Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 169. napjáról.

04:31
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT találja.

22:00
Az ukránok több orosz támadást is visszavertek Donyeckben

Az ukrán hadsereg visszaverte az oroszok támadását Donyeck régióban, Bahmut, Maryinka és Pisky közelében - tudatta az ukrán vezérkar.

20:12
Ukrajna még a tél előtt 220 000 embert szeretne evakuálni

Ukrajna célja, hogy még a tél előtt evakuálja a lakosság kétharmadát az általa ellenőrzött területekről, részben azért, mert az emberek nem tudnak fűteni a háború által megrongált infrastruktúra miatt.

A kormány mintegy 220 000 ember evakuálását tervezi a mintegy 350 000 emberből, köztük 52 000 gyereket – mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes egy sajtótájékoztatón.

A múlt hónap végén Ukrajna bejelentette az emberek kötelező evakuálását az Oroszországgal folytatott heves harcok színhelyéül szolgáló Donyeck régióból, hogy megmentsék a civil életeket – írja a Reuters.

19:17
Az ukránok szerint az oroszok támadták meg a Zaporizzzsja atomerőművet

Az Energoatom, Ukrajna állami nukleáris vállalata közölte, hogy az orosz csapatok augusztus 11-én négyszer lőttek a Zaporizzsja atomerőműre. Személyi sérülés nem történt.

Korábban az orostzok azt mondták, hogy sikeresen visszaverték az ukránok támadását az atomerőműnél.

17:53
A Kreml ellenzi, hogy Svájc képviselje Ukrajnát Oroszországban

Ivan Nechaev, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte: Moszkva elutasítja Kijev azon elképzelését, hogy Svájc képviselje hivatalosan Ukrajnát Oroszországban, mivel a Kreml már nem tekinti Svájcot semlegesnek.

17:04
Az oroszok visszaverték a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadásokat

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar városát és a zaporizzsjai atomerőművet - közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

16:27
Oroszország megkétszerezte támadásai számát

Oroszország megduplázta az ukrán katonai állásokra és civil infrastruktúrára irányuló légicsapások számát az előző héthez képest - tudatta Olekszij Hromov ukrán dandártábornok.

"Az ellenség gépei és helikopterei elkerülik a légvédelmünk hatósugarába való berepülést, ezért ezeknek a támadásoknak a pontossága alacsony" - mondta a Reuters sajtótájékoztatóján.

15:43
A donyecki menekülteknek ingyenes lakhatást biztosítanak

"A kötelező evakuálás magában foglalja az emberek elhelyezését is" - mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. A Donyeck régióból evakuált embereknek ingyenes lakhatást és szociális garanciákat biztosítanak.

14:35
Gúnyos videóval reagált az ukrán védelmi minisztérium a krími légitámaszpont felrobbanására

Az ukrán védelmi minisztérium azt írta, "Hacsak nem akarnak egy kellemetlenül forró nyári szünetet, azt tanácsoljuk nagyra becsült orosz vendégeinknek, hogy ne látogassanak el az ukrajnai Krímre. Ugyanis semmilyen naptej nem védi meg őket az engedély nélküli területeken történő dohányzás veszélyes hatásaitól".

A "nem engedélyezett területeken való dohányzásra" való utalás az orosz hatóságok azon felvetésére utal, hogy a robbanásokat, amelyek a jelek szerint több, akkoriban a földön tartózkodó repülőgépet is megsemmisítettek, a bázison véletlenül keletkezett tűz okozta.

14:10
Orosz-ukrán tüzérségi párbaj

A Donbászban az elmúlt napban tizenegy civil halt meg: hatan Bahmoutban, hárman Szuledarban, egy Krasznohorivkában és egy Avdiivkában - jelentette Pavlo Kirilenko a donyecki régió katonai adminisztrációjának vezetője. A Soledar városát folyamatosan ágyúzó orosz erők megpróbálják kiűzni onnan az ukrán hadsereget, hogy a közeli, nagyobb város, Bakhmut felé haladjanak előre.

Az orosz előrenyomulás nagyon lassú, és a háború két sereg tüzérségi párbajává fajult, néhány helység körül megszilárdulva.

13:33
Bombázták az oroszok Nikopolt, három ember meghalt - képek

A dnyipropetrovszki terület hatóságai arról számoltak be, hogy az orosz csapatok lakóházakra mértek csapást Nikopolban. Eddig három halottról és kilenc sebesültről tudni. Mintegy 40 lakóépületben keletkezett kár.

