Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 170. napjáról.

22:31
Egy ember meghalt, ketten pedig megsérültek Zaporizzsjában egy rakétatámadásban

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint egy nő a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe, további két ember pedig súlyos sérülésekkel került kórházba.

20:20
Újra rakétákkal lövik Zaporizzsját

Zaporizzsja kormányzója, Olekszandr Sztaruk szerint augusztus 12-én este az orosz erők öt rakétát lőttek ki a városra. Az infrastruktúra egy része megsérült, a halottak számáról egyelőre nincsenek adatok.

19:17
Augusztus 20-ig meghosszabbítja hadgyakorlatát Fehéroroszország

Fehéroroszország bejelentette az Oroszországgal közös katonai hadgyakorlatának megújítását.

17:55
Egy ember meghalt és hárman megsebesültek egy lövöldözésben Harkovban

A nyomozók szerint egy 13 éves fiú is megsebesült a Zolochiv falu elleni orosz támadásban.

17:06
Robbanások rázták meg Nova Kahovkát

Herson régióban a vízierőmű közelében történtek robbanások - orosz állami hírügynökség szerint. A támadásokat HIMARS rakétákkal hajtották végre.

15:49
Több mint kétezer katonát vesztettek az ukránok Szoledarnál

A megmaradt katonákat az ukrán parancsnokság visszavonta - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov nem tért ki arra, hogy az általa megnevezett veszteséget mennyi idő alatt szenvedte el az alegység. Az orosz hadijelentések általában az elmúlt egy napra vonatkoznak. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 146 helikoptert, 1732 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4293 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 797 rakétasorozatvetőt, 3290 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4844 speciális katonai járművet veszítettek.

14:35
Az összes orosz bankot érintő szankciót kér Ukrajna az Egyesült Államoktól

Ukrajna arra kéri az Egyesült Államokat, hogy az összes orosz bank ellen vezessenek be szankciókat. Oksana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete szerint Kijev azt szeretné, ha az Egyesült Államok hetente több bankot is felvennének a szankciókkal sújtott pénzintézetek listájára - jelentette a Bloomberg.

14:16
Több donyecki régiót is támadtak az oroszok

Ismét lőtték az orosz erők a kelet-ukrajnai donyecki térség több pontját is pénteken, hét civil meghalt - közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.

A kormányzó hozzátette azt is, hogy a térség civil lakosságának mintegy háromnegyedét sikerült eddig biztonságba menekíteni összhangban a Kijev által kidolgozott evakuálási tervekkel. Az evakuáltak többsége nő és gyerek - tájékoztatott Kirilenko.

13:43
Újabb gabonahajók indultak el Ukrajnából

Két újabb, gabonával megrakott hajó indult el Ukrajnából péntek délelőtt, az egyik búzával, ami az ukrán gabonaexport újraindítása óta először történt – jelentette be a török ??védelmi minisztérium.

Eddig összesen tizennégy ilyen hajó hagyta el Ukrajna déli partjait az elmúlt két hétben az Oroszország és Ukrajna által az ENSZ és Törökország égisze alatt aláírt megállapodás értelmében.

12:51
Nem támogatja Oroszország az atomerőmű körülötti demilitarizált övezetet

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszil Nebenzia kijelentette, hogy Oroszország nem támogatja a zaporizzsjai atomerőmű körüli demilitarizált övezet létrehozására irányuló javaslatot – írta az Interfax.

A diplomata szerint az erőmű demilitarizálása sebezhetővé teheti azt, mint mondta, "nem zárhatjuk ki, hogy provokációk, terrortámadások érik az erőművet, amelyet meg kell védenünk."

Korábban Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólított arra, hogy vonják ki a katonai személyzetet és a katonai felszerelést az állomásról, és kerüljék el más katonai erők vagy katonai felszerelések telepítését a térségbe.

12:22
Új fegyvereket kér Litvánia

Argiris Butkevičius litván védelmi miniszterhelyettes szerint az Ukrajnának történő fegyverszállítás folyamata gyorsabb lenne, ha a szövetségesek beleegyeznének, hogy új fegyvereket adjanak át Litvániának az ország védelmének növelése érdekében.

