Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 168. napjáról.

04:27
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:54
Hatalmas robbanás volt Melitopolban

Hatalmas robbanás volt Melitopolban, de az elsődleges információk szerint a város légvédelme megfelően működött - írja a lenta.ru.

Az esettett kapcsolatban a portál megjegyzi, hogy az incidens ellenére az utcákon nyugodt a helyzet. Károkról és áldozatokról nem érkezett jelentés.

21:34
Erre kérték meg az ukránok Svájcot

Ukrajna, tekintettel megszakadt közvetlen diplomáciai kapcsolatára, felkérte a semleges Svájcot érdekei képviseletének ellátására Oroszországban - közölte szerdán az alpesi ország külügyminisztériumának szóvivője.

Az erről szóló tárgyalások lezárultak - mondta a svájci illetékes. Ugyanakkor Oroszország még nem adta hozzájárulását ehhez.

Pierre-Alain Eltschinger külügyi szóvivő szerint Svájc képviselhetné Ukrajna diplomáciai érdekeit Oroszországban, mivel jelenleg nincs közvetlen kapcsolat Moszkva és Kijev között.

Eltschinger hangsúlyozta, hogy Bern aktívan ajánlotta jószolgálati szerepét a feleknek, ami egyebek között magában foglalja, hogy Svájc házigazdája lehetne a találkozóknak és szakértői támogatást nyújthatna az esetleges tárgyalásokhoz.

"Amennyire az a nagykövetség előtt ismert, az adott kérdésben az orosz fél és a (svájci) konföderáció hatóságai között nem volt semmiféle kapcsolat" - közölte a berni orosz diplomáciai képviselet a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

20:14
Ukrán kabinetfőnök: A tél előtt véget kell vetni a harcoknak

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak - jelentette ki szerdán Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke Kijevben.

Figyelmeztetett, hogy máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját.

Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz ezen létesítmények ellen.

"Ez az okok egyike, amiért maximális erőfeszítéseket akarunk tenni, hogy a háború aktív fázisát az ősz végéig lezárhassuk" - fogalmazott Jermak, hozzátéve, hogy a harcok már csaknem fél éve folynak.

Jermak mindemellett hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg mindent elkövet az Oroszország által elfoglalt területek visszafoglalására. Ám minél tovább beássák magukat az orosz katonák ukrán területen, annál nehezebb lesz ezt megtenni - tette hozzá.

19:05
Újabb európai országot fenyegetett meg Ukrajna

Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő határozattervezetet nyújtott be a kijevi képviselőházba, miszerint Ukrajna ismerje el Koszovó függetlenségét. A beadvány sorsáról és a szuverenitás megerősítéséről Zelenszkij elnök dönt, mivel neki van többsége a parlamentben – mondta.

Honcsarenko egyébként korábban már többször támadta Szerbiát. A mostani interjúban úgy fogalmazott Szerbia Putyin trójai falova, s Koszovót mindenképpen támogatni kell, akár fegyverrel is.

A teljes cikket ide kattintva tekintheti meg.

15:36
Újabb elképesztő uniós szankciót javasolnak

Az Európai Unió az Oroszországgal szembeni új szankciócsomagról tárgyal, amelynek része az oroszoknak szóló schengeni vízumok kiadásának megszüntetése - ezt a német kormány képviselője, Steffen Hebestreit jelentette ki.

Elmondása szerint a Németországnak még nincs egységes álláspontja ebben a kérdésben.

Ezzel szemben az Európai Bizottság (EB) hivatalos képviselője, Anita Hipper szerint az EU nem rendelkezik egységes eljárással a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok (például turista vízum) külföldiek számára történő kiadásának megtiltására.

Korábban Ukrajna elnöke, Vologyimir Zelenszkij sürgette az oroszok nyugati országokba való belépésének megtiltását, szerinte meg kell tiltani minden orosznak a belépést ezen országokba - írja a lenta.ru.

