Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 173. napjáról.

04:30
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22:40
Brit felderítő repülőgép sértette meg az orosz légteret

Egy brit felderítő repülőgép megsértette Oroszország légi határát - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca beszámolója szerint az orosz légvédelem a Barents-tenger felett ismeretlen légi célpontot észlelt, amely az államhatár felé tartott. Az államhatár megsértésének megakadályozása érdekében a levegőbe emelkedett egy MiG-31bm vadászgép, amely a járművet a brit légierő RC-135-ös rádiófelderítő és elektronikai hadviselési repülőgépeként azonosította. A légi célpont az orosz államhatárt a Szvjatoj Nosz-fok közelében megsértette.

A közlemény szerint az orosz repülőgép kiszorította az RC-135-öst az orosz légtérből.

19:54
Moszkva-barát közigazgatás: ukrán tüzérségi támadás érte a zaporizzsjai atomerőmű környékét

Az ukrán fegyveres erők hétfőn két óra alatt mintegy 25 nehéztüzérségi csapást mértek Enerhodarra és a zaporizzsjai atomerőmű környékére - közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja a Telegram -csatornáján.

Rogov szerint a támadást amerikai M777-es tarackokkal hajtották végre.

A tisztségviselő a hétfői csapásokat megelőzően az orosz RT állami televíziónak azt mondta: azért akadályozzák több irányból is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének helyszíni látogatását, mert az egyértelműen megállapítaná, hogy az ukrán hadsereg lövi a létesítmény környékét.

Az állította, hogy a célzott csapások célpontja az erőmű hűtőrendszere és használt fűtóanyag-tárolója.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfőn megjelent kommentárjában jelezte: Oroszország felszólította az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és más országokat arra, hogy haladéktalanul "kényszerítsék rá" Kijevet a nukleáris objektum és környezete elleni támadások beszüntetésére.

A diplomata úgy vélekedett, hogy "bűncselekmény" lenne Ukrajna nyugati "kezelői" részéről a további "cinkosság", mert a csapások az ő állampolgáraikra is veszélyt jelentenek.

Hazugságnak nevezte a vádat, amely szerint orosz részről támadják a létesítményt, és hangsúlyozta: Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy a NAÜ szakemberei eljussanak az erőműbe, "és valós értékelést adjanak az ukrán fél destruktív akcióiról".

19:21
Olajvezeték elleni támadást akadályoztak meg Volgográdnál

Olajvezeték elleni terrortámadást sikerült megakadályozni az oroszországi Volgográd megyében - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, amely szerint a robbantást az ukrán szakszolgálatok ellenőrzése alatt készítettek elő.

Az FSZB szerint az olajvezeték elleni robbantási kísérlet közben "semlegesítettek" két orosz állampolgárt, aki az őrizetbe vételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsított. A szolgálat azt állította, hogy mindketten tagjai voltak a Makszim Marcsinkevics (Tesak) neonáci videoblogger által létrehozott Resztrukt jobboldali radikális csoportnak.

A bűncselekmény helyszínén lefoglaltak egy házilag előállított, nagy teljesítményű robbanószerkezetet, valamint két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus fegyvert.

A tájékoztatás szerint a szabotázs és terrorcselekmény megszervezését az ukrán különleges szolgálatok irányítása alatt a Resztrukt két tagja, az 1986-ban született, orosz állampolgárságú Andrej Csujenkov és az 1988-as születésű, ukrán állampolgárságú Jurij Ionov szervezte.

Az FSZB szerint Csujenkov jelenleg az Uragan "nacionalista zászlóalj" tagjaként részt vesz az ukrajnai harci cselekményekben, Ionov pedig az Azov "nacionalista zászlóalj" katonája és az alakulat alapítója, Andrij Bileckij közeli munkatársa.

