Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 177. napjáról.

06:21
Az oroszok bántalmazták az atomerőmű dolgozóit

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Ned Price azt mondta, hogy tudnak azokról a jelentésekről, amelyek szerint az orosz személyzet bántalmazta és kényszerítette a zaporizzsjai atomerőműben dolgozókat, és elítélte Oroszországot, amiért figyelmen kívül hagyja a nukleáris biztonság elvét.

05:47
Az ENSZ főtitkára a katonai erők sürgős kivonását kérte

António Guterres kijelentette, hogy „súlyosan aggódik" a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzet miatt, és azt mondta, hogy az üzemet demilitarizálni kell. Hozzátette: Zaporizzsja sérülése felérne egy öngyilkossággal.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij közölte, hogy megállapodott Guterresszel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyeleti szerve látogatásának keretéről, hogy megvizsgálja az erőművet.

05:17
Szakértők elemezték egy nukleáris katasztrófa veszélyét

Malcolm Sperrin professzor, orvosi-fizikai szakértő szerint a zaporizzsjai atomerőmű szigetelése "nagyon erős és nem könnyen áthatolható", azonban radioaktív anyagok léteznek a reaktor kívül is, például tárolómedencékben, laboratóriumokban, amelyek jóval sebezhetőbbek, így azokból könnyebben szabadulhat ki radioaktív sugárzás akár a légkörbe, akár a talajvízbe, de messze nem csernobili méretekben.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy az uralkodó szél az orosz kézben lévő területek felé vinné elsősorban a szennyezést" - mondta.

Gerry Thomas professzornak, a londoni Imperial College volt molekuláris patológia professzorának megnyugtatóbb volt a véleménye. Szerinte a radioaktív kibocsátás rendkívül valószínűtlen. "Az egyetlen egészségügyi probléma abban az esetben, ha a zaporizzsjai atomerőműből kiszabadulnának sugárzó anyagok, az erőművön belül tartózkodókat érintené és csak kisebb mértékben azokat, akik még mindig a közvetlen közelben lévő városokban és falvakban élnek."

04:53
Egymást vádolják provokációval

Előbb Oroszország adott ki figyelmeztetést, hogy Ukrajna hogy "provokációt" tervez a zaporizzsjai atomerőműben, majd órákkal később pedig Ukrajna közölte azt, hogy Moszkva péntekre támadást tervez. Joseph Cirincione, a Quincy Intézet munkatársa "kettyego nukleáris időzített bombának" minősítette a helyzetet, és azt mondta, hogy "ha nem teszünk sürgős intézkedéseket, az fel fog robbanni".

Szerinte Oroszország szándékosan próbál zavart kelteni, és pontosan azzal vádolja a másik felet, amit maga csinál, hogy elfedje az igazságot. Ugyanakkor reális a veszélye annak, hogy valami történjen, mivel az ENSZ-főtitkár még Ukrajnában tartózkodik, Moszkva pedig "választ akar adni erre a látogatásra azáltal, hogy fokozza a feszültséget a létesítményben".

04:30
Oroszország azt állítja, hogy ukrán drónt lőtt le a Krím felett

A krími Szevasztopol kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán drónt. Eközben az orosz sajtó arról számol be, hogy a légvédelmet aktiválták Kercs környékén – ahol a szárazföldre vezető híd kezdődik.

04:17
Legalább négy robbanás történt a Krím-félszigeten

Robbanások voltak Szevasztopol városában, az orosz által annektált Krímben – közölték helyi források a Reuters hírügynökséggel. Úgy tűnt, hogy a robbanások a belbeki katonai repülőtér közelében történtek, a várostól északra. A múlt héten több robbanás érte a Krím-félszigetet, pánikba ejtve az orosz hatóságokat.

A Sky News úgy tudja, hogy a támadásokat ukrán különleges erők hajtották végre, akik most már nagyobb hatótávolságú célpontokra is használhatják a nyugati fegyvereket. A hírek szerint válaszul több ezer ember menekült el a területről Oroszországba.

04:03
Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22