Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 165. napjáról.

04:24
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

23:30
Folyamatos a támadás Szumi régióban

Szumi régió kormányzója szerint folyamatos rakétatámadás alatt van az Oroszországgal szomszédos régió, legalább 50 robbanásról számoltak be.

23:17
Hét robbanásról számoltak be Harkovban

A harkovi polgármester a Telegramon azt írta, hogy hét robbanást jelentettek a városból vasárnap este. Az orosz rakétatámadás miatt minden lakostól azt kérte, hogy vonuljanak fedezékbe. Áldozatokról nem adott hírt.

21:03
Ismét robbanásokat jelentettek több régióban

Több ukrán megyében is robbanásokat jelentettek, többek között Vinnicja megyében hármat, valamint Kirovohrad és Poltova megyében is.

19:21
Többen meghaltak egy orosz támadásban a Donyeck megyében

Az orosz támadásban 4 ember meghalt, hatan pedig megsérültek. Az ukránok szerint az orosz sereg augusztus 7-én több várost is bombázott, többek között Bakhumot és Soledart. A támadásokban házak, utak és villanyvezetékek is megsérültek.

17:11
Oroszország és Ukrajna ismét egymást vádolja az atomerőmű lövetésével

Az orosz Interfax hírügynökség szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek.

A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg.

Az Enerhoatom szerint a támadás előtt a megszálló orosz csapatok több száz tagja húzódott bunkerekbe.

A felek legutóbb pénteken vetették egymás szemére a zaporizzsjai atomerőmű lövetését.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton újfent aggodalmát fejezte ki egy nukleáris katasztrófa valós veszélye miatt, amely nemcsak Ukrajnában, de annak határain túl is közegészségügyi és környezetvédelmi fenyegetést jelentene.

16:03
50 házat romboltak le Dnyiproban

A Legfőbb Ügyészség szerint mintegy 50 ház, egy templom, egy gázvezeték és villanyvezetékek sérültek meg az orosz bombázásokban.

15:33
Zelenszkij fegyvereket követel Németországtól

Zelenszkij vezérkari főnökének tanácsadója arra kérte a német kancellárt, hogy szállítson korszerűbb fegyvereket - írja a Kyiv Independent.

Mykhailo Podolyak felszólította Olaf Scholzot, hogy szállítson nagy hatótávolságú tüzérséget, több rakétavetőt, drónokat, légvédelmi rendszereket és páncélozott járműveket.

14:21
Nyolcszorosára ugrott az esküvők száma

Kijevben az invázió első öt hónapjában 9120 házasságkötést regisztráltak, ami több mint nyolcszoros növekedés 2021 azonos időszakához képest. A múlt hónapban az egyik fővárosi anyakönyvi hivatalban egy nap alatt több mint 40 ifjú párt adtak össze.

Az ukrán párok kihasználják a házasságkötésekkel kapcsolatos bürokrácia egyszerűsítését is, amely eltörölte az előzetes regisztrációt.

Háború idején gyakori jelenség az esküvők számának megugrása, mivel az emberek bizonytalanok a jövőt illetően, és igyekeznek a fontos dolgokra összpontosítani. A második világháború csúcspontján, 1942-ben 1,8 millió esküvőt tartottak az Egyesült Államokban – ami 83%-os növekedés volt az előző évtized átlagához képest.

12:32
Merényletkísérletben megsérült egy orosz tisztviselő

Súlyosan megsebesült az orosz megszálló hatóságok egyik tisztviselője Herszonban szombaton egy merényletkísérletben – közölték Moszkva által támogatott helyi tisztviselők. „Vitalij Gur több lőtt sebesüléssel került kórházba, jelenleg kritikus állapotban" – mondta egy meg nem nevezett tisztviselő, a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

11:22
Kémkedéssel vádolják az újságírót

Letartóztattak egy orosz újságírónőt a határon, mert azzal gyanúsítják, hogy kém lehet – közölte szombaton Koszovó belügyminisztere, Xhelal Svecla. Daria Aslamovának nevezte az újságírót. „Sok ország bebizonyította, hogy kémkedett az orosz katonai hírszerzés érdekében, és újságírónak adta ki magát” - mondta Svecla.

10:14
Először érkezett külföldi hajó

A februári háború óta először érkezett Ukrajnába szombaton egy külföldi lobogó alatt közlekedő hajó. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter azt mondta, hogy a barbadosi lobogó alatt közlekedő Fulmar S teherszállító hajó az ukrajnai Csornomorszk kikötőjében tartózkodik. Ukrajna azt tervezi, hogy két héten belül eléri, hogy képesek legyenek napi három-öt hajót fogadni és útnak indítani.

