Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 174. napjáról.

09:03
Aknára rohant egy orosz csapatszállító – videó

Két sérült BMP között manőverezett az orosz csapatszállító, amikor aknára futott. Legénysége a jármű tetején utazott, ezért menekülhettek meg.

08:46
Több robbanás a Krímben, evakuálnak egy falut – videó

A helyi média szerint egyszerre két baleset történt: tűz ütött ki egy transzformátor-alállomáson Dzsankojban, és robbanás történt egy lőszerraktárban Májszkoje faluban.

Később Májszkoje település vezetősége megerősítette a lőszerraktár felrobbantásáról szóló jelentéseket, a település lakóit evakuálják.

08:21
ORFK: 15 343-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 6499-en léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

07:40
Külföldi zsoldosok az orosz bíróság előtt

Öt külföldit - három brit, egy svéd és egy horvát állampolgárságú férfit - vádoltak meg az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista bíróságon, hogy zsoldosként az ukránok oldalán harcoltak a háborúban. Az egyik britet, a horvát és a svéd férfit Mariupolban és környékén fogták el. Az orosz sajtó szerint halálbüntetés fenyegeti őket a magát önállónak kikiáltó Donyecki Népköztársaság törvényei értelmében. Mind az öten ártatlannak vallották magukat. A tárgyalás október elején folytatódik.
Júniusban a donyecki hatóságok két britet és egy marokkói állampolgárt ítéltek halálra hatalomátvételi kísérlet és zsoldos tevékenység vádjával.

07:19
Tengerben úszó civilek haltak meg Odesszánál

Három civil meghalt, ketten pedig megsebesültek egy robbanószerkezettől úszás közben a Fekete-tengeren Odessza régióban – közölte a helyi rendőrség. Állítólag az építkezésen dolgozók figyelmen kívül hagyták az akadályokat és a figyelmeztető táblákat a Belhorod-Dnisztrovszkij kerület egyik strandján, és úszni mentek a tengerbe. Három férfi (25, 32 és 53 évesek) meghalt, egy másik férfi és egy nő pedig megsebesült – közölte a rendőrség.

07:04
Oroszország Fehéroroszországban készíti elő az Ukrajna elleni hatalmas rakétatámadást

Folynak az előkészületek egy Ukrajna területe elleni támadásra a következő hetekben a Belaruskiy Hayun nevű fehérorosz Telegram-csatorna szerint, amely hatalmas lőszerbeáramlást figyelt meg Fehéroroszországban.

06:54
Az orosz erők négy támadást indítottak Szumi megye ellen

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők megtámadták Salihinye, Khotin és Znob-Novhorodszke közösségeket. Zsivickij elmondta, hogy 50 robbanást rögzítettek, de áldozatok nem voltak.

06:37
Ellenőrzőpontokat állítottak fel Melitopolban

Az orosz erők mobil ellenőrzőpontokat állítottak fel a megszállt Zaporizzsja megyei Melitopol központjában, hogy megpróbálják azonosítani az ukrán partizánokat – mondta Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere augusztus 15-i televíziós beszédében, írja a Hromadske. Fedorov szerint az orosz erők nyomást gyakorolnak a helyi tanárokra, és azzal fenyegetik a diákok szüleit, hogy megvonják a szülői jogokat, ha nem küldik gyermekeiket iskolába, ami valószínűleg orosz tanterv szerint működik majd.

06:10
Folytatódott Harkov ágyúzása

Ihor Terekhov harkovi polgármester szerint az orosz erők augusztus 16-án hajnali 2 óra 15 perc körül Harkov öt körzetére lőttek. Sevcsenkivszkij, Kijevszkij, Szaltivszkij, Iparnyi és Holodnohorszkij kerületek érintettek. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

05:52
A Vöröskereszt nem juthat a hadifoglyok közelébe

Olekszandr Vlasenko, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (IRCR) szóvivője a Suspilne médiának azt mondta, hogy a szervezet kétszer járt a Donyeck megyei Olenivkában, miután oda ukrán hadifoglyokat vittek. Ezek a látogatások azonban nem feleltek meg az IRCR követelményeinek – túl rövidek voltak, és a Vöröskereszt alkalmazottai nem járhatták be a teljes helyiséget, és nem beszélhettek az ukrán hadifoglyokkal orosz katonák jelenléte nélkül.