16:39
Benyújtották a fellebbezést az Oroszországban börtönre ítélt amerikai kosárlabdázó érdekében

Brittney Griner amerikai kosárlabdázó ügyvédei benyújtották a fellebbezési kérelmet az orosz bíróság ítélete ellen, amely kábítószer-csempészet miatt 9 év börtönt rótt ki a sportolóra.

Az amerikai kormányzat továbbra is fogolycsere keretében próbálja elérni szabadon engedését, a tárgyalások zajlanak.

A kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok játékosra augusztus 4-én egy Moszkvához közeli bíróság mondta ki az ítéletet.

Griner jogászai a The New York Times című lap beszámolója szerint azt közölték, hogy a fellebbezés elbírálása akár 3 hónapot is igénybe vehet, miközben orosz hivatalos források azt mondták, hogy minden jogi utat ki kell meríteni, és csak azután kerülhet szóba a tárgyalás egy lehetséges fogolycseréről.

Ezzel ellentétesen nyilatkozott a hétvégén Alekszander Darcsijev, az orosz külügyminisztérium Észak-Amerikáért felelős osztályának vezetője, aki - szintén a The New York Times szerint - azt mondta, hogy "politikai tárgyalások zajlanak az Egyesült Államokkal, amelynek része az Egyesült Államok által fogva tartott oroszok ügye, akiknek elengedését várja Oroszország Brittney Griner szabadsága fejében".

14:45
Oroszország intenzíven bombázza a csernyihivi régiót

Vjacseszlav Csaus, a Csernyihivi terület kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők Novhorod-Siverszki közelében lévő településeket lőttek. Közben az Állami Sürgősségi Szolgálat azt jelentette, hogy egy hét alatt 1281 robbanószerkezetet találtak a régióban.

14:26
Szétlőtték az ukránok az orosz zsoldosok popasznai főhadiszállását - videó

A keleti luhanszki megye kormányzója, Serhij Haidai a Telegramon megerősítette, hogy az ukrán erők megsemmisítették a Wagner-csoport tagjainak popasznai katonai bázisát.

Haidai azt is mondta, hogy az ukránok egy orosz újságíró Telegramon közzétett fotója alapján tudták beazonosítani a helyet. Az ukrán belügyminisztérium egyik tanácsadója, Anton Gerascsenko a Twitteren közvetítette a csapást , hozzátéve, hogy azt az Egyesült Államok által szállított Himars rakétavetőkkel hajtották végre.

14:00
Hideg tél elé néz Kijev a gázhiány miatt, terrortámadásoktól tart a polgármester

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere kijelentette, hogy nem akarja azzal áltatni a lakosokat, hogy "minden rendben lesz", mert ugyan a fővárosban élők számára lesz gáz, és nem fog drágulni, de a lakosoknak fel kell készülniük "különböző forgatókönyvekre".

Mint mondta: nem zárják ki, hogy lehetnek terrorcselekmények, támadások a benzinkutak ellen.

Arra kérte a Kijevben élő ukránokat, hogy készítsenek otthon meleg takarókat és ruhákat, és készüljenek fel arra, hogy a hőmérséklet a szokásosnál alacsonyabb, 18-19 Celsius-fok körüli lesz.

13:29
Húszezer orosz katona rekedhet Herszonban utánpótlás nélkül

Oroszország taktikusan visszavonja csapatait, hogy elkerülje az ukrán ellentámadást az ország déli részén - állítják ukrán tisztviselők.

A jelentések szerint azonban ez mintegy 20 000 katonát hagyhat elszigetelve a Dnyipro folyó nyugati oldalán, a herszoni régióban, távol az elöljáróiktól és a kulcsfontosságú utánpótlási vonalaktól.

13:05
Öten sérültek meg Harkov bombázása után

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, orosz tüzérségi támadás érte a hajnali órákban Harkovot, a legfrissebb adatok alapján a támadásban öten sérültek meg, közülük ketten súlyosan. A helyszíneken tovább dolgoznak a mentők – jelentette Oleg Szinyehubov kormányzó.