09:30
Orosz csapatösszevonások

Oroszország csapatokat von össze Dél-Ukrajnában, de a lépés célja még nem világos - figyelmeztetett a brit hírszerzés. A védelmi minisztérium szerint még nem tudni, hogy az orosz erők új támadásra készülhetnek, vagy csupán Ukrajna ellentámadására számítanak.

Az ukrán erők hidakra, lőszerraktárakra és vasúti összeköttetésekre összpontosítanak, hogy befolyásolják Oroszország logisztikai utánpótlási képességét Ukrajna déli régióiban – tette hozzá a minisztérium.

08:46
Horrorisztikus fotó terjed

Horrorisztikus fotó és videó terjed az interneten, amin egy ukrán hadifogoly maradványai, pontosabban a feje látható egy póznára tűzve a kelet-ukrajnai Popaszna városában, amelyet májusban foglaltak el az orosz erők, és közel van a jelenlegi frontvonalhoz. Az ukránok barbár középkori viselkedéssel vádolták az orosz csapatokat.

„Valóban orkok. Nincs semmi emberi az oroszokban. Nem emberekkel állunk háborúban" – mondta Luhanszk tartomány ukrán kormányzója, Szerhij Hajdaj.

08:15
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 06-án az ukrán-magyar határszakaszon 6423 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9721 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 308 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 06-án 107 ember, köztük 40 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

07:58
6 milliárd hrivnya gyűlt össze a UNITED24 platformon

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök összegezte a UNITED24 jótékonysági platform három hónapos munkájának eredményeit. Több mint 100 országból több mint 6 milliárd hrivnya ( kb.: 60 milliárd forint) adomány gyűlt össze az újjáépítéshez, kórházak felszereléséhez, mentőautók vásárlásához. Több tucat mentőautót már be is szereztek, és megvan az első mentőhelikopter is, amelyet a UNITED24 által összegyűjtött pénzből vásároltak.

Augusztus és szeptember legfontosabb feladata eg gyors helyreállítási terv végrehajtása lesz, hogy a felszabadult területeken sikerüljön normális életfeltételeket biztosítani, és felkészülni az őszi-téli szezonra - mondta az ukrán elnök. Eddig 1060 település szabadult már fel, többségükben jelentős helyreállítási munkákat, aknamentesítést kell végezni, és sok helyen újjá kell építeni a szociális létesítményeket.

07:32
A jövő héten újabb kikötő nyílik meg

Ukrajna legnagyobb és legjövedelmezőbb kikötője, a pivdennyiki, a jövő héten kezdi meg működését a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretében. Ezt Mustafa Nayyem infrastrukturális miniszter-helyettes jelentette be. Azt mondta, hogy a pivdennyiki kikötő az odesszai és a csornomorszki kikötőkkel együtt egy hónapon belül 3 millió tonna ukrán mezőgazdasági terméket exportál majd. Február 24. óta négy hajó indult el az odesszai és a csornomorszki kikötőkből.

06:57
Új szakaszba lép a háború

A brit hírszerzés szerint új szakaszba lép Oroszország Ukrajna elleni háborúja . "A legsúlyosabb harcok egy nagyjából 350 kilométeres frontvonalra nyúlnak át, amely Zaporizzsja közelétől Herszonig húzódik délnyugatra, párhuzamosan a Dnyeper folyóval" - közölte a brit védelmi minisztérium.

06:39
Minden katonai akciót be kell fejezni az erőmű körül

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete felszólított minden katonai akció azonnali befejezésére a zaporizzsjai atomerőművénél, miután azt találat érte, ami miatt az egyik reaktor leállt, és „nagyon valós nukleáris katasztrófa veszélye áll fenn". Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója kijelentette, hogy „rendkívül aggasztják" a károkról szóló jelentések, mivel Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy „terror célpontnak" használja az erőművet.

06:15
Észak-Macedónia tankokat és repülőgépeket szállít Ukrajnába

Észak-Macedónia harckocsikat és repülőgépeket szállít Ukrajnának – erősítette meg Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki főtanácsadó. Korábban már bejelentették, hogy Észak-Macedónia szovjet korszakból származó harckocsikat szállít majd, de repülőgépekről szó sem esett. Most visszaadják azt a 4 db Szu-25-ös csatarepülőt, amiket pont Kijevtől kaptak még 2001-ben.

„Sok nemzet ma több bátorságról tesz tanúbizonyságot, mint a G20 fele" – mondta Podoljak.

12