Vlasenko szerint a Vöröskereszt jelenleg csak néhány Olenivkában lévő hadifogolyhoz férhet hozzá. Közülük többen megsebesültek a börtöntámadásban. A Vöröskereszt megpróbál hozzáférni a július 29-i támadás során meggyilkolt hadifoglyok holttestéhez.

05:19
Oroszország felvette a kapcsolatot az ENSZ-szel az atomerőmű ügyében

Oroszország és az ENSZ felvette a kapcsolatot, hogy megvitassák az ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben kialakult helyzetet, amely az elmúlt napokban egyre nagyobb aggodalmat keltett. Szergej Sojgu védelmi miniszter telefonon beszélt Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral az erőmű biztonságos működésének feltételeiről - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az ENSZ korábban közölte, hogy rendelkezik a logisztikai és biztonsági kapacitással ahhoz, hogy támogassa a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség látogatását az atomerőműben. Az oroszok korábban azt állították, hogy az ENSZ blokkolta a NAÜ-látogatást. Eközben újabb lövöldözések történtek a nukleáris létesítmény közelében.

04:48
Oroszországba vihették az Azov parancsnokát

Az orosz sajtó arról számolt be, hogy az Azov ezred parancsnokát, Denisz Prokopenkt elfogták és Oroszországba vitték. Az értesülést sem az ukrán kormányhivatalok, sem a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága nem erősítette meg, felesége is csak az orosz sajtóból értesült a fejleményekről.

Az Azov zászlóalj az orosz erőkkel harcolt Mariupolban. A déli kikötőváros acélművénél heteken át hősiesen küzdöttek a sokszoros túlerővel szemben, a harcosokat azonban elfogták az orosz erők, és a város elesett.

04:30
Oroszország a felelős a nukleáris válságért

A Zaporizzsja Atomerőműben bekövetkező bármilyen radioaktív esemény érintheti az Európai Unió országait, Törökországot, Grúziát és a távolabbi régiók országait. Minden kizárólag a szél irányától és sebességétől függ. Ha Oroszország tettei katasztrófát okoznak, a következmények minden korábbit felülmúlhatnak - fogalmazott éjszakai beszédében az ukrán elnök, aki szerint a kérdést már a legmagasabb nemzetközi szinten kezelik. Az ENSZ, és szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint a G7-ek külügyminiszterei is kinyilvánították, hogy Oroszország a felelős ezért a nukleáris válságért.

04:17
Az orosz csapatok feltétel nélküli kivonását követelte az ukrán elnök

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök úgy fogalmazott: Oroszország nem hagyja abba a zsarolást a Zaporizzsja atomerőműben és környékén, az atomerőmű területének provokatív ágyúzása folytatódik. Az üzem fedezékéből a megszállók a közeli településeket ágyúzzák. Az orosz csapatok lőszert és felszerelést rejtenek el közvetlenül az üzem létesítményeiben. De facto az üzemet aláaknázták.

Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy Oroszország elutasítja az Európai Unió országai és további 15 ország – összesen 42 – biztonsági követeléseit, amelyek felszólították Oroszországot, hogy vonja ki erőit az erőműből - mondta Volodimir Zelenszkij, aki szerint új, szigorú szankciókat kell hozni a Roszatommal és a teljes orosz nukleáris iparral szemben, miközben minden orosz csapatot azonnal ki kell vonni az üzemből és a szomszédos területekről, minden feltétel nélkül!

04:01
Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22