Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 169. napjáról.

08:40
Észtország tiltakozik

Észtország közölte, hogy behívta az orosz nagykövetet, és hivatalosan tiltakozott a légterének orosz helikopter általi megsértése miatt. „Észtország rendkívül súlyos és sajnálatos incidensnek tartja ezt, ami teljesen elfogadhatatlan" – jelentette be a minisztérium, mondván, hogy egy helikopter engedély nélkül repült át Észtország délkeleti része felett.

08:08
Orosz megfigyelő repülőgépek kétszer is beléptek Alaszka légvédelmi övezetébe

Egy orosz repülőgép augusztus 8. és augusztus 9. között kétszer lépett be az alaszkai légvédelmi azonosító zónába (ADIZ), és ott lépett szolgálatba – jelentette az észak-amerikai légi védelmi parancsnokság a Twitteren. A megfigyelő repülőgép nem lépett be az amerikai vagy kanadai szuverén légtérbe.

07:41
Még több gabonaszállító indulhat

Az ENSZ arra számít, hogy egyre több hajótársaság akar majd gabonát exportálni Ukrajnából, miután az ENSZ, valamint Oroszország, Ukrajna és Törökország megállapodott a tranzitkezelésről – közölte egy magas rangú ENSZ-tisztviselő. Frederick Kenney, az ENSZ ideiglenes isztambuli koordinátora szerint eddig 24 gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket. A hajók száma a közeljövőben várhatóan növekedni fog, ahogyan sikeresek a szállítások.

07:25
Kína szerint az Egyesült Államok a válság felbujtója

A Reuters jelentése szerint Kína az Egyesült Államokat nevezte a válság „fő felbujtójának". Csang Hanhui, Kína moszkvai nagykövete a Taszsz orosz állami hírügynökségnek adott interjújában azzal vádolta Washingtont, hogy sarokba szorította Oroszországot a NATO védelmi szövetségének kiterjesztésével.

07:04
Kilőttek egy sörfőzdét

Az oroszbarát szeparatisták azzal vádolták Ukrajnát, hogy szerdán a megszállt Donyeck városában kilőttek egy sörfőzdét. Egy ember meghalt és ammónia szivárgott, ami tüzet okozott – írja a Reuters.

06:58
Az Egyesült Királyság három további MLRS-t biztosít Ukrajnának

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság további három rakétavetőt küld Ukrajnába, megduplázva ezzel az ukrán fegyvertárban lévő összes rakétát. Az MLRS hasonló az amerikai HIMARS-hoz, és ugyanazokat a rakétákat használja, amelyek hatótávolsága akár 80 km is lehet. Wallace kijelentette, hogy nagyon elégedett azzal, ahogy Ukrajna alkalmazza az MLRS-t, és elmondása szerint az ukrán erők egyre pontosabban találnak el precíz célpontokat, különösen orosz lőszerraktárakat és parancsnoki központokat.

06:40
Robbanásokat jelentettek Melitopolból

Ivan Fedorov melitopoli polgármester arról számolt be, hogy augusztus 10-én este több robbanás is hallatszott a megszállt Melitopolban. Fedorov szerint a helyi rendőrkapitányság oroszok által elfoglalt épületét vették célba. A helyszínen tűz ütött ki. Az áldozatokról egyelőre nincs információ.

06:17
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6634 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5726 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 355 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 10-én 146 ember, köztük 34 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte az ORFK.

05:56
Orosz lövedékek találták el Nikopolt

Az orosz csapatok augusztus 10-én későn este lőtték a Dnyipropetrovszk megyei Nikopol körzetét – jelentette a Telegramon Jevhen Jevtusenko, aki a Nikopol kerületi katonai közigazgatás vezetője. A lakóknak azt tanácsolták, hogy maradjanak menhelyen, mert fennáll az ismétlődő ágyúzás veszélye. Áldozatokról nincs információ.

