Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 166. napjáról.

06:51
A népszavazás kizárja a tárgyalást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében kijelentette, hogy nem lehet tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, ha Ukrajna megszállt területein népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az orosz erők jelenleg nagy területeket birtokolnak Kelet-Ukrajna Donbász régiójában és a déli területeken, ahol a tisztviselők felvetették a népszavazások lehetőségét.

06:31
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 7275 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7471 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 367 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 7-én 166 ember, köztük 74 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

06:19
26 ezer ügyben nyomoznak

Ukrajna csaknem 26 000 feltételezett háborús bűnügyben nyomoz, amelyeket Oroszország februári inváziója óta követtek el, és 135 ember ellen emeltek vádat – közölte a háborús bűnökért felelős főügyész a Reuters hírügynökséggel. A vádlottak közül körülbelül 15-öt ukrán őrizetben tartanak, a többi 120 pedig továbbra is szabadlábon van.

05:50
Normális a háttérsugárzás az atomerőműnél

Olekszandr Sztarukh regionális kormányzó szerint a tesztek megállapították, hogy a Zaporizzsja atomerőműben a háttérsugárzás normális. A létesítmény nukleáris része is sértetlen maradt, miután szombaton késő este találat érte a területet. Az erőműben és a közeli Energodar városában a mérések továbbra is normálisak.

Európa legnagyobb atomerőműve jelenleg orosz irányítás alatt áll, de ukrán technikusok üzemeltetik.

05:21
Orosz rakéták katonai célpontokat értek el Vinnicja megyében

Augusztus 7-én este több rakéta talált el katonai létesítményeket Vinnicja megyében – közölte az ukrán légierő parancsnoksága. Az biztos, hogy vannak áldozatok, de részletes információkat egyelőre nem közöltek.

04:52
Csak egyetlen ukrán régiót nem ért orosz rakétatalálat

Ukrajna túlnyomó többsége a háború februári kitörése óta valamikor orosz támadásoknak volt kitéve. Jevhen Jenin, a belügyminiszter első helyettese szerint csak egy régiót, Csernyivcit kímélték meg a támadók.

"Az orosz támadásoktól Donyeck megye szenvedte el a legsúlyosabb károkat, és több mint 3000 alkalommal bombázták. Luhanszk megyét 4000-szer, Mikolajivot pedig 700-szor támadták meg. Csak egyetlen régió van, amely hála Istennek nem tapasztalta meg az orosz rakéták becsapódását, ez pedig Csernyivci megye" - mondta a miniszterhelyettes.

Csernyivci a NATO-tag Romániával határos ukrán terület.

04:24
Fokozódó orosz támadások keleten

Megszaporodtak az orosz támadások Donyeck városától északra és északnyugatra. Az orosz erők megtámadták az ukrán állásokat Piski és Avdiivka települések közelében. Kijev közölte, hogy a donyecki régió más helyszíneit is lőtték.

Az orosz erők az ukránok esetleges ellentámadására készülnek.

04:21
További hat gabonaszállító indulhat el

További hat, az ukrajnai háború által visszatartott mezőgazdasági rakományt szállító hajó kapott zöld utat, hogy elhagyja az ország fekete-tengeri kikötőit. A Közös Koordinációs Központ – amely a nemzetközi megállapodást felügyeli – azt állítja, hogy a hajók hamarosan elindulnak Csornomorszkból és Odesszából.

A szállítmányok között 219 000 tonna kukorica, 6 600 tonna napraforgóolaj és 11 000 tonna szója található.

04:13
Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22