Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 167. napjáról.

04:23
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

18:55
Ukrajna csapatszállító járműveket kapott Törökországtól

Ukrajna ötven darab Kirpi típusú páncélozott csapatszállító járművet kapott Törökországtól - közölte kedden az ukrán sajtó.

Az összkerékhajtású, tizenkét katona szállítására alkalmas járműből további 150 szállítását várja a kijevi vezetés.

Törökország NATO-tagállam, de szoros kapcsolatot tart fenn mind Ukrajnával, mind Oroszországgal.

Ankara ezért például közvetítő szerepet tudott játszani a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról szóló megállapodás létrejöttében a felek között.

Ukrajna nagyban támaszkodik nyugati szövetségesei katonai támogatására az orosz hadművelet közepette. Legfőbb fegyverszállítója az Egyesült Államok.

17:45
Robbanás történt egy krími katonai repülőtéren az orosz védelmi tárca szerint

Robbanássorozat történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti reptéren - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a félsziget nyugati partvidékén fekvő szaki repteret nem érte tűzhatás, a balesetben senki sem sérült meg, a repülőgépekben sem esett kár.

Alekszej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetője azt közölte, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériuma ura a helyzetnek, a kiütött tűz körül öt kilométeres sávban mentőcsapatok biztosítják a helyszínt, hogy elkerüljék a sérüléseket a polgári lakosság körében.

A védelmi minisztérium szerint a robbanások helyi idő szerint 15 óra 20 perckor kezdődtek. A detonációk okának megállapítására vizsgálat indult.

Akszjonov cáfolta azt az értesülést, hogy Szakiban általános evakuálást rendeltek volna el. Bejelentette ugyanakkor, hogy a katonai objektum környékéről valóban telepítettek ki embereket.

Oleg Korjukov, a Krím vezetőjének tanácsadója Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy mintegy 30 embert evakuáltak és hamis hírnek minősítette azt a közösségi médiában terjedő hírt, miszerint a félszigeten rendkívüli állapotot vezettek be.

Alekszandra Kiszeljova helyi lakos az RT orosz hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy 13 erős és számos kisebb robbanást hallott.

14:58
Speciális légzőkészülékeket adományoznak Ukrajnának

A Unitaid globális egészségügyi segélyszervezet 220 speciális, hordozható légzőkészüléket adományoz Ukrajnának. Az eszközök segíthetnek a koraszülöttek életének megmentésében az elektromos áram nélkül működő kórházakban.

14:31
Több mint 10 millióan menekültek el Ukrajnából

Az ENSZ menekültügyi szervezete a holnapján azt írta, a háború kezdete óta több mint 10,5 millió ember lépte át a határt Ukrajnából.

14:03
Megsemmisítettek egy ukrán lőszerraktárt

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők megsemmisítettek egy lőszerraktárt Uman közelében, ahol többek közt amerikai gyártmányú HIMARS rakétákat tartottak az ukránok.

13:16
Oroszország: Irracionális Zelenszkij követelése

A Kreml elutasítja Zelenszkij orosz beutazási tilalmára vonatkozó javaslatát. Az ukrán elnök korábban arra szólította fel a nyugati országokat, hogy tiltsák meg az orosz állampolgárok beutazását.

„Az oroszokat rá kell kényszeríteni, hogy a saját világukban éljenek, amíg nem változtatják meg a filozófiájukat. Bármilyen orosz is... menjenek Oroszországba!" – mondta az ukrán elnök.

Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, a javaslat irracionális, és Európának el kell döntenie, hogy „ki akarja-e fizetni Zelenszkij szeszélyeinek számláit". Mint mondta, nincs esély arra, hogy az oroszokat elszigeteljék a világ többi részétől.

12:40
Hadgyakorlatba kezdett Fehéroroszország

Fehéroroszország, ahol az orosz csapatok közös gyakorlatokat tartottak, mielőtt februárban megindították az offenzívát Ukrajnában, bejelentette, hogy augusztusban hadgyakorlatot tart -írja a Guardian.

A Reuters jelentése szerint a védelmi minisztérium azt közölte, hogy a gyakorlatok közt éles lövöldözés is lesz, és két szakaszban zajlanak majd:

először augusztus 9-től 11-ig Fehéroroszországban, majd az oroszországi Ashuluk kiképzőbázison augusztus 22. és 25. között.

Az Ashuluk bázis a Kazahsztánnal és a Kaszpi-tengerrel határos dél-oroszországi Asztrahán régióban található.

12:02
Három civil meghalt Donyeckben

Pavlo Kirilenko helyi kormányzó azt mondta, az embereket Csasohov Jarban, Novoszelivka Persában és Marinkában ölték meg. Rajtuk kívül 19-en sérültek meg hétfőn.

11:12
Több mint 9000 civil épület semmisült meg Mikolajivban

A helyi hatóságok szerint 5870 lakóház, 320 oktatási intézmény, 65 egészségügyi intézmény, 131 kulturális intézmény és 106 ipari vállalkozás semmisült meg vagy károsodott az orosz támadásokban.

10:34
Orosz veszteségek

Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta több mint 42 ezer orosz katona meghalt, valamint megsemmisítettek több mint 1800 orosz tankot, 223 repülőt és közel 200 helikoptert.

Az adatokat független hírforrás nem erősítette meg.

09:03
Orosz rakétákat semmisített meg Ukrajna légvédelmi rendszere

Oroszország négy Kalibr cirkálórakétát lőtt Odesszára, az ukrán légvédelmi rakétaegységek mindegyiket lelőtték. Az orosz rakéták értéke 26 millió dollár volt - írja a Forbesra hivatkozva a Kyiv Independent.

08:22
Zelenszkij felszólította a nyugati országokat, hogy ne engedjenek be oroszokat

Volodimir Zelenszkij arra szólította fel a nyugati országokat, hogy tiltsák meg minden orosz állampolgár beutazását.

Az ukrán elnök a Washington Postnak adott interjújában azt mondta, hogy az Oroszország elleni legfontosabb szankciók a határok lezárása lenne, „mert az oroszok elveszik valaki más földjét". Azt mondta, az oroszoknak „a saját világukban kell élniük, amíg meg nem változtatják filozófiájukat".

06:43
Több mint 12 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6676, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5853 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 257 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 276 ember, köztük 86 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:13
Bombázzák az oroszok Nikopolt

Rakétavetőkkel lőtték az oroszok a várost ma hajnalban - jelentette be Jevhen Jevtusenko , a helyi katonai közigazgatás vezetője. 

04:52
Orosz hadműveletek Dél-Ukrajnában

Az orosz tüzérség Dnyipropetrovszk, Mikolajiv és Odessza területét támadja - írja legfrissebb jelentésében az amerikai háborús tudományok intézete (ISW). A jelentés tartalmazza azt is, hogy az oroszok nem tudták újranyitni a Dnyeperen átívelő Antonivszkij hídat, mivel azt az ukránok újra támadták. 

04:17
Lőszerutánpótlást kap Ukrajna

Az 1 milliárd dolláros amerikai segélycsomagban HIMARS rakétavetőkhöz szükséges lőszerek, tüzérségi rendszerek, aknavető rendszerek és a hozzájuk való lőszerek is vannak.

04:12
Ukrajnában épít dróngyárat a török Bayraktar

A Bayraktar harci drónokat gyártó török vállalat jelenleg Ukrajnában épít gyárat - közölte Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete.

03:59
Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

11