13:52
Rakétalálat ért egy falut Zaporizzsja mellett

Négy orosz rakéta csapódott be Zaporizzsja melletti Kushuhum nevű faluba. 4 lakóház összeomlott, az egyik romjai alatt egy 52 éves asszony holttestét találták meg. Több épület megrongálódott, beszakadtak a tetők és betörtek az ablakok. Az elektromos- és gázvezetékek is megsérültek.

13:12
Az ukrán különleges erők állnak a krími támadás mögött

A Sky News-nak egy magasrangú ukrán hivatalos személy azt nyilatkozta, hogy az ukrán különleges erők állnak az előző napi krími támadás mögött.

Kedden több robbanás is volt egy orosz repülőgéplőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti repülőtéren. A robbanásokban egy ember meghalt, hat pedig megsérült.

11:43
Oroszország szerint lelőttek három ukrán katonai repülőgépet

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy szerda reggel lelőttek három ukrán katonai repülőgépet Mikolajiv régióban. Azt is írták, hogy megsemmisítettek egy Németországból érkezett Gepárd légvédelmi gépágyút is a régióban.

11:17
Ukrajna tagadja, hogy ők állnának a krími támadás mögött

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó egy televíziós interjúban azt nyilatkozta, hogy nem Ukrajna a felelős a krími orosz katonai repülőtéren történt robbanássorozatért. Arra is utalt, hogy partizánok állhatnak a támadás mögött, ami a konfliktus egy új szakaszának kezdetét jelentheti.

Azt is elmondta, hogy Ukrajna célja az Orosz Föderáció demilitarizálása. "A Krím jövője az, hogy a Fekete-tenger gyöngye legyen, egy nemzeti park egyedülálló környezettel és üdülőhelyekkel, nem egy katonai bázis terroristáknak. Ez csak a kezdet."

A Krím vezetője információs osztálya és sajtószolgálata által közreadott képen füst gomolyog 2022. augusztus 9-énForrás: MTI/EPA/https://glava.rk.gov.ru//Press Office Of Head Of Crimea Handout

Az ukrán védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy nem tudják, mi okozta a robbanásokat, és gúnyosan hozzátették, hogy az embereknek be kellene tartaniuk a tűzvédelmi szabályokat, és hogy bizonyos helyeken ne legyen megengedett a dohányzás.

10:38
Legalább 13 ember halt meg Dnyipropetrovszk megyében

Legalább 13 halálos áldozata van az éjszakai bombatámadásoknak Dnyipropetrovszk megyében. Valentin Reznyicsenko kormányzó szerint Marhanec városában több mint 20 lakóház sérült meg. Villamosvezetékek is megsérültek, ezért több háztartás maradt áram nélkül. Többek között egy hostel, két iskola, egy koncertterem is megrongálódott.

Megrongálódott épület MarhanecbenForrás: AFP/Str

Egy közeli faluban lakóházakat és gázvezetékeket rongált meg az orosz támadás, mintegy ezren maradtak gáz nélkül.

A támadást Grad rakéta-sorozatvetőkkel hajtották végre. Reznyicsenko szerint az éjszaka körülbelül nyolcvan rakétát lőttek ki lakónegyedekre.

09:57
42 800 orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg legfrissebb jelentése szerint 160 orosz katona halt meg az elmúlt 24 órában, ezzel 42 800-ra emelkedett a háború óta meghalt orosz katonák száma.

09:19
170 milliárdos orosz költségvetési többlet

Az orosz költségvetési többlet hat hónap alatt megközelíti a 170 milliárd dollárt a nyugati szankciók ellenére. Az orosz jegybank szerint az ország költségvetési többlete megháromszorozódott 2021 azonos időszakához képest. Ennek két fő oka volt: a rekordmagas energiaárak, elsősorban Oroszország kulcsfontosságú exportcikkei, a gáz és az olaj esetében, valamint az ország importjának meredek csökkenése a nyugati szankciók miatt.

