Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 173. napjáról.

08:49
Herszon egészségügyi dolgozóit rubelben fizették ki

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága szerint Oroszország meghatalmazottai megkövetelik, hogy a herszni mentőszolgálat dolgozói beleegyező nyilatkozatot írjanak alá, hogy az orosz adminisztráció égisze alatt végzik a munkájukat.

08:32
Ukrán partizánok megrongálták a Melitopol melletti vasúti hidat

Ivan Fedorov melitopoli polgármester arról számolt be, hogy az ukrán partizánok megrongáltak egy vasúti hidat a megszállt Melitopol közelében, „ami azt jelenti, hogy nem érkeznek orosz szerelvények a Krímből". Fedorov szerint az orosz erők két napja nem tudták megjavítani a hidat, és hiába fokozták a keresést, nem találták a partizánok egyik tagját sem.

08:11
Oroszország négy határ menti községet bombázott Szumi megyében

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők az elmúlt 24 órában 11 alkalommal támadták meg Junakivszka, Kotinszka, Bilopilszka és Eszmanszka községeket.

07:45
Keleti harcok a déli Herszon védelmében

Oroszországnak az elmúlt héten valószínűleg az volt a prioritása, hogy átirányítsa az egységeket, hogy megerősítsék a dél-ukrajnai hadjáratot – közölte a brit katonai hírszerzés. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország a jelek szerint fokozza a támadásokat a keleti donbászi fronton is, ami valószínűleg annak biztosítására tesz kísérletet, hogy Ukrajna ne tudja délen összpontosítani erőit Herszon ellen.

07:22
Az orosz erők átvették az irányítást Udy felett

Legfrissebb katonai tájékoztatójában Oroszország azt állítja, hogy átvette az irányítást Udy felett. A kelet-harkovi régióban található falut az orosz erők heves ágyúzással támadták.

07:09
Több mint 15 ezer ukrajnai menekülő érkezett tegnap Magyarországra

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7501, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7835 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 378 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 97 ember, köztük 25 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:24
Zelenszkij: Aki hallgat, bűnrészes

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra intette az orosz állampolgárokat, hogy ne legyenek bűnrészesek azzal, hogy hallgatásukkal támogatják az Ukrajna elleni háborút. „Az emberek hallgatása megközelíti a cinkosság szintjét. És a gonosz elleni valódi harc elutasítása segítségnyújtássá válik. Ezért, ha van orosz állampolgárságod, és hallgatsz, az azt jelenti, hogy nem harcolsz a háború ellen, hanem azt, hogy támogatod" – mondta legutóbbi beszédében az ukrán elnök.

05:49
42 ország kéri a katonák kivonását

Összesen 42 ország – köztük az Egyesült Államok, Japán és az Egyesült Királyság, valamint az EU – felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit a zaporizzsjai atomerőműből a helyszín védelme érdekében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris katasztrófára figyelmeztetett, ha a harcok nem állnak le.

05:15
Elindult az első ENSZ-hajó

Elhagyta az ukrán kikötőt az első ENSZ-hajó, amely ukrán gabonát szállít Afrikába. Az MV Brave Commander 23 000 tonna búzával a rakterében indult útnak Etiópiába - mondta Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere. Ez lesz az első élelmiszersegély-szállítmány azóta, hogy Kijev és Moszkva a múlt hónapban megállapodást kötött az ENSZ és Törökország közreműködésével a fekete-tengeri gabonaszállítások blokkolásának feloldásáról.

04:52
Bővítik az orosz-észak-koreai kapcsolatokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország és Észak-Korea kibővíti kétoldalú kapcsolatait – közölte hétfőn a phenjani állami média. Putyin azt írta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, hogy a két ország „közös erőfeszítésekkel bővíti átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatait".

Putyin Észak-Korea felszabadításának napjára írt levelében kijelentette, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése mindkét ország érdekét szolgálná, és hozzájárulna a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez - közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség. .

04:19
Oroszország saját illúziói fogságában van

Ukrajna mindig is békére vágyott és vágyik, és számos tárgyalási formátumban sokszor felajánlotta az orosz vezetésnek, hogy fejezze be a háborút és szabadítsa fel Ukrajna földjét a megszállás alól. De Oroszország még mindig hisz a terrorban, továbbra is propaganda-illúzióinak szorításában van, és továbbra is reméli, hogy a zsarolás különféle formáival elérhet valamit. Nem fog. - jelentette ki éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

04:16
Újabb szankciók készülnek Oroszország ellen

"Dolgozunk az Oroszország elleni új szankciókon, és azon, hogy ösztönözzük a terrorista állam polgárait, hogy érezzék felelősségüket a történtekért" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen területeket érintenek majd az új szankciók, de üdvözölte, hogy egyre több ország csatlakozik az orosz állampolgárok európai vízumkorlátozásához.

04:09
Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22