Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 166. napjáról.

21:55
Dél-Európában titokban vásárolnak olajat Oroszországtól

A dél-európai országok titokban olajat vásárolnak Oroszországtól. A Bloomberg augusztus 8-án számolt be erről a tankerek mozgására vonatkozó adatokra hivatkozva.

A dél-európai olajvásárlók csendben visszatérnek az orosz nyersolaj piacára, miközben az Európai Unió az ilyen szállítmányokra vonatkozó tilalma még négy hónapra van attól, hogy hatályba lépjen.

Az olaszországi és törökországi kikötőkbe irányuló orosz nyersolajszállítások többhetes csúcsra emelkedtek az augusztus 5-ig tartó hét napban, ami ellensúlyozta az észak-európai vevők felé irányuló szállítások újabb csökkenését.

Az Oroszországból a mediterrán térségbe irányuló szállítások összességében június közepe óta a legmagasabbak voltak.

20:50
Ukrajna orosz bérgyilkosok elfogásáról számolt be

Őrizetbe vettek két embert Ukrajnában hétfőn, akikről az ukrán hatóságok azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés megbízásából meg akarták gyilkolni az ukrán védelmi minisztert és az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz megbízók célpontonként mintegy 150 ezer dollárt (58 millió forint) ajánlottak a gyanúsítottaknak a gyilkosságok végrehajtásáért.

Az SZBU mindazonáltal meghiúsította az orosz katonai hírszerzés (GRU) tervét, hogy beszivárgók révén végezzenek három emberrel - hangsúlyozta közleményében a SZBU. A miniszteren és kémfőnökön kívül még egy ukrán aktivista volt a célpontjuk.

Az egyik gyanúsított az orosz irányítás alatt álló, kelet-ukrajnai Luhanszk megyében él, ahová Fehéroroszországból érkezett. A másik pedig kijevi.

A közlemény szerint mindkettőjüket az északnyugat-ukrajnai Kovel városában vették őrizetbe.

19:33
Kijev túszul ejti Európát a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével

Kijev gyakorlatilag túszul ejti Európát a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével - jelentette ki hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A lesből és az éj leple alatt elkövetett gyilkosságok a banderista ideológia híveinek lényegi jellemzői, ami már a nagy honvédő háború óta ismert. De most már nemcsak Ukrajna és Oroszország népét vették célba. Gyakorlatilag túszul ejtik Európát és látszólag nincs ellenükre, hogy lángba borítsák náci példaképeik szolgálatában - hangoztatta Zaharova arra reagálva, hogy az orosz Interfax hírügynökség szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a zaporizzsjai nukleáris létesítmény területére.

Mint mondta, az ukrán kormányerők tevékenysége miatt minden egyes nappal veszélyesebbé válik a helyzet az orosz kézre került atomerőmű térségében. Hozzátette, hogy a tűzérséget működő reaktorokra és a kiégett fűtőelemek lerakatára vezetve "az ukránok saját magukat veszik célba".

Zaharova közölte azt is, hogy rendszeresen küldenek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a helyszínről friss információkat, "amelyek tükröződnek a szervezet információs körleveleiben és minden bizonnyal mutatják az ukrán hadsereg törvényellenes cselekedeteit, amelynek parancsnoksága végleg elveszítette a józan gondolkodás képességét".

A szóvivő kijelentette, hogy ukrán csapatok augusztus 6-án és 7-én is lőtték az atomerőmű területét, de csak a létesítmény dolgozóinak és az objektumot védő orosz erőknek köszönhetően nem történt nagyobb baj.

19:17
Új hidegháború kezdődik ezzel az orosz bejelentéssel

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja létesítményeit a stratégiai atomfegyverek korlátozásáról szóló szerződés (START) szerinti ellenőrzések alól - erről augusztus 8-án számolt be az orosz külügyminisztérium.

Az Orosz Föderáció most kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni, mivel Washington makacsul el akarja érni az ellenőrzések újraindítását olyan feltételek mellett, amelyek nem veszik figyelembe a fennálló realitásokat, egyoldalú előnyöket teremtenek az Egyesült Államok számára, és gyakorlatilag megfosztják az Orosz Föderációt attól a jogától, hogy amerikai területen hasonló ellenőrzéseket végezzen- áll a közleményben.

