Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 175. napjáról.

04:38
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

00:57
Orosz lőszerraktárat semmisítettek meg az ukránok

Az ukrán erők 29 orosz katonát öltek meg, valamint öt páncélozott katonai járművet semmisítettek meg egy lőszerraktár elleni támadásban Dél-Ukrajnában - állítja az ukrán Dél Hadműveleti Parancsnokság.

23:35
Legalább hat ember meghalt a szerda esti kharkivi bombázásban - videó

Orosz rakétatámadás érte szerda éjjel Kharkivot. Legalább hat ember meghalt és tizenhatan megsebesültek - mondta Oleh Szinehubov, regionális kormányzó.

22:31
Robbanások rázták meg Kirilivkát

Oroszország katonai felszereléseket vont ki a megszállt Melitopolból az Azovi-tenger melletti városba, tartva az ukrán erők csapásától - mondta Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

20:41
Ukrajna szerint az oroszok kivonják katonai repülőiket a Krím-félszigetről

Oroszország a közelmúltbeli támadások után kivonja a katonai repülőgépeket a Krím-félszigeten található légibázisairól.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint 24 katonai repülőgépet és 14 helikoptert szállítottak át a krími repülőterekről máshová - írja a Kyiv Independent.

19:16
Ukrajna azt állítja eddig egyetlen HIMARS rakétarendszert sem vesztettek

Ukrajna nem vesztette el az USA által kapott HIMARS rakétarendszerek egyikét sem - közölte az ukrán védelmi miniszter.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta Ukrajna legalább 20 darabot kapott az amerikai gyártmányú egységekből, amiket főleg az orosz lőszerraktárak, parancsnoki állások és légvédelmi egységek támadására használt.

Korábban Oroszország többször is azt állította, hogy a rakétarendszerek egy részét már megsemmisítette - írja a The Guardian.

18:00
Kína is részt vesz a nagyszabású orosz Vosztok hadgyakorlaton

Kína is részt vesz a nagyszabású orosz Vosztok(Kelet)-2022 hadgyakorlaton - jelentette be szerdán a pekingi védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint kínai kontingens is lesz az augusztus 30. és szeptember 5. között tartandó manőveren, amelyen orosz csapatok mellett egyebek között indiai, fehérorosz, mongol és tádzsik katonák is részt vesznek.

Peking ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kínai részvételnek a hadgyakorlaton nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez, az sokkal inkább egy évek óta hatályos kétoldalú megállapodás részét képezi.  

"A cél a gyakorlati és baráti együttműködés elmélyítése a résztvevő országok hadseregeivel, javítva a stratégiai összehangolást és erősítve a különböző biztonsági fenyegetések elleni készültséget" - olvasható a tárca állásfoglalásában.

Legutóbb 2018-ban tartottak Vosztok hadgyakorlatot, amelyen Kína akkor első alkalommal képviseltette magát.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hivatali ideje alatt szorosabbá vált Peking és Moszkva viszonya. Röviddel az Ukrajna elleni orosz háború megindítása előtt Moszkva és Peking minden korábbinál szorosabb partnerséget jelentett be.

17:23
Ukrán veszteségekről, dezertálásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Ismét jelentős ukrán veszteségekről és dezertálásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Igor Konasenkov közölte: az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek el emberben és haditechnikában az elmúlt napon, aminek hatására sok katona dezertált Szoledarnál és Marjinkánál.

A tábornok mások mellett kilenc vezetési pont, valamint számos fegyver- és üzemanyagraktár elpusztításáról számolt be. Közölte: egy lőszerraktárára mért precíziós csapással több mint háromezer 122 milliméteres tüzérségi lövedéket semmisítettek meg.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1747 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4334 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 799 rakétasorozatvetőt, 3310 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4922 speciális katonai járművet veszíttettek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy a Krímben felszámolta a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami nemzetközi terrorszervezet hatfős, állítása szerint Ukrajnából irányított sejtjének tevékenységét Dzsankoj és Jalta városban.

A tájékoztatás szerint a letartóztatott gyanúsítottak terrorista ideológiát terjesztettek és oroszországi muszlimokat toboroztak.

A közlemény az akciót nem hozta összefüggésbe a Dzsankoji járásban található egyik orosz lőszerraktár keddi felrobbantásával.

A katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

16:42
Ukrán elnöki tanácsadó: A krími hidat meg kell semmisíteni

Az Oroszország szárazföldi részét a Krím félszigettel összekötő hidat meg kell semmisíteni mint legitim katonai célpontot - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán szemlézett.

A hidat Oroszország építette, miután 2014-ben önkényesen bekebelezte az Ukrajnához tartozó félszigetet.  

"Az egy illegális építmény, és a fő útvonala az orosz hadsereg ellátásának a Krímben. Az ilyen létesítményeket meg kell semmisíteni" - szögezte le Podoljak.

A tisztségviselő előrejelzése szerint a következő két-három hónapban "újabb eseményekre", például robbantásokra lehet számítani a félszigeten. Emellett kiemelte, hogy Ukrajnának további rakéta-sorozatvető rendszerekre van szüksége.

