Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 174. napjáról.

18:55
Enerhodart lőtte az ukrán hadsereg a város Moszkva-barát vezetése szerint

Tüzérségi tűz alá vette az ukrán hadsereg a Zaporizzsja megyei Enerhodar város lakónegyedeit - közölte kedden a Moszkva-barát városvezetés sajtószolgálata.

A közlés szerint a támadás célja ellencsapás kiprovokálása lehetett a Dnyeper túlpartján fekvő Nikopolra és Marganecre, ahová amerikai, brit, lengyel és litván televíziós forgatócsoportok érkeztek. Enerhodarban működik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb ilyen létesítmény Európában.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője hétfő éjjel arra figyelmeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nagyszabású provokációkra készül a zaporizzsjai atomerőmű közelében. Mint mondta, ennek végrehajtására Nikopol városba egy ezerfős ukrán sugár-, vegy- és biológiai védelmi alegység érkezett.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők olyan francia gyártmányú, EMP F2 típusú harckocsiaknát használnak, amelyet a telepítés után nem lehet hatástalanítani, ami sérti a genfi egyezmény vonatkozó, 1980-ban aláírt második jegyzőkönyvének rendelkezéseit. Közölte, hogy ilyenből az orosz katonák több mint félszázat találtak vasárnap a donyecki régióban lévő Artemivszk közelében elhagyott ukrán állásokban.

Konasenkov szerint ezt megelőzően Artemivszknál az ukrán 72. gépesített lövészdandár állásaira mért csapások következtében több mint ötven katona halt meg, és hat haditechnikai eszköz megsemmisült. A szóvivő szerint az orosz légierő nagy pontosságú fegyverekkel "megsemmisítette" az ukrán fegyveres erők 46. légi mozgékonysági dandárja 3. zászlóaljának több mint húsz katonáját, további harmincat pedig megsebesített Herszon megyében.

Tájékoztatása szerint az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok hét vezetési pontra, 182 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy légvédelmi felderítő és célzó radarállomásra, valamint egy lőszer- és egy üzemanyagraktárra mértek csapást. Az ütegelhárító művelet során két ukrán Grad-, három Gjacint-B és öt D-30-as szakasz semmisült meg, az orosz légvédelem pedig lelőtt két ukrán drónt és három rakétasorozatvető-lövedéket.

17:54
Zelenszkij elutasította a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezését

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget.

Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége.

Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet született, amely szerint azok, akik korábban nem teljesítettek katonai szolgálatot, a gyakorlótereken vagy kiképzőközpontokban elvégzett kiképzést követően teljesíthetik kötelezettségüket a fegyveres erőknél.

Az elnök azt is megjegyezte, hogy a tartalékos, katonai szolgálatra be nem hívott állampolgárok védelmi jellegű munkába vonhatók be. A petícióra adott válasz szerint az államnak jogában áll korlátozni az állampolgárok külföldre utazását hadiállapot vagy szükségállapot esetén, megjelölve e korlátozások időtartamát.

Délelőtt Zelenszkij telefonmegbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel elsősorban a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet tekintették át. A nukleáris létesítményt és környékét ukrán híradások szerint orosz csapatok lövik rakéta-sorozatvetőkkel a múlt hét óta, ami az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat szerint fenyegeti a nukleáris biztonságot. Moszkva ezzel szemben az ukrán fegyveres erőket vádolta meg azzal, hogy az orosz ellenőrzés alá került atomerőmű környékét támadják.

16:32
Robbantások Kurszkban

Felrobbantottak egy vonatsínt az oroszországi Kurszkban. A vonalon csak tehervonatok közlekedtek.

16:09
Sojgu: A "különleges hadművelet" az egypólusú világ végét jelenti

Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.

"A többpólusúság valósággá vált. Ennek a világnak a sarkai már világosan kirajzolódnak" - mondta.
Sojgu szerint a fő különbség e pólusok között az, hogy amíg egyesek tiszteletben tartják a szuverén államok érdekeit, és figyelembe veszik az országok és népek kulturális és történelmi sajátosságait, addig mások figyelmen kívül hagyják őket. Értékelése szerint a globális biztonsági rendszer radikális változáson megy keresztül, az Egyesült Államok és szövetségesei feltétlen dominanciája már a múlté.