17:29
Újra heves harcok Ukrajnában

Továbbra is heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Donyeck régióban Bahmut és Avgyijivka határában - ismertette hétfőn az ukrán vezérkar hadijelentésében.

A közlés szerint Szoledartól és a szomszédos Bahmuttól keletre orosz támadásokat vertek vissza, illetve sikerült megakadályozni előretöréseket Sziverszktől keletre és Avgyijivkától délnyugatra.

Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfőn arról számolt be, hogy az orosz csapatok kezére került Herszonnál az ukrán hadsereg ellentámadást indított és rakétákkal lőtte a stratégiailag fontos, a korábbi harcokban már károkat szenvedett Antonyivszkij-hidat és a Nova Kahovkánál lévő duzzasztógáton átvezető utat.

Hozzátette, hogy az átkelőhelyekben okozott károk miatt komolyan akadozik a Dnyeper jobb partvonalán lévő orosz csapatok ellátása.

17:00
Putyin nem vesz részt a fontos találkozón

Vlagyimir Putyin orosz elnök helyett Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti majd a szeptemberi 77. ENSZ-közgyűlésen részt vevő orosz delegációt - ezt a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte.

Peszkov szerint Putyin nem volt hajlandó felszólalni az ülésen. Az orosz államfő legutóbb 2020 szeptemberében szólalt fel az 75. közgyűlésén.

A külügyminiszteren kívül az orosz küldöttségben helyet kap még: Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes , Leonyid Szluckij és Grigorij Karaszin - az Állami Duma és a Föderációs Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságainak elnökei, valamint az orosz külügyminisztérium több főosztályvezetője - írja a lenta.ru.

16:45
Újabb ukrán megye csatlakozna Oroszországhoz

A zaporizzsjai régió hatóságai mérlegelik az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás megtartásának lehetőségét, akár online formában is. Ezt augusztus 8-án, hétfőn jelentette be Vlagyimir Rogov, a régió tisztviselője.

"Most 100%-ban offline készülünk, de ami az elektronikus szavazást illeti, most gondolkodunk rajta. Arra törekszünk, hogy technikailag lehetővé tegyük azt is" - mondta Rogov a Komszomolszkaja Pravda rádió adásában - írja az iz.ru.

16:06
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett.

Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról.

Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson.

Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

15:23
Ötven évre kitilthatják az orosz állampolgárokat Ukrajnából

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérlegelni fogja azt a petíciót, ami szerint 50 évre megtiltanák az orosz állampolgároknak az Ukrajnába való belépést.

A kezdeményezést májusban indították és az elmúlt időszak alatt megszerezte az államfő általi megfontoláshoz szükséges szavazatok számát, ami több mint 25 ezer.

Minden ukrán biztonsága érdekében most és a jövőben azt javasoljuk, hogy a következő 50 évre teljesen zárják le a belépést Ukrajnába minden orosz állampolgár előtt, és ne adjanak ki tartózkodási engedélyt oroszoknak, kivéve azoknak, akik Ukrajna oldalán harcolnak - áll a petícióban.

A dokumentumot Zelenszkij hivatalának honlapján tették közzé - írja az iz.ru.

15:10
Újabb információk érkeztek a legnagyobb ukrán atomerőműről

"Normális üzemmódban" működik a múlt hét végén tűz alá került zaporizzsjai atomerőmű - közölte hétfőn Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye oroszbarát közigazgatásának vezetője az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Balickij az orosz állami nukleáris energetikai vállalatnak (Roszatom) az erőműnél tartózkodó képviselőire hivatkozva állította, hogy a zaporizzsjai atomerőműben minden rendben van, a létesítmény az orosz hatóságok ellenőrzése alatt áll.

Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vezetője az ukrán televízióban arra szólított fel, hogy tegyék harcmentes övezetté a zaporizzsjai atomerőmű területét és küldjenek békefenntartókat a régióba.

Vasárnap Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.

Az Interfax szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére.

Az Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek.

