Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 176. napjáról.

04:29
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:28
Kiderült, mit titkoltak az amerikaiak

Az Egyesült Államok engedélyezte Kijevnek, hogy amerikai fegyvereket használjon a Krím elleni támadásokhoz. Ezt augusztus 17-én jelentette be a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője - írja a Politico. A lap szerint az Egyesült Államok Ukrajna részének tekinti a Krímet.

20:18
Lángol egy lőszerraktár Oroszországban

Kigyulladt egy lőszerraktár Timonovo falu közelében – közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója augusztus 18-án. Az eddigi adatok szerint nincsenek halálos áldozatok. Oroszország szerint szabotázs történt - írja az IZ.

20:06
Elképesztő dolgokat mondott az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben Recep Tayyip Erdogan török államfővel, megvitatták a védelmi együttműködést, az Oroszországi Föderáció "nukleáris zsarolását" és az ukrajnai gabonaexport kérdéseit - jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség az ukrán elnök honlapján kiadott közleményre hivatkozva. A két elnök a közlemény szerint pozitívan értékelte a gabonaexport-kezdeményezés végrehajtását. Zelenszkij kiemelte Törökország és személyesen Erdogan vezető szerepét abban, hogy ez a kezdeményezés elindult és megvalósul. Megjegyezte, hogy ez segít leküzdeni a globális élelmiszerválságot. A vezetők megvitatták a kezdeményezés javításának, a megvalósításához szükséges biztonság erősítésének és az export mennyiségi növelésének lehetőségeit. A megbeszélésen szóba került, hogy Ukrajna szerint az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok mostanáig csaknem félmillió tonna gabonát tulajdonítottak el. Az államfők egyetértettek abban, hogy a lopott árukkal folytatott kereskedés elfogadhatatlan. A megbeszélésen megvitatták a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzetet, valamint az Oroszországi Föderáció - ukrán szóhasználat szerinti - nukleáris zsarolását. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz "nukleáris zsarolás" a zaporizzsjai atomerőműben az egyik legnagyobb kockázat, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja teremtett és az országoknak kemény és következetes választ kell adniuk bármilyen, a nukleáris biztonságot fenyegető lépésre, hogy időben megállítsák azt. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak azonnal ki kell vonnia csapatait az atomerőmű területéről.Az államfők emellett érintették a védelmi együttműködés kérdését és megvitatták a lehetőségeket ezen a területen. Erről azonban az ukrán fél részleteket nem hozott nyilvánosságra.

19:24
Zelenszkij újra tárgyal

A gabonaexportról, az orosz fogságban lévő ukrán katonákról és az orosz "nukleáris zsarolásról" tárgyalt az ukrán elnök António Guterres ENSZ-főtitkárral csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben. 

Megbeszéltük a fejlesztés lehetséges irányait, az ukránok illegális és kényszerkitoloncolásának kérdéskörét, katonáink és orvosaink fogságból való kiszabadítását- idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség Volodimir Zelenszkij Facebook-bejegyzéséből.
Különös figyelmet fordítottunk a zaporizzsjai atomerőműben folyó orosz nukleáris zsarolás témájára. Az agresszor szándékos terrorjának globális katasztrofális következményei lehetnek, ezért az ENSZ-nek biztosítania kell e stratégiai létesítmény biztonságát, demilitarizálását és az orosz csapatok felügyelete alóli teljes felszabadítását- hangsúlyozta Zelenszkij a Telegram alkalmazáson közzétett tájékoztatásában. Kora délután Recep Tayyip Erdogan török elnök is megérkezett Lvivbe. A tervek szerint még csütörtökön az ukrán és a török elnök, valamint az ENSZ-főtitkár háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tart.

17:37
Oroszország felkészült a NATO elleni háborúra

Moszkvának a NATO elleni háború nem áll érdekében, azonban atomhatalomként a legmegfelelőbb döntést kell meghoznia - mondta Ivan Nechaev , az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese. Oroszország fegyveres erői modern és nagy pontosságú fegyverekkel vannak felszerelve, amelyekkel el tudja érni Ukrajnában azokat a célokat, amelyeket az orosz elnök kitűzött. A diplomata megjegyezte, hogy Oroszország nem tervezi atomfegyver bevetését, és minden ezzel ellentétes híresztelés valótlan. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is hangsúlyozta, hogy Moszkva nem akar atomfegyvert használni, a fő cél az elrettentés.

16:41
Elárulták az oroszok, mikor vetnének be atomfegyvert

Ivan Necsajev, az orosz Külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatóhelyettese közölte, hogy országa katonai doktrínája szerint melyek azok a szituációk, amikor atomfegyvert vethetnek be.

Mint elmondta, a nukleáris válaszlépés „csak tömegpusztító fegyverek bevetésével történő agresszióra adott reakcióként megengedett, vagy amikor az állam veszélyben van". Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok „tudatában vannak az agresszív oroszellenes retorika következményeinek",amelyben a nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatban félelmet keltenek.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nevezte hazugságnak a híreket, melyek szerint Moszkva nukleáris és vegyi fegyverek bevetését tervezné Ukrajnában. Hangsúlyozta: Oroszországnak nincs szüksége ilyen eszközökre.