09:03
Túlbuzgó őr állított meg két orosz nőt egy francia múzeumnál

Két orosz állampolgárnak megtagadták a belépését a Chateau de Vincennes-be, amely egykor erődítmény és királyi rezidencia volt Párizs szélén, mert az őrök alkalmazták a februárban minden katonai létesítményre kiadott tiltó szabályt - írja az AFP. A nőket egy őr állította meg, amikor a múlt hónapban megpróbáltak bejutni a történelmi helyszínre. Megkérte, mutassák meg útlevelüket, majd közölte velük, hogy nem mehetnek be.

A francia védelmi minisztérium később megerősítette az AFP-nek, hogy az ukrajnai orosz katonai invázió miatt valóban korlátozta az orosz állampolgárok hozzáférését a katonai létesítményekhez, ám ez a szabály nem alkalmazható egyformán a stratégiai helyszínekre és a nyilvánosság számára hozzáférhető helyszínekre, például múzeumokra.

08:35
Kalinyingrád küszködik a kvótákkal

Oroszország balti kalinyingrádi exklávéja küszködik az EU által a szankcionált árukra bevezetett kvótákkal, amelyeket Litvánián keresztül importálhat Oroszország szárazföldi részéből vagy Fehéroroszországból – ismerte el a régió kormányzója. Litvánia júniusban felbőszítette Moszkvát azzal, hogy megtiltotta például beton és acéláruk szárazföldi tranzitját Kalinyingrádba, miután életbe léptek az EU-szankciók ellenük – írja a Reuters.

08:02
Már 12 gabonaszállító hagyta el az ukrán kikötőket

Az ENSZ által a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében kötött megállapodás alapján az ukrán kikötőket elhagyó gabonaszállító hajók száma elérte a 12-t, a két legutóbbi, kedden indult hajó pedig Isztambul és Törökország felé tart.

07:36
Irán szerint csak ők rendelkeznek az új műhold felett

Irán cáfolta, hogy a Khayyam műhold, amelyet a Bajkonur kozmodromból indított orosz Szojuz rakéta fedélzetén állítottak pályára, valaha is orosz ellenőrzés alá kerülne. A Washington Post azonban korábban arról számolt be, hogy két amerikai tisztviselő szerint Moszkva közölte Teheránnal, hogy több hónapig, vagy akár még hosszabb ideig is használni kívánja a műholdat katonai célpontok megfigyelésére Ukrajnában. Teherán azt mondta, hogy Irán az első naptól kezdve teljes ellenőrzést és műveletet gyakorolhat a műhold felett, azt nem adja át másnak.

07:02
Európába látogatni kiváltság és nem emberi jog

Észtország és Finnország vezetői - támogatva az ukrán elnök kezdeményezését - azt akarják, hogy az európai országok ne adjanak ki turistavízumot orosz állampolgároknak, mondván, hogy ne nyaralhassanak Európában, amíg az orosz kormány háborút folytat Ukrajnában. Az észt miniszterelnök, Kaja Kallas kedden a Twitteren azt írta, hogy „Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog", és „ideje véget vetni az oroszországi turizmusnak" – írja az Associated Press. 

06:50
Azonosítatlan áldozatokat temettek újra Bucsában

Az ukrán hatóságok augusztus 9-én, négy hónappal azután, hogy az orosz csapatok kivonultak a területről, újratemettek 15 embert, akiket a Kijev megyei Bucsában találtak egy tömegsírban. „A tömegsírból előkerült holttestek mindegyikén kínzási nyomok vannak. Mielőtt lelőtték őket, valamennyiüket megkínozták" – mondta Mihajlina Szkorik alpolgármester a Reutersnek.

06:26
Robbanásokat hallottak Zaporizzsja megyében

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról számolt be, hogy az augusztus 10-én éjjel hallott robbanások annak a következményei, hogy két orosz repülőgépet elfogott az ukrán légvédelem.

12