11:40
Robbanás történt Harkovban

Oleh Synyehubov, Harkov kormányzója a Telegramon megerősítette, hogy legalább egy ember meghalt a ma reggeli támadásban, a sürgősségi orvosi személyzet a helyszínen van.

Harkov polgármestere, Ihor Terehov a Telegramra posztolt, hogy közölje:

Nem sokkal ezelőtt robbanás történt. Ezen a békés és sűrűn lakott területen biztosan nincs katonai infrastruktúra. Kérek mindenkit, hogy tartózkodjon óvóhelyeken - a robbanások megismétlődhetnek.

11:18
Az ENSZ vezetője szerint az atomerőmű elleni támadás "öngyilkos dolog"

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár újabb figyelmeztetést adott ki, miszerint minden atomerőmű elleni támadás "öngyilkos dolog", miután az ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet ért lövésekről érkeztek jelentések.

Azt mondta:

reméli, hogy ezek a támadások véget érnek, és hogy az ellenőrzőszervek végre bejuthatnak az erőműbe.

10:38
Ukrajna késlelteti a kulcsfontosságú híd újranyitását délen

Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy késlelteti a megszállt Herszon városában lévő Antonivszkij híd újranyitását.

A híd egyike annak a két átkelőhelynek, amelyen az orosz erők átjutnak az általuk elfoglalt területre a Dnyipro folyó partján.

A híd az elmúlt hetekben Ukrajna egyik fő célpontja volt, hogy előkészítse az oroszok által ellenőrzött déli területek visszafoglalására irányuló ellentámadást.

10:08
Folytatódik a lövöldözés Donyeckben

Pavlo Kijrilenko, a terület kormányzója ma reggel megerősítette, hogy tegnap összesen öt ember halt meg a térségben, további 17 ember pedig megsebesült.

09:33
Továbbra is kitart az ukrán védelem a donbaszi régióban

Az orosz erők vasárnap folytatták támadásaikat Donyeck várostól északra és északnyugatra - az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint.

Az oroszok ukrán állásokat támadtak a megerősített Piski és Avdijivka települések közelében.

Amellett, hogy Oroszország egyre szorosabbra fűzi a Donbasz feletti ellenőrzését, megerősítette pozícióit Dél-Ukrajnában, hogy megakadályozza egy esetleges ukrán ellentámadás megindítását.

08:56
A HIMARS rakétarendszerrel támadtak az ukránok

A HIMARS csapást mért az orosz megszállók állásaira Melitopolban, összesen 100 orosz katona halt meg a támadásban - jelentette be a város polgármestere, Ivan Fedorov.

08:28
Az ukrán légierő három orosz állást lőtt Herszon megyében

A „Dél" hadműveleti parancsnokság jelentése szerint az ukrán erők megöltek két tucat orosz katonát és megsemmisítettek különböző orosz felszereléseket, köztük egy T-62-es harckocsit, öt egység páncélozott és egyéb katonai járművet, valamint egy lőszerraktárat.

07:56
Letartóztatások Bahmutban

Az ukrán hatóságok letartóztatták az orosz hadsereget segítő kollaboránsokat. Az ukrán nemzeti rendőrség augusztus 7-én jelentette, hogy azonosítottak és letartóztattak hat orosz szimpatizánst a Donyeck megyei Bahmut városában.

07:28
Svédország csatlakozik a britekhez

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere üdvözölte Svédország döntését, hogy csatlakozik azon országokhoz, amelyek hozzájárulnak ahhoz az Egyesült Királyság által vezetett programhoz, hogy

az ukrán személyzetet az Egyesült Királyságban képezzék ki.

07:03
Orosz veszteségek

Oroszország 5083 egységnyi katonai felszerelést (tank, ágyú, repülőgép, helikopter... stb.) veszített február 24. óta. Az Oryx nevű elemző szerint legalább 3238 megsemmisült, 109 megsérült, 326 pedig elhagyott. További 1410 egységet foglaltak el az ukrán erők. Az információkat fényképek, videók és más nyilvánosan elérhető adatok felhasználásával gyűjtötték. A szakértők úgy vélik, hogy az orosz berendezések elvesztésének tényleges számai jóval magasabbak.

12