13:00
Katonai patthelyzet Ukrajnában

Ukrajna ellentámadása a déli Herszon régióban nem ért el területi előrelépést, és Oroszország offenzívája a keleti Donyecki területen úgy tűnik, hogy a napi ágyúzás, bombázások és támadási kísérletek ellenére a front teljes hosszában megállt. Az orosz-ukrán háború 24. hetében mindkét fél katonai patthelyzetbe került, egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a két fél gyakorlatilag holtpontra jutott egymás ellen.

"Tekintve, hogy az oroszok erők kimerültek, a legtöbb, amiben reménykedhetnek, hogy elfoglalják Donyeck többi részét. Nem hiszem, hogy képesek lennének bevenni Mikolajevet, nemhogy Odesszát" - mondta az Al Jazeerának Panagiotis Gartzonikas, a görög hadsereg egykori páncélos hadosztályparancsnoka, a görög Nemzeti Védelmi Főiskola tanára.

12:28
Ukrajna kétéves moratóriumot kapott az adósságára

Kijev kétéves moratóriumot kapott nemzetközi hitelezőitől 20 milliárd dollárra becsült külföldi adósságára – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. "A befektetők Ukrajna külső adóssága kapcsán beleegyeztek, hogy 2024-ig elhalasztják a kifizetéseket. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy fenntartsa a makroszintű pénzügyi stabilitását" - írta Smihal a Twitteren.

12:07
Nem tud teljesíteni egyes hadi megrendeléseket Oroszország

Oroszország nagy valószínűséggel nem lesz képes teljesíteni egyes páncélozott harcjárművekre vonatkozó exportmegrendeléseket, mivel Oroszország saját erői számára rendkívüli igény mutatkozik a járművekre Ukrajnában, valamint a nyugati szankciók növekvő hatása miatt – jelentette a brit védelmi minisztérium.

11:23
Ülést tart az ENSZ BT a megszállt atomerőmű miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 11-én, csütörtökön rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák az orosz csapatok által megszállt, Kijev és Moszkva egymás bombázásával vádolt Zaporizzsja ukrán atomerőmű helyzetét. A G7 azt követelte Oroszországtól, hogy "azonnal adja vissza" Ukrajnának az üzem irányítását – írta a le Monde.

11:06
Kudarcba fulladt a zaporizzsjai erőmű elleni ukrán támadás

A Reuters jelentése szerint az orosz légvédelem meghiúsította a megszállt Enerhodar város és a közeli Zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadásokat.

10:24
Visszavert orosz offenzíva Donyeckben

Az ukrán vezérkar mai jelentése szerint az orosz csapatok veszteségek mellett visszavonultak, miután sikertelenül próbáltak előrenyomulni Bakhmutske és Zaitseve falvak közelében.

10:04
110 milliárd dollárnál járnak a károk

A Kijevi Közgazdasági Főiskola elemzői szerint az Oroszország által Ukrajnában zajló totális háború a lakó- és nem lakóépületekben, valamint infrastrukturális épületekben 110 milliárd dollár értékű kárt okozott. Csak a múlt héten keletkezett károkat 2,1 milliárd dollárra becsülik.

09:31
Ukrán-dán védelmi megállapodás

Az ukrán állami védelmi vállalat együttműködési megállapodást ír alá a dán védelmi szövetséggel. Az Ukroboronprom szerint a 18 nagy védelmi vállalat által képviselt Dán Védelmi és Biztonsági Ipari Szövetséggel kötött megállapodás várhatóan megerősíti Ukrajna védelmi képességét. „Lehetséges együttműködésről beszélünk a pilóta nélküli és tengeri rendszerek, a kibervédelem, a lehetséges ipari együttműködés területén" – áll a közleményben.

09:04
Befagyaszthatják a kötvényeket

Ukrajna tengerentúli hitelezői támogatták a közel 20 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvény kifizetésének két évre történő befagyasztására vonatkozó kérést, ami lehetővé teszi az adósságfizetés elkerülését – írja a Reuters. Ukrajna miniszterelnöke szerint ez csaknem 6 milliárd dollárt takarít meg az országnak, miközben segíti a gazdaság stabilizálását és a hadsereg megerősítését.

12