Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 171. napjáról.

20:54
Itt az orosz válasz az amerikaiaknak

Az Amerikai Egyesült Államok azon döntése, hogy Oroszországot "a terrorizmust támogató országnak" nyilvánítják, a politikai őrület megnyilvánulása lehet - ezt augusztus 13-án, szombaton jelentette ki Grigorij Karaszin, az orosz Föderációs Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke az Izvesztyija című lapnak adott interjújában.

"Ha az Egyesült Államok meghozza ezt a döntést, az a politikai őrület megnyilvánulása lesz, amely a nemzetközi légkört a szakadék szélére sodorja. Szeretném, ha kétszer is meggondolnák" - mondta Karaszin.

Karaszin reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban még vannak épeszű és nyugodt emberek.

Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy Washington számára a kemény hangvételű nyilatkozatok és az "őrült döntések" szörnyű következményekkel járhatnak.

19:26
Oroszország újabb kemény üzenete

Augusztus 13-án Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő ironikusan emlékeztette Kae Kallas észt miniszterelnököt korábbi szavaira, miszerint Európába látogatni általában "kiváltság, nem pedig jog". A diplomata rámutatott, hogy milyen mindennapi szükségletek váltak mára "kiváltsággá" maguknak az európai lakosoknak - írja az iz.ru.

"Arra a kérdésre, hogy az európaiaknak most mi valójában a "kiváltság" - mint kiderült például fűteni és szellőztetni - írta a tárca képviselője a Telegram-csatornáján.

Zaharova csatolt egy linket a poszthoz egy olyan kiadványból, ami a párizsi üzletek büntetéséről szól a nyitott ajtókkal működő légkondicionálók miatt. Augusztus 10-től a francia főváros kereskedelmi építményei 150 euróig terjedő bírságokat kaphatnak az energia ilyen "pazarlása" miatt.

17:49
Egyre több ukrán menekül el a besorozás elől

A hadköteles ukránok diáknak kiadva magukat tömegesen menekülnek a balti országokba és Lengyelországba, hogy elkerüljék a besorozást.- írja a lenta.ru.

Az Ukrán Fegyveres Erőkben (APU) való szolgálat elkerülésének ezt a módját használják ki az embercsempészek, akik jelentős összegért segítséget ígérnek mindenkinek, aki el akarja hagyni az országot.

Rengeteg ilyen jellegű "szolgáltatást" ígérő hirdetés jelent meg az ukrán közösségi médiában a közelmúltban, ezért jelentősen megszigorodott az Ukrajnából kilépők iratainak ellenőrzése a határokon.

17:09
Újra az erőműveket lövik Ukrajnában

Az Ukrán Fegyveres Erők kilenc tüzérségi lövedéket lőttek ki az Enerhodari erőművel szomszédos területre - ezt augusztus 13-án, szombaton jelentette be a városi közigazgatás.

Ukrajna fegyveres erői és alakulatai továbbra is támadják a zaporizzsjei atomerőmű és Enerhodar város területét.

Korábban az iz.ru arról számolt be, hogy augusztus 11-én az orosz légvédelmi rendszerek visszaverték az ukrán hadsereg összes éjszakai támadását Enerhodar városa ellen, ahol a zaporozsjei atomerőmű található.

16:24
Újabb HIMARS megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében - közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton.

A tárca hozzátette: az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról.

Luhanszk megye megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos Donyeck megyét is elfoglalja. A két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.

Donyeck városa 2014 óta a Moszkva-barát szakadárok kezén van, de a hasonló nevű megye jelentős részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll.

15:17
Az ukránok szerint ezt jelentené a béketárgyalás

Az orosz és ukrán fél közötti béketárgyalások folytatása Oroszország győzelmének elismerését jelentené - mondta Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Az Orosz Föderációval folytatott tárgyalások folytatása ma csak egy dolgot jelentenének: azt, hogy Oroszország győzött, Ukrajna pedig vereséget szenvedett - ahogyan Ukrajnával együtt az európai demokratikus értékek is - hangsúlyozta Podoljak egy interjúban.

A politikus megjegyezte, jelenleg Kijevnek nincs oka a béketárgyalások folytatására - írja az iz.ru.

