizetnék. Mintegy 3 milliárd eurót támogatás formájában kapna Ukrajna.

A Politico azt írja: az EB célja az, hogy szeptemberben megkapja az Európai Parlament és az uniós országok jóváhagyását, és hogy októberben megkezdődhessen a folyósítás.

Egyes tagállamok egyre kevésbé szívesen vesznek részt Ukrajna támogatásában, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég okolta az EU-t a támogatások „késedelemért".

16:46
Kiderült, kivel találkozott a csecsen vezér

Informális találkozón tárgyalt Szocsiban Ramzan Kadirov csecsen elnök Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel. Kadirov Telegram-csatornáján azt írta: Sojgu méltatta a csecsen harcosok „ukrajnai különleges hadművelet" során eddig tett erőfeszítéseit.

Hozzátette: részletesen megvitatták az orosz csapatok támadó akcióival kapcsolatos kérdéseket is. „Teljes mértékben támogatjuk Vlagyimir Putyin főparancsnok politikáját" – jelentette ki.

16:44
Őrizetbe vették az ukrán biztonsági szolgálat két tagját

Az ukrán biztonsági szolgálat őrizetbe vette két munkatársát Mikolajivban.

Azzal gyanúsítják őket, hogy információkat szivárogtattak ki az orosz erőknek,

ami Mikolajiv hajóépítő infrastruktúráinak megsemmisüléséhez vezetett.

Ha bűnösnek találják a két férfit, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak.

16:16
Rémisztő hírek érkeztek a legnagyobb ukrán atomerőműről

A csodával határos, hogy nem történt sugárbaleset a zaporizzsjei atomerőműben – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az ukrán fegyveres erők három tüzérségi csapást mértek az atomerőműre és Energodar településre, ahol összesen 20 darab 152 mm-es lövedék csapódott be.

Az előzetes hírek szerint Energodar áram- és vízellátás nélkül maradt, az atomerőmű 3-as blokkjának berendezéseinek egy része áramtalanították, a 4-es blokk termelőkapacitása pedig csökkentették. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint egy hidrogénvezeték is megsérült és tűz is keletkezett. Ezt még sikerült eloltani, ám az oroszok szerint szerencse, hogy az ukrán lövedékek nem találták el a közelben lévő olaj- és fűtőolaj-létesítményt vagy az oxigénállomást, akkor ugyanis akár sugárbaleset is bekövetkezhetett volna.

Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő kijelentette: „a kijevi rezsim provokációja" ütközik az Egyesült Nemzetek Szervezetének nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésével, és nukleáris terrorcselekménynek minősül.

14:31
Fokozódnak a harcok Bahmutban

Heves csata zajlik a donyecki régióban lévő Bahmut városban – közölte az ukrán vezérkar.

Pénteken oroszbarát szakadárok számoltak be harcokról a város területén.

Az ukrán hatóságok arra szólították fel a civileket, hogy hagyják el a donyecki régiót, a harcok fokozódása és az alapvető készletek hiánya miatt.

13:20
Lakóházakat és óvodát ért találat Dnyiproban

Dnyiproban az éjszaka történt orosz támadásban három ember megsérült.

A találatok több lakóépületet, egy óvodát és egy gyermekművészeti központot is leromboltak.

A támadások miatt több ezer ember maradt víz és áram nélkül, mert veszélybe került a gáz- és vízvezeték, valamint az elektromos hálózat.

12:12
Dánia nehézgépekkel támogatja az ukrán helyreállítást

Dánia felajánlotta, hogy 35 nehézgépjárművet biztosít Ukrajnának az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül a háború által elpusztított kritikus infrastruktúra helyreállítása érdekében. Az Európai Bizottság közölte, hogy az első járművek már megérkeztek Lengyelország uniós csomópontján keresztül.

11:38
Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros új katonai csomagot készít Ukrajnának

A Reuters három, az ügyet jól ismerő, meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az eddigi legnagyobb katonai támogatási csomagról hétfőn tesznek közzé részleteket.

Feltehetően a HIMARS több rakétakilövő lőszerét, a NASAMS föld-levegő rakétarendszer lőszereit, és 50 lánctalpas páncélozott szállítókocsit tartalmaz majd.

Az Egyesült Államok február 24-e óta 8,8 milliárd dolláros katonai támogatást nyújtott Ukrajnának.

10:46
Hazaárulás a gyanú

Hazaárulás gyanújával letartóztattak egy vezető orosz hiperszonikus szakértőt – jelentette pénteken az állami irányítású TASZSZ hírügynökség. Andrej Shipljuk vezeti a Novoszibirszki Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet hiperszonikus laboratóriumát az intézet honlapja szerint, és az elmúlt években koordinálta a hiperszonikus rakétarendszerek fejlesztését támogató kutatásokat – írja a Reuters.

09:50
Egymást vádolják

Egy amerikai tisztviselő azzal vádolta Moszkvát, hogy hamis bizonyítékokat állít elő, hogy úgy tűnjön, a közelmúltban ukrán hadifoglyok tömeges meggyilkolását egy orosz irányítású börtön elleni támadás során Ukrajna okozta. Kijev és Moszkva egymást hibáztatták a kelet-ukrajnai Olenivka börtönét ért múlt heti csapásokért.

09:03
Kezdődik a spórolás

A jövő hét elején életbe lép az Európai Unió terve a gázfelhasználás visszaszorítására és Németország Oroszországtól való függésének kompenzálására – közölte pénteken az EU elnöksége. A múlt héten az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy néhány ország kivételével és Magyarország tiltakozása ellenére 15 százalékkal csökkentik gázfelhasználásukat a téli időszakban.

08:43
Oroszország hajlandó tárgyalni a fogolycseréről

Oroszország készen áll arra, hogy fogolycseréről beszéljen az Egyesült Államokkal a csütörtökön kilencévnyi börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner amerikai kosárlabdázó ügyében. A Kreml azonban kijelentette, hogy az ilyen tárgyalásokat a nyilvánosság kizárásával kell megtartani. Nem hivatalos források szerint Washington már hetekkel ezelőtt elküldte tárgyalási ajánlatát Moszkvának.

08:16
Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője

Lemondott az Amnesty International ukrajnai vezetője. Okszana Pokalcsuk azután mondott le, hogy az Amnesty International augusztus 4-én jelentést tett közzé, amelyben Ukrajna hadseregét civilek veszélyeztetésével vádolja. A szervezet vezetése nem reagált arra, hogy az ukrán iroda ellenezte a jelentés tartalmát és megjelenését. „Még tegnap is megvolt bennem a naiv remény, hogy mindent meg tudok javítani" – mondta Pokalcsuk. "Ma rájöttem, hogy ez nem fog megtörténni."

07:52
Kitart a jelentése mellett az Amnesty International

Az Amnesty International kijelentette, hogy kitart azon vádja mellett, hogy Ukrajna civileket veszélyeztet azzal, hogy katonai támaszpontokat hoz létre lakónegyedekben az orosz erők ellen, miután a jogvédő szervezet jelentése szerint Kijev dühös választ adott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Amnesty-t a csütörtökön közzétett jelentés miatt, mondván, hogy a jogvédő szervezet hamis egyenlőséget von Ukrajna, az agresszió áldozata, és az orosz megszállók között.

07:37
Robbanásokat hallottak Harkovban

Harkov polgármestere, Ihor Terekhov arról számolt be, hogy augusztus 6-án hajnali 1 óra körül robbanások hallatszottak Harkov Slobidszkij kerületében. A mentők állítólag a helyszínen vannak. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

07:11
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 7387 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 11504 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 302 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 5-én 430 ember, köztük 141 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

12