16:12
Mutatjuk az ukrán veszteségeket

Mintegy hatszáz fős ukrán veszteségről számolt be szokásos napi tájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön, Moszkvában.

Igor Konasenkov altábornagy állítása szerint a meggyilkolt katonák közül kilencven külföldi volt. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1757 drónt, 366 föld-levegő rakétarendszert, 4340 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 800 rakéta-sorozatvetőt, 3312 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4938 különleges katonai járművet veszítettek.

14:56
Egy ember meghalt a Mikolajivot ért támadásban

Egy orosz támadásban egy ember meghalt, ketten megsérültek Mikolajivban – mondta Olekszandr Szjenkevics, a város polgármestere.

14:09
Újabb orosz csapás Harkovban

Ma kora reggel ismét orosz találatok érték Harkovot. A támadásban egy ember meghalt, 18-an pedig megsérültek. A várost tegnap este is rakétacsapás érte, akkor hét ember halt meg.

13:22
Oroszország figyelmeztet: leállítják az erőművet, ha Ukrajna nem hagyja abba a bombázását

Oroszország arra figyelmeztetett, hogy leállítja a Zaporizzsja atomerőművet, ha Ukrajna továbbra is folytatja a létesítmény ágyúzását.

Az orosz radioaktív, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője azt mondta, a csapások során megsérültek az épület tartalék támasztórendszerei.

Baleset esetén radioaktív anyagok lepnék el Lengyelországot, Németországot és Szlovéniát

– tette hozzá Igor Kirillov.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja az üzem elleni támadosokkal, mindkét fél tagadja a vádakat.

12:30
55 diplomáciai képviselet folytatta a munkáját Kijevben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóbeszédében kiemelte a nagyköveti szolgálatok fenntartásának fontosságát a háború alatt, és elmondta, hogy már 55 nagykövetség folytatta munkáját. Zelenszkij augusztus 17-én Belgium, Spanyolország, Kirgizisztán és Románia új ukrajnai nagyköveteinek megbízóleveleit vette át.

11:50
Oroszország: Nincsenek nehézfegyvereink az atomerőműben, Ukrajna katasztrófát készül előidézni

Oroszország tagadta, hogy erői nehézfegyvereket telepítettek volna a Zaporizzsja atomerőműbe, és azzal vádolta Ukrajnát, hogy az ENSZ-térségi látogatása előtt provokációra készül, amelynek során Moszkvát fogja megvádolni a katasztrófa előidézésével – közölte a védelmi minisztérium.

„Az orosz csapatoknak nincs nehézfegyverük sem az állomás területén, sem a környező területeken. Csak őregységek vannak” – írják a közleményben.

Forrás: AFP/Andrey Borodulin
11:00
176 rakétát lőttek szerdán a Szumi régióra

Augusztus 17-én az orosz erők 176 lövést adtak le Szumi megyére. A kormányzó, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők 15 támadást hajtottak végre a térségben. Áldozatokról nem beszélt, de az orosz lövöldözések egy iskolát, egy kulturális központot és több lakóházat is megrongáltak Esman községben.

10:00
Óriási orosz exportbevétellel számolnak

Oroszország az energiaexportból származó bevételek 38%-os növekedését tervezi idén a megnövekedett olajexport és a gázárak emelkedése miatt. Oroszország energiaexportból származó bevétele az előrejelzések szerint idén eléri a 337,5 milliárd dollárt.

09:10
Kanadai segítség a fűtéshez

Kanada 450 millió kanadai dollár (348 millió amerikai dollár) hitelt folyósított Ukrajnának fűtési üzemanyag vásárlására a tél előtt – jelentette be Chrystia Freeland ottawai pénzügyminiszter. Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök a Twitteren mondott köszönetet a segítségért Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek.

08:04
Ukrajna, Törökország és az ENSZ vezetői Lvivben tárgyalnak a gabonaexport-megállapodásról

António Guterres ENSZ-főtitkár, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök megvitatja „a konfliktus politikai megoldásának szükségességét" és az orosz irányítású zaporizzsjai atomerőmű helyzetét – mondta egy ENSZ-szóvivő.

07:22
Elrabolták a polgármestert

A regionális tanács alelnöke szerint elrabolták a Herszon régióban található Verhnyo Rogacsitszk falu polgármesterét. Jurij Szobolevszkij azt mondta, hogy Szvitlana Ivanivnát kedden délelőtt 11 óra körül vitték el otthonából.

06:47
Iszlamista terroristasejtet számoltak fel a Krímben

Egy magas rangú orosz tisztviselő állítása szerint az oroszok által annektált Krím-félszigeten az FSZB biztonsági szolgálat feloszlatta egy betiltott iszlamista csoport hatfős terroristasejtjét. Ezt követte az orosz támaszpontok és más infrastruktúra elleni csapások sorozata a régióban, amelyeket Oroszország szabotázsként kezelt.

06:14
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 6935 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6913 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 290 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 17-én 262 ember, köztük 79 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

12