14:21
Ukrán külügyminiszter: Panaszkodjanak a háborút támogató oroszoknak

Azok az oroszok, akiket felháborít az a kilátás, hogy megtiltják az Európába irányuló turistautazást, panaszaikat a Kremlhez és a háborút támogató honfitársaik több mint 70%-ához intézhetik. Senki sem javasolja annak a néhány orosznak a kitiltását, akiknek esetleg menedékjogra vagy humanitárius beutazásra van szükségük – írta a Kuleba a Twitteren.

Korábban Zelenszkij ukrán elnök beszélt arról, hogy ki kellene tiltani az orosz turistákat az EU-ból.

13:35
Megnevezte Oroszország kit kér cserébe az amerikai fogolyért

Az Egyesült Államok és Oroszország egy olyan fogolycseréről tárgyal, amelynek keretében egy hírhedt orosz fegyverkereskedőt cserélnének el Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárra - közölte szombaton egy orosz diplomata.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország kimondta, hogy a tárgyalások a "halál kereskedőjeként" is ismert Viktor Bout cseréjéről szólnak a kétszeres olimpikon Grinerért - írja az AFP.

"A csere nagyon kényes témájáról szóló megbeszélések az elnökeink által választott csatornákon keresztül folynak" - idézte Alekszandr Datchievet, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetőjét a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

12:56
Újabb települést foglaltak el az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium mai bejelentése szerint katonáik ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Donyeck határán fekvő Pisky falut.

12:36
Meggyengítették az orosz pozíciókat a Dnyeper hídjai elleni ukrán csapások

Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen - állapította meg szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés.

A brit védelmi minisztérium által kiadott tájékoztatás szerint jelenleg a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek. A brit hatóságok szerint az orosz csapatoknak csak felületes javításokat sikerült végezniük az antonivkai hídon, a másik hídon pedig jelen állapotában egyáltalán nem tudnak átkelni nehéz katonai járművek.

11:57
Ukrajna lelőtt egy orosz Szu-25-ös repülőgépet - képek

A vadászgép mellett az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg négy orosz Orlan-10-es drónt is megsemmisített Ukrajna keleti részén - jelentette az ukrán hadsereg.

11:24
Két újabb gabonahajó indult el Ukrajnából

Mindkét hajó Törökországba tart - jelentette a Reuters. Az egyik 12 ezer tonna kukoricával van megrakodva, a másik 3000 tonna napraforgómagot szállít.

10:59
Moszkva: megszűnhet a diplomáciai kapcsolat az Egyesült Államokkal

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington a terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot - idézte az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének nyilatkozatát a TASZSZ orosz hírügynökség.

Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot "terrorizmus támogató államnak" nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

10:43
Harkov az orosz bombázás után – videó
10:35
Több tucat épület semmisült meg Nikopolban – képek

Mint ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, mintegy harminc rakétát lőttek ki az oroszok a dnyipropetrovszki régióra, a rakéták emeletes házakat, lakóházakat,  és egy óvodát is eltaláltak – közölte a régió vezetője Valentyin Reznyicsenko.

10:19
Több mint háromezer lakóház sérült meg Irpinyben

A város infrastruktúrájának csaknem teljes átvizsgálása után állapították meg, hogy 3247 lakóépületet ért kár – jelentette be Olekszandr Markuscsin, Irpin polgármestere

A sérült és megsemmisült infrastruktúra javításához, újjáépítéséhez hazai és nemzetközi forrásokat próbálnak szerezni – mondta Markuscsin.

10:01
Több mint 16 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8165, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 170 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:43
Polgármester: Az oroszok katonai bázist csináltak a melitopoli kórházból

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szerint az oroszok katonai bázist létesítettek a város központjában, erre a kórházat használják fel.

09:01
Lőszerraktárakat, logisztikai célpontokat támadtak az ukránok Herszonban

Az ISW szerint az ukrán partizánok valószínűleg orosz megbízottakat és oroszbarát kollaboránsokat vesznek célba, hogy szabotálják a közelgő látszat-népszavazásokat az ideiglenesen megszállt régiókban.

08:38
Öt halott, 35 sebesült a donyecki csapásokban

Kramatorszkban, Bakhmutban, Kurakhove-ban, és Kodemában is voltak áldozatok – jelentette Pavlo Kirilenko kormányzó.

12