Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 164. napjáról.

06:55
Az ukrán gabonával leküzdhető az élelmiszerválság

Minél több ukrán gabona jelenik meg a globális piacon, annál kisebb lesz a politikai káosz elsősorban Afrikában és Ázsiában - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Azt ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy idén a hőség miatt a vártnál jóval magasabb az import élelmiszerek iránti kereslet Európában. Eközben az ukrán gabona és olajos magvak betakarítása nagy valószínűséggel megfelel az előrejelzéseknek – több mint 65 millió tonna termés várható. "Ha a partnerek teljesítik a Gabona Kezdeményezés keretében vállalt kötelezettségeik biztonsági részét, és nem engedik meg az exportunkkal kapcsolatos újabb orosz provokációkat, akkor a világot annyira fenyegető élelmiszerválság leküzdhető" - mondta Zelenszkij elnök.

06:37
Aggódik a brit védelmi minisztérium

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága miatt, mondván, Oroszország „ezeken a területeken állomásozó tüzérségi egységeket használt a Dnyeper folyó nyugati partján fekvő ukrán terület megtámadására.

06:11
Havi 100 hajónyi gabona

Három teherhajóhajó, rajtuk csaknem csaknem 60 000 tonna gabonával, pénteken elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket, és Nagy-Britanniába, Írországba és Törökországba tartanak. Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere azt mondta, hogy terveik szerint úgy alakíják a szárazföldi munkákat, hogy a kikötők képesek legyenek több mint 100 hajó kezelésére havonta.

06:09
Rakétacsapás az atomerőműnél

Ukrajna azzal vádolta az orosz erőket, hogy az ország délkeleti részén, az oroszok által megszállt Zaporizzsja erőmű atomreaktora közelében mértek csapást. Az Energoatom, az ukrán atomerőművek állami üzemeltetője közleményben tudatta: "Három csapást mértek az erőmű területén, az egyik az erőmű közelében, ahol az atomreaktor található." Az orosz védelmi minisztérium az ukrán erőket vádolta az erőmű ágyúzásával. Radioaktív szivárgás nem történt.

05:56
Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22