 

Megjegyezte, hogy az ukrán ellentámadás egészen másképp működik, mint az orosz.  

"Úgy tűnik, Oroszország mindenkit megtanított arra, hogy az ellentámadáshoz hatalmas mennyiségű élőerő kell, mint egy óriási ököl, és csak egy irányba kell haladni. Mi viszont nem alkalmazzuk a múlt század '60-70-es éveinek taktikáját" - fogalmazott Podoljak.

Az ukrán védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal folytatott telefonmegbeszélést, amelyet követően Olekszij Reznyikov a Twitteren közölte, hamarosan újabb katonai segítséget kap Ukrajna az Egyesült Államoktól.

16:11
Ukrajna szerint 12 orosz katona halt meg a Nova Kakhovka városban

Legalább 12 orosz katona meghalt az orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kakhovka város egyik támaszpontjára mért csapásban - közölte az ukrán hadsereg.

Az ukrán határőrség álltal a támadás utáni állapotokat bemutató a Telegramra feltöltött felvételeken számos kiégett teherautó, összedőlt épületek és rengeteg törmelék látható - írja a The Guardian.

15:46
Kinevezték az orosz fekete-tengeri flotta új parancsnokát

Valószínűleg új parancsnokot neveztek ki a Krím-félszigeten állomásozó orosz fekete-tengeri flotta élére, méghozzá Viktor Szokolovot - írja a Sky News.

A kinevezésre a Krímben lévő orosz katonai bázisokon kedden és a múlt héten történt robbantásokat követően került sor.

Az előző parancsnokot, Igor Oszipovot minden bizonnyal leváltották, de nyílvánosan még nem került megerősítésre a menesztése és az új parancsnok kinevezése orosz részről.

14:37
Kínai csapatok utaznak Oroszországba

Kínai csapatok utaznak Oroszországba, hogy részt vegyenek egy közös hadgyakorlaton

- közölte szerdán a kínai védelmi minisztérium.

India, Fehéroroszország és Tádzsikisztán is részt vesz majd az eseményen.

Kína részvétele "nincs összefüggésben a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzettel" - áll a minisztérium közleményében.

Hozzátették, hogy a gyakorlat egy kétoldalú együttműködési megállapodás része.

14:13
Elfogták a robbanásokért felelős csoport tagjait

Az Oroszországhoz csatolt Krím legfőbb tisztviselője azt mondta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) letartóztatta egy hatfős terrorista sejt tagjait, egy nappal azután, hogy robbanások rengették meg Oroszország egyik ottani katonai bázisát.

13:56
Zsoldosokat toboroz Oroszország

Oroszország Közép-Ázsiából próbál zsoldosokat toborozni. Oroszország toborzási kampányt folytat, amely Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán állampolgárait célozza meg az ukrán katonai hírszerzés szerint.

A védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága azt is közölte, hogy Csecsenföldön nő az elégedetlenség, mert a helyieket büntetőjogi felelősségre vonás és kínzás veszélye mellett arra kényszerítik, hogy csatlakozzanak az Ukrajnában állomásozó orosz csapatokhoz.

13:37
Elrabolták Herszon polgármesterét

Otthonából rabolták el Herszon polgármesterét augusztus 16-án orosz megszállók - közölte Jurij Szobolevszkij, a területi törvényhozás egyik helyettes szóvivője.

Vélhetően azért rabolták el, mert nem volt hajlandó együttműködni az oroszokkal

- mondta a szóvivő.

13:04
Robbanások Melitopolban

Robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Melitopol központjában.

A robbanások állítólag egy orosz parancsnoki központ közelében történtek, az áldozatok számát még nem tudni - mondta Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

12:19
Aknára hajtott egy teherautó

Egy, az orosz megszállókhoz tartozó Kamaz teherautó felrobbant a Kurszki régióban, állítólag azért, mert áthajtott egy páncéltörő aknán.

Egy ember meghalt, két másik pedig kórházba került.

11:52
Képek a lebombázott egyetemről
11:17
Krími robbanások

A brit hírszerzés szerint Oroszország valószínűleg egyre inkább aggódik a krími robbanások miatt. Oroszország és Ukrajna elismeri, hogy augusztus 16-án az oroszok által megszállt Krímben, Dzsankoj közelében felrobbant egy lőszerraktár - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

A robbanások okát és a károkat még nem tisztázták.

A stratégiai fontosságú közúti és vasúti csomópont fontos szerepet játszik a dél-ukrajnai orosz csapatok ellátásában

- közölte a minisztérium.

10:37
Ukrajna káoszt akar teremteni

Ukrajna ellentámadást folytat, amelynek célja, hogy káoszt teremtsen az orosz vonalak között azáltal, hogy mélyen a megszállt területek belsejében mér csapást a megszállók utánpótlási vonalaira - közölte az elnök egyik kulcsfontosságú tanácsadója.

Mykhailo Podoljak a Guardiannek elmondta, hogy

a következő két-három hónapban további támadásokra kerülhet sor, hasonlóan a keddi eseményekhez, amelyek egy krími vasúti csomópontot és egy légibázist értek, valamint a múlt heti orosz harci gépekre mért csapáshoz.

12