12:01
Hátrányban az orosz fekete-tengeri légiflotta

A krími Szaku katonai repülőtéren történt robbanásban nyolc orosz harci repülőgép semmisült meg, ami noha töredéke az orosz haditengerészet teljes fekete-tengeri repülőflottájának, a veszteségek mégis "jelentősen rontják" a haderő képességeit a térségben, mivel a szakiji bázist elsődleges műveleti helyszínként használják - írta a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében.

Az esemény valószínűleg arra készteti az orosz hadsereget, hogy felülvizsgálja fenyegetettségének mértékét a térségben – áll a jelentésben.

11:18
Több rakétát lőttek ki Harkovra az oroszok - videó

A rakétákat Belgorodból indították, kettő egy iskolát talált el Szlobid kerületben. Ugyanakkor az ukrán légvédelem két újabb Kalibr rakétát lőtt le a Harkovi terület felett, amelyeket az oroszok a Kaszpi-tengerről indítottak – jelentette Oleg Szinyehubov, a régió kormányzója.

10:52
Brit rakétavetőket kapott Ukrajna - fotó

Brit M270 MLRS-rendszerek érkeztek Ukrajnába – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

10:17
Tizenegy rakéta csapódott be Kramatorszkba

A kelet-ukrajnai Kramatorszk városában hajnali 2 órakor tizenegy rakéta csapódott be - írta a The Guardian Olekszandr Honcsarenko polgármesterre hivatkozva. A csapás házakat rombolt le, áldozatokról nem érkezett jelentés.

10:01
Törökország hosszú távú tartózkodási engedélyt ad a krími tatároknak

Az Anadolu Ügynökség szerint a török ??migrációs szolgálat megkezdte a hosszú távú tartózkodási engedélyek kiadását, a krími tatárok közös török ??gyökereire hivatkozva. A krími tatároknak más külföldiekkel ellentétben nem kell folyamatosan az országban maradniuk nyolc évig ahhoz, hogy tartós tartózkodási engedélyt kapjanak. Korábban a bulgáriai és görögországi ahiska törökök, ujgurok és etnikai törökök rendelkeztek ezzel a státusszal Törökországban a hírügynökség szerint.

09:43
3%-kal esett vissza az orosz olajtermelés

A Nemzetközi Energiaügynökség augusztusi jelentésében megjegyezte, hogy az orosz olajkitermelés napi 310 ezer hordóval (kevesebb mint 3%) volt alacsonyabb a háború előtti szintnél, miközben a teljes olajexport napi 580 ezer hordóval csökkent. Az ügynökség szerint Oroszország Indiába, Kínába és Törökországba irányítja át az olajat, hogy kompenzálja az Európába, az Egyesült Államokba, Japánba és Koreába irányuló export csökkenését. Emellett „a szezonálisan magasabb orosz belföldi kereslet mérsékelte a veszteségeket" – olvasható a jelentésben.

09:29
Újranyit néhány ukrán éttermet a McDonald's

A McDonald's a következő hónapokban újranyitja néhány éttermét Kijevben és Nyugat-Ukrajnában, hogy ezzel is támogassa a "normális élet érzését". A februári katonai inváziót követően a McDonald's bezárta éttermeit Ukrajnában, de továbbra is fizetett több mint 10 000 alkalmazottat az országban, miközben bezárta és értékesítette az oroszországi üzleteit.

A társaságnak 109 étterme van Ukrajnában. Azt egyelőre nem árulták el, hogy ebből hányat nyitnak újra, pontosan hol és mikor.

Más nagy nyugati cégek is újranyitották üzleteiket a közelmúltban Ukrajnában, köztük a Nike, a KFC és a Mango.

08:47
NAÜ: a zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt

Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.

"A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében. Ez azonban bármikor megváltozhat" - hangsúlyozta Grossi.

Mindössze néhány órával az Oroszország kérésére összehívott tanácskozás előtt újból lövések érték Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét. Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatásának képviselőjének állítása szerint az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni az atomerőműre. Azt mondta, ukrán ellenőrzés alatt lévő településekről nyitottak tüzet. Ukrajna ugyanakkor Oroszországot vádolja az elfoglalt erőmű lövetésével.

08:27
Beindulhat a gabonaszállítás Etiópia felé

Ukrajna arra számít, hogy pénteken megérkezik az első olyan teherhajó, amelyik az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében gabonát szállít majd Etiópiába – írja a Reuters.

12