05:41
Zelenszkij: Az oroszok tudják, hogy ideje elhagyni Herszont

Volodimir Zelenszkij elnök az oroszok által megszállt területek lakosaihoz fordulva kijelentette, hogy „bármit is ígérnek a megszállók, az egyetlen lehetőségük a menekülés, vagyis ha időben megtehetik". Ukrajna lépéseket tett az ellentámadás megindítására, hogy visszaszerezze a déli Herszon várost, amelyet a teljes körű invázió első napjaiban Oroszország elfoglalt.

05:20
Jogos célpont Ukrajna számára

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace azt mondta, hogy szerinte a krími Szaki légitámaszpont „jogos célpont" Ukrajna számára. „Oroszország illegálisan megszállta a Krímet 2014-ben, miközbn az jogilag Ukrajna területe a mai napig is. Ukrajnának az ENSZ-cikkek értelmében joga van megvédeni a területét, és megtenni a szükséges lépéseket a megszálló erőkkel szemben."

05:11
Súlyosan megsérült a krími légitámaszpont

Műholdfelvételek jelentős károkat és több megsemmisült orosz harci gépet mutatnak be a krími légitámaszponton a hét eleji robbanások következtében. Az orosz fennhatóság alatt álló Krím félsziget nyugati részén fekvő Szaki támaszpontot kedden robbantássorozat rázta meg, egy ember meghalt.

Ukrajna nem vállalta magára a felelősséget, de az új bizonyítékok egy célzott támadás lehetőségére utalnak. A bázis fő kifutópályái sértetlenek, de legalább nyolc repülőgép megsérült vagy megsemmisült, legtöbbjük a bázis egy olyan területén, ahol nagyszámú repülőgép parkolt a szabadban - távol a hangárok takarásától.

Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy a robbanásokat egy a tűzbiztonsági szabályok megsértése miatt felrobbant lőszer okozta, és tagadta, hogy bármilyen repülőgép megsérült volna.

04:49
Konferenciát tartanak az ukrán partnerállamok

Az ukrán partnerállamok védelmi miniszteri szintű konferenciája kezdődik el Koppenhágában, ahol megvitatják Ukrajna további támogatását, beleértve a fegyvereket is.

"Hálás vagyok minden partnerünknek, aki megérti, hogy csak az orosz katonai, politikai, gazdasági veszteségek révén lehet közelebb hozni Ukrajna és egész Európa biztonságának visszatérését. Minél több fegyvert, minél több katonai-technikai és pénzügyi támogatást kap Ukrajna, népünk és minden európai ember annál hamarabb élheti át újra a békét és a stabilitást az életében" - fogalmazott az ukrán elnök.

04:26
Mikor lesz vége a háborúnak?

Hogy mikor lesz vége a háborúnak, valójában közvetlenül függ az Oroszország által elszenvedett veszteségek mértékétől - véli az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: "Minél több veszteséget szenvednek el a megszállók, annál hamarabb tudjuk felszabadítani földünket és garantálni Ukrajna biztonságát. Ezen gondolkodjon el mindenki, aki védi államunkat és segíti Ukrajnát: hogyan lehet a lehető legnagyobb veszteséget okozni a megszállóknak, hogy a háború ideje rövidüljön."

04:14
Nem marad válasz nélkül a Marhanec elleni támadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta: Ukrajna fegyveres erői nem hagyják válasz nélkül a Dnyipropetrovszk régiót ért rakétatámadást. 13 ember halt meg Marhanecben, több tucatnyian pedig megsebesültek, amikor mintegy 80 Grad rakéta csapódott be a település épületeibe. Találatot kapott egy hostel és két iskola is.

Az ukrán elnök szerint  hasonló típusú támadások érték a napokban Mikolajivot és Harkovot is, ami ismét azt bizonyítja, hogy szükség van az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére. "Minél erősebbek a fegyvereink, és minél nagyobb a hatótávolságuk, annál hamarabb véget ér ez a kegyetlen háború" - mondta az elnök.

04:01
Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22