A tárcavezető azt hangoztatta, hogy a NATO "ledobta álarcát" , többé nem leplezi agresszív jellegét, mert a szövetség stratégiai tervezési dokumentumai rögzítik a globális dominanciára szóló igényt, a blokk érdekszférájába vonva Afrikát, a Közel-Keletet és az ázsiai-csendes-óceáni térséget.
A Nyugat Sojgu szerint arra törekszik, hogy a nemzetközi kapcsolatok kialakult rendszerét egy úgynevezett "szabályokon alapuló világrenddel" váltsa fel.
"A logika egyszerű és ultimátumszerű. Akit a szövetség úgynevezett demokratikus partnernek jelöl, az vagy elveszíti szuverenitását, és a történelem állítólagos helyes oldalára áll, vagy az úgynevezett autoriter rezsimek kategóriájába kerül, amelyekkel szemben a befolyásolás minden eszköze alkalmazható, egészen az erőszakos nyomásgyakorlásig" - mondta.

"Az európai biztonsági helyzet rosszabbá vált, mint amilyen a hidegháború csúcspontján volt. A szövetség katonai tevékenysége maximálisan agresszív, oroszellenes irányultságot öltött. Jelentős amerikai erőket telepítettek a kontinensre, a koalíciós csapatok száma Kelet- és Közép-Európában a sokszorosára nőtt" - hangoztatta.

Rámutatott, hogy a NATO már a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háború előtt megkezdte keleti szárnyának megerősítését. Szerinte ez a folyamat megpecsételi a hidegháború idején Európában létrehozott bizalmi és fegyverzetellenőrzési mechanizmusok leépülését, amelyek meghonosítását egyébként korábban szakértők az ázsiai-csendes-óceáni térségben is javasolták.

15:29
Putyin megszólalt Ukrajna sorsáról

A Nyugat megingatta az európai biztonság rendszerét, és ágyútölteléknek használja Ukrajnát - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia részvevőihez intézett keddi beszédében.

A teljes hírt itt olvashatja.

14:46
Rakétatámadás Zsitomirban

Több robbanást jelentettek a fehérorosz határ mellett fekvő, ukrán fennhatóság alatt álló Zsitomir régióból. Feltehetően ez Oroszország válasza a krími támadásra, ami mögött nagy valószínűséggel Ukrajna áll, de még hivatalosan nem ismerték el.

14:16
Ukrajna augusztus 24-én számít nagyobb orosz támadásra

Augusztus 24. az ukrán Függetlenség Napja. Jurij Ihnat, a légierő parancsnokságának szóvivője szerint a hírszerzésük azt mutatja, hogy Oroszország katonai kapacitást épít ki Fehéroroszország területén, és ez az augusztus 24-i támadásokra való felkészülés lehet.

13:48
Újabb robbanás a Krímben, légi támaszpontot érhetett dróntámadás

Fekete füstfelhők voltak láthatók a katonai légi támaszpont felett a Krím-félszigeten, Szimferopol régióban, Gvardeiskoye faluban – jelentették a helyi lakosok a Kommerszantnak. A polgárok szerint korábban több robbanás is hallatszott a katonai létesítmény területén.

A Kommerszant forrása szerint ellenőrzik, hogy dróntámadás érhette-e a bázis lőszerraktárát. A krími illetékesek egyelőre nem kommentálták a helyzetet.

13:25
A donyecki régiót támadták az oroszok

Egy civil meghalt, ketten megsebesültek, amikor az oroszok csapást mértek Kosztyantyinivka városra – jelentette be Pavlo Kirilenko kormányzó.

12:54
Öt gabonahajó hagyta el ma Ukrajnát

Ezek között a Brave Commander nevű hajó kifutott a dél-ukrajnai Pivdennyi ukrán kikötőből, hogy az orosz invázió óta az első, Afrikába irányuló humanitárius élelmiszersegélyt szállítson.

Az ENSZ által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonnányi ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Pivdennyi kikötőjéből 2022. augusztus 16-ánForrás: MTI/EPA/-

A török védelmi minisztérium szerint összesen öt hajó hagyta el az ukrán kikötőket kukoricát és búzát szállítva.

A hajók közül három Csornomorszkból, kettő pedig a Pivdennyi régióból indult, így 21-re emelkedett azoknak a hajóknak a száma, amelyek elhagyták Ukrajnát, miután az ország megállapodást kötött Oroszországgal a fekete-tengeri kikötők újbóli megnyitásáról.

