Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 176. napjáról.

06:03
Oroszország leváltotta a fekete-tengeri flotta parancsnokát

Az orosz RIA hírügynökség forrásai szerint Igor Oszipovot Viktor Szokolov váltotta a flottaparancsnoki poszton, miután több robbanás történt a krími orosz katonai infrastruktúrákban. Ha Moszkva megerősíti a vezetőcserét, ez számít az egyik legjelentősebb katonai tisztviselő elbocsátásának a háborúban.

05:36
Újabb halottja van a Harkov elleni csapásnak

Hétre emelkedett a Harkov elleni szerdai orosz rakétacsapás halálos áldozatainak a száma, 17-en még kórházban vannak - közölték az ukrán állami vészhelyzeti szolgálatok. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy egy panelházat teljesen lerombolt a támadás. Harkov megye kormányzója, Oleh Sziniehubov arról számolt be, hogy az orosz erők augusztus 18-án éjjel rakétákat indítottak Harkovra, öt ember megsebesült, köztük egy gyerek.

05:19
Nyugalmazott amerikai tábornokok sürgetik az ukrajnai fegyverszállításokat

Tizenkilenc nyugalmazott amerikai tábornok és korábbi kijevi nagykövet felszólította a Biden-adminisztrációt, hogy fokozza az ukrajnai fegyverszállításának ütemét. Azt mondták, hogy az Egyesült Államok elegendő fegyvert biztosít a patthelyzet biztosításához, de nem elegendőt ahhoz, hogy segítsen Ukrajnának visszaszerezni az Oroszország által elfoglalt területeket. A The Hill című lapban megjelent kommentárban azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok hagyja magát elriasztani az orosz nukleáris fenyegetéstől, miközben nem veszi figyelembe, hogy az Egyesült Államok arzenálja mennyire elriasztja Oroszországot.

A múlt hónapban Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan azt mondta, hogy a fegyverszállítások ütemét korlátozza Ukrajna fegyverfogadási képessége a használatukra kiképzett katonák tekintetében, valamint az, hogy a NATO-szövetségeseknek támogatniuk kell a szállításokat.

A 300 km hatóságú taktikai rakétarendszer (ATACMS), valamint a merevszárnyú repülőgépek esetleges szállítása kapcsán Sullivan úgy fogalmazott: "A fő cél annak biztosítása, hogy ne kerüljünk egy harmadik világháború felé sodródó helyzetbe". 

04:57
Az oroszok ellenőrzőpontot állítottak fel a Krímbe vezető hídnál

A Krímben történt robbantássorozatot követően az orosz erők ellenőrzőpontot állítottak fel az elcsatolt területre vezető kercsi hídnál. Denyisz Szavcsenko, a Crimea SOS emberi jogi szervezet koordinátora szerint az orosz erők alaposan ellenőrzik az átkelők iratait és autóit. "Azokat ellenőrzik, akik elhagyják a Krímet. Különösen az iratokat, az autókat és a személyes holmikat vizsgálják át."

Szavcsenko szerint a krími lőszerraktárban történt robbanás miatt megugrott az Oroszországba visszatérő emberek száma. Körülbelül 38 ezer család hagyta el a félszigetet.

04:38
Katasztrófaelhárítási gyakorlatot tartottak Zaporizzsjában

Az ukrán hatóságok katasztrófaelhárítási gyakorlatokat tartottak Zaporizzsjában, Európa legnagyobb atomerőművének közelében. A gyakorlatok részeként az ukrán elsősegélynyújtók teljes védőfelszerelést viseltek, és szimulálták egy esetlegesen sugárfertőzést kapott ember ellátását. Az ukrán hatóságok közölték, hogy a gyakorlatokat a következő napokban megismétlik. 

Katasztrófaelhárítási gyakorlat az zaporizzsjai atomerőmű közelébenForrás: AFP/Dimitar Dilkoff
04:26
A teljes átláthatóság garantálhat nukleáris biztonságot

Az ukrán diplomaták, az atomtudósok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai folyamatos kapcsolatban állnak egymással, és azon dolgoznak, hogy a NAÜ-missziót a Zaporizzsja atomerőműbe juttassák. Csak a teljes átláthatóság és az ellenőrzött helyzet az atomerőműben és környékén garantálhatja az ukrán állam, a nemzetközi közösség és a NAÜ számára a normál nukleáris biztonság fokozatos visszatérését" - mondta az ukrán elnök.

Az orosz hadseregnek ki kell vonulnia az atomerőmű területéről és minden szomszédos területről, és el kell vinnie haditechnikáját az erőműből. Ennek minden feltétel nélkül és a lehető leghamarabb meg kell történnie. Ukrajna készen áll a NAÜ-küldöttség megfelelő biztosítására, az érintett misszió legális úton, nagyon gyorsan és a lehető leghatékonyabban juthat el a zaporizzsjai üzembe - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

04:06
Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22