12:38
Térképen a kelet-ukrajnai orosz offenzíva

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette legújabb térképét, amely az orosz támadásokat és a csapatok ukrajnai tartózkodási helyeit mutatja. A térkép azt is mutatja, hogy az orosz erők a kelet-donbászi és északkelet-harkivi régiókban nyomulnak előre.

A térkép azt is jelzi, hogy az ukrán csapatok ellentámadásokat indítanak az ország déli részén, hogy visszaszerezzék az oroszok által a háború korábbi szakaszában elfoglalt területeket.

12:14
Újabb orosz helikoptert lőttek le az ukránok

Az ukrán légierő augusztus 15-én jelentette, hogy kora reggel megsemmisített egy Ka-52-es "Alligátor" helikoptert Donyecki területen. Ez a harmadik Ka-52-es helikopter, amelyet Ukrajna az elmúlt három napban lelőtt.

11:48
Kamikaze drónnal lőttek ki egy rádiótornyot az orosz belgorodi régióban – videó
11:19
Az ukránok ismét lőtték az Antonivszkij hídat

Az ukrán csapatok folyamatosan lövik a Herszonhoz közeli Antonivszkij közúti hidat, hogy mindhárom közúti híd használhatatlan maradjon, elvágva ezzel az orosz csapatokat az utánpótlástól.

11:07
Fokozza a nyomást az orosz tüzérség

Több megyében volt intenzív az orosz tüzérségi támadás, a helyszíni jelentések szerint Donyeck, Harkiv, Szumi és Mikolajiv megyéket lőtték.

Mykolajivban az orosz csapások egy iskolát és egy szállodát is megrongáltak – jelentette Olekszandr Sienkevics polgármester.

10:26
Akna robbant egy odesszai strandon a fürdőzők közelében – videó
10:04
Harkovot bombázták az oroszok, egy gyárat ért találat

Az oroszok a hajnali órákban lőttek ki több rakétát a városra és eltaláltak egy gyárat. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

09:43
Újabb hat ukrán gabonahajó indulhat el

A jelentések szerint két hajó, az MV Kafkam Etler és az MV Zelek Star már átesett a Márvány-tengeren végzett ellenőrzésen, és mehetnek az odesszai Csornomorszkba rakodásra.

A fennmaradó négy hajó - MV Great Arsenal, MV Zumrut Ana, MV Ocean S, MV Kubrosliy - ellenőrzését keddre tervezik. Ha az ellenőrzés sikeres lesz, a hajók az ukrán médiajelentések szerint szintén Csornomorszkba indulhatnak.

A szállítmányok részei annak a megállapodásnak, amelyet az ENSZ és Törökország júliusban kötött Kijevvel és Moszkvával a fekete-tengeri gabonaszállítások feloldása érdekében.

09:27
Heves harcok az ukrán keleti fronton, Avdivka és Pisky települések a fókuszban

Az ukrán erők heves orosz ágyúzásról és több város elleni előrenyomulási kísérletről számoltak be a közel hat hónapja tartó háború egyik fő fókuszpontjává vált Donyeck keleti régiójában, de közölték, hogy a támadások nagy részét visszaverték.

Az ukrán katonai parancsnokság vasárnap közölte, hogy az orosz katonák továbbra is sikertelenül támadták az ukrán állásokat Avdivka közelében, amely 2014 óta az ukrán erők egyik előőrsévé vált Donyeck közelében.

Az ukrán katonai parancsnokság szerint "heves harcok" folytatódtak Piskyben, egy keleti faluban, amelyről Oroszország korábban azt mondta, hogy teljes ellenőrzése alatt tartja.

09:13
Szlovákia tagadja, hogy MiG-29-eseket adna át Ukrajnának

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerint a repülőgépek augusztus végéig Szlovákiában maradnak. Korábban a média arról számolt be, hogy a repülőgépeket már leszállították.

12