Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 168. napjáról.

06:07
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 6174 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5833 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 183 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 9-én 440 ember, köztük 163 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

05:46
Robbanásokat jelentettek Kirilivkából

Ivan Fedorov melitopoli polgármester azt mondta, hogy a krími robbanásokon kívül legalább két robbanás is hallatszott az Azovi-tenger partján fekvő megszállt üdülőfaluban, Kirilivkában. A mai különösen „forró" nap volt – mondta. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

05:15
Aknamentesítési támogatás

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 89 millió dollár értékű támogatást hagyott jóvá Ukrajnának 100 csapat felszerelésére és tűzszerészek kiképzésére a taposóaknák és a fel nem robbant lőszerek hatástalanítására – jelentette a Reuters. „Ezek a robbanásveszélyes eszközök akadályozzák a termékeny mezőgazdasági területekhez való hozzáférést, késleltetik az újjáépítést, megakadályozzák, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek visszatérjenek otthonaikba, és továbbra is ártatlan ukrán civileket veszélyeztetnek" – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

04:49
Ukrajna vissza akarja szerezni a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrán állami atomenergia-cég vezetője figyelmeztetett az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőműben végzett ágyúzások „nagyon magas" kockázataira, és kiemelte, hogy létfontosságú, hogy Kijev a télre időben visszaszerezze az irányítást a létesítmény felett. Az Energoatom vezére, Petro Kotin a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy az orosz lövedékek megrongálták a zaporizzsjai erőművet az ukrán hálózattal összekötő három vezetéket, és Oroszország a létesítményt a hálózatához akarja kapcsolni. 

A Krím-félszigettől nem messze található erőműben Ukrajna 15 reaktora közül hat működik, és négymillió otthont képes ellátni árammal.

Orosz katona a zaporizzsjai atomerőműnélForrás: AFP/Andrey Borodulin
04:22
Öten megsérültek a krími katonai légi támaszponton történt robbantásban

Több hangos robbanás is hallatszott egy orosz katonai támaszpont felől a nyugat-krími Novofedorivkánál. Szemtanúk elmondása szerint egy perc leforgása alatt legalább 12, különböző intenzitású robbanás hallatszott, és három különösen hangos volt.

A krími egészségügyi szolgálat vezetője azt mondta, hogy öt ember, köztük egy gyerek megsérült a robbanásban – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

04:16
Fenyegetés Európára és a világra

Az orosz megszállók jelenléte a Krím-félszigeten fenyegetést jelent egész Európára és a globális stabilitásra. A Fekete-tenger térsége nem lehet biztonságban, amíg a Krím megszállás alatt van. A Földközi-tenger partjain sok országban nem lesz stabil és tartós béke mindaddig, amíg Oroszország katonai bázisként tudja használni félszigetünket - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint az orosz háború Ukrajna és az egész szabad Európa ellen a Krímmel kezdődött, és a Krímmel kell véget érnie – annak felszabadításával - mondta.

04:11
Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22