12:35
Ukrajna áll a krími robbanások mögött

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke a Twitteren azt írta, az ukrán hadsereg precíziós csapást hajtott végre a Krímben.

12:03
24%-kal esett vissza Ukrajna exportja

Az Állami Statisztikai Szolgálat augusztus 15-i jelentése szerint az ukrajnai áruexport 22,7 milliárd dollárt tett ki január óta, ami az előző év azonos időszaka 76%-ának felel meg.

11:50
Melitopolban valószínűleg nem lesz fűtés a télen

Az orosz megszállóknak nem lesz idejük az infrastruktúra kijavítására a tél elejére, így a lakosok fűtés nélkül maradnak a hideg évszakra – figyelmeztetett Ivan Fedorov, az oroszok által megszállt Melitopol polgármestere. Fedorov szerint a város fűtésének 95%-a gázból származik, a gázellátás azonban három hete nem működik a városban.

11:15
Lettország négy helikoptert adott át Ukrajnának

A lett Delfi média arról számolt be, hogy Lettország két Mi-17-es és két Mi-2-es helikoptert küldött az ukrán légierőnek. Lettország már több mint 200 millió euró értékben szállított Ukrajnának fegyvereket, köztük Stinger légvédelmi rakétákat.

10:52
Putyin: Új katonai blokk alakulhat az ázsiai csendes-óceáni térségben

A nyugati országok egy "NATO-szerű rendszer" kiterjesztésére törekszenek az ázsiai csendes-óceáni térségre - jelentette ki ma Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az úgynevezett AUKUS-blokk Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok tagságával jött létre.

Putyin azt is mondta, hogy az Egyesült Államok megpróbálja "elhúzni" az ukrajnai konfliktust, és hogy Nancy Pelosi brit házelnök tajvani látogatása "alaposan megtervezett provokáció" volt.

10:36
Bejelentést tett az orosz védelmi miniszter az atomfegyverek használatáról

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma kijelentette, hogy Oroszországnak nincs szüksége nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában.

A moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián tartott beszédében azt állította, hogy az ukrajnai katonai műveleteket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tervezi, és hogy a NATO "többszörösére" növelte csapaterősítését Kelet- és Közép-Európában - írja a Reuters.

10:14
Harci robotkutyát vethetnek be az oroszok

Az orosz Intellect Machine cég bemutatta az M-81 nevű robotkutya első prototípusát az orosz hadsereg idei kiállításán, amely hétfőn nyílt meg Moszkva mellett. A cég közlése szerint az eszköz katonai és polgári feladatok ellátására is alkalmas – számolt be a vg.hu.

A cég szóvivője a RIA hírügynökségnek elmondta, hogy az M-81 harci helyzetekre is adaptálható, hiszen képes precíziós tüzet vezetni, célpontokat azonosítani, járőrözni, fegyvereket és lőszereket szállítani. 

10:08
Szeptember 11-én lehet a népszavazás Herszonban

Kremlbeli források szerint a Moszkva által kinevezett adminisztráció az ukrán Herszon régióban szeptember 11-én népszavazást tervez. Három másik ukrán régióban – Donyeckben, Luhanszkban és Zaporizzsjában – is terveznek népszavazás. A referendumok célja a területek annektálása és Oroszország új régiójává nyilvánítása.

09:43
Tízezer ukránt képeznek ki a britek városi hadviselésre

A brit hadsereg 10 000 ukrán katonát képez ki lövészetre, harctéri elsősegélynyújtásra és városi hadviselésre. A brit kiképzők célja, hogy az újoncokból heteken belül harcra kész katonák legyenek. Az első kontingens a múlt hónapban érkezett brit földre, és már vissza is küldték őket a kimerült ukrán egységek pótlására. A programba Kanada, Hollandia, Új-Zéland és az északi országok is küldtek kiképzőket.

09:16
Orosz ellenőrzőpontok Melitopolban, ukrán partizánokat keresnek

Az oroszok ellenőrzőpontokat állítottak fel a megszállt Melitopolban, a zaporizzsjai területen, hogy azonosítsák az ukrán partizánokat - mondta Ivan Fedorov